1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλιάδες άγνωστοι ιοί «κρύβονται» στα θηλαστικά

Χιλιάδες άγνωστοι ιοί «κρύβονται» στα θηλαστικά

Αθήνα 
Τουλάχιστον 320.000 ιοί που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί, ζουν πάνω και μέσα στα θηλαστικά του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων σχετικά με το πόσοι συνολικά μικροοργανισμοί αυτού του είδους κυκλοφορούν στα ζώα.
Η πιθανή επιδημία
H ανακάλυψη και μελέτη αυτών των άγνωστων ιών, πολλοί από τους οποίους είναι δυνητικά παθογόνοι για τον άνθρωπο, θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μελλοντικής επιδημίας. Όμως το κόστος της σχετικής έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το ποσό θεωρείται μικρότερο από το οικονομικό κόστος μιας πανδημίας.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τους υπολογισμούς τους από τη μελέτη μιας τεράστιας νυχτερίδας (της λεγόμενης και «ιπτάμενης αλεπούς»), του μεγαλύτερου ιπτάμενου θηλαστικού, που μεταδίδει τον θανατηφόρο για τους ανθρώπους ιό Νίπαχ. Μελετώντας 1.900 βιολογικά δείγματα από τις νυχτερίδες, οι επιστήμονες βρήκαν ότι 58 είδη ιών, πολλά από τα οποία ποτέ δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, ζουν στα εν λόγω ζώα.
Οι εκτιμήσεις

Με εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές επέκτειναν τις εκτιμήσεις τους σε όλα τα 5.486 γνωστά θηλαστικά, για να καταλήξουν στην εκτίμηση πως τουλάχιστον 320.000 ιοί δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί και συνιστούν μια δυνητική απειλή για την ανθρωπότητα. Σχεδόν το 70% των ιών που μολύνουν τους ανθρώπους (HIV του AIDS, Έμπολα, Δυτικού Νείλου, SARS, MERS κ.α.) προέρχονται από τα άγρια ζώα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η εκτίμηση για την έκταση της απειλής κατά της ανθρώπινης υγείας.






Πηγή : tovima.gr

Στις 11 Σεπτεμβρίου τα δύο νέα iPhone

Στις 11 Σεπτεμβρίου τα δύο νέα iPhone
Ισχυρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Apple στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, χάρη στο όργιο προσδοκιών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εταιρίας, ότι θα διεξάγει συνέδριο στο Πεκίνο στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιο, ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα παρουσιάσει στη διάρκεια του συνεδρίου δύο νέα μοντέλα iPhone.

Το ένα εξ αυτών πιθανότατα θα είναι το iPhone 5C, μία φθηνότερη έκδοση της δημοφιλούς συσκευής, που θα απευθύνεται κυρίως σε χαμηλότερα εισοδήματα και καταναλωτές των αναδυόμενων αγορών.





Πηγή : sofokleousin.gr

Δείτε πώς τραυματίστηκε ο δήμαρχος Αμυνταίου



Καρέ-καρέ ο διαπληκτισμός του με αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον απωθήσουν

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση της αστυνομίας για να ανοίξει η είσοδος του στρατοπέδου «Παπαπέτρου» στο Αμύνταιο Φλώρινας καθώς κάτοικοι και φορείς κρατούσαν κλειστή την είσοδο προκειμένου να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμό του.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο βίντεο, στην προσπάθεια να παρεμποδιστεί η έξοδος οχημάτων από την πύλη του στρατοπέδου, χτυπήθηκε ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης από τα ΜΑΤ.

Εν μέσω διαπληκτισμών, οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Ξαφνικά ο κ. Ιωσηφίδης έπεσε κάτω και επικράτησε πανικός. Το protothema.gr επικοινώνησε με συνεργάτη του κ. Ιωσηφίδη ο οποίος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο δήμαρχος είναι τραυματισμένος. Για αρκετά λεπτά ο δήμαρχος παρέμεινε ξαπλωμένος, με την έκφραση του προσώπου του να δείχνει πως πονάει και ότι έχει τραυματιστεί.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ιωσηφίδης είχε βρεθεί στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μπούρα, τον οποίο και ενημέρωσε για τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος σ' ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του στρατοπέδου.

Είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση και κλείσει το στρατόπεδο, τότε θα αποσταλούν ομαδικά στον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, καθώς και αρκετών περιφερειακών συμβούλων.







Πηγή : protothema.gr

Nymi: Ο χτύπος της καρδιάς ως κωδικός πρόσβασης


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Discovery News, ειδικοί σένσορες παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και μπορούν να «διαπιστώσουν» εάν ο χρήστης είναι αυτός που πρέπει να είναι.

Οι «παραδοσιακοί» κωδικοί πρόσβασης σιγά σιγά φαίνονται να εκλείπουν από ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες, καθώς νέες, εξελιγμένες τεχνολογικά μέθοδοι κάνουν την εμφάνισή τους, υποσχόμενες μεγαλύτερη ευκολία, αλλά και ασφάλεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται συστήματα ταυτοποίησης μέσω εγκεφαλικών κυμάτων, δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και ειδικά δαχτυλίδια- «ταυτότητες». Ωστόσο, το Nymi, που αναπτύσσει η καναδική Bionym, πάει ένα βήμα παραπέρα: το εν λόγω περικάρπιο επιβεβαιώνει την ταυτότητα του χρήστη μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος ECG.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Discovery News, ειδικοί σένσορες παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και μπορούν να «διαπιστώσουν» εάν ο χρήστης είναι αυτός που πρέπει να είναι.


Το Nymi θεωρείται πως θα μπορεί να «συνεργαστεί» με μία τεράστια γκάμα συσκευών, από tablets, smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και σε αυτοκίνητα. Κατά την Bionym, η «πλαστογράφηση» του χτύπου της καρδιάς ενός ατόμου είναι δυσκολότερος «άθλος» ακόμη και από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται κατεξοχήν ασφαλή και προς τα οποία προσανατολίζονται τα περισσότερα βιομετρικά συστήματα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η αναγνώριση προσώπου. Όσον αφορά την «αξιοπιστία» του καρδιογραφήματος, έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει πως, αν και οι υγιείς καρδιές δίνουν πολύ παρεμφερή σήματα, υπάρχουν αρκετές διαφορές από άτομο σε άτομο για να χρησιμοποιηθούν ως «ταυτότητες» διαφορετικών ατόμων.

Για να καταχωρηθεί η ταυτότητα ενός χρήστη, χρησιμοποιείται ένας αισθητήρας στο πάνω τμήμα του περικαρπίου για περίπου δύο λεπτά, κατά τα οποία το Nymi καταγράφει την «υπογραφή» του μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος και την αποθηκεύει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το σύστημα αναγνωρίζει μόνο αυτήν. Από εκεί και πέρα, αυτό που απαιτείται είναι ο χρήστης να ακουμπά το περικάρπιο για λίγα δευτερόλεπτα, όσο η συσκευή συγκρίνει τις «υπογραφές». Εάν διαπιστωθεί πως είναι ίδιες, το σύστημα αποστέλλει μήνυμα μέσω Bluetooth στην ασφαλισμένη συσκευή. Αξίζει να σημειωθεί πως, εάν το περικάρπιο αφαιρεθεί από το χέρι του χρήστη, οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες μαζί του «κλειδώνουν» αυτόματα- τουλάχιστον, μέχρι να λάβει νέα μέτρηση ECG.
Το Nymi επίσης φαίνεται πως θα  έχει δυνατότητες ελέγχου μέσω χειρονομίας: μία συγκεκριμένη κίνηση του χεριού ή του καρπού θα υποδεικνύει, για παράδειγμα, συγκεκριμένες πόρτες ή παράθυρα, ενώ εκτιμάται πως η συσκευή θα περιλαμβάνει και δυνατότητες online πληρωμών. Σε πιο «επικοινωνιακό» επίπεδο, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης του χρήστη μέσω δονήσεων για εισερχόμενα email ή μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα, τα οποία θα μπορεί να δει σε μία μικρή οθόνη LED. Οι προπαραγγελίες (η συσκευή βρίσκεται υπό ανάπτυξη) ξεκινούν στις 4 Σεπτεμβρίου, με την τιμή να βρίσκεται στα 79 δολάρια- δεν θεωρείται πως θα ξεπεράσει τα 100. Οι πρώτες εκδόσεις θα είναι συμβατές με iOS, Android, Windows και Mac OS X. Η κυκλοφορία του αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2014, και θα μπορεί να ξεκλειδώνει, σε πρώτο επίπεδο, PC, Mac, iPhone και συσκευές με Android, όπως επεσήμανε ο CEO της εταιρείας, Καρλ Μάρτιν, στο Popular Science. Όπως ευελπιστεί ο ίδιος, θα υπάρξουν developers που θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη προγραμμάτων και εφαρμογών που θα επεκτείνουν τις δυνατότητες του Nymi.






Πηγή : naftemporiki.gr

Σέξι εξωγήινη η Σκάρλετ Γιόχανσον στη Βενετία

Με μαύρη εντυπωσιακή τουαλέτα εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί η Σκάρλετ Γιόχανσον

Με μαύρη εντυπωσιακή τουαλέτα εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί η Σκάρλετ Γιόχανσον

Φορώντας μαύρα ψηλοτάκουνα και μαύρη εντυπωσιακή τουαλέτα με βαθύ ντεκολτέ, έκανε την εμφάνισή της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας η Σκάρλετ Γιόχανσον.

Στη νέα της ταινία, «Under the Skin», που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ, η 29χρονη ηθοποιός υποδύεται μια εξωγήινη που χρησιμοποιώντας τη σέξι εμφάνισή της επιτίθεται σε άντρες και κυριολεκτικά τους κατασπαράζει! Μαζί της στη Βενετία ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζ. Γκλέιζερ, και ο παραγωγός Τζ. Γουίλσον.
Η Γιόχανσον που είχε στηρίξει ανοιχτά τον Μπάρακ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε πρόσφατα πως σκέφτεται να εγκαταλείψει την υποκριτική και να ακολουθήσει πολιτική καριέρα.





Πηγή : ethnos.gr

KitKat θα ονομάζεται η επόμενη έκδοση Android

Android KitKat επέλεξε να ονομάσει η Google την επόμενη έκδοση 4.4 του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματός της για smartphone, προκαλώντας έκπληξη καθώς η εταιρεία είναι γνωστοποιήσει ότι η νέα έκδοση θα έφερε το όνομα Key Lime Pie.


Η συμφωνία μεταξύ Google και Nestle δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους καθώς καμία εταιρία δεν θα πληρώσει την άλλη για τη χρήση του ονόματος KitKat. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα εταιρικών/εμπορικών σημάτων, μπορεί να υπάρξουν δυνητικές παγίδες στη συμφωνία, καθώς τα δύο σήματα αναπόφευκτα θα συσχετίζονται πλέον και τυχόν προβλήματα στο ένα εμπορικό σήμα θα μπορούσε να επηρεάσει και το άλλο.
Η Google ανακοίνωσε ακόμα ότι το Android έχει ενεργοποιηθεί περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο φορές σε «έξυπνα» κινητά και άλλες φορητές συσκευές.
Οι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος έφεραν επίσης ευφάνταστα ονόματα: Cupcake, Donut, Εclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich και Jelly Bean.






Πηγή : enet.gr

«Θα πιω ούζο αν νικήσουμε την Ελλάδα»

«Θα πιω ούζο αν νικήσουμε την Ελλάδα»

Να… μεθύσει με ούζο «δεσμεύτηκε» ο προπονητής της Σουηδίας, Μπραντ Ντιν, εφόσον η ομάδα του κάνει σήμερα την έκπληξη απέναντι στην Ελλάδα στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.
Ικανή τουλάχιστον να προβληματίσει, ακόμη και να κερδίσει την Ελλάδα θεωρεί την ομάδα του ο προπονητής της Σουηδίας, Μπραντ Ντιν. Κι αν κάνει την έκπληξη στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, ο Αμερικανός τεχνικός «δεσμεύεται» να πιει ούζο και να μεθύσει.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η Σουηδία έφθασε σε ένα Ευρωμπάσκετ με αξιώσεις να περάσει ένα γύρο τουλάχιστον», δήλωσε ο 60χρονος κόουτς και πρόσθεσε: «Θέλω να κερδίσουμε την Ελλάδα, έχουμε όμως να μάθουμε πολλά από το μεταξύ μας παιχνίδι. Αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη ομάδα με παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις θέσεις. Η Ελλάδα είναι φαβορί του ομίλου και της διοργάνωσης. Όμως πιστεύω πως αν παίξουμε δυνατά και πειθαρχημένα, μπορούμε να την… ταρακουνήσουμε. Πιστεύω ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θα πρέπει να παίξουμε απλά, να περιορίσουμε τα λάθη μας και να παίξουμε έξυπνα στην άμυνα. Αν το κάνουμε, μπορούμε ακόμη και να κερδίσουμε».

Κι έκλεισε με την… υπόσχεση: «Αν τελικά καταφέρουμε και νικήσουμε την Ελλάδα θα πιω ούζο, ίσως κι ένα ολόκληρο μπουκάλι».        






Πηγή : sport-fm.gr

«Ολοι μαζί θα φωνάξουμε “Ελλάς”»!

«Ολοι μαζί θα φωνάξουμε “Ελλάς”»!

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών έστειλαν τις ευχές τους για διάκριση στην Εθνική μπάσκετ, που αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Eurobasket της Σλοβενίας.



Αναλυτικά η ευχή που έστειλαν οι διεθνείς της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου: «Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία της έναρξης του Eurobasket θέλουμε να σας στείλουμε τις ειλικρινείς ευχές μας για καλή επιτυχία στο τουρνουά της Σλοβενίας.
Είστε μέλη μιας διαχρονικά σπουδαίας ομάδας, που έχει κάνει τους Ελληνες υπερήφανους και τους έχει βγάλει στους δρόμους. Η κληρονομιά που κουβαλάτε είναι βαριά, όμως όλοι σας έχετε αποδείξει στο αγωνιστικό τερέν πως είστε άξιοι συνεχιστές των προηγούμενων γενιών του ελληνικού μπάσκετ και συνδυάζετε το «θέλω» με το «μπορώ».
Βρισκόμαστε ψυχικά στο πλευρό σας και μοιραζόμαστε μαζί σας την αγωνία για διάκριση. Ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η υποχρέωση όταν φοράς το εθνόσημο και πόσο δύσκολος είναι ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο.
Ολοι μαζί θα φωνάξουμε «Ελλάς» πριν από τα τζάμπολ, όλοι μαζί επιδιώκουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας.
Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ανδρών».






Πηγή : gazzetta.gr

Οι δικηγόροι απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω του νέου Κώδικα

Οι δικηγόροι απειλούν με κινητοποιήσεις λόγω του νέου Κώδικα

Δεκατρείς ημέρες πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, οι δικηγόροι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές ενστάσεις τους για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή. Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να καθορίσει τη στάση της, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος προσανατολίζεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να ζητήσει την πραγματοποίηση διήμερης αποχής στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις που αποτελούν για τους δικηγόρους «αγκάθι», αλλά ταυτόχρονα είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια, ο προσδιορισμός ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η παράσταση των δικηγόρων σε όλα τα συμβόλαια είναι υποχρεωτική μόνο για τον αγοραστή και όχι για τον πωλητή και μόνο εφόσον το τίμημα του συμβολαίου είναι μεγαλύτερο από 80.000 ευρώ. Ωστόσο, σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2014, η παράσταση των δικηγόρων δεν θα είναι πλέον αναγκαία σε κανένα συμβόλαιο και για κανένα από τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη.
Η δική τους παρουσία, όπως λένε οι δικηγόροι, κατά την υπογραφή των συμβολαίων αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την αποφυγή φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, η απουσία Κτηματολογίου θα καταστήσει επιβεβλημένη την παρουσία δικηγόρου κατά την υπογραφή των συμβολαίων, αλλά επειδή δεν θα υπάρχει η υποχρέωση της παράστασής τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αμοιβές στους παριστάμενους δικηγόρους να μην αποτυπώνονται στα χαρτιά, αλλά να δίνονται χέρι με χέρι.
Κόκκινο πανί, όμως, αποτελεί για τους δικηγόρους και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για όσους συναδέλφους τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εν γένει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι ενστάσεις τους ως προς αυτό το σημείο έχουν να κάνουν με την ενδεχόμενη υπαλληλοποίηση - όπως λένε - των δικηγόρων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα τεθεί στο τραπέζι και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων επί των γραμματίων προείσπραξης, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να κόβουν οι δικηγόροι ως αμοιβή για την παράστασή τους ενώπιον των δικαστηρίων και ανακριτών.
Με βάση τα νέα δεδομένα, οι κρατήσεις τους που θα αποδίδονται στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους και στα ασφαλιστικά ταμεία αντικαθίστανται με ένα πάγιο ποσό και δεν θα υπολογίζονται πλέον με βάση την ονομαστική αξία των γραμματίων. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να γίνει το πρώτο βήμα για την κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, εκτός από τον νέο Κώδικα Δικηγόρων θα συζητηθεί και το πάγιο εδώ και χρόνια πρόβλημα στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.

Τα τρία «αγκάθια» για τους δικηγόρους
1Η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συµβόλαια{NUM}
2 Ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων δικηγόρων στα συμβόλαια
3 Αλλαγή στον τρόπο προείσπραξης των γραμματίων για την παράσταση στα ακροατήρια






Πηγή : tanea.gr

Ποιοι μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη

Ποιοι μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη

Δεύτερη σύνταξη πλήρη ή μειωμένη (αν δεν συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια ή τις ημέρες ασφάλισης) μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες ήδη συνταξιούχοι από το ΙΚΑ εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις που ισχύουν από 1/1/2011 είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε ακόμη και με εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Το «σήμα» για τη διεκδίκηση διπλών συντάξεων από εργαζομένους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, δίνουν εγκύκλιοι που εξέδωσαν το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ (για παλαιούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ για τους οποίους δεν ίσχυε η αναστολή της καταβολής της σύνταξης εφόσον είχαν αναλάβει εργασία). Σύμφωνα με τις εγκυκλίους:
Δεύτερη πλήρη κύρια σύνταξη δικαιούνται οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι (ως εργαζόμενοι) που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες προς το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης ελάχιστες ημέρες ασφάλισης που είναι οι 6.000 ημέρες (20 έτη).
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που συμπλήρωσε το 2011 συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών με 10.800 ημέρες ασφάλισης (ακολουθεί την αύξηση των ορίων).
Αν συμπληρώνει το 2013 10.500 ημέρες μπορεί να λάβει δεύτερη πλήρη σύνταξη στα 62 με 12.000 ημέρες ασφάλισης. Ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος, δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 61ου και 6.000 ημερών ασφάλισης. Ασφαλισμένη που συμπλήρωσε το 2013 το 60ό έτος της ηλικίας της δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 67ου έτους και 6.000 ημερών ασφάλισης.
Δεύτερη μειωμένη κατά 50% κύρια σύνταξη δικαιούνται, από την 1/1/2011, άνδρες ασφαλισμένοι σε ηλικία 65 ετών με τουλάχιστον 4.800 ημέρες ασφάλισης (16ετία) και οι γυναίκες με 4.800 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το ηλικιακό όριο που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης που αυξάνεται κατά ένα έτος και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας).
Π.χ. ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος της ηλικίας της και 4.800 ημέρες ασφάλισης μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη μειωμένη κατά 50% μόλις συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας της. Δεύτερη μειωμένη κατά 50% σύνταξη δικαιούνται και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εκτός αν ο ασφαλισμένος έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τις οποίες 600 την τελευταία πενταετία οπότε το ποσό καθορίζεται με βάση το ποσοστό αναπηρίας του.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΕΑΜ
Τα ελάχιστα όρια των 6.000 ή 4.800 ημερών ασφάλισης ισχύουν και για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης επικουρικής σύνταξης από το πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ). Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ από την 1/1/94 που ελάμβανε επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΥΕΚ (ταμείο εμποροϋπαλλήλων) και χωρίς αναστολή της σύνταξης απασχολήθηκε ασφαλιζόμενος στο πρώην ΕΤΕΑΜ μέχρι την 1/6/2013, μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτό ως συντάξιμο. Υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη λήψη μιας επικουρικής και για συνταξιούχους που δεν είχαν 4.500 ημέρες πριν από την αύξηση των ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Π.χ. συνταξιούχος του ΙΚΑ από 1/1/2009, χωρίς επικουρική επειδή δεν είχε 4.200 ημέρες εργασίας, απασχολούμενος έως το τέλος του 2009, μπορεί να συμπληρώσει τις 4.500 ημέρες που απαιτούνταν την 1/1/2010 για να λάβει επικουρική σύνταξη.






Πηγή : imerisia.gr

Περισσότερες δόσεις στους φορολογούμενους για τα χαράτσια

Περισσότερες δόσεις στους φορολογούμενους για τα χαράτσια

Έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν όσοι αδυνατούν να το κάνουν τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αν και οι περισσότεροι θα πληρώσουν τους φόρους σε δύο ή τρεις δόσεις, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις από την εφορία, ώστε αρκετοί να πληρώσουν ακόμη και σε 12 δόσεις.
Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στην "πάγια ρύθμιση" πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει πως ο φορολογούμενος δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Αυτόματα η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο πολίτης μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση εξασφαλίζοντας 12 δόσεις, αντί 2 ή 3, με ετήσιο επιτόκιο 8,5% και με το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Όσοι όμως από τους φορολογούμενους έχουν και παλαιά χρέη τα οποία έχουν τακτοποιήσει με την άλλη ρύθμιση, της "τελευταίας ευκαιρίας" έως και σε 48 ή και 100 δόσεις θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού αν αναγκαστούν να αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα τα νέα χρέη από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τις παλιές οφειλές τους!

Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής).

Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.





Πηγή : reporter.gr