1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τα είδη-σταρ του 2012

Τα είδη-σταρ του 2012
Μπορεί ο άνθρωπος να έχει πατήσει σχεδόν κάθε σημείο του πλανήτη αλλά παρόλα αυτά η βιοποικιλότητά του πραγματικά μας εκπλήσσει καθημερινά. Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται χιλιάδες νέα είδη χλωρίδας και πανίδας. Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανακάλυψη των Ειδών του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ συνεργάζεται με δεκάδες ειδικούς από όλον τον κόσμο (ζωολόγους, ταξινόμους, βιολόγους κ.ά) και κάθε χρόνο εκδίδει μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά είδη που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του αμέσως προηγούμενου έτους. Το Ινστιτούτο δημοσίευσε την Πέμπτη την εφετινή λίστα η οποία καταγράφει τις δέκα πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις του 2012.

Ανάμεσά τους είναι μια κατσαρίδα που λάμπει μέσα στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα, μια ντροπαλή μαϊμού που έχει λαμπερά μπλε οπίσθια και μάτια σαν του ανθρώπου, ένας μεγάλος σαρκοβόρος θαλάσσιος σπόγγος σε σχήμα άρπας που σε βάθος 3.400 μέτρων τρέφεται με ζωικό πλαγκτόν και ένας βάτραχος μήκους μόλις επτά χιλιοστών.
Μάλιστα η ανακοίνωση της εφετινής λίστας έγινε στις 23 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του μεγάλου σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε την σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.





Πηγή : tovima.gr

Με ελληνικούς υπότιτλους έρχεται το The Last Of Us για PS3 στις 14 Ιουνίου



Ο Joel, ένας βίαιος επιζώντας, προσλαμβάνεται για να βγάλει ένα 14χρονο κορίτσι, την Ellie, από τη στρατοκρατούμενη ζώνη καραντίνας.
Ο Joel, ένας βίαιος επιζώντας, προσλαμβάνεται για να βγάλει ένα 14χρονο κορίτσι, την Ellie, από τη στρατοκρατούμενη ζώνη καραντίνας.   


Το The Last of Us διηγείται την ιστορία χαρακτήρων ενός πληθυσμού που αποδεκατίστηκε από έναν σύγχρονο λοιμό. Είκοσι χρόνια μετά από μια πανδημία που άλλαξε ριζικά τον πολιτισμό, οι πόλεις έχουν εγκαταλειφθεί και τις ανακτά η φύση. Οι μολυσμένοι έχουν αποκτηνωθεί και οι επιζώντες αλληλοσκοτώνονται για τρόφιμα, όπλα, ή οτιδήποτε μπορούν να αρπάξουν. Ο Joel, ένας βίαιος επιζώντας, προσλαμβάνεται για να βγάλει ένα 14χρονο κορίτσι, την Ellie, από τη στρατοκρατούμενη ζώνη καραντίνας, αλλά αυτό που ξεκινά ως μικροδουλειά, σύντομα γίνεται ένα άγριο ταξίδι από τη μια άκρη των ΗΠΑ στην άλλη.
Ο τίτλος έχει λάβει πλήθος διθυραμβικών κριτικών από τον ελληνικό και διεθνή ειδικό Τύπο και η Naughty Dog, υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη της σειράς Uncharted στο PS3, χαρακτηρίζεται «εγγύηση» για την ποιότητα του τίτλου.

Το The Last of US απευθύνεται σε κατόχους Playstation 3 και θα αρχίσει να διατίθεται στα ελληνικά καταστήματα στις 14 Ιουνίου 2013, με μια ευπρόσδεκτη για τους gamer προσθήκη, τους ελληνικούς υπότιτλους. Η Sony Ελλάς έχει επίσης ετοιμάσει τον ελληνικό δικτυακό τόπο του The Last of US στην διεύθυνση http://thelastofus.eu.playstation.com/el_GR.

Εκτός από την κανονική έκδοση, στην ελληνική αγορά θα κυκλοφορήσουν και δύο συλλεκτικές εκδόσεις (Joel Edition και Ellie Edition).

Πλαίσιο, Public, Seven Spots, Κωτσόβολος και Media Markt δέχονται ήδη παραγγελίες για το παιχνίδι πριν κυκλοφορήσει. Η κανονική έκδοση θα διατεθεί αντί 70 περίπου ευρώ και οι συλλεκτικές εκδόσεις αντί 80 ευρώ περίπου. Στην Special Edition περιλαμβάνονται τα εξής:

    The Last of Us Mini Artbook
    The Last of Us Mini Comic (στα αγγλικά)
    Το παιχνίδι The Last of Us σε Blu-Ray Disc
    Αφίσα The Last of Us
    Κάλυμμα Joel για το ασύρματο χειριστήριο DUALSHOCK 3
    Ψηφιακή στολή Joel για το LittleBigPlanet Sackboy

καθώς και το λεγόμενο Πακέτο Επιβίωσης (Survival Pack) με ειδικά προσαρμόσιμα είδη για τον multiplayer χαρακτήρα σας, ένα ποσό εικονικών χρημάτων για την αγορά boosters, προσαρμόσιμων εξαρτημάτων και άλλων ειδών για τους multiplayer χαρακτήρες σας.

Επίσης, οι κάτοχοι των συλλεκτικών εκδόσεων παίρνουν bonus εμπειρίας για να έχουν πλεονέκτημα από την αρχή, ένα δυνατό booster για επιθέσεις εξ επαφής για δυνατότερα χτυπήματα στις μάχες σώμα με σώμα, δύο bonus skins για τον Joel και την Ellie με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού σε έκδοση single player καθώς και πακέτο σχεδιαστικών θεμάτων και ήχων (Sights and Sounds Pack), με ένα δυναμικό θέμα PS3 με τον Joel και την Ellie να ταξιδεύουν σε μια ρημαγμένη πόλη. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης, η ψηφιακή λήψη του soundtrack του παιχνιδιού, με πρωτότυπη μουσική από τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη Gustavo Santaolalla καθώς και δυο αποκλειστικά avatar για το PlayStation Network με τον Joel και την Ellie σε εμφάνιση χειμερινής επιβίωσης.

Στην Ellie Edition περιλαμβάνεται το κάλυμμα Joel και η ψηφιακή στολή Joel αντικαθίστανται από το κάλυμμα Ellie για το ασύρματο χειριστήριο και και την ψηφιακή Στολή Ellie.



Πηγή : in.gr

Λύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους: πού οφείλεται η φαγούρα;

Λύθηκε ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους: πού οφείλεται η φαγούρα;

Είχαν φτιάξει αντιισταμινικά, είχαν εντοπίσει αλλεργιογόνα, είχαν δημιουργήσει ολόκληρα τεστ για να εντοπίσουν αν κάτι προκαλεί φαγούρα σε κάποιους ανθρώπους. Όμως, όσο και αν το έψαχναν, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να απαντήσουν σε ένα απλό πλην δύσκολο ερώτημα: πού οφείλεται η φαγούρα; Τι είναι ακριβώς; Ποιος μηχανισμός την προκαλεί;
Ένα τρωκτικό όμως, φαίνεται πως έδωσε την απάντηση! Αυτό το είδος σκίουρου έχει ανοσία στη... φαγούρα.
Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής ανακάλυψαν πως ένας μικρός νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται νατριουρητικό πολυπεπτίδιο b (Νppb) είναι ο... ένοχος για το αίσθημα της φαγούρας. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, μάλιστα, αναφέρεται ότι αν αφαιρεθεί αυτομάτως σταματά και η αίσθηση της φαγούρας.
Το μόριο Νppb είναι η ουσία εκείνη που στέλνει στον εγκέφαλο το σήμα ότι τα δερματικά κύτταρα αισθάνονται το ερέθισμα του οποίου το νευρικό αποτύπωμα είναι η φαγούρα.
Όταν οι επιστήμονες εισήγαγαν τεχνητά στα τρωκτικά το Νppb, τότε τα αυτά τα ποντίκια έξυναν διάφορα σημεία του σώματος τους, όπως αναφέρει το National Geographic.
Η αναγνώριση του μορίου θεωρείται πολύ σημαντική γιατί ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.





Πηγή : news.gr

Ποδήλατο "πύραυλος" τρέχει με 263 χλμ την ώρα

Όλα τα ρεκόρ κατέρριψε ένας Γάλλος ποδηλάτης, αφού κατάφερε να "πιάσει" τελική ταχύτητα 263 χλμ. την ώρα με το ποδήλατό του.

Ο Φρανσουά Γκισύ ενώπιον κάμερας και με αντίπαλό του τον άνεμο και μόνο, έδειξε τις δυνατότητες του ποδηλάτου, που κατασκεύασε μόνος του, σε άδειο αυτοκινητόδρομο στη βορειοανατολική Γαλλία.
Για να πετύχει την απίστευτη ταχύτητα, ο Γκισύ επιστράτευσε έναν προωθητή, που χρησιμοποιεί ως καύσιμο υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Και το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Αφού μέσα σε δευτερόλεπτα, χάθηκε ακόμα και από τον φακό της κάμερας.

Δείτε το βίντεο: 




Πηγή : nooz.gr

Γέμισε με πιστολέρο η Βουλή

Γέμισε με πιστολέρο η Βουλή

Την ώρα που ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκη ζητεί να εφαρμόζεται αυστηρά ο Κανονισμός της Βουλή και θέτει αυστηρά μέτρα, προκειμένου να εμποδίσει τους εκπροσώπους της πολιτικής σκηνή να εισέρχονται στην Βουλή οπλισμένοι, το υπουργείο Δημόσια Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δίνει... αβέρτα στους βουλευτές άδεια οπλοφορίας-οπλοκατοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 300 βουλευτές, οι 51 έχουν άδεια οπλοφορίας Οι 15 ε των οποίων είναι μέλη της Χρυσής Αυγή, ανάμεσά του και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια. Όπως είναι γνωστό και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Καννέλη οπλοφορεί.
Οι βουλευτές που κατέχουν νομίμως όπλο προέρχονται σχεδόν από όλους τους κομματικούς χώρους και, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν περάσει από την ίδια ακριβώς διαδικασία που απαιτείται για έναν πολίτη ο οποίος ζητά να οπλοφορεί για λόγους ασφαλείας. Όμως το ερώτημα είναι κατά ποσό είναι απαραίτητο να οπλοφορούν.....





Πηγή : sofokleousin.gr

«Χρυσό» το «Μετακόμιση τώρα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Χρυσό» το «Μετακόμιση τώρα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Χρυσή» χάρη στο άλμπουμ της «Μετακόμιση τώρα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έγινε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη.
Η απονομή του χρυσού δίσκου έγινε σε γνωστό πολυκατάστημα στο Σύνταγμα παρουσία πολλών φίλων και καλλιτεχνών και η Ελεωνόρα για να τους ευχαριστήσει ερμήνευσε μερικές από τις επιτυχίες της.
Κοντά της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Θανάσης Αλευράς.





Πηγή : imerisia.gr

Το FIFA 14 θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο

Το FIFA 14 θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο

Ανακοινώθηκε η κυκλοφορία για τα PS3, Xbox 360 και PC

Το FIFA 14 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΕΑ. Προς το παρόν, συζητάμε για τις εκδόσεις σε PS3, Xbox 360 και PC. Το Wii U ξέρουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται, λόγω των απογοητευτικών πωλήσεων του FIFA 13 στην κονσόλα της Nintendo, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα γίνει με τα φορητά. Όσο για τις next-gen εκδόσεις, PS4 και Xbox One, οι οποίες θα «εφοδιαστούν» με την EA Sports Ignite engine, θα ακολουθήσουν σίγουρα αλλά μένει να διευκρινιστεί το πότε ακριβώς.

Αφού εκδηλώσουμε την απορία μας για ποια games μιλάει η ΕΑ ότι θα βγουν στο Wii U, όταν και το νέο Need for Speed δεν θα του κάνει την τιμή (θα φοράει κι αυτό την Frostbite 3 engine), να αναφέρουμε κάτι ακόμα που αφορά στις ειδήσεις της εταιρείας. Το γερμανικό Amazon, καταχώρησε ως μελλοντική κυκλοφορία το ταλαιπωρημένο Mirror's Edge 2 και μετά το έβγαλε! Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, κι αν τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει επανέλθει, πάντως η αρχική καταχώρηση δεν μοιάζει τυχαία.

Από την άλλη, το Eurogamer αναφέρει ότι αναγραφόταν η τιμή 99,99 ευρώ και ότι θα βγει μόνο στο Xbox 360! Πράγματι, είναι λίγο περίεργη η υπόθεση, ενώ μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ο τίτλος ήταν γενικά και αόριστα υπό ανάπτυξη. Μάλλον η Ε3 θα δώσει τη λύση. Λέτε να είναι αποκλειστικό του Xbox One, και να υπήρξε μπέρδεμα;





Πηγή : newsbeast.gr

Αποκοιμήθηκε on camera ο Morgan Freeman! (video)

Είτε ξενύχτησε το προηγούμενο βράδυ είτε ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να είναι συνεπής στη συνέντευξη που θα έδινε σε πρωινή εκπομπή, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Morgan Freeman αδυνατούσε να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά και τελικά... αποκοιμήθηκε!

Ο 75χρονος ηθοποιός και ο Michael Caine ήταν καλεσμένοι στο Q13 Fox News για να μιλήσουν για τη νέα τους ταινία "Now You See Me".

Την ώρα, λοιπόν, που ο Caine εξηγούσε με μεγάλο ενθουσιασμό τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας, χωρίς να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη διπλανή καρέκλα, ο φίλος και συμπρωταγωνιστής του Freeman προσκυνούσε από την κούραση...

Όμως λίγο πριν ολοκληρώσει ο συνάδελφός του, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός άνοιξε τα μάτια και έγνεψε με νόημα, δείχνοντας ότι συμφωνούσε με τον προλαλήσαντα.

Το γνωστό... "δεν κοιμάμαι, σε ακούω!".

















Πηγή : nooz.gr

Ποια είναι η Αντέλ Εξαρχόπουλος που έκανε πάταγο στις Κάννες;

poia-einai-i-antel-eksarxopoylos-poy-ekane-patago-stis-kannes-

Εδώ, το ευρύ κοινό μόλις ανακάλυψε την Αντέλ Εξαρχόπουλος χάρη στον σάλο που ξεσήκωσε η ποβολή της ταινίας που πρωταγωνιστεί «Η ζωή της Αντέλ», στις Κάννες.

Η μόλις 19 ετών ηθοποιός μάγεψε μεν για την ερμηνεία της αλλά συζητήθηκε χάρη στις λεσβιακές σκηνές της ταινίας, αλλά και γιατί στήθηκε επίσημα μπρος στους φωτογράφους πριν την προβολή της ταινίας, αγκαλιά με την συμπρωταγωνίστριά της Λέα Σεϊντού, δίνοντας υλικό για περισσότερες συζητήσεις και φυσικά φαντασιώσεις αρκετών.

Στη Γαλλία ήδη, η Αντέλ Εξαρχόπουλος είναι γνωστή και αγαπημένη, έχοντας ήδη εμφανιστεί στο «Το άστρο του φόβου» με τον Ζαν Ρενό αλλά είναι και αγαπημένη ως μοντέλο, σπουδαίων σχεδιαστών μόδας. Η Αντέλ, γεννήθηκε το 1994, ζει στο Παρίσι και από 12 χρονών εργάζεται ως ηθοποιός πλάι σε σημαντικά ονόματα της γαλλικής σκηνής.

Η κοπέλα με το πολυσύλλαβο, δύσκολο επώνυμο για τους Γάλλους, έχει Έλληνα παππού, η γαλλίδα μητέρα της είναι νοσοκόμα και ο πατέρας της καθηγητής κιθάρας. Έχει δύο μικρότερους αδελφούς, δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και οι μόνες λέξεις που γνωρίζει στα ελληνικά είναι «τυρί φέτα».

Οι γονείς της διακρίνοντας το ταλέντο της στην υποκριτική, την έβαλαν σε μαθήματα από την ηλικία των 9 ετών – αν και η ίδια έχει δηλώσει πως το έκαναν για να καταπολεμήσουν τη ντροπαλότητα της που την έκανε ιδιαίτερα κλειστό παιδί. Και παρότι πια καμία συστολή και ντροπαλοσύνη δεν γίνεται διακριτή επάνω της, η Αντέλ είναι το νέο καυτό πλάσμα που αναδείχθηκε στην ευρωπαϊκή γιορτή του σινεμά στις Κάννες…  





Πηγή : newpost.gr

Ολυμπιακός για Λουίς Φαμπιάνο!

Ολυμπιακός για Λουίς Φαμπιάνο!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα από την Βραζιλία, ο μάνατζερ του 33χρονου επιθετικού έχει μεταφέρει στην διοίκηση της Σάο Πάουλο δύο προσφορές, μία από την Ελλάδα και μία από την Τουρκία.
Μάλιστα, η πρόταση από την χώρας μας φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ολυμπιακός είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την περίπτωση του Λουίς Φαμπιάνο. Πάντως, η Σάο Πάουλο ζητά για την παραχώρηση του παίκτη 6 εκατομμύρια ευρώ.





Πηγή : gazzetta.gr

Λαζόπουλος: "Θα βοηθήσω τον Μελισσανίδη με το γήπεδο"

Ο Δημήτρης Λαζόπουλος μπήκε ξαφνικά στη ζωή της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και η έλευσή του έφερε ευφορία στις τάξεις του χάντμπολ, το οποίο και αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί στο εξής προσδοκώντας τη λειτουργία του τμήματος σε επαγγελματικά πρότυπα.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας όμως δεν είναι διατεθειμένος όπως όλα δείχνουν να περιορίσει τη δράση του μόνο στο χάντμπολ, αλλά να προσφέρει γενικότερα στην ΑΕΚ, καθώς με δηλώσεις του υποστήριξε ότι θα βοηθήσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη στην κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
"Δεν θα ασχοληθώ μόνο με τα τμήματα χάντμπολ, αλλά θα βοηθήσω τον Δημήτρη Μελισσανίδη στην κατασκευή του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια", ήταν τα λόγια του στην εφημερίδα Goal.




Πηγή : contra.gr

3D και 4K αναλύσεις στο νέο Xbox

3D και 4K αναλύσεις στο νέο Xbox

Ο Larry Hryb, γνωστός και ως Major Nelson, επιβεβαίωσε πως το Xbox One θα μπορεί να υποστηρίζει τόσο στερεοσκοπικό 3D, όσο και αναλύσεις Super HD στα 4K.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο Q&A, ο M.N. τόνισε κάτι τέτοιο και ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτά που ακούγονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή για τα νεότερα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται πως η Sony έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη 4K ανάλυσης για videos και όχι για video games στο PS4. Ο Major Nelson δεν έκανε τέτοια διευκρίνιση, ωστόσο φυσιολογικά μιλάμε για ακριβώς ίδια περίπτωση και στο Xbox One. 





Πηγή : sport-fm.gr

Καβαφικά... δώρα στους Δελφούς

Τη συγχώνευση του ΕΠΚΔ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Με ένα... δώρο ανά χείρας προσήλθε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας στην παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: τη "θεσμική ευρυχωρία", όπως τη χαρακτήρισε, που θα προσφέρει η συγχώνευση του ΕΠΚΔ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η οποία θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες με νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με όσα είπε αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις μας ο Κ. Τζαβάρας, ουσιαστικά το ΕΠΚΔ θα απορροφήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, καθώς ο νέος οργανισμός θα διατηρήσει το όνομα Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ενώ πρόεδρός του θα οριστεί και πάλι η Ελένη Αρβελέρ, αφού πρώτα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ΕΙΠ παραμένει ακέφαλο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, όταν ο πρόεδρός του Γ. Μπαμπινιώτης και σύσσωμο το Δ.Σ. του υπέβαλαν την παραίτησή τους στον τότε υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο. Η πρώτη αυτή συγχώνευση πολιτιστικών οργανισμών που αποφασίστηκε είναι "συνένωση δυνάμεων, όχι κατάργηση" μας είπε ο Κ. Τζαβάρας, ο οποίος δημοσίως δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα στο Κέντρο Δελφών: "Είμαστε περήφανοι γι' αυτό που γίνεται εδώ", είπε.

Εκδηλώσεις σε Δελφούς και Αθήνα

Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Αθανάσιος Μαρκόπουλος, σημείωσε ότι αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στον χώρο των Δελφών, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα, με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα καλύψουν όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, κεντρική εκδήλωση στον χώρο των Δελφών θα αποτελέσει το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Κ. Π. Καβάφης, ελληνικός και οικουμενικός", στο οποίο θα λάβουν μέρος νεοελληνιστές και καβαφιστές από όλο τον κόσμο (5-7/7). Μία ημέρα νωρίτερα θα προβληθεί για πρώτη φορά η ταινία του Πάνου Κυπαρίσση Ο βυζαντινός Καβάφης, ενώ στο θέατρο Φρύνιχος η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των. Κατά το τριήμερο του συνεδρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση 22 Ελλήνων και ξένων εικαστικών με θέμα καβαφικό: Άσπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ, ενώ θα ακολουθήσουν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.
Ένας ακόμη ευρύτερος κύκλος εκδηλώσεων, με γενικό τίτλο "Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές", χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ και χορηγίες, ξεκινά στις 19 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με το κουαρτέτο εγχόρδων Danel να ερμηνεύει ποίηση και μουσική εμπνευσμένη από τις καβαφικές "Φωνές", ενώ στις 26/6 ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, στον Εθνικό Κήπο, θα επιχειρήσει μια μουσική διαδρομή στα βήματα του Καβάφη με τίτλο "Επέστρεφε". Θεατρικές παραστάσεις (Άττις), εκθέσεις εικαστικών (στο Ίδρυμα Θεοχαράκη) και τεκμηρίων της εκδοτικής δραστηριότητας στην Αλεξάνδρεια (Μέγαρο Μουσικής), συναυλίες κ.ά. θα ακολουθήσουν, μέχρι το καταληκτικό τριήμερο στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στις 13-15/12, με τίτλο "Καβάφης@μέρες του 2013"...

ΕΙΠ: Δεν κλείνουν τα παραρτήματα

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο Κ. Τζαβάρας υπογράμμισε την πρόθεσή του να μην κλείσει κανένα από τα παραρτήματα του ΕΙΠ, αλλά αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα, όπως και με τις εστίες στα Βαλκάνια. "Είμαι ο μοναδικός υπουργός που επισκέφθηκε τα παραρτήματα στο εξωτερικό. Αυτό του Βερολίνου κάνει καλή δουλειά, σε άλλα ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές προσώπων. Θα τα εξετάσουμε κατά περίπτωση". Παραδέχθηκε πάντως ότι ενώ δόθηκαν πολλά λεφτά, 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο περίπου, "το ΕΙΠ δεν απέκτησε τις οργανικές δομές που απαιτούνταν. Πάντως, θα αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην κλείσουν αυτές οι εστίες ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και μάλιστα στα Βαλκάνια που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα".

Δεύτερες σκέψεις...

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε πως ξανασκέφτεται την ιδέα του για ένα Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, παράλληλου με αυτό της Επιδαύρου. "Η διοργάνωση για την οποία μίλησα δεν θα είναι ανταγωνιστική στο Φεστιβάλ, που έχει άλλους στόχους", είπε. "Δεν θα είναι κατά κύριο λόγο καλλιτεχνική, αλλά περισσότερο επιστημονική, η οποία θα αξιοποιήσει τα πολιτιστικά αποθέματα που έχουμε στο θέατρο. Υπάρχει άλλωστε ένα δίκτυο φορέων που ασχολείται προς μια τέτοια κατεύθυνση και συζητώ μαζί τους".




Πηγή : avgi.gr

Γιατί ο εισαγγελέας είπε στον Άκη «βάλε ωτοασπίδες»

Αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να κληθούν και να καταθέσουν τη δίκη του οι υπουργοί που μετείχαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποχώρησε από την αίθουσα του Εφτείου όπου γίνεται η πολύκροτη δίκη του κατηγορούμενου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα.

Η αποχώρηση του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν η είδηση της ημέρας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα απέχει της διαδικασίας διαμαρτυρόμενος για την μη κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ που έλαβε τις αποφάσεις για την αγορά όπλων από τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε μίζες. Στο εξής, ο κ. Τσοχατζόπουλος απειλεί να μην παρευρίσκεται στη δικαστική αίθουσα και δηλώνει ότι θα εκπρoσωπείται από τους δικηγόρους του, αφού -όπως υποστήριξε ο ίδιος ο πρώην υπουργός- «δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης αν δεν έρθουν εδώ μέλη του ΚΥΣΕΑ».

Το πρωί της Παρασκευής οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου ζήτησαν ημίωρη διακοπή της δίκης για να αποφασίσουν με τον κατηγορούμενο πελάτη τους για το ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος μετά την απόρριψη του αιτήματός του να κληθούν και να καταθέσουν στη δίκη πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη. Λαμβάνοντας το λόγο ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε μια χειμαρρώδη τοποθέτηση, ανέφερε:

- Αυτό που απασχολεί όλους, την ελληνική κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης, είναι τι έγινε σε αυτή την υπόθεση και γι αυτό δεν μπορείτε να αγνοήσετε ως δικαστήριο το αίτημά μας για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ

- Οφείλετε να καλέσετε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Μη μας κοροϊδεύετε, μην κουκουλώσετε την υπόθεση, δεν έχετε το δικαίωμα

- Εζησα στη Βουλή τη μεθοδευμένη συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων σε βάρος μου προκειμένου να κουκουλώσουν το θέμα

- Αισθάνομαι ότι υπάρχουν δυνάμεις που επηρεάζουν τελικά την όλη εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας από την οποία περιμένουν πολλά

- Ζούμε 12 μήνες τώρα με ένα κατηγορητήριο πλαστό και κατασκευασμένο που κάποιοι το επεξεργάστηκαν και στη συνέχεια οι εισαγγελείς πρωτοδικών το μετάλλαξαν σε κατηγορητήριο εναντίον μου και σε κατηγορητήριο εναντίον και άλλων προσώπων

- Σας ρωτώ πώς μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Έχουμε υποστεί απίθανες ζημιές εγώ και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, και κάποιοι -η κόρη μου και η σύζυγός μου- έχουν υποστεί βλάβες και στην υγεία τους

- Δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ, δεν πήρα κανένα αντάλλαγμα, ούτε καν να σκεφτεί κανείς δεν έχει το δικαίωμα, να σκεφτεί τη δωροδοκία ή τη δική μου είτε μελών του ΚΥΣΕΑ. Καλέσετε τα μέλη του εδώ, υπουργοί και στρατιωτικοί πήραν τις αποφάσεις μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Έχετε σκεφτεί να ζητήσετε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ;

- Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν μιλήσουμε με τα μέλη του ΚΥΣΕΑ διότι μόνο τότε θα φανεί η αλήθεια. Για παράδειγμα δεν πρέπει να εξεταστούν για να αποδειχτεί εάν εγώ πράγματι τους επηρέασα προς κάποια κατεύθυνση δωροδοκίας;

- Είναι αναπόφευκτο να τους καλέσετε. Γνωρίζω ότι δεν έχετε επηρεαστεί, ούτε έχετε ελεγχθεί όπως και εγώ. Σαράντα χρόνια έχω κάνει τη δουλειά μου χωρίς να επηρεαστώ από κανένα με εξαίρεση τη σκευωρία με τα πλαστά και τα κατασκευασμένα στοιχεία, που δυστυχώς βγήκαν στη επιφάνεια για να εξολοθρευτεί ένας πολιτικός τους αντίπαλος

- Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει πλέον εκφυλιστεί και είναι προς το τέλος του

- Η παρουσία μου εδώ αν είναι για να έχω μόνο ρόλο θεατή χωρίς εσείς να αφήσετε την ουσία της υπόθεσης και να καλέσετε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν έχει νόημα

- Εσείς βέβαια έχετε επιφυλαχθεί για την κλήτευσή τους, εμένα όμως θα μου επιτρέψετε στο μεσοδιάστημα να απέχω από τη  διαδικασία
Ο διάλογος με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου
Πρόεδρος: Οι συνήγοροί σας θα παραμείνουν

Τσοχατζόπουλος: Ναι

Πρόεδρος: Δεν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε την ουσία της υπόθεσης

Τσοχατζόπουλος: Ποια ουσία; Μα δεν μπαίνετε στην ουσία.

Πρόεδρος:  Έτσι νομίζετε. Εμείς δεν αποκλείσαμε κάτι. Θα δείτε ότι η διαδικασία θα είναι τέτοια που θα γίνουν όλα στην ώρα τους.

Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορούμε να μπουμε στην ουσία αν δεν έρθουν εδώ μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Πρόεδρος προς Άκη: Όποιος είναι ένοχος θα πληρώσει το τίμημα...
Λίγο πριν φύγει απο την αίθουσα ο πρώην υπουργός, ο Πρόεδρος του είπε: «Επισημαίνω αυτό είναι ένα ποινικό δικαστήριο και εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο τα ποινικά στοιχεία αυτής της απόφασης. Είμαστε μόλις στον πρώτο μάρτυρα. Αφήστε να γίνει η διαδικασία και θα τα δούμε. Δεν υπάρχουν εδώ σκιές. Όποιος είναι αθώος θα πάει στο καλό και όποιος είναι ένοχος θα πληρώσει το τίμημα».

Αμέσως μετά την αποχώρηση του Άκη Τσοχατζόπουλου το λόγο πήραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, με τον Αλέξη Κούγια, δικηγόρο της Βίκυς Σταμάτη, να αναφέρει στο δικαστήριο ότι πρόκειται για την κορυφαία δίκη μετά το '89 και ότι το δικαστήριο δεν θα πρέπει να σταθεί «στα γυναικόπαιδα, τις λογίστριες, τις εξαδέλφες και τους συγγενείς».

Ο κ. Κούγιας κάλεσε τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και απαντώντας στον κ Στέλιο Γκαρύπη (συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ζήγρα), ο οποίος ανέφερε νωρίτερα στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του έχει χάσει έξι κιλά, ο κ. Κούγιας είπε: «Δεν είναι δυνατόν να βιαστεί το δικαστήριο να τελειώνει επειδή ο κ. Ζήγρας -όπως είπε ο συνήγορός του - έχασε έξι κιλά».

Ο δικηγόρος της κυρίας Βίκυς Σταμάτη, ανέφερε ακόμη πως ο πρώην υπουργός είναι το «σφαχτό» και το δικαστήριο δεν θα πρέπει να ενδιαφερθεί για το «σφαχτό» αλλά για τις αληθινές διαστάσεις της υπόθεσης.

Μίλησε ακόμα για πληρωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είχαν στοχοποιήσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και αναφέρθηκε σε μάρτυρα δημοσιογράφο, ο οποίος όπως είπε θα μπορούσε να βεβαιώσει στο δικαστήριο ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος την ημέρα που συνελήφθη, τηλεφωνούσε σε γνωστά του πρόσωπα ζητώντας τους δανεικά. Η επισήμανση αυτή στην προσπάθεια του κ. Κούγια να πείσει το δικαστήριο ότι, ο πρώην υπουργός, δεν είχε χρήματα όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα.

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αδειλίνη έκανε λόγο για δίκη διαφθοράς πρώην κρατικού αξιωματούχου που υπηρέτησε επί μακρόν το ελληνικό δημόσιο και κάλεσε τον Ακη Τζοχατζόπουλο  να επιστρέψει στο δικαστήριο, να δει όπως είπε, «παλικαρίσια» αυτή τη δίκη, να σταθεί απέναντι στους δικαστές και να αντικρούσει τις κατηγορίες.
Βάλε ωτοασπίδες, είπε στον Άκη ο αναπληρωτής εισαγγελέας
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε στο δικαστήριο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Π. Παναγιωτόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει στο ακροατήριο έστω και αν βάλει στα αυτιά του ωτοασπίδες ή λύνει σταυρόλεξα.  «Εδώ θα βγει η απόφαση. Ούτε στα κανάλια, ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά αλλού», είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.
Κούγιας: «Κάτσε κάτω ρε»
Στη σημερινή διαδικασία προκλήθηκε ένταση όταν ο κ Κούγιας επιχείρησε να διακόψει τον κ. Γκαρύπη, συνήγορο υπεράσπισης του κ. Ζήγρα λέγοντάς του: «Κάτσε κάτω ρε, δεν είσαι εδώ στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας».

Πάντως η υπεράσπιση του κ. Ζήγρα υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να κλητεύσει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ. Μιχαηλίδη, τον οποίο, ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, έχει κατονομάσει στις απολογίες του ως ένα από τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά «μαύρου» χρήματος.

Αντιδράσεις για τις ερωτήσεις της Εισαγγελέως
Λίγο αργότερα νέα ένταση πυροδοτήθηκε με αφορμή τη βούληση της τακτικής Εισαγγελέως να θέσει ερωτήσεις στους κατηγορούμενους στην προσπάθειά της να αναζητήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρίας Νοbilis από τη στιγμή που ο Νίκος Γεωργουλάκης έχει δηλώσει στο δικαστήριο -μέσω των δικηγόρων του- ότι δεν είναι εκείνος ο ιδιοκτήτης της. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης αντέδρασαν έντονα, με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο συνήγορο υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζοπούλου να μιλά για πρώιμο γύρο απολογιών, μια τακτική που όπως είπε δεν έχει συναντήσει ξανά ο ίδιος. Ακόμη, ο συνήγορος της κυρίας Τσοχατζοπούλου έκανε λόγο για «σαλαμοποίηση» των απολογιών των κατηγορουμένων και ζήτησε από το δικαστήριο να μην επιτρέψει στην εισαγγελέα να συνεχίσει τις ερωτήσεις. Ωστοσο όπως φάνηκε δεν εισακούστηκε καθώς στη συνέχεια ερωτήσεις στους κατηγορουμένους υπέβαλε και ο αναπληρωτής εισαγγελέα της έδρας Π. Παναγιωτόπουλος. 

Ο Νίκος Ζήγρας απαντώντας σε ερώτηση του  εισαγγελέα είπε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη Nοbilis, ενώ η Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, τόνισε ότι η ίδια μπορεί να συνέταξε το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από την Τορκάσο στη Nobilis πριν όμως η ίδια δεν γνωρίζει για τον ιδιοκτήτη της εταιρίας καθώς όπως είπε την επιμέλεια του συμβολαίου είχε ο πατέρας της.

Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ στην απολογία της στον ανακριτή είχε αναφέρει ότι εκπρόσωπος της Nobilis ήταν ο Ν.Γεωργουλάκης σήμερα στο δικαστήριο κράτησε επιφυλάξεις.

Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σπυρίδωνας Κουσούνης, προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, ο οποίος και διενήργησε έρευνα σχετικά με το εάν τα εισοδήματα της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και της συζύγου του έτερου κατηγορούμενου Γιώργου Σαχπατζίδη, ήταν ικανά για να δικαιολογήσουν αγορές ακινήτων. Στη κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα προσωπικά εισοδήματα της κυρίας Τζοχατζοπούλου  και της κυρίας Σαχπατζίδου δεν ήταν από μόνα τους ικανά να δικαιολογήσουν αγορές ακινήτων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της Βίκυς Σταμάτη ανέφερε ότι η πελάτης του, τη Δευτέρα 27 Μαϊου, θα εισαχθεί στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μάρτυρας: Δεδομένη η ροή του μαύρου χρήματος
Ο δεύτερος μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα στη δίκη ήταν ο εφοριακός κ. Παναγιώτης Βλάχος ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη τη ροή μαύρου χρήματος από δύο διαφορετικές πηγές την εταιρεία Antey η οποία είχε συμβληθεί με το ελληνικό δημόσιο για την προμήθεια των ΤΟR-M1 και την εταιρεία Ferostaal η οποία είχε τα υποβρύχια. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τον έλεγχο που έγινε σε τραπεζικούς λογαριασμούς των Οράτιου Μελά και Κ. Αντωνιάδη οι οποίοι αυτοβούλως είχαν προσέλθει στον ανακριτή για να καταθέσουν τα στοιχεία από τους λογαριασμούς τους. Οπως είπε συμμετείχε σε τρεις τέτοιους ελέγχους και συνυπόγραψε το πόρισμα που αφορά στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ένα έμβασμα 2.8000.000 ελβετικών φράγκων το οποίο κατέληξε στο Νίκο Ζήγρα. Ακόμη ο μάρτυρας ανάφερθηκε σε εμβάσματα που έφυγαν από εταιρεία στην Κύπρο με επιταγές του Φουάντ αλ Σαγιάντ, ενώ ανέφερε ότι στην εταιρεία Drumilan έχουν «περάσει» 24.457.000 δολάρια. Ακόμα ο ίδιος μάρτυρας αναφέρθηκε σε πλήθος εμβασμάτων και κινήσεων στην εταιρεία Morelia εκ των οποίων μεγάλο μέρος διοχετεύτηκε στην εταιρεία Torcaso η οποία αγόρασε στη συνέχεια τα ακίνητα στην Κομνά Τράκα, το ακίνητο στη Διονυσίου Αεροπαγείτου και τα ακίνητα στη λεωρόφο Κηφισίας. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στον έλεγχο που έκανε για τις αγοραπωλησίες ακνήτων της Αρετής Τσοχατζοπούλου για να τονίσει ότι οι τρεις από αυτές είχαν προβλήματα καθώς είτε το τίμημα της αγοράς τους κατατίθετο εκ του συμβολαιογραφείου είτε δεν υπήρχαν αναλήψεις από τράπεζες το διάστημα εκείνο. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από τους ελέγχους του δεν εντόπισε τίποτα το ύποπτο σε ότι αφορά την Κουτρούν Τσοχατζοπούλου.

Κούγιας σε εισαγγελέα: Καθήστε κάτω
Η κατάθεση του κ. Βλάχου ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης με τον κ. Κούγια και τον κ. Δημητρακόπουλο να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να εξεταστεί με τον μανδύα του μάρτυρα από τη στιγμή που έχει  συνυπογράψει πόρισμα που αφορά στους ελέγχους, κάτι που τον καθιστά πραγματογνώμονα. Οι εισαγγελείς της έδρας αντέκρουσαν τα επιχειρήματα των συνηγόρων λέγοντας πως ο κ. Βλάχος μπορεί να καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα. Η τοποθέτηση όμως του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Π. Παναγιωτόπουλου να απορριφθεί η ένσταση ως νομικά αστήριχτη καθώς «ο μάρτυρας είναι ειδικός επιστήμονας και όχι πραγματογνώμονας» προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κούγια ο οποίος είπε: «Δεν θα έπαιρνα το λόγο αν δεν άκουγα την άποψη ότι η ένσταση είναι νομικά αστήριχτη. Να υπάρξει προβληματισμός για το αν τα νομικά του κ. εισαγγελέα είναι ισχυρότερα του νόμου».

Π. Παναγιωτόπουλος: Η ένσταση είναι νομικά αβάσιμη
Α. Κούγιας: Καθήστε κάτω αν θέλετε
Π. Παναγιωτόπουλος: Οχι καθήστε αν θέλετε στον εισαγγελέα της έδρας
Α. Κούγιας: Τι είναι δηλαδή ο εισαγγελέας της έδρας; Είναι υποδεέστερος του εισαγγελέα δηλαδή; Αν θέλετε καθήστε κ. εισαγγελέα γιατί με τρομάζετε, αγχώνομαι.
Π. Παναγιωτόπουλος: Ο εισαγγελέας είναι ιστάμενος. Η ένσταση είναι νομικά αβάσιμη, πρέπει να απορριφθεί, έλεος κ. πρόεδρε.

Τελικά το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του επί της ένστασης και διέκοψε τη συνεδρίασή του για την ερχόμενη Τετάρτη.





Πηγή : protothema.gr

Οριστικά στο Champions League ο νικητής του Europa League


Η UEFA ενέκρινε όλες τις αποφάσεις που είχε εξετάσει το εκτελεστικό συμβούλιό της από την Πέμπτη και στο κονγκρέσο της Παρασκευής, ανακοινώθηκε η συμμετοχή του νικητή του Europa League στο Champions League της επόμενης σεζόν.



Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων σχετικά με τη βελτίωση της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, κατέληξαν σε αυτόν τον τρόπο ώστε να καταστήσουν πιο ελκυστικό τον θεσμό.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με τον νικητή του Europa League της σεζόν 2014-2015, ο οποίος θα αγωνίζεται στους ομίλους του Champions League 2015-2016.
Από εκεί και πέρα, το Γιβραλτάρ έγινε πλήρες μέλος της UEFA, η οποία, πλέον απαρτίζεται από 54 εγχώριες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Επιπλέον, υιοθετήθηκαν τα μέτρα που είχαν συζητηθεί μία ημέρα νωρίτερα και αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με παραβάσεις περί ρατσισμού, επιθέσεις σε διαιτητές, ντόπινγκ και διαφθοράς. Η εφαρμογή τους θα γίνει από την 1η Ιουνίου.




Πηγή : contra.gr

Η ιστορία του Ντόρτμουντ - Μπάγερν


Ο 58ος τελικός του Champions League έχει άρωμα... ''Der Klassiker''. Ντόρτμουντ και Μπάγερν μεταφέρουν την εγχώρια αντιπαλότητά τους στο Λονδίνο, ας δούμε την ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων μέσα από στατιστικά στοιχεία, φωτογραφίες και videos.


Από το 1963 όπου άλλαξε η μορφή του γερμανικού πρωταθλήματος με την δημιουργία της Bundesliga, οι δύο "μονομάχοι" του Γουέμπλεϊ έχουν συναντηθεί 96 φορές.
Η Μπάγερν έχει επικρατήσει στα 41 παιχνίδια, η Ντόρτμουντ στα 26, ενώ 29 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Από αυτά τα παιχνίδια, τα 6 είχαν την μορφή νοκ-άουτ (5 τελικοί και ένας προημιτελικός), με τα χαμόγελα να μοιράζονται.
Ο τελικός του Champions League θα είναι η δεύτερη φορά που οι δυο τους θα τα πουν σε ευρωπαϊκό φόντο. Είχαν προηγηθεί οι προημιτελικοί του 1998, με τον Στεφάν Σαπουϊζά στην παράταση να δίνει την πρόκριση στην Ντόρμουντ.

Οι αριθμοί

1 Champions League η Ντόρτμουντ
1,3 μ.ο. γκολ η Ντόρτμουντ
1,8 μ.ο. γκολ η Μπάγερν
2 αγώνες στο Champions League
2 ευρωπαϊκά τρόπαια η Ντόρτμουντ


3 αγώνες στο κύπελλο
3 αγώνες στο σούπερ-καπ
3 κύπελλα η Ντόρτμουντ
4 αγώνες σερί είναι αήττητη η Μπάγερν
4 γκολ πέτυχε η Ντόρτμουντ στη μεγαλύτερη νίκη της (4-0 στις 3/6/1967)


4 Champions League η Μπάγερν
5 νίκες το καλύτερο σερί της Ντόρτμουντ (2010-2012)
5 νίκες το καλύτερο σερί της Μπάγερν (1968-1970)
5 αγώνες αήττητη το καλύτερο σερί της Ντόρτμουντ (2010-2012)
6 ευρωπαϊκά τρόπαια η Μπάγερν


8 πρωταθλήματα η Ντόρτμουντ
9 φορές έχει εμφανιστεί το 1-1, περισσότερες από κάθε άλλο αποτέλεσμα
10 αγώνες αήττητη το καλύτερο σερί της Μπάγερν (1998-2002)
11 γκολ πέτυχε η Μπάγερν στη μεγαλύτερη νίκη της (11-1 στις 26/11/1971)


15 κύπελλα η Μπάγερν
19 τίτλους η Ντόρτμουντ
23 πρωταθλήματα η Μπάγερν
26 νίκες η Ντόρτμουντ
29 ισοπαλίες
41 νίκες η Μπάγερν
44,4 τοις εκατό το ποσοστό νικών της Μπάγερν σε τελικούς CL (4/9)


57 τίτλους η Μπάγερν
69 αγώνες έχει σκοράρει η Ντόρτμουντ
75 αγώνες έχει σκοράρει η Μπάγερν
88 αγώνες στην Bundesliga
96 αγώνες
100 τοις εκατό το ποσοστό νικών της Ντόρτμουντ σε τελικούς CL (1/1)
198 δευτερόλεπτα διαρκεί ο ύμνος της Ντόρτμουντ
125 γκολ η Ντόρτμουντ
175 γκολ η Μπάγερν
229 δευτερόλεπτα διαρκεί ο ύμνος της Μπάγερν


1900 η χρονιά που ιδρύθηκε η Μπάγερν
1909 η χρονιά που ιδρύθηκε η Ντόρτμουντ
1965 η χρονιά που έπαιξαν πρώτη φορά στην Bundesliga
1997 η χρονιά που πήρε το μοναδικό CL η Ντόρτμουντ
2001  η χρονιά που πήρε το τελευταίο CL η Μπάγερν
71137 η χωρητικότητα της έδρας της Μπάγερν
80720 η χωρητικότητα της έδρας της Ντόρτμουντ


Οι 5 τελικοί

25/07/1989 Ντόρτμουντ 4-3 Μπάγερν (Σούπερ Καπ)
19/04/2008 Μπάγερν 2-1 Ντόρτμουντ (Κύπελλο)
23/07/2008 Ντόρτμουντ 2-1 Μπάγερν (Σούπερ Καπ)
12/05/2012 Ντόρτμουντ 5-2 Μπάγερν (Κύπελλο)
12/08/2012 Μπάγερν 2-1 Ντόρτμουντ (Σούπερ Καπ)


* στο 6ο μεταξύ τους νοκ-άουτ ματς, η Μπάγερν επικράτησε 1-0 στην έδρα της στα προημιτελικά του φετινού κυπέλλου (27/2)

Τα 2 ευρωπαϊκά ματς

Προημιτελική φάση Champions League 1997/1998
04/03/1998 Μπάγερν 0-0 Ντόρτμουντ
18/03/1998 Ντόρτμουντ 1-0 Μπάγερν







Πηγή : sport24.gr

Πτήση τρόμου για 75 επιβάτες

Πτήση τρόμου για 75 επιβάτες

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο Χίθροου του Λονδίνου, όταν αεροσκάφος της British Airways πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, λόγω «τεχνικού προβλήματος». Δυο αεροδιάδρομοι έκλεισαν προσωρινά, ωστόσο όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
«Κοίταξα προς τα πάνω και είδα το αεροπλάνο που είχε πιάσει φωτιά. Υπήρχαν φλόγες που έβγαιναν όχι μόνο από τον κινητήρα, αλλά είχαν καλύψει και το φτερό. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ''Θεέ μου, αυτό το πράγμα θα εκραγεί''- τα φτερά ήταν γεμάτα καύσιμο, οπότε δεν μπορούσα να καταλάβω πως θα μπορούσε να αποφευχθεί μια έκρηξη...Άφηνε ίχνος μαύρου καπνού στον ουρανό και έπειτα υπήρχε η μυρωδιά από τα καύσιμα», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Το Airbus με 75 επιβάτες είχε ξεκινήσει από το Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό το Όσλο, ωστόσο λίγο μετά την απογείωση (στις 8.43 το πρωί τοπική ώρα), ο πιλότος υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και να κάνει αναγκαστική προσγείωση, λόγω «τεχνικού προβλήματος».
Η British Airways σημειώνει στην ανακοίνωσή της:
«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια, άνοιξαν οι τσουλήθρες διαφυγής…θα πραγματοποιήσουμε διεξοδική έρευνα για το περιστατικό». Έρευνα διεξάγει και η αρμόδια υπηρεσία Air Accidents Investigation Branch , ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν ως τρομοκρατική ενέργεια.
Πλέον έχουν ανοίξει και οι δυο αεροδιάδρομοι του Χίθροου.
Ωστόσο, εξαιτίας του περιστατικού, η British Airways έχει ακυρώσει όλες τις κοντινής απόστασης πτήσεις μέχρι τις 16.00 (ώρα Λονδίνου).





Πηγή : imerisia.gr

Συγκλονιστικά στοιχεία για τα ελληνόπουλα - 597.000 παιδιά στην απόλυτη φτώχεια


- 322.000 ελληνόπουλα στερούνται στη ζωή τους τα στοιχειώδη αγαθά
- Τουλάχιστον το 9,2% των παιδιών ζουν σε σπίτια όπου όλοι είναι άνεργοι
- Τα φτωχά νοικοκυριά προτιμούν να ξοδεύουν για το ντύσιμο των παιδιών παρά για την εκπαίδευσή τους
- Τα εγκλήματα από ανήλικους 9 έως 13 ετών αυξήθηκαν κατά 58%

Σε πεντακόσιες ενενήντα επτά χιλιάδες ανέρχονται τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα, με τριακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες να είναι σε σοβαρή υλική αποστέρηση, σύμφωνα με την έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013», που συντάχθηκε για λογαριασμό της UNICEF, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.

Εξάλλου, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Ελλάδας, που γίνεται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας. Για τον σκοπό αυτόν την Τρίτη 28 Μαΐου διοργανώνεται Ραδιομαραθώνιος της UNICEF με την Ελληνική Ραδιοφωνία και την υποστήριξη όλων των μεγάλων ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. «Ας δώσουμε μαζί πνοή για τη ζωή, για τα παιδιά υγεία, χαμόγελο, ευτυχία» κάλεσαν για συμμετοχή, μικροί μαθητές δημοτικών σχολείων, εθελοντές της UNICEF.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίζεται σε στοιχεία του 2011 και παρουσίασε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Δασκαλάκης:

Η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

- Ο δείκτης «φτώχεια ή κοινωνικός αποκλεισμός» για το 2011 αφορούσε 597.000 παιδιά δηλαδή ποσοστό 30,4%, που σημαίνει αύξηση κατά 9,1% από το 2010.

- Τα παιδιά που διαβιούσαν σε «συνθήκες συσσώρευσης πολλαπλών μειονεξιών», δηλαδή σε νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται από φτώχεια και από σοβαρή υλική αποστέρηση και από χαμηλή ένταση εργασίας, το 2011 έφθασαν στα 69.000 παιδιά από 12.000 που ήταν το αντίστοιχο μέγεθος το 2010.

- Το ποσοστό των παιδιών που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανείς δεν εργάζεται έφθανε στο 9,2% το 2011 και έχει αυξηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2010 και 2011, και σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν.

Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης- Κατανάλωση


- Το 16,4% του συνόλου των ανηλίκων εμφανίζεται να διαβιεί σε νοικοκυριά με «σοβαρή υλική αποστέρηση», δηλαδή 322.000 παιδιά, αριθμός αυξημένος κατά 89.000 άτομα ή κατά 38,2%, μεταξύ 2010 και 2011. Η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ 2010 και 2011 για την ηλικιακή ομάδα 6 έως 11 φθάνει το 46,7%.

- Το 50,8% των νοικοκυριών με παιδιά δηλώνει αδυναμία πληρωμής μιας εβδομάδας διακοπών. Το 37,2% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δόσεων πιστωτικών καρτών και δανείων, το 34,5% δηλώνει οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

- Τα φτωχότερα νοικοκυριά δαπανούν αναλογικά υψηλότερο ποσοστό των συνολικών τους δαπανών για παιδικά είδη ένδυσης, ωστόσο αυτή η κατανομή των δαπανών αναγκάζει τα φτωχότερα στρώματα να περιορίσουν άλλες ανάγκες των παιδιών που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Παιδιά μετανάστες
- Το 2011 χορηγήθηκαν συνολικά 549.604 άδειες παραμονής σε μετανάστες στην Ελλάδα, με το 21% να αφορά ανηλίκους κάτω των 14 ετών και το 84,5% των παιδιών αυτών να προέρχονται από την Αλβανία.

- Από το 2008 έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα 357.820 άτομα, από τα οποία 52.299 είναι έως 19 ετών και 36.466 έως 14 ετών, δηλαδή το 14,6% και το 10,2% αντίστοιχα.

- Το 2011 υπολογίζονται σε περίπου 29.000 τα άτομα έως 19 χρονών και 21.000 τα παιδιά έως 14 χρόνων που μετανάστευσαν προς και από την Ελλάδα, με τα πολύ μικρά παιδιά έως 4 ετών να αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου.

- Οι συλληφθέντες ανήλικοι για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα από το 2006 έως στο 2012 ανέρχονται σε 83.487, αριθμός που αναλογεί στο 10,6% του συνόλου των συλληφθέντων παρανόμων μεταναστών.

- Οι αιτήσεις ασύλου των ανηλίκων εμφανίζουν σημαντική μείωση από το 2008 και ανέρχονταν για το 2012 σε 510.

Ασφάλεια- Προστασία και Παραβατικότητα ανηλίκων

- Τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζονται περισσότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους από ατυχήματα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης θνησιμότητας από ατυχήματα που σχετίζονται με μεταφορές- μετακινήσεις για το 2010 στις ηλικίες 15- 19 ετών ανερχόταν σε 17,8 ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ είναι 9,2.

- Η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κυρίως μεταξύ των ετών 2010 και 2011 κατά 53,4%, ενώ στους δράστες ηλικίας 9-13 ετών η αύξηση φθάνει το 58%.

- Οι περισσότεροι ανήλικοι παραβάτες είναι αγόρια (87,1%), ενώ τα 2/3 είναι ημεδαποί. Οι δράσεις τους, αφορούν σε ποσοστό 72,2% κλοπές ή συναυτουργία σε αυτές. Περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων εντοπίζονται στην περιφέρεια παρά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το δικαίωμα των παιδιών στην ανάπτυξη

- Αξιοσημείωτα είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών (55,3% το 2012 και 64,2% τον Φεβρουάριο του 2013) και τα ακόμη υψηλότερα ποσοστά των παιδιών ηλικίας 15 έως 18 ετών (61,3% το 2012).

Οι άνεργοι της ηλικιακής κατηγορίας 15 έως 18 ετών αυξήθηκαν κατά 73,2% (αύξηση κατά 35,1 ποσοστιαίες μονάδες). Σημαντικότερο είναι το γεγονός, ότι οι απασχολούμενοι της αναφερόμενης ηλικιακής κατηγορίας από το 2011 και μετά αριθμητικά είναι λιγότεροι σε σχέση με τους ανέργους, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε από 21.641 άτομα το 2007 σε 8.430 το 2012, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 61%.

- Τα στοιχεία σχετικά με την ανεργία και τον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων και των δύο ηλικιακών κατηγοριών (15-18 και 15-24 ετών), σε συνδυασμό με τα μειωμένα και μικρότερα από αυτά του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών (11,4% το 2012 από 15,5% το 2006 έναντι 15,5% και 12,8% της ΕΕ αντίστοιχα), δείχνουν ότι οι περιορισμένες προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας κάνουν πιο ελκυστική την παραμονή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η υγεία των παιδιών

- Το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά κάτω από το όριο φτώχειας που δήλωνε αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ανέρχεται σε 44,3% για το 2011, από 21,6% το 2010.

- Τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά που δηλώνουν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση έχουν αυξηθεί από 14,8% το 2010 σε 19,3% το 2011 και τα φτωχά νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά από 37,1% σε 39,7% τα αντίστοιχα έτη.

- Το 25,4% των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα σε περιβαλλοντικά προβλήματα, ρύπανση, μόλυνση κλπ, στην περιοχή διαμονής τους, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15%).

- Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν στο 6% του ΑΕΠ για το 2011 από το 7,4% το 2009, ενώ για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες από το 3,6% σε 3% αντιστοίχως. Οι περιορισμοί αυτοί είναι δυνατό να επηρεάσουν ιδιαίτερα τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, εφόσον το 10,1%, για το 2011, δηλώνουν οικονομική αδυναμία για την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Δασκαλάκης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, που συντόνισε τη συζήτηση εκπροσωπώντας την ΕΡΤ και η εθελόντρια της UNICEF Φωτεινή Δάρρα.

Η πλήρης έκθεση και τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των παιδιών και τον Ραδιομαραθώνιο υπάρχουν στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr.





Πηγή : newsit.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας – Παππούδες εν δράσει



«Νομοταγείς τύποι» («Stand up guys», ΗΠΑ, 2013) του Φίσερ Στίβενς, με τους Αλ Πατσίνο, Κρίστοφερ Γουόκεν, Αλαν Αρκιν


Φανταστείτε μια ταινία με δραματουργικό χρόνο μια μέρα από την ζωή τριών γκάνγκστερ κάποιας ηλικίας και αμέσως έχετε μια εικόνα από το «Stand up guys» του ηθοποιού και σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς. Ο Αλ Πατσίνο αποφυλακίζεται, ο Κρίστοφερ Γουόκεν τον περιμένει στην έξοδο και κάποια στιγμή μπαίνει στην μέση και ο Αλαν Αρκιν που ενώ όλοι πίστευαν ότι έχει πεθάνει εκείνος ζει και βασιλεέι.
Μέσα σε μια μόλις ημέρα, οι τρεις «παππούδες» θα ξαναζωντανέψουν, θα θυμηθούν τις παλιές καλές μέρες και θα αποδείξουν στους σύγχρονους ψευτόμαγκες ότι ο «παλιός είναι αλλιώς». Θα πέσουν πυροβολισμοί, θα γίνει και ένα τρελό κυνηγητό αυτοκινήτων, κάποιοι θα τραυματιστούν. Όλα αυτά όμως μέσα σε ένα πολύ χαλαρό πλαίσιο (ενίοτε κωμικό όμως ποτέ «τραβηγμένο») καθώς η ταινία ούτε διδακτική θέλει να γίνει ούτε και να πάρει ποτέ και τόσο σοβαρά τον εαυτό της. 
Την ίδια ώρα όμως, μέσα μου ανέβηκε μια σκάλα παραπάνω γιατί είναι μια ταινία που χωρίς -πολλές πολλές φιορτιτούρες μιλά για έννοιες και αξίες ξεχασμένες όπως η ντομπροσύνη, η τήρηση του λόγου και η σημασία της ουσιαστικής φιλίας. Ολα αυτά, που κάποτε ήταν όμορφο να σε χαρακτηρίζουν αλλά σήμερα, ποιός νοιάζεται;
Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μια ταινία όπως οι Νομοταγείς τύποι» θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν στην θέση των βασικών ηθοποιών της δεν βρίσκονταν τρεις απίστευτες «μούρες» του αμερικανικού κινηματογράφου. Το βέβαιο είναι ότι χάρη σε αυτούς τους τρεις έμεινα «κολλημένος» στην οθόνη επί δυο ώρες, την ώρα που ήξερα ότι στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούσα κάτι σημαντικό. Για την ακρίβεια, το «Stand up guys» παρακολουθείται τόσο ευχάριστα που όταν τελειώνει θα ήθελες να έχει λίγο ακόμα.
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες: ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ - ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY ΣΥΓΓΡΟΥ - STER ΙΛΙΟΝ - VILLAGE MALL - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ - VILLAGE ΡΕΝΤΗ - ΔΕΞΑΜΕΝΗ – ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ – ΕΛΛΗΝΙΣ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ -  ΑΚΤΗ ΒΟΥΛ/ΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ VILLAGE – STER - ODEON

Πάλι τα ίδια...
«Fast and furious 6 – μαχητές των δρόμων» (ΗΠΑ, 2013) του Τζάστν Λιν με τους
Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Ντουέιν Τζόνσον
Για την περιπέτεια «Fast and furious 6» τα λόγια περιττεύουν και η κριτική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το φιλμ είναι η πέμπτη συνέχεια μιας κινηματογραφικής «σειράς» στις οποίες η ταχύτητα των αυτοκινήτων έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η σειρά  άρχισε το 2001 με τους «Μαχητές των δρόμων» («The fast and the furious») και δεν λέει να τελειώσει αφού η εισπρακτική κίνηση όλων αυτών των ταινιών ενθαρρύνει το στούντιο της για καινούργιες περιπέτειες.
Αυτή την φορά λοιπόν, ο κακοποιός Ντόμινικ (Βιν Ντίζελ) και ο πρώην αστυνομικός Μπράιαν (Πολ Γουόκερ) που πρωτοσυναντήθηκαν ως αντίπαλοι παράνομων αγώνων ταχύτητας στο νυχτερινό Λος Άντζελες, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και με αντάλλαγμα την πλήρη «άφεση αμαρτιών» τους, συμμετέχουν στην καταδίωξη μιας οργάνωσης «θανάσιμα» εκπαιδευμένων οδηγών υπό την υπαρχηγία της φερόμενης –μέχρι σήμερα- νεκρής αγαπημένης του Ντομ, Λέτι (Μισέλ Ροντρίγκεζ).
Βαθμολογία: _
Aίθουσες: ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΛΙΚΗ, ΔΡΟΣΙΑ -ΑΜΥΝΤΑΣ ΥΜΗΤΤΟΣ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ- ΟΛΑ ΤΑ VILLAGE - ΑΕΛΛΩ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ -  ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΙΔΑΡΙ         - ΝΑΝΑ – ΓΑΛΑΤΣΙ - ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ - ΚΗΦΙΣΙΑ – ΒΑΡΚΙΖΑ - ΚΟΡΑΛΙ ΣΑΡΩΝΙΔΑ - ΣΕΛΗΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ VILLAGE – STER  - ΦΑΡΚΑΝΗ
>>>Από σήμερα επαναπροβάλλεται και ο «Κλέφτης ροδακίνων», που θεωρείται η πρώτη διεθνής επιτυχία του βουλγάρικου κινηματογράφου. Γυρισμένη από τον πρώην διοευθυντή φωτογραφίας Βέλο Ράντεφ, η ταινία ανιχνεύει την περίπτωση ενός ερωτευμένου ζευγαριού που προσπαθεί να σταθεί όρθιο μέσα στον παραλογισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (τοποθετείται στο 1918). Σε έναν κόσμο περιχαρακωμένο από συρματοπλέγματα η ταινία μιλά για έναν ριζοσπαστικό έρωτα σε ρήξη με την αντιδραστική κατάσταση των πραγμάτων (παίζουν οι  Νεβένα Κοκάνοβα, Ράντε Μάρκοβιτς)
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες: ΖΕΦΥΡΟΣ





Πηγή : tovima.gr

Με κονδύλια του ΕΚΤ θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2014


ΤΗΝ πιλοτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2014-2020. Η παροχή αυτή, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες επιδοματικό, προνοιακό χαρακτήρα και θα απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κρίσιμες παράμετροι που βρίσκονται υπό εξέταση για τη χορήγησή του είναι το ύψος του επιδόματος, τα εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και η διάρκεια καταβολής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του θα συνοδεύεται από παροχές υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας. Για τη χορήγησή του θα απαιτείται βεβαίωση εισοδημάτων από την εφορία και το ύψος του θα ειναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού (250-300 ευρώ), ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για μόνιμη περιθωριοποίηση και εργασιακή αδράνεια των δικαιούχων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περίπου 3,5 εκατ. Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το 2014 θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας με τη χρήση των κονδυλίων των 4 δισ. ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο κάποια προγράμματα που θα υλοποιηθούν το α'Α εξάμηνο του 2014, είχε εξαγγελθεί η πραγματοποίηση για φέτος. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε δύο στάδια: Το α΄ εξάμηνο του νέου έτους θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις που θα απευθύνονται σε νέους ανέργους και 15.000 στον τομέα του τουρισμού και το β΄ εξάμηνο προβλέπεται η δημιουργία ακόμη 25.000 θέσεων για νέους ανέργους και 10.000 στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την κάλυψη 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, ο κ. Βρούτσης το παρουσίασε ως προτεραιότητα, χωρίς ωστόσο για άλλη μια φορά να επεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

«Όπως γνωρίζετε, το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) θα έχει προϋπολογισμό 20,6 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού, «αφού οι πόροι που επρόκειτο αρχικά να διατεθούν στη χώρα μας ήταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα», και προσέθεσε: «Από αυτούς τους πόρους, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα θα διαχειριστεί περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτική συνδρομή. Και ακόμα πιο σημαντικό: το 20% από αυτούς τους πόρους θα διατεθεί για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».

«Στη νέα διαχειριστική περίοδο θα υλοποιήσουμε νέα προγράμματα, επιδιώκουμε να φρενάρουμε καταρχήν την ανεργία και να τη στρέψουμε εν συνεχεία σε καθοδικό κανάλι», τόνισε εξάλλου ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Όπως είπε ο κ. Αμπατζόγλου, τα νέα αυτά προγράμματα θα επιλεγούν μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες. «Δεν θα κάνουμε προγράμματα για τα προγράμματα, αλλά προγράμματα κατάρτισης, που να οδηγούν σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργεί η αγορά εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΟΑΕΔ.




Πηγή : express.gr

Yπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Διαβατά



Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε ξερά χόρτα και απορρίμματα στη δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στο στρατόπεδο «Γκόνου», μεταξύ των φυλακών Διαβατών και παρακείμενου οικισμού αθίγγανων.
Η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα και σκουπίδια και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, φτάνοντας κάποια στιγμή απέναντι από τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν όλη τη νύχτα, ενώ μέχρι τις επτά το απόγευμα στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη Καναντέρ.
Στη περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέχρι να τεθεί η φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.





Πηγή : naftemporiki.gr

Σουηδία: Χάος για πέμπτη νύχτα στη Στοκχόλμη λόγω μεταναστών

Γυαλιά - καρφιά τα κάνουν τις τελευταίες πέντες ημέρες οι μετανάστες στη Σουηδία καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στο "σουηδικό μοντέλο". Κατά τις πρωτοφανείς ταραχές σε προάστια της Στοκχόλμης,  μετανάστες κυρίως ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής  πυροπολούν αστυνομικά τμήματα, αυτοκίνητα και καταστρέφουν προσόψεις καταστημάτων διατρανώνοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την υψηλή ανεργία που μαστίζει τους νέους.
 
Για ηχηρή κατάρρευση του πολυπολιτισμικού μοντέλου και στη Σουηδία κάνει λόγος ο Τύπος της χώρας ο οποίος μάλιστα σπεύδει να συγκρίνει τις ταραχές με αυτές πόυ είχαν σημειωθεί στα γαλλικά προάστια.
      



Για την επιβολή της τάξης, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ, απευθύνει έκκληση για ηρεμία.
 
Οι ταραχές συνδέονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου άνδρα οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα στο προάστιο Χάσμπι, βορειοδυτικά της πόλης, όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς. Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα του 69χρονου, ενώ κάτοικοι του προαστίου που μίλησαν στον Τύπο ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί τους έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές με χαρακτηρισμούς όπως «αλήτες, πίθηκοι και αράπηδες».




Μετά από δεκαετίες πρακτικής εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου», η κυβέρνηση της Στοκχόλμης έχει περιορίσει σημαντικά τον ρόλο του κράτους από το 1990, ενισχύοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων. Ενώ το μέσο βιοτικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν σημαντικά τη μακροχρόνια ανεργία των νέων και τη φτώχεια, που επηρεάζει τις κοινότητες των μεταναστών όλο και περισσότερο.




Στις ηλικίες 15-24, η ανεργία είναι 27% για το πρώτο τετράμηνο του 2013, όταν συνολικά η ανεργία κυμάνθηκε στο 8,4% για το μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανεργία στην κατηγορία που ανήκουν όσοι  γεννήθηκαν εκτός της Σουηδίας (που αποτελούν το 15% του πληθυσμού, το μεγαλύτερο στη Σκανδιναβία) ανέρχεται σε 16%, σε σύγκριση με το 6% για όσους έχουν γεννηθεί στη χώρα.
 
Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δέχτηκε μάλιστα πυρά και από την .. Ακροδεξιά. Όπως δήλωσε ο Μαρκ Αμπραμσον, πρόεδρος του αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», το οποίο έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2014, «Τα περιστατικά αυτά είναι η συνέπεια των πολυπολιτισμικών πολιτικών που υιοθέτησε η Σουηδία στα '80 και δεν τα βλέπουμε μόνο εδώ αλλά και σε όλη την Ευρώπη και νομίζω πως θα δούμε περισσότερα και πιο βίαια, αν δεν αλλάξουμε πολιτική».




Πηγή : protothema.gr

ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα βόρεια του Σιάτλ, έπεσαν 5 οχήματα στο νερό


Τμήμα μιας γέφυρας αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων πάνω από ποταμό σε αγροτική περιοχή βορείως του Σηάτλ κατέρρευσε τη νύχτα με αποτέλεσμα οχήματα και άνθρωποι να πέσουν στα παγωμένα νερά, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η κατάρρευση του Διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου 5 πάνω από τον ποταμό Σκάτζιτ σημειώθηκε γύρω στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα, 05:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στις πόλεις Μάουντ Βερμόν και Μπέρλινγκτον, 90 χλμ. βορείως του Σηάτλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας Μαρκ Φράνσις.

"Έχω αναφορές για οχήματα και ανθρώπους στο νερό", δήλωσε ο Φράνσις. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν τραυματίες.

Η εφημερίδα "Σηάτλ Τάιμς" έκανε γνωστό πως τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από το νερό. Οι διασώσεις αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από τις αρχές.

Η αιτία της κατάρρευσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ο Φράνσις δήλωσε πως δεν έβρεχε στην περιοχή.

Η γέφυρα είχε κατασκευαστεί το 1955, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιδιωτικής Εθνικής Βάσης Δεδομένων για τις Γέφυρες. Ο αυτοκινητόδρομος και η γέφυρα είναι ο κύριος οδικός άξονας ανάμεσα στο Σηάτλ και το Βανκούβερ του Καναδά.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σκάτζιτ, με δήλωσή του στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ζητεί από τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή για να μπορούν να εργαστούν τα συνεργεία πρώτων βοηθειών.

Η κατάρρευση σημειώνεται σχεδόν έξι μήνες αφότου μια άλλη γέφυρα κατέρρευσε στη Μινεσότα και δημιούργησε ανησυχίες για ελαττωματικές υποδομές στις ΗΠΑ. Η κατάρρευση αυτή, τον Αύγουστο του 2007, της γέφυρας I-35W στον ποταμό Μισισιπή κατά τη βραδινή ώρα αιχμής είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους ενώ 145 είχαν τραυματισθεί. Στην έρευνα που ακολούθησε, οι αρχές διαπίστωσαν πως δώδεκα χαλύβδινα υποστηρίγματα, τα οποία πιστεύεται ότι προκάλεσαν την καταστροφή, ήταν μικρότερα σε μέγεθος από τις προδιαγραφές και μια επιθεώρηση ρουτίνας δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 5 οχήματα έπεσαν στο νερό, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή γίνεται αναφορά για τρεις τραυματίες
.



Πηγή : skai.gr

Απογραφή-εξπρές για απολύσεις στους δήμους


Σε νέα απογραφή-εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. Η 31η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμπληρωματικών στοιχείων που ζητά με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.

Η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ από όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι πλεονάζοντες, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος.

Τι ζητά το υπουργείο από τους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το «Έθνος», από τους δήμους τα εξής:

- την επωνυμία του φορέα

- τη νομική μορφή του φορέα

- εαν είναι ΝΠΔΔ ( Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) ή ΝΠΙΔ ( Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου)

- αναλυτική παρουσίαση του απασχολούμενου προσωπικού

Στον πίνακα προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των υπηρετούντων υπαλλήλων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν, αλλά και το είδος της σύμβασης με την οποία υπηρετούν.

Στο ίδιο έγγραφο ζητείται να αναγραφεί και το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνει

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιχειρείται μια νέα απογραφή του προσωπικού μέσα απ' την οποία θα προκύψει μια δεξαμενή πλεονάζοντος προσωπικού απ' το οποίο θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Απρόθυμοι οι δήμαρχοι να συμμετάσχουν

Μέχρι τώρα οι δήμαρχοι αρνούνται να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, καθώς εκτιμούν ότι η αναλυτική καταγραφή του προσωπικού συνδέεται με επικείμενες απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων απασχόλησε ακόμη και το χθεσινό συνέδριο των δημάρχων του Λεκανοπεδίου, στο οποίο υποστηρίχθηκε ότι η συγχώνευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο των κοινωνικών υπηρεσιών.





Πηγή : protothema.gr

Γιατί ο Άκης επιμένει ειδικά για την κλήτευση του Σημίτη;

Γιατί ο Άκης επιμένει ειδικά για την κλήτευση του Σημίτη;

Ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επιμείνει ιδιαίτερα στο αίτημά του για την κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ την κρίσιμη περίοδο των αποφάσεων για τα εξοπλιστικά για τα οποία κατηγορείται ότι πήρε μίζες, έχει κατά κόρο αναλυθεί απ' το Newsbomb.
Θα αποτελέσει, μάλλον ήδη αποτελεί το αίτημα αυτό μια απ' τις σοβαρότερες μάχες που θα δώσει ο κατηγορούμενος τέως υπουργός στη δίκη που αναμένεται να διαρκέσει για μήνες. Ουδεμία έκπληξη, ότι το επαναφέρει συνεχώς.
Είναι όμως «περίεργο» και αξίζει να επισημανθεί το γεγονός, ότι στα πλαίσια αυτής της βασικής του υπερασπιστικής επιλογής ζητά με ιδιαίτερη έμφαση ειδικά την κλήτευση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη...
Και αυτό προξενεί ερωτηματικά. Βεβαίως πρωθυπουργός ήταν ο Σημίτης. Αλλά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τις συνυπέγραψαν όλα τα μέλη του (πλην του ΓΑΠ, ο οποίος φρονίμως ποιών ή επειδή κάτι «ήξερε» δεν τις έχει υπογράψει τις περισσότερες...).
Τότε;
Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε «διάφορα» που κυκλοφορούν κι έχουν να κάνουν με το συνέδριο του 1999, όταν ο Άκης αίφνης και παρά την περί του αντιθέτου κατηγορηματική του διαβεβαίωση, ΔΕΝ ήταν τελικά υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στον Σημίτη...
Αλλά σε κάθε περίπτωση η εμμονή του Άκη ειδικά για τον Σημίτη εγείρει ερωτήματα βρε αδερφέ...





Πηγή : newsbomb.gr

Επιθετική διαφήμιση της Microsoft "κοροϊδεύει" το iPad της Apple

Επιθετική διαφήμιση της Microsoft "κοροϊδεύει" το iPad της Apple

Στο στόχαστρο της Microsoft μπήκε για ακόμη μια φορά η Apple. Αυτή τη φορά η εταιρία μέσω μια κοροϊδευτικής διαφήμισης, συγκρίνει τις λειτουργίες ενός  δικού της tablet με το iPad της Apple.
Αρχικά η διαφήμιση δείχνει τα live tiles σε σύγκριση με τα στατικά εικονίδια του iPad. Τα live tiles περιλαμβάνουν μια σειρά από πληροφορίες και λεπτομέρειες που μπορεί να διαβάσει ο χρήστης χωρίς να ανοίξει τις εφαρμογές.
Στη συνέχεια συγκρίνει επίσης το πρόγραμμα Power Point στο iPad και τις δικές της συσκευές καθώς και το γεγονός ότι το iPad δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαι η Microsoft δε θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την τιμή των δυο συσκευών, ενώ κλείνοντας αναφέρει “Less talking, more doing” δηλαδή “λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις”.
Ακολουθεί παρακάτω η διαφήμιση:





Πηγή : sofokleousin.gr

Δεκάδες είδη μυκήτων απολαμβάνουν τις πατούσες μας

Ένα πλούσιο, ακμάζον οικοσύστημα κρύβεται κάτω από τα πόδια μας

Λονδίνο
Σχεδόν 200 διαφορετικά είδη μυκήτων «κατοικούν» γύρω από τις πατούσες μας. Αυτό δείχνει ένας νέος «χάρτης» που αποκαλύπτει την ποικιλομορφία των μυκήτων οι οποίοι… φιλοξενούνται στο ανθρώπινο σώμα. Η σχετική μελέτη που είναι πρώτη του είδους της και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» ανήκει σε αμερικανούς ειδικούς με επικεφαλής ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα.

Μύκητες ζουν σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, ωστόσο οι αγαπημένες τους «κατοικίες» είναι οι φτέρνες, τα σημεία κάτω από τα νύχια των ποδιών καθώς και μεταξύ των δακτύλων των κάτω άκρων, όπως δείχνει η μελέτη. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως το «πόδι του αθλητή» (πρόκειται για την πιο συχνή δερματική μυκητίαση που ξεκινά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προσβάλλει και άλλα σημεία του ποδιού όπως οι πατούσες, τα νύχια και η ραχιαία επιφάνειά του).

Η ερευνητική ομάδα «σάρωσε» το γονιδίωμα μυκήτων που ζουν στο δέρμα σε 14 διαφορετικές περιοχές του σώματος 10 υγιών ενηλίκων. Ελήφθησαν δείγματα από το ακουστικό κανάλι, από την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, από το πίσω μέρος του κεφαλιού και των αφτιών, από τις φτέρνες, τα νύχια των ποδιών, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τον πήχη του χεριού , την πλάτη, τη βουβωνική χώρα, τα ρουθούνια, το στέρνο, την παλάμη καθώς από το δέρμα στο εσωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα.

Φτέρνα: η καλύτερη «φωλιά»

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ποικιλία των μυκήτων διαφέρει ανάλογα με το σημείο του σώματος. Η πιο «πλούσια φωλιά» μυκήτων αποδείχθηκε ότι είναι η φτέρνα η οποία φιλοξενείς περισσότερα από 80 είδη. Εντοπίστηκαν επίσης περί τα 60 είδη μυκήτων στα νύχια των ποδιών και 40 είδη στο δέρμα μεταξύ δακτύλων των ποδιών.

Αλλά αγαπημένα σημεία για τους μύκητες φάνηκε να είναι η παλάμη, ο πήχης του χεριού και το εσωτερικό του αγκώνα. Στις περιοχές αυτές εντοπίστηκαν από 18 ως 32 τύποι μυκήτων. Αντιθέτως το κεφάλι και ο κορμός δεν ήταν αγαπημένες «κατοικίες» για τους μύκητες – η κάθε περιοχή φιλοξενούσε από δύο ως 10 είδη μυκήτων.

«Τα στοιχεία της μελέτης μας παρέχουν για πρώτη φορά μια βάση αναφοράς σχετικά με τους μύκητες που φιλοξενούν στο σώμα τους τα υγιή άτομα, την οποία δεν είχαμε ως σήμερα» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζούλια Σεγκρ και προσέθεσε γλαφυρά: «Το κύριο μήνυμα είναι πως οι πατούσες σας έχουν μεγάλη ποικιλία μυκήτων. Έτσι στα γυμναστήρια ή στα κολυμβητήρια φροντίστε να κλειδώνετε τις σαγιονάρες σας στα ντουλάπια των αποδυτηρίων αν δεν θέλετε να αναμίξετε τους δικούς σας μύκητες με τους μύκητες κάποιου άλλου».

Με δεδομένο ότι η νέα μελέτη «χαρτογραφεί» τους φυσιολογικούς πληθυσμούς μυκήτων στο δέρμα μπορεί να αποδειχθεί άκρως πολύτιμη για τη μελέτη δερματικών προβλημάτων που οφείλονται σε μυκητιάσεις. Για παράδειγμα οι ερευνητές παρατήρησαν μολύνσεις με μύκητες στο 20% των εθελοντών. Εκτιμούν ότι μια ανισορροπία στα μικρόβια που ζουν με φυσικό και αβλαβή τρόπο στο δέρμα μας μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε βλαβερά παθογόνα να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν νόσο.





Πηγή : in.gr

Στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μετέχει ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ



Ακόμη πιο... στενή σχέση φαίνεται ότι θα αποκτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με το Γιουρόπα Λιγκ από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, αφού όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πηγή από την UEFA, ο νικητής της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης θα συμμετέχει αυτομάτως στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς.
Η απόφαση εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στο Λονδίνο και πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, στη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας. Η απόφαση για τη συμμετοχή του κατόχου του Γιουρόπα Λιγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ ακολουθεί μήνες συζητήσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων και την ηγεσία της UEFA.
Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αρνήθηκε να σχολιάσει την προγραμματιζόμενη αλλαγή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, αλλά είπε ότι θα γίνει κάποια ανακοίνωση στο αυριανό συνέδριο. «Έχουν γίνει συζητήσεις για το Γιουρόπα Λιγκ και χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε αυτή τη διοργάνωση», υπογράμμισε ο Ιταλός αξιωματούχος.





Πηγή : naftemporiki.gr

Υπεγράφη μνημόνιο για τον αγωγό TAP

Υπεγράφη μνημόνιο για τον αγωγό TAP
Μνημόνιο κατανόησης», για την κατασκευή του αγωγού TAP, υπογράφηκε στα Τίρανα, μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί  Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα «αναδειχθεί νικητής»,  για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

«Μια μεγάλη απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες από την  κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, σχετικά με την πορεία του αγωγού. Για χρόνια η κοινοπραξία αυτή έχει κάνει  εξαιρετική δουλειά και σχεδόν ο καθένας που ρίχνει μια ματιά στον χάρτη της πορεία του σχεδίου, διαπιστώνει ότι αυτό είναι το "φυσικό μονοπάτι", απ΄ όπου  πρέπει να περάσει ο αγωγός αυτός» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι «η περιοχή μας είναι μια περιοχή με πραγματικές δυνατότητες και  δυναμισμό για τα επόμενα χρόνια. Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα με την πλήρη συναίνεση της ιταλικής και την ελληνικής κυβέρνησης είναι, επίσης, απόδειξη της μεγαλύτερης "δίψας" για φυσικό αέριο στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

H κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ,  αναμένεται να λάβει μια απόφαση τον Ιούνιο για να καθορίσει τη διαδρομή θα ακολουθήσει ο αγωγός, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός TAP, αν κερδίσει απέναντι στο  Nabucco, αναμένεται να κατασκευαστεί, στο τμήμα που διέρχεται  από την Αλβανία, στα μέσα του 2015 και θα διαρκέσει περίπου 3,5 χρόνια, ενώ θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018.




Πηγή : tovima.gr

Θα δηλώνονται μόνο τόκοι άνω των 250 ευρώ


Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται ότι κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το πότε και πως δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων στη φορολογική δήλωση. Αν και χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει με μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιήσει ότι δηλώνονται τόκοι ακόμη και ενός λεπτού του ευρώ, το ΥΠΟΙΚ αναδιπλώνεται λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα ορίζει ότι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση μόνο οι τόκοι οι οποίοι ξεπερνούν το ποσό των 250 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο πρόκειται ουσιαστικά να εξαιρεθούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και καταβολής σύνταξης και έτσι να γλιτώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την επίσκεψη στην τράπεζα για να προμηθευτούν τη σχετική βεβαίωση.

Σήμερα εκτός απροόπτου πρόκειται να εκδοθεί και το γνωστό βιβλιαράκι με τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης καθώς αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο βιβλιαράκι  θα αναφέρεται ότι:

-είναι υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ για όλους τους φορολογούμενους, ακόνη δηλαδή και τους συνταξιούχους που πέρυσι είχαν εξαιρεθεί. Οι φορολογούμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο www.gsis.gr και στη συνέχεια να επισκεφθούν το τμήμα Μητρώου μιας εφορίας με την ταυτότητά τους προκειμένου να προμηθευτούν τον ειδικό κλειδάριθμο.

-είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία του φορολογούμενου. Η αναγραφή πέρυσι ήταν προαιρετική. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου η εφορία να βεβαιώνει ευκολότερα το χαράτσι σε όσους δε το καταβάλλουν.



Πηγή : capital.gr

Εξοφλήστε τις οφειλές σας στα Ταμεία έως και σε 100 δόσεις

Εξοφλήστε τις οφειλές σας στα Ταμεία έως και σε 100 δόσεις

Ολη τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών από 48 έως και 100 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για τη νέα αρχή και την πάγια ρύθμιση των οφειλών. Η όλη διαδικασία πάντως συνοδεύεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες για οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ. Toνίζεται ότι όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα απολέσουν τις όποιες διευκολύνσεις είχαν από προηγούμενες ρυθμίσεις. Η νέα ρύθμιση των έως και 48 δόσεων αφορά τις υποχρεώσεις προς τα Ταμεία έως τις 31.12.2012. Ο οφειλέτης για να κάνει χρήση των νέων διατάξεων αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων χρόνων πρέπει, αρχικώς, να εξοφλήσει τις οφειλές του 2013 μέσω της πάγιας ρύθμισης και στη συνέχεια να κάνει αίτηση για την ένταξη των παλαιότερων οφειλών.
Νεα αρχή. Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση είναι:
nΚαθυστερούμενες έως τις 31.12.2012 οφειλές μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί, με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.
Μπορούν να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη:
n Καθυστερούμενες οφειλές έως τις 31.12.2012, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης.
n Καθυστερούμενες έως και τις 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με τον μεγαλύτερο αριθμό των εναπομεινασών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις 48 και δεν επεκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Ο οφειλέτης βεβαιώνει με υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Κατ' εξαίρεση, για φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για οφειλές έως 5.000 ευρώ, εφόσον δηλώσουν αδυναμία εξόφλησης της οφειλής εφάπαξ ή σε 48 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους, με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 100 ή ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, αποκλειόμενοι του ευεργετήματος των αντίστοιχων εκπτώσεων επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και άλλων επιβαρύνσεων.
Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί άπαξ στις αρμόδιες υπηρεσίες σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Η διάρκεια του διακανονισμού δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της 30.6.2017.
β) Καταβάλλονται ανελλιπώς οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2013 και εφεξής.
γ) Οσοι οφείλουν εισφορές από την 1.1.2013 εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού, σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία.
Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις εκ του νόμου δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας.
ΠΑΓΙΑ ρύθμιση οφειλών. Οι οφειλές που υπάγονται στην πάγια ρύθμιση είναι:
n Καθυστερούμενες οφειλές μετά των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και άλλων επιβαρύνσεων έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής οφειλών οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους.
n Κατόπιν επιλογής του οφειλέτη και οι καθυστερούμενες έως την ημερομηνία καταβολής της αίτησης υπαγωγής οφειλές, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης.
Εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Ο οφειλέτης δηλώνει με υπεύθυνη δήλωσή του ότι δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα και δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές ρυθμίζονται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού, σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία.
Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις εκ του νόμου δηλώσεις ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας.
Οι οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υποβάλλουν με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής:
Για ποσά άνω των 5.000 και έως 50.000 ευρώ υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί (ΙΒΝ), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους. Για ποσά οφειλών άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης, επιπλέον των προαναφερθέντων δικαιολογητικών, προσκομίζει βεβαίωση που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων και των άλλων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.






Πηγή : tanea.gr

Πανελλαδικές: Σάλος για την... αφύσικη επιλογή του θέματος της Φυσικής



Τι είπε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης στον Βήμα fm 99,5 - Επιτροπή Εξετάσεων: «Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης» - Να διερευνηθεί η καταγγελία ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής με ερώτηση στη Βουλή


Αμφισβητεί την πρωτοτυπία ερωτήματος που επελέγη εφέτος για τις εξετάσεις η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, θέτοντας παράλληλα ζήτημα ηθικής τάξης για μέλος της Επιτροπής Κεντρικών Εξετάσεων που συμμετείχε στην επιλογή του.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, να διερευνηθεί η καταγγελία.

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατήγγειλε, μιλώντας στον BHMA FM, ότι εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου πρότεινε θέμα το οποίο και τελικά επελέγη, που ο ίδιος είχε σχολιάσει σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικών της Φυσικής πριν από 2 μήνες.

Τι είπε ο Παναγιώτης Φιλντίσης στον Βήμα fm 99,5

«Το τέταρτο θέμα είχε δημοσιευτεί σε έναν ιστότοπο, στον οποίο συνδιαχειριστής ήταν ένας (εκπαιδευτικός) που ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων. Είχε αναρτήσει το θέμα και το είχε σχολιάσει με μία πενηντάδα μαθητών και συναδέλφων, πριν από δύο μήνες. Καταλαβαίνετε αυτό το θέμα σε πόσους συναδέλφους μπορεί να έχει μοιραστεί, με πόσους μαθητές μπορεί να έχει συζητηθεί.
Ο Π. Φιλντίσης στον Βήμα fm 99,5

Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων και παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, για να ζητήσει εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό».
Η παρέμβαση της Ενωσης Φυσικών

Μετά από αυτήν την αποκάλυψη, παρενέβη η Ένωση των Φυσικών, σημειώνοντας ότι η πρωτοτυπία του θέματος δεν υφίστανται από την στιγμή όπου το θέμα έχει δημοσιευθεί και σχολιαστεί. Βέβαια, με το δεδομένο ότι το Διαδίκτυο έχει ανοίξει νέα δεδομένα και πλέον δεκάδες ιστοσελίδες δημοσιεύουν καθημερινά απόψεις, προτεινόμενα θέματα κλπ, προκύπτει ο προβληματισμός ποια είναι σήμερα τα όρια του σχετικού νόμου.

«Ο μόνος περιορισμός που θέτει ο νόμος είναι να μην έχει δημοσιευθεί παρόμοιο θέμα σε εγχειρίδια ή σχολικά βοηθήματα ευρέως γνωστά» είπε στο «Βήμα» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που για ευνόητους λόγους κρατάει το όνομα του κρυφό.

Και προσθέτει: «Σε δεκάδες φροντιστήρια και ιστοσελίδες σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν παρόμοια θέματα για τα οποία κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι έχουν χάσει την πρωτοτυπία τους. Οπότε οι επιστήμονες δεν μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους;»

Η ουσία της καταγγελίας


Τι κατήγγειλε όμως συγκεκριμένα η Ένωση Φυσικών; Στις 31 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα www.ylikonet.gr που αποτελείι ένα φόρουμ φυσικών από ολόκληρη την χώρα δημοσιεύθηκε μια πρόταση θέματος από καθηγητή Φυσικής Λυκείου του Ηρακλείου Κρήτης. Το θέμα αυτό συγκέντρωσε σειρά σχολίων, μεταξύ των οποίων το σχόλιο συνδιαχειριστή της ιστοσελίδας, ο οποίος όμως είναι και στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Ο εκπαιδευτικός αυτός, σχολίασε το θέμα για την πρωτοτυπία του.

Ο ίδιος καθηγητής, όπως αναφέρει η Ένωση, πρότεινε δυο μήνες μετά, στην Επιτροπή Εξετάσεων την επιλογή αυτού του θέματος για τις εξετάσεις επειδή το είχε βρει έξυπνο και πρωτότυπο!

Σημειώνεται ότι εφέτος στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων μετά από ειδική πρόσκληση που έγινε από το υπουργείο Παιδείας για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία συμμετέχουν και μέλη των επιστημονικών Ενώσεων της χώρας.

Έτσι, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Φυσικών, που ήταν παρών, διαφώνησε με την επιλογή αυτή. Τα άλλη μέλη της Επιτροπής αντίθετα συμφώνησαν ότι το θέμα αυτό είναι σωστό και το επέλεξαν (πρόκειται για ένα από τα 3 θέματα που είχε καταγγείλει  η Ένωση ως θέματα έξω από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου).

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυσικών κ. Παναγιώτης Φιλντίσης δεν ανέβασε τους τόνους, μιλώντας στο «Βήμα»· μάλλον το αντίθετο. «Δεν κατηγορούμε το πρόσωπο και δεν κάνουμε καταγγελία αλλά διαπίστωση» δήλωσε ο κ. Φιλντίσης. «Όταν όμως κάποιος δηλώνει στην Επιτροπή ότι έφερε ένα πρωτότυπο θέμα και ο εκπρόσωπος μας του απαντάει ότι δεν είναι και παρόλα αυτά, το θέμα επιλέγεται, δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε ότι υπάρχει θέμα ηθικής τάξης» δηλώνει. 

Ο κ. Φιλντίσης καταγγέλει ωστόσο ότι το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει «πεθάνει» με την μορφή που το ξέραμε, καθώς το ότι η Επιτροπή Εξετάσεων έχει την ευχέρεια να επιλέγει ή να αλλάζει το επίπεδο και την δυσκολία της  διαδικασίας κάθε χρονιά, βάζει συνήθως και θέματα σε πολλά ερωτήματα, σύνθετα, πολλές φορές έξω από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου, τα οποία πολλά παιδιά και να ξέρουν δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Φυσικών

Πάντως η Ένωση Φυσικών εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:

«1.     Ισχύουν απόλυτα τα όσα επεσήμανε η επιτροπή των συναδέλφων μας που έλυσε τα θέματα και εξέδωσε την ανακοίνωση της 22/5/2013

2.     Μεγάλο μέρος των θεμάτων είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχολικού βιβλίου και της διδασκαλίας του μαθήματος στο σχολείο.

3.     Αρκετά ερωτήματα είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος που σήμερα ισχύει. Το γεγονός αυτό κάνει ακόμα πιο επίκαιρο το αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.

4.     Τίθεται σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας και τάξης σε σχέση με το 4ο θέμα διότι παραπλήσιο αυτού υπήρχε σε γνωστό ιστολόγιο συναδέλφου από τον Μάρτιο και μάλιστα έτυχε σχολιασμών μεταξύ άλλων συναδέλφων.

5.     Δυστυχώς η άποψη των συναδέλφων για το τι Φυσική διδάσκουμε και τι ζητούμε από τους μαθητές μας, οδηγεί τα παιδιά μακριά από την Φυσική και τις επιστήμες που έχουν σχέση με αυτή».

Επιτροπή Εξετάσεων: «Δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης»

Καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε. Δεν απαντάει ωστόσο η ΚΕΕ στο αν πράγματι μέλος της είχε σχολιάσει το θέμα στο Φόρουμ αυτό. Και επίσης δεν απαντάει επίσης στο γιατί το θέμα επελέγη παρ’ ότι είχε εκφραστεί η αντίθεση μέλους της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ότι ακριβώς το θέμα αυτό είχε σχολιαστεί και συζητηθεί μεταξύ πολλών εκπαιδευτικών στο Διαδίκτυο.

Αντιθέτως η άποψη των μελών της ΚΕΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι ότι τα μέλη της και οι εκπαιδευτικοί μπορούν συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ στο Διαδίκτυο είναι πιθανόν να εμφανίζονται δεκάδες θέματα που μοιάζουν με αυτά που επελέγησαν.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει:

«1. Όλα τα θέματα και τα επιμέρους ερωτήματα είναι αυστηρώς εντός της διδακτέας-εξεταστέας ύλης και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των Λυκείων.

2. Όλα τα θέματα διαμορφώθηκαν εντός της ΚΕΕ από την εισηγητική επιτροπή του μαθήματος με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Τα θέματα συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της ΚΕΕ.

3. Είναι φυσικό σε όλα τα μαθήματα τα θέματα που τίθενται στις εξετάσεις να προσιδιάζουν με κάποια από τα χιλιάδες δημοσιευμένα, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο.

4. Κατόπιν τούτου, δεν τίθεται ζήτημα δεοντολογίας και τάξης για τα θέματα στο μάθημα “Φυσική Κατεύθυνσης” ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’».




Πηγή : tovima.gr