1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ψηφιακό σήμα τηλεόρασης στην Κρήτη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ψηφιακό σήμα.

Ναι είναι γεγονός! Η Κρήτη μπαίνει στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, έστω και με καθυστέρηση.
Στις 31 Μαΐου 2013, οι κάτοικοι του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων καθώς και τμήμα της ενδοχώρας των νομών αυτών, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, απολαμβάνοντας πλέον τα τηλεοπτικά προγράμματα με σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την 31η Μαΐου ξεκινάει η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στο νομό Χανίων. Ταυτόχρονα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος


Οι συχνότητες

Οι συχνότητες που θα «πιάνουν» ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά» είναι:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz)
Ενώ για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα» είναι:
- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz)
- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz)
- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz)

Ο εξοπλισμός

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, οι τηλεθεατές είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο θα συντονίσουν στις παραπάνω συχνότητες με την έναρξη ψηφιακής εκπομπής του σήματος.

Στην αγορά δεν υπάρχει ένα μόνο είδος αποκωδικοποιητή αφού η επιλογή της κατάλληλης συσκευής είναι συνάρτηση πολλών τεχνικών χαρακτηριστικών  και συγκεκριμένων αναγκών και απαιτήσεων του καταναλωτή.





Πηγή : prismanews.gr

Η ταινία του Νότη Σφακιανάκη! (Βίντεο)


Από μία ολοκληρωμένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας 11 λεπτών συνοδεύεται η πρόσφατη κυκλοφορία του καινούργιου του δίσκου «16 Αυτοτελείς Ιστορίες».

Η ταινία φέρει την υπογραφή του γνωστού σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Ρήγου και παρακολουθεί την εξέλιξη μιας παθιασμένης ερωτικής ιστορίας. H ιστορία εξελίσσεται υπό τους ήχους 4 κομματιών του Notis: «Μη Με Ρωτάτε», «Έχω Αντέξει Πολλά», «Δώσε Ένα Τέλος»,  «Δηλώνω Μόνος».

Φυσικά, πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε έναν ρόλο-έκπληξη. 






Πηγή : newpost.gr

Το "HalfNote" παρουσιάζει την Ηρώ σε μια παράσταση που θα συζητηθεί!

Το

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ στο Half Note.
Μετά την πρώτη sold-out εμφάνισή της, η Ηρώ επανέρχεται στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για μία ακόμη μοναδική παράσταση!
Το Σάββατο 27 Απριλίου, η Ηρώ θα δώσει άλλη μία ανεπανάληπτη ερμηνεία σε τραγούδια της μοναδικής Shirley Bassey και σε κομμάτια που έγιναν διάσημα μέσα από τις ταινίες του Τζέημς Μποντ.
Με ένα νέο τραγούδι στις αποσκευές της (Τα μικρά τα πλοία – στίχοι Γεράσιμος Ευαγγελάτος) και με ένα πρόσφατο c.d. με τίτλο "Ψύχραιμα", η εξαιρετική ερμηνεύτρια θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Half Note και θα ερμηνεύσει κομμάτια όχι δικά της αλλά τραγούδια σταθμούς στην ιστορία της μουσικής, με ένα τρόπο που μόνο η ίδια μπορεί.
Μια παράσταση - έκπληξη, με μοναδική συντροφιά το πιάνο της και τον Μιχάλη Κατσαρό στα πλήκτρα.
Ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερες επιλογές και με μοναδικούς, αναπάντεχους συνδυασμούς τραγουδιών, από μια μεγάλη ερμηνεύτρια του προηγούμενου αιώνα και ταινίες που σημάδεψαν τον κινηματογράφο.
Μόνο με πιάνο, πλήκτρα και την υπέροχη φωνή της!
Μην χάσετε ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο live, όπως αυτά που μόνο η Ηρώ χαρίζει στο κοινό της!
Half Note Jazz Club: Παγκράτι – Μετς, Τριβωνιανού 17
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος: 10 € στο μπαρ, τραπέζι: 10 €, 15 €






Πηγή : news.gr

Απίστευτο ατύχημα για την Ευδοκία Ρουμελιώτη


Στο κενό από ύψος τεσσάρων μέτρων βρέθηκε την Παρασκευή η δημοφιλής ηθοποιός, Ευδοκία Ρουμελιώτη, όταν την ώρα που έφτιαχνε τον κήπο με τα λουλούδια στο σπίτι της, έχασε την ισορροπία της και βρέθηκε στο έδαφος.

Για καλή της τύχη την φόρα της πτώση της έκοψε ένας θάμνος με αποτέλεσμα να μειωθεί η σφοδρότητα της πρόσκρουσης.

Αποτέλεσμα της πτώσης είναι να έχει υποστεί κατάγματα στα χέρια και τα πόδια καθώς και κάκωση στον αυχένα.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 η 59χρονη μητέρα της ηθοποιού, Βασιλική Σιάνη είχε χάσει τη ζωή της όταν υπέστη εσωτερική αιμορραγία και σοβαρά τραύματα στην σπονδυλική στήλη πέφτοντας από τις σκάλες του σπιτιού της.





Πηγή : protothema.gr

Πύλη για το διάστημα η Καλαμάτα! Θα εγκαταστήσουν κέντρο ερευνών της NASA

Πύλη για το διάστημα η Καλαμάτα! Θα εγκαταστήσουν κέντρο ερευνών της NASA

Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Καλαμάτας Μεσσήνιοι ομογενείς.
Πτήσεις ειδικών αεροσκαφών και ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»
Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat επιθεωρητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, προανήγγειλε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»,η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχει την υποστήριξη της NASA, ενώ για το θέμα αυτό είναι ενήμερη η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, μπορεί να αποδώσει με χρονικό ορίζοντα το 2020 κοντά στο 1 τρισ. δολάρια κι ανέφερε ότι τον προσεχή Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Γιατί στην Καλαμάτα;
Η περιοχή της Καλαμάτας, εκτός της ιδιαίτερης αγάπης του καθηγητή, επιλέχθηκε ύστερα από μελέτη λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».
Νίκας: Η Καλαμάτα είναι «για τα μεγάλα και όχι για τα μικρά κι ασήμαντα»
Ο Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος της Καλαμάτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο εφόσον προχωρήσει, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές, όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά για όλη την Πελοπόννησο και θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω, αφού πρωτίστως αναφερόμαστε σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο».
Επίσης, σημείωσε ότι «ένα πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών, μπορεί να φαίνεται μεγαλόπνοο έργο, αλλά οι Έλληνες και δη οι Μεσσήνιοι, διαχρονικά στην ιστορία τους, έχουν αποδείξει ότι είναι για τα μεγάλα κι όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα», ενώ προσθέτει ότι «σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο τόπος, με την βαθιά οικονομική κρίση, πρέπει να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε με ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές».





Πηγή : iefimerida.gr

Άνω - κάτω η Μύκονος για τις Καρντάσιαν

Άνω - κάτω η Μύκονος για τις Καρντάσιαν

Η ανθοδέσμη του δημάρχου και οι παραγγελίες για μουσακά

Απολαμβάνει τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα, τρώει φρέσκα ψάρια και φρούτα εποχής, έχει ζητήσει να της σερβίρουν μουσακά, ενώ μένει σε μια από τις πιο χλιδάτες βίλες που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Μύκονος.

Ο λόγος για την Κιμ Καρντάσιαν και τις αδελφές της, Κλόε και Κόρτνει οι οποίες συνοδεία της μητέρας τους έχουν κάνει εδώ και λίγα 24ωρα άνω-κάτω το νησί των ανέμων.

Στις αδελφές Καρντάσιαν επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο δήμαρχος Μυκόνου που τους προσέφερε λουλούδια και ένα αναμνηστικό δώρο από τον ναό της Παναγίας Παραπορτιανής, καθώς και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Τουρισμού.

Η διάσημη οικογένεια έφτασε στο νησί το βράδυ της Πέμπτης οπότε και ξεκουράστηκαν στους χώρους της βίλας όπου διαμένουν, ενώ χθες έκαναν χαλαρές βόλτες στα σοκάκια της χώρας και δείπνησαν σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια όπου γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά, όπως παστίτσιο και μουσακά με τον οποίο ξετρελάθηκαν.

Για σήμερα, όπως αναφέρει η Espresso έχουν προγραμματίσει να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στο Super Paradise αλλά και στο Καλό Λιβάδι, ενώ αύριο σχεδιάζουν να επισκεφτούν τη Σαντορίνη όπου δεν αποκλείεται να κάνουν γυρίσματα για το ριάλιτι με τίτλο «Keeping up with the Kardashians». 





Πηγή : newsbeast.gr

Έλληνας επιστήμονας επιβεβαιώνει τη θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν στο σύμπαν

Μία ακόμα φορά, η γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία προβλέπει ότι η βαρύτητα «βασιλεύει» στο σύμπαν, επιβεβαιώθηκε στις κοσμικές διαστάσεις της, χάρη σε μια ασυνήθιστη αστρονομική ανακάλυψη από μια μεγάλη διεθνή επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Αντωνιάδη του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι επιστήμονες από πολλές χώρες, που έκαναν τη σχετική σημαντική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι πολύ πυκνών άστρων (ένα άστρο νετρονίων και ένα λευκό νάνο) που γυρίζουν το ένα γύρω από το άλλο κάθε 2,5 ώρες και σε απόσταση μόλις διπλάσια από αυτή μεταξύ Γης - Σελήνης, ενώ οι τροχιές τους ακολουθούν τις πορείες ακριβώς που προβλέπει η θεωρία της σχετικότητας.

Σε απόσταση περίπου 7.000 ετών φωτός από τη Γη, ανακαλύφθηκε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) διαμέτρου 20 χιλιομέτρων, που προέκυψε μετά τον θάνατο ενός παλαιότερου μεγάλου άστρου μέσω έκρηξης σούπερ-νόβα και το οποίο πλέον περιστρέφεται αστραπιαία γύρω από τον εαυτό του με ρυθμό 25 φορές ανά δευτερόλεπτο. Γύρω από αυτό, εντοπίστηκε να περιφέρεται ένα άστρο-λευκός νάνος, δηλαδή το απομεινάρι κάποιου επίσης παλαιότερου άστρου σαν τον Ήλιο μας, που σταδιακά γέρασε, έχασε τα εξωτερικά στρώματά του και άρχισε να ψύχεται.

Το δυαδικό αυτό αστρικό σύστημα (με την ονομασία PSR J0348+0432) ασκεί, λόγω της τεράστιας μάζας του, τεράστια βαρυτική επίδραση στο περιβάλλον του, εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη βαρύτητα στη Γη. Έτσι, παρέχει μια ακραία, αλλά ιδανική, ευκαιρία για να ελεγχθεί η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύθηκαν τη σπάνια ευκαιρία ανακάλυψης των δύο υπέρ-πυκνων άστρων για να δουν αν η θεωρία του Αϊνστάιν καταρρέει σε αυτές τις εξωτικές συνθήκες, αλλά για μια ακόμη φορά δεν κατάφεραν να την κλονίσουν από το βάθρο της.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης, σύμφωνα με το "Nature" και το Space.com, παρατήρησε ως διδακτορικός φοιτητής το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί.

Το βαρυτικό πεδίο που δημιουργεί γύρω του το πάλσαρ, μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο και, κατά συνέπεια, την τροχιά του λευκού - νάνου γύρω του, ακριβώς όπως προβλέπει η θεωρία της γενικής σχετικότητας. Οι ερευνητές μέτρησαν μια αλλαγή στην τροχιά του λευκού νάνου της τάξης των οκτώ εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου ανά έτος, ακριβώς όσο προβλέπει η θεωρία του Αϊνστάιν.

Ένα τέτοιο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, θα πρέπει επίσης να «ακτινοβολεί» στον χωροχρόνο ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εντοπίσουν τέτοια κύματα, παρόλο που τα αναζητούν επίμονα με διάφορους επίγειους πειραματικούς ανιχνευτές.

Ο Αϊνστάιν είχε προτείνει τη γενική σχετικότητα το 1915 και αυτή έκτοτε έχει κατά καιρούς επιβεβαιωθεί σε διάφορες συνθήκες, αλλά ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό να συμφιλιωθεί με την άλλη μεγάλη θεωρία της φυσικής, την κβαντομηχανική.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2010 είναι διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, ειδικευόμενος στην αναζήτηση και μελέτη δυαδικών αστρικών συστημάτων πάλσαρ, χρησιμοποιώντας οπτικά τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.




Πηγή : protothema.gr

Αυτή είναι η εικόνα μίας επίθεσης DDoS

Όταν πραγματοποιείται μία επίθεση Distributed Denial of Service, όπου hackers, βομβαρδίζουν τους servers μίας ιστοσελίδας με requests, εσείς κι εμείς, δεν βλέπουμε τίποτε περισσότερο από ένα αργό, ή εν τέλει ένα site αδύναμο να ανταπεξέλθει στο αίτημά μας να φορτώσει η σελίδα του στο browser. Η αληθινή δράση όμως, υπάρχει από «πίσω». Στους servers του. Και είναι κάπως έτσι:



Η επίθεση που βλέπετε οπτικοποιήθηκε μέσω του Logstalgia visualization και είναι μία επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 23η Απριλίου στους servers της VideoLAN, της εταιρείας που διανέμει τον VLC player που έχουμε σχεδόν… όλοι;
Μοιάζει σαν το pong. Κάθε χρωματιστό μπαλάκι, είναι ένα request που αποστέλλεται στον server. Το paddle, είναι ο server που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα. Τα μπαλάκια που εξοστρακίζονται είναι τα requests στα οποία ανταποκρίνεται ο server και στέλνει πίσω στοιχεία. Τα άσπρα που χάνονται πίσω από το paddle είναι όλα εκείνα τα requests που αποκρούει ο server και επιστρέφουν πίσω ως σφάλματα 404.
Η ιδέα μίας επίθεσης DDoS είναι αρκετά απλή για να την κατανοήσει ο καθένας. Με λογισμικό, οι hackers επιτίθενται στους servers μίας ιστοσελίδας, ή υπηρεσίας στέλνοντας πολλαπλά αιτήματα για να «στρεσάρουν» τις αντοχές του και εν τέλει να τον «ρίξουν». Η οπτικοποίηση, όμως, παραμένει απίθανη, ακόμα και σε μία τόσο απλή διαδικασία. Το βιντεάκι αυτό εμφανίστηκε στο Reddit και εμείς το είδαμε στο Gizmodo.





Πηγή : digitallife.gr

Ανθεκτικό Galaxy S4 και tablet 8' ιντσών ετοιμάζει η Samsung



Στα πρότυπα της σειράς Galaxy Xcover, η Wall Street Journal με δημοσίευμα της αναφέρει ότι η Samsung ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει αυτό το καλοκαίρι μια νέα εκδοχή του Galaxy S4 η οποία θα προστατεύεται από το νερό και τη σκόνη.
Με πιθανή ονομασία Galaxy S4 Active, το νέο smartphone της Samsung δε θα διατηρεί μόνο την ίδια ονομασία με το κορυφαίο smartphone της εταιρείας αλλά και τον ίδιο σχεδιασμό. Μάλιστα οι ίδιες πηγές της Wall Street Journal αναφέρουν ότι τα σχέδια της Samsung δεν περιορίζονται μόνο στα smartphones αλλά και σε ανθεκτικά tablets, προετοιμάζοντας τον Ιούνιο την κυκλοφορία ενός tablet με αντίστοιχες αντοχές καθώς και οθόνη 8' ιντσών.

Ανακοινώνοντας προπαραγγελίες με αριθμούς ρεκόρ έως 4 φορές υψηλότερες από αυτές του Galaxy S3, η Samsung βάζει το Galaxy S4 στο επίκεντρο άλλων μοντέλων που θα κυκλοφορήσουν κάτω από αυτό το όνομα όπως το Galaxy S4 Mini που όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί σύντομα με οθόνη 4.3' ιντσών (960x540), κάμερα 8mp και Jelly Bean 4.2.2.





Πηγή : insomnia.gr

Ορμόνη του ήπατος, ελπίδα για θεραπεία του διαβήτη


Ορμόνη του ήπατος, ελπίδα για θεραπεία του διαβήτη
Σε αυτήν την εικόνα που ελήφθη με μικροσκόπιο και δείχνει τμήμα του παγκρέατος ποντικού, τα β ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα αποτυπώνονται με πράσινο χρώμα



Ουάσινγκτον 
Βιολόγοι εντόπισαν μια ορμόνη στο ήπαρ η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων του παγκρέατος. Η νέα ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες του διαβήτη.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ντάγκλας Μέλτον, έναν από τους δύο διευθυντές του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη εντόπισε την ορμόνη β-τροφίνη (betatrophin) προκαλώντας ινσουλινοαντίσταση σε ποντίκια μέσω ενός πεπτιδίου που προσδένεται στους υποδοχείς της ινσουλίνης. Με τον τρόπο αυτό τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος των πειραματοζώων αυξήθηκαν σε αριθμό. Στη συνέχεια οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια τα οποία έδειχναν αυξημένη δραστηριότητα και κατέληξαν σε ένα το οποίο ήταν σε θέση να συνδέσουν με την παραγωγή β-τροφίνης.
«Εκρηξη» των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων
Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ποντίκια οκτώ εβδομάδων στα οποία εγχύθηκε η ορμόνη εμφάνισαν 17πλάσια κατά μέσο όρο αύξηση στον πολλαπλασιασμό των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell». Η β-τροφίνη εντοπίζεται επίσης στο ανθρώπινο ήπαρ, λένε οι επιστήμονες από το Χάρβαρντ.
«Είναι σπάνιο να ανακαλύπτεται μια ορμόνη που κάνει τόσο συγκεκριμένη δουλειά. Η β-τροφίνη δρα μόνο στα β-κύτταρα και είναι πολύ ισχυρή» ανέφερε ο δρ Μέλτον.
Τα παγκρεατικά β-κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής και της νεογνικής ζωής τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους. Η ανάπτυξή τους όμως πέφτει κατακόρυφα στην ενήλικη ζωή. Η φθίση της λειτουργίας αυτών των κυττάρων αποτελεί την κύρια αιτία για τον διαβήτη τύπου 2 ο οποίος «πλήττει» περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Κατάργηση των ενέσεων ινσουλίνης;
Ο δρ Μέλτον πιστεύει ότι ενέσεις β-τροφίνης μια φορά τον μήνα ή ακόμη και μια φορά τον χρόνο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστηριότητα των β-κυττάρων τέτοια ώστε να παρέχεται το ίδιο επίπεδο ρύθμισης του σακχάρου του αίματος το οποίο επιτυγχάνεται με τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Σύμφωνα με τον ειδικό μάλιστα, το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη νέα προσέγγιση θα προκαλούνται λιγότερες παρενέργειες στους ασθενείς καθώς το σώμα θα οδηγείται στο να παράγει μόνο του την ινσουλίνη. Ο ερευνητής ελπίζει ότι η ορμόνη θα μπορεί να βοηθήσει και άτομα με διαβήτη τύπου 1 στον οποίον τα β-κύτταρα του παγκρέατος καταστρέφονται από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς με αποτέλεσμα να μην παράγεται ινσουλίνη.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Ματίας Χέμπροκ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ανέφερε ότι αυτά αποτελούν σημαντική εξέλιξη. «Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα» σημείωσε ο ειδικός προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλό τα πειράματα να επαναληφθούν και σε μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια. «Η θεραπεία με τη β-τροφίνη θα μπορούσε να έχει οφέλη και σε ποντίκια που βρίσκονται σε διαδικασία να γίνουν διαβητικά σε προχωρημένη ηλικία; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί με πειράματα».
Κλινικές δοκιμές σε περίπου δύο χρόνια
Ο δρ Μέλτον αναφέρει ότι η παραγωγή αρκετής β-τροφίνης ώστε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα διαρκέσει περί τα δύο χρόνια. Ο ίδιος και η υπόλοιπη ερευνητική ομάδα προσπαθούν επίσης να εντοπίσουν αυτή τη στιγμή μέσα από τις μελέτες τους τον υποδοχέα της ορμόνης καθώς και τον ακριβή μηχανισμό δράσης της. 





Πηγή : tovima.gr

Δεν σταματούν οι "πονοκέφαλοι" στους Λέικερς

(NBA/Gettyimages/Idealimages)

Αμφίβολος είναι ο Μέτα Ουόρλντ Πις για το τέταρτο παιχνίδι των Λέικερς ενάντια στους Σπερς. Αγώνας που μπορεί να στείλει πρόωρα τους "Λιμνάνθρωπους" για διακοπές.
Ενός κακού μύρια έπονται λέει ο σοφός λαός και φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των Λέικερς καθώς είναι πιθανό να στερηθούν τις υπηρεσίες του Ουόρλντ Πις για το τέταρτο και καθοριστικό παιχνίδι στο "Staples Center" με τους Σαν Αντόνιο Σπερς που ήδη προηγούνται με 0-3 στη σειρά.

Μετά τις απουσίες των Στιβ Νας, Στιβ Μπλέικ και φυσικά του ηγέτη, Κόμπε Μπράιαντ, το ρόστερ των Λέικερς είναι αρκετά "αδύναμο" και η πιθανή απουσία του Ουόρλντ Πις έρχεται να βάλει απροσπέλαστα εμπόδια για τη συνέχεια των πλέι οφ.





Πηγή : superbasket.gr

Ομπάμα: Επιβεβαιωμένη χρήση χημικών από Συρία θα «άλλαζε το παιχνίδι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα
«Νομίζω ότι όλοι μας [...] αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και να επιτρέπουμε τη συστηματική χρήση όπλων όπως τα χημικά όπλα εναντίον άμαχων πληθυσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας
Τυχόν χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Συρίας θα αποτελούσε μία εξέλιξη που θα «άλλαζε το παιχνίδι» όσον αφορά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη συριακή κρίση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει «με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας» πως το καθεστώς Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών.

Παρά ταύτα, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των ΗΠΑ δεν είναι αρκετές, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη θα ερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση.

«Αυτό θα αλλάξει το παιγνίδι. Πρέπει να δράσουμε συνετά. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις προσεκτικά. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας [...] αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και να επιτρέπουμε τη συστηματική χρήση όπλων όπως τα χημικά όπλα εναντίον άμαχων πληθυσμών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

«Είναι ήδη φρικτό το ότι όλμοι πλήττουν άμαχους και σκοτώνονται άνθρωποι αδιακρίτως, κι η πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον αμάχων ξεπερνά άλλο ένα όριο σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην εκτίμησή τους περί πιθανότητας χρήσης χημικών από τη Δαμασκό. Επίσης την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως διαθέτει περιορισμένες αλλά «πειστικές» πληροφορίες που καταδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένου του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν. Για «αυξανόμενες ενδείξεις» για χρήση χημικών όπλων έκανε λόγο νωρίτερα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Παρά ταύτα, αντίθετη άποψη έχει εκφράσει η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας, Αλέξάντερ Λουκατσέβιτς, να δηλώνει πως η όλη υπόθεση είναι «σαν το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε [..] στο Ιράκ».

Χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ να πήγαινε την συριακή κρίση «σε ένα άλλο επίπεδο», δήλωσε από την πλευρά της Άγκυρας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λέβεντ Γκουμρουκτσού.
.



Πηγή : skai.gr

Ο Ολυμπιακός και ο Mr. Bean πάνε Λονδίνο


Πολύ γρήγορο rewind γιατί θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια του κειμένου: στην αρχή της regular season, οι δύο ήττες (από Έφες και Ζαλγκίρις) η ίδια ομάδα που τώρα δεν θα κάνει Πάσχα, αλλά προπόνηση ενόψει Φάιναλ Φορ, κρίθηκε ακατάλληλη για μπάσκετ. Στη συνέχεια της regular season και μετά τις επτά απανωτές νίκες με χειροκρότημα σε όλα τα γήπεδα που επισκέφθηκε, η ίδια ομάδα χρίστηκε εφάμιλλη των Miami Heat.
Στο Top-16 οι ήττες από Κάχα Λαμποράλ, Μπαρτσελόνα και Σιένα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι “Miami Heat” δεν μπορούν να νικήσουν σοβαρές ομάδες και δεν έχουν καμία τύχη, να φτάσουν στο Λονδίνο. Οι επόμενες πέντε νίκες δεν πιάσαν τόπο, αφού οι εντός έδρας γκέλες με την Μπαρτσελόνα και πολύ περισσότερο με τη Μακάμπι προκάλεσαν και πάλι πανικό, άγχος, απογοήτευση, α και εμπάθεια. Και στα προημιτελικά; Στα προημιτελικά τα 30 εκατομμύρια της Εφές δεν απασχόλησαν κανέναν, οι περισσότεροι νόμιζαν ότι η ομάδα του Μαχμούτι και ο ίδιος ο προπονητής της Εφές είναι μπακάληδες στην πλατεία Ταξίμ, οπότε πώς τολμάνε να θέλουν να αποκλείσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης;

Όλα τα παραπάνω, μαζί με τον τραυματισμό του πιο σημαντικού (όχι καλύτερου) παίκτη Βαγγέλη Μάντζαρη, τα σκαμπαναβέσματα άλλων, την ατυχία με τον Πρίντεζη, τις αλλαγές ξένων, τον Πάουελ που δεν είναι σίγουρα ο Ντάνκαν και τον Πέρκινς που αποδείχθηκε λίρα μηδέν, αποτελούν το long story short του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα, που το βράδυ με την Έφες ολοκληρώθηκε.
Ναι, η Ευρωλίγκα είναι μέχρι τους 8, από εκεί και πέρα είναι Φάιναλ Φορ, δηλαδή άλλου παπά Ευαγγέλιο. Όλες οι ομάδες έχουν στόχο το Φάιναλ Φορ, ακόμη και οι καλύτερες, οι άχαστες, δεν στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου, αλλά στη διεκδίκηση αυτού μέσα σε δύο βράδια. Μια φορά, τόλμησε η ΤΣΣΚΑ να θέσει ως στόχο το τρόπαιο, επειδή γινόταν το Φάιναλ Φορ στη Μόσχα και ούσα αήττητα πήρε ψηλά τον αμανέ και εν τέλει πήρε τον αμανέ και ηρέμησε.

Το 4/5 είναι σαν να έχει πάρει 2 Ευρωλίγκες

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πάει στο Λονδίνο και θα βρεθεί στο τέταρτο Φάιναλ Φορ τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσοι, μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιτυχίας δεδομένων των δυσκολιών που έχει σαν διοργάνωση η Ευρωλίγκα, τις αλλαγές που γίνονται κάθε χρόνο σε ομάδες, τα μπάτζετ που ανεβοκατεβαίνουν, τα σύμφεροντα που έχουν και άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, μπορείτε να καταλάβετε και ότι οι ερυθρόλευκοι θα περάσουν τη Μάγχη με το κεφάλι ψηλά, ως οι πρωταθλητές Ευρώπης που θα είναι εκεί για να πουν “ελάτε να το πάρετε”. Οι υπόλοιποι, δυστυχώς, δεν μας φτάνει ούτε η Μεγάλη Εβδομάδα για να συζητήσουμε, μέχρι να πειστείτε.
Όποιος είναι στην κειμενική παρέα μας ή περνάει τα βράδια του για να βλέπει Super BasketBALL θα θυμάται (ελπίζω) ότι έχω ξανασταθεί δεκάδες φορές στη σημασία του να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός αυτή τη χρονιά όπως πρέπει. Μια Ευρωλίγκα που δεν την περίμενε κανείς και ένα πρωτάθλημα Ελλάδας 15 χρόνια μετά το τελευταίο, κάνουν τη ζωή μιας ομάδας δύσκολη, ειδικότερα όταν αυτή η ομάδα αποτελείται μεν από παίκτες που θέλουν να παίζουν στο κόκκινο και με την πλάτη στον τοίχο, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, ώστε να επιβάλλουν διάρκεια στις επιτυχίες τους, τόσο εύκολα.
Γι’ αυτό και όποιοι βρείτε εισιτήριο για το Λονδίνο, να χειροκροτήσετε το φετινό Ολυμπιακό λες και έχει ήδη δύο Ευρωλίγκες σε αυτά τα πέντε χρόνια και να μην κοιτάτε μόνο αστέρια στις φανέλες, για να ικανοποιήσετε τις φίλαθλες και καθόλου ευκαταφρόνητες ορέξεις σας. Οι ομάδες μεγαλώνουν με τρόπαια, τίτλους και νίκες, αλλά διαμορφώνονται με πορείες, διάρκεια και μικρές επιτυχίες που συνθέτουν ένα παζλ θετικών προσήμων. Η Ευρωλίγκα δεν είναι ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτε ελληνικό μπάσκετ όπου μπορείς να συνηθίσεις και να κακομάθεις στα πρωταθλήματα. Είναι η κορυφαία μπασκετική διοργάνωση. Αν πρωταγωνιστείς σε αυτήν, είσαι από τους νικητές, όχι από τους κομπάρσους.

Η τρέλα του Σπανούλη

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι ένας εύκολος παίκτης, δεν είναι ούτε ένας εύκολος άνθρωπος. Ζει για να νικάει, ζει για να διεκδικεί, ζει για να είναι στο επίκεντρο όχι της προσοχής (δεν έχει σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι πιστεύουν εμμονή με την προσωπική δόξα), αλλά της προσπάθειας. Θέλει, επειδή το πιστεύει και μπορεί να διαμορφώνει καταστάσεις, να αλλάζει την ιστορία σε ένα ματς, σε ένα πρωτάθλημα, σε μια φάση. Και όταν δεν μπορεί να το κάνει, όταν δεν είναι καλός για συνεχόμενα ματς, τρελαίνεται ακόμη περισσότερο.
Η εμφάνισή του στο ματς με την Εφές αρχίζει και τελειώνει στο πρώτο σουτ, στο πρώτο τρίποντο. Βρείτε το βίντεο, βάλτε να το δείτε πάλι και προσέξτε το μάτι του, που γυαλίζει αμέσως μετά το σουτ. Και μετά βρείτε τη φάση, στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπου ο Πρίντεζης πετυχαίνει γκολ φάουλ και πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Ο Σπανούλης τον πλησιάζει για να του δώσει το χέρι και το πρόσωπό του είναι παραμορφωμένο από την ψυχολογία που έχει, από την πίστη του ηγέτη ότι σήμερα, ό,τι και να γίνει, θα πάμε στο Λονδίνο.


Αυτή η τρέλα τον κάνει να θέλει να είναι πάντα μέσα στο γήπεδο, ακόμη και όταν έχουν κλείσει τα φώτα. Είτε κάθεται ο Μπαρτζώκας, είτε ο Ίβκοβιτς, είτε ο Ομπράντοβιτς, ο Σπανούλης θέλει να παίζει, θέλει να πρωταγωνιστεί. Αλλά στην ερώτηση “έχει πρόβλημα ο Σπανούλης με τον Μπαρτζώκα;”, η απάντηση είναι ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού επηρεάζεται πρώτα από την οποιαδήποτε κατάσταση και μετά από τα πρόσωπα. Δεν είναι από τους παίκτες που θα καταστρέψουν το κοινό καλό της ομάδας, για το εγώ τους, γιατί ξέρει ότι μόνο με την ομάδα μπορεί να ικανοποιήσει τη μεγαλύτερη ανάγκη του: τις νίκες.
Η μία εβδομάδα μετά το παιχνίδι στην Πόλη, ήταν ιδανική για να εκτονωθεί, να ηρεμήσει, να βάλει πάλι σε τάξη το μυαλό του και φυσικά να ξεκουράσει το σώμα του (νομίζετε ότι στα 31, ο Σπανούλης δεν έχει ανάγκη για ανάσες;), ώστε να επιστρέψει καλύτερος, πιο συγκεντρωμένος και έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα από την οποία πληρώνεται όσο κανείς άλλος στο Φάιναλ Φορ. Αυτά για τον Σπανούλη, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς όπως είπαμε τον νοιάζουν οι νίκες και το αποτέλεσμα. Οπότε, τον νοιάζει το τέλος της σεζόν, όχι ο Απρίλιος.

Η ομάδα

Ο Ολυμπιακός δεν έχει το καλύτερο ρόστερ στην Ευρώπη. Όποιος το βλέπει ως το καλύτερο, παρακολουθεί άλλο άθλημα. Έχει όμως ίσως το πιο συγκροτημένο, με εξαιρέσεις φυσικά την αδυναμία στο πέντε όχι σε επίπεδο ποσότητας παικτών, αλλά σε ποιότητα λύσεων (εξαιρείται ο Χάινς). Ωστόσο, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι ερυθρόλευκοι έχουν ομάδα, όχι σύνολο από ονόματα και συμβόλαια, κάτι που παίζει ρόλο όταν αρχίζουν τα δύσκολα. Α, και κάτι σημαντικό, γιατί παραλίγο να το ξεχάσω: έχει σίγουρα το καλύτερο ρόστερ 9 εκατομμυρίων.


Αυτό το μπάτζετ είναι μικρό, δεν είναι αριθμός που μπορεί να σου εγγυηθεί back to back συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ, εκτός και αν έχεις βρει το μυστικό: έχεις φτιάξει ομάδα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε προβλήματα αποδυτηρίων. Μπορεί να τα αντιμετωπίσει και στη συνέχεια, του χρόνου, κανείς δεν ξέρει, αλλά πέρυσι και φέτος που η ομάδα πάει καλά, όλα μέσα εκεί, στα άδυτα, είναι όπως πρέπει. Γι’ αυτό και οι παίκτες πραγματικά ενοχλούνται όταν δεν πάνε καλά σε ατομικό επίπεδο, γιατί καταλαβαίνουν ότι “πληγώνουν” την ομάδα. Αν ήταν κανένα μπουρδέλο, ο καθένας θα κοιτούσε την πάρτη του.
Παπανικολάου, Περπέρογλου, Πρίντεζης, Σλούκας, Μάντζαρης, Κατσίβελης, Μαυροειδής και Σπανούλης, είναι ένας ελληνικός κορμός που έχει μια πολύ καλή χημεία και αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα, δεν συμβαίνει συχνά. Οι Έλληνες είμαστε λαός που του αρέσει η ίντριγκα, είναι στο αίμα μας. Και το ότι στον Ολυμπιακό, τουλάχιστον πέρυσι και φέτος, αυτή απουσιάζει, είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του Ίβκοβιτς και του Μπαρτζώκα (ο ένας το πέτυχε, ο άλλος ως τώρα το κράτησε). Τα στατιστικά, τα συστήματα, οι αντιμετωπίσεις των σκριν, όλα έρχονται μετά από αυτό: αν δεν έχεις ομάδα, δεν έχεις σύστημα. Αν δεν έχεις ομάδα, δεν έχεις στον ήλιο μοίρα.

Πού πας ρε καραμήτρο Mr. Bean;

Ακόμη και χθες, μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε την καθολική επιβράβευση (δεν μιλάμε καν για αποδοχή, αυτό δεν γίνεται μέσα σε 10μήνες). Κάποιοι τον έλεγαν καραμήτρο, κάποιοι τον έλεγαν πάλι Mr. Bean και άλλοι απορούσαν ποια γυναίκα βρήκε και τον πήρε. Μάλιστα. Αρχικά να πούμε ότι έχει μια χαρά γυναίκα και μετά να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα.


Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει τον κόσμο του Ολυμπιακού, τουλάχιστον τη συντριπτική πλειοψηφία του (δεν υπάρχει προπονητής που να κερδίσει τους πάντες, εδώ κάποιοι στον τελευταίο χρόνο του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, προσπαθούσαν κάτι να ψελλίσουν, να βρουν τι δεν κάνει καλά). Όμως, το γεγονός ότι έχει αντέξει μετά από όλα αυτά που έχει ακούσει, έχει κρατήσει την ομάδα στον ίσιο δρόμο, έχει βρει λύσεις εκ των έσω σε προβλήματα που προέκυψαν μέσα στη χρονιά και κυρίως η ψυχραιμία που διατηρεί για να πει ακόμη και την ατάκα στη Super Basketball “αξίζει να σε σταυρώσουν πολλές φορές, για να ζήσεις τέτοιες βραδιές και νίκες”, αν μη τι άλλο είναι λόγοι ώστε ο κόσμος του Ολυμπιακού να τον σεβαστεί.
Η δουλειά που επέλεξε να κάνει είναι δύσκολη, οπότε από αυτήν την άποψη, πρόβλημά του, αν δεν μπορεί ας κάνει κάτι άλλο, ας ανοίξει περίπτερο. Όμως, τουλάχιστον από πλευράς στομαχιού, δείχνει να μπορεί και αυτές οι ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, πριν τις προπονητικές φιλοσοφίες, τα συστήματα και όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα, απαιτούν στομάχι και προσωπικότητα. Είναι αντρική δουλειά, που απαιτεί αρχές. Οπότε, μόνο τέτοιοι άντρες την κάνουν καλά, ανεξαρτήτως αν μοιάζουν με τον Mr. Bean ή με τον Mr. Universe.

Για το τέλος

Μέχρι το Φάιναλ Φορ δεν υπάρχουν πολλές μέρες όπως τα προηγούμενα χρόνια, για να καθίσουμε να ασχοληθούμε ακόμη και με το Πάσχα, αλλά είναι αρκετές για να μην ασχοληθούμε σήμερα μαζί του. Αυτή τη στιγμή ισχύει ακόμη και το 24ωρο που ο Ολυμπιακός, οι παίκτες του και ο προπονητής του δικαιούνται να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να σκεφτούν την ΤΣΣΚΑ, την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, το O2, οτιδήποτε έχει σχέση με το Λονδίνο.
Είναι ένα δικαίωμα που το κέρδισαν δίκαια και ξεκάθαρα. Οπότε, κάντε κάνα μπάνιο τώρα που άνοιξε ο καιρός, πάρτε καμιά λαμπάδα (ή ανάψτε κιόλας σε όποιο μπόι θέλετε) και ηρεμήστε. Όπως είδατε, η χρονιά ήταν και παραμένει μεγάλη...






Πηγή : sport24.gr

Αυτό είναι το «τέρας» του ελληνικού δημοσίου - Η πλήρης χαρτογράφηση

Αυτό είναι το «τέρας» του ελληνικού δημοσίου - Η πλήρης χαρτογράφηση
Η πλήρης χαρτογράφηση του δημόσιου τομέα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία που αφορούν σε όλες τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες)  των υπουργείων και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ετσι, αποτυπώνεται η εικόνα που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση (Απρίλιος 2013) -η προηγούμενη καταγραφή αφορούσε  στο 2011.  
Βέβαια η συγκυρία της «ανανέωσης» του χάρτη της δημόσιας διοίκησης δεν είναι άνευ σημασίας, μια και η κυβέρνηση προχωρά με εντατικό ρυθμό τις αναδιαρθρώσεις στα υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τη δέσμευση για 4000 απολύσεις το 2013 και άλλες 11.000 το 2014. Μάλιστα με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά από όλους τους φορείς να ελέγξουν τα στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν ότι η βάση δεδομένων ανταποκρίνεται πλήρως.


- Τις κάθε είδους Δημόσιες Υπηρεσίες και Αρχές, που υπάγονται στο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου και εκπροσωπούνται από αυτό, όπως ανεξάρτητες (αυτοτελείς) Υπηρεσίες της πολιτειακής ηγεσίας του Κράτους, Δημόσιες Αρχές της νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας του Κράτους,  Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές,  Υπουργεία, με τις Γενικές Γραμματείες, τις Ειδικές Γραμματείες και τους Διοικητικούς Τομείς, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες, τις Ειδικές Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Εξωτερικού και τις Αυτοτελείς Δημόσιες Υπηρεσίες τους και  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του Κράτους)

- Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) , τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) δημόσιου χαρακτήρα που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα (Δ.Ε.Κ.Ο.), καθώς και τις θυγατρικές εταιρείες όλων αυτών των φορέων , εκτός των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., όπως, επίσης, τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες που ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του δημοσίου.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί δημόσιοι φορείς που εξαιρέθηκαν κατά τη σύστασή τους ή εξήλθαν με νομοθετική ρύθμιση από το δημόσιο τομέα, ανώνυμες εταιρείες, εκτός δημοσίου,  στις οποίες όμως οι δημόσιες αρχές ασκούν σε αυτές, άμεσα ή έμμεσα, καθοριστική επιρροή κ.ά..

Οπως επισημαίνει  το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «στη συγκεκριμένη συγκυρία όπου συντελούνται αλλαγές στις οργανωτικές δομές των υπουργείων (συγχωνεύσεις ή διασπάσεις ή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους ) και στους φορείς που ανήκουν στο δημόσιο  τομέα (καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.λ.π.)» η επικαιροποίηση του Μητρώου «κρίνεται επιβεβλημένη».

Στην  …ημερήσια διάταξη έχει μπει η συζήτηση για τις αναγκαστικές αποχωρήσεις . Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της «διακεκαυμένης ζώνης» , μια και η κυβέρνηση προχωρά στην επιλογή όσων εξ αυτών θα καταργηθούν.  Σε πρώτο πλάνο για απολύσεις από το δημόσιο τίθενται πλέον από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ ενώ στη συνέχεια σειρά θα έχουν , ύστερα από αξιολόγηση, οι «υπεράριθμοι» από συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου -είτε θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις είτε θα οδηγηθούν με κίνητρα στην  έξοδο.  Σε μια «βουτιά» στο Μητρώο αποδελτιώσαμε τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που περιλαμβάνει ο «χάρτης» της δημόσιας διοίκησης.  





Πηγή : tovima.gr

Ο πυρήνας της Γης 1000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτός

Ο πυρήνας της Γης 1000 βαθμούς Κελσίου πιο καυτός

Παρίσι 
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο πυρήνας της Γης είναι πιο καυτός από όσο πιστεύαμε. Η νέα μέτρηση κατέδειξε ότι η θερμοκρασία του κυμαίνεται γύρω στους 6 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί τοποθετούσαν τη θερμοκρασία του πυρήνα γύρω στους 5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου.
Η τήξη
Ειδικοί από μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς και ερευνητικούς οργανισμούς και ιδρύματα πραγματοποίησαν πειράματα προσπαθώντας να μετρήσουν τη θερμοκρασία που επικρατεί στον πυρήνα του πλανήτη μας. Οι ερευνητές κατέγραψαν το σημείο τήξης του σιδήρου με πολύ μεγάλη ακρίβεια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία στον πυρήνα φτάνει ή και ξεπερνάει τους 6 χιλιάδες βαθμούς, είναι δηλαδή κατά 1000 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι  πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ηλιου είναι επίσης περίπου έξι χιλιάδες βαθμοί Κελσίου.
Το μαγνητικό πεδίο
Η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί η θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης συνδέεται με τη δημιουργία του μαγνητικού πεδίου της. Είναι ευνόητο ότι μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταβάλλει τα δεδομένα στις γεωλογικές διεργασίες του πλανήτη. Η Γη έχει έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα που περιβάλλεται από έναν υγρό εξωτερικό πυρήνα πάνω από τον οποίο βρίσκεται ο παχύς και ημίρρευστος μανδύας.
Απαιτείται διαφορά θερμοκρασίας 1.500 βαθμών Κελσίου ανάμεσα στον εσωτερικό πυρήνα και τον μανδύα για να υπάρξουν οι λεγόμενες «θερμικές κινήσεις» που, σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης, παράγουν το μαγνητικό πεδίο. Ολες οι προηγούμενες μετρήσεις της θερμοκρασίας του πυρήνα της Γης έδιναν αριθμούς που δεν ήταν συμβατοί με τη διαφορά θερμοκρασίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πυρήνα και τον μανδύα για να δημιουργείται μαγνητικό πεδίο. Αυτό προβλημάτιζε σφόδρα την επιστημονική κοινότητα.
Η νέα μέτρηση  
Οταν γίνεται συμπίεση σιδήρου σε εργαστηριακές συνθήκες η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και έτσι δεν μπορούσαν οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν πειράματα να ξέρουν με ακρίβεια πότε ο σίδηρος εξακολουθεί να βρίσκεται σε στερεά μορφή και πότε αρχίζει να λιώνει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική χρήσης ακτίνων Χ που καταγράφει μετρήσεις πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.
Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές χρησιμοποιεί τη διάθλαση που εμφανίζεται όταν ακτίνες Χ ή άλλες μορφές φωτός πέφτουν πάνω σε ένα αντικείμενο και καμπυλώνουν γύρω από αυτό. Οι ερευνητές έστειλαν ακτίνες Χ στα δείγματα σιδήρου που συμπίεζαν και παρατήρησαν τα «ίχνη» της θερμότητας, έναν εκτεταμένο δακτύλιο, στον οποίο «σημειώνεται» η θερμοκρασία. Με τη μέθοδο αυτή, οι επιστήμονες υπολόγισαν το σημείο τήξης του σιδήρου στους 4.800 βαθμούς Κελσίου σε συνθήκες πίεσης 2,2 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερης από ό,τι στην επιφάνεια της Γης. Κάνοντας τις απαραίτητες αναγωγές οι ερευνητές υπολόγισαν τη θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης στους 6 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου ± 500 βαθμούς Κελσίου. 





Πηγή : tovima.gr

Γ. Παπαντωνίου: Τα δεινά της Ελλάδας δεν οφείλονται στο ευρώ



«Εγώ έφερα το ευρώ στην Ελλάδα και ήταν σωστή απόφαση», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs, και ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα της χώρας σήμερα, δεν οφείλονται στη προσχώρησή της στο ενιαίο νόμισμα, αλλά στις επιλογές των κυβερνώντων και τις δομικές αδυναμίες της ευρωζώνης και μπορούν να επιλυθούν χωρίς να την εγκατάλειψή του.
Στο ερώτημα τί πήγε στραβά, ο κ. Παπαντωνίου σημειώνει ότι μία συνήθης απάντηση είναι πως η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κατάλληλη για την ευρωζώνη ούτως η άλλως, και ότι χρειαζόταν να «μαγειρευτούν» τα οικονομικά στατιστικά για να εξασφαλίσει την ένταξη της. «Πράγματι», αναφέρει, «αρκετά χρόνια μετά την προσχώρησή της, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα για το 1999 αποδείχθηκε ότι ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ που απαιτείται για την συμμετοχή στο ευρώ», αλλά αυτή η αναθεώρηση των στατιστικών «δεν δείχνει από μόνη της εσκεμμένη παραποίηση» και ήταν μάλλον «το αποτέλεσμα αυθαίρετων και πολιτικά υποκινούμενων μεταβολών στις λογιστικές μεθόδους».
«Ήταν σαν να είχε αναλάβει μια εταιρεία ένας νέος διευθύνων σύμβουλος και να άλλαζε τους κανόνες της αποδοτικότητας, έτσι ώστε οι επιδόσεις κατά το παρελθόν να έμοιαζαν ως αποτυχημένες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ήταν ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της προσχώρησής της στο ευρώ, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η Αθήνα θα μπορούσε να τα αποφύγει πιέζοντας για δημοσιονομική εξυγίανση, έτσι ώστε να εξυπηρετεί το χρέος της, και να προχωρήσει στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.
Αντί να πέσει στην δημοσιονομική χαλαρότητα και την μεταρρυθμιστική αδράνεια που άρχισαν να χαρακτηρίζουν την ελληνική πολιτική, η χώρα, καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Παπαντωνίου, θα έπρεπε να συνεχίσει την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας της, ενώ θα επιτάχυνε τον εκσυγχρονισμό του κράτους.





Πηγή : naftemporiki.gr

"Μαύρη τρύπα" στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ

"Τρύπα" που αγγίζει τα 113 εκ. ευρώ εμφανίζει το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, που παρουσιάζει το πόρισμα ελεγκτών που ερεύνησαν την υπόθεση έπειτα από εντολή Βενιζέλου για την περίοδο 2004 - 2010.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι για καμία από τις δαπάνες δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς όλες οι υπογραφές έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί".

"Μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας", προσθέτει.

Αναρωτιόμαστε, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, "αν και τα άλλα κόμματα θεωρούν ότι έχουν και αυτά την ανάγκη και την υποχρέωση να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες".

Ο πρώην διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρει ότι τα οικονομικά όλων των κομμάτων, ελέγχονται κάθε χρόνο από την αρμόδια ειδική Επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο αυτό έχουν ελεγχθεί και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.




Πηγή : nooz.gr

Έρχονται τα γυαλιά της Google


Με δύο διαφορετικούς φακούς (διαφανείς και ηλίου), τσαντάκι μεταφοράς και φορτιστή έρχονται τελικά τα γυαλιά της Google (Google Glasses Explorer Edition) όπως αποκαλύφθηκε από τον Brandon AllGood στο Google+.

Θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα γυαλιά παρέχουν στο χρήστη μια εικόνα υψηλής ανάλυσης παρόμοια με την παρακολούθηση HD τηλεόρασης 25″ από απόσταση 2.5 μέτρων. 

Ο σκελετός είναι σταθερός, ανθεκτικός, ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα (one-size) και το μόνο μέρος που προσαρμόζεται είναι τα στηρίγματα της μύτης.

Tα Google Glasses διαθέτουν κάμερα 5-megapixels με δυνατότητα λήψης video 720p, αποθηκευτικό χώρο 16GB, WiFi (802.11b/g), Bluetooth και micro USB θύρα για μεταφορά δεδομένων και φόρτιση. Είναι συμβατά με κάθε Android smartphone με λειτουργικό σύστημα Android Ice Cream Sandwich 4.0.3 και άνω καθώς και με την εφαρμογή MyGlass που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στο Google Play.

Οι πρώτοι που έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν στα χέρια τους τα γυαλιά είναι οι 2.000 Explorers που ανταποκρίθηκαν πρώτοι στο κάλεσμα της εταιρίας για να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Glass Explorers programat I/O. Και αυτοί, όμως, θα εξυπηρετηθούν κατά κύματα, καθώς το προϊόν είναι ακόμα σε φάση παραγωγής.






Πηγή : protothema.gr

Αποκαλυπτήρια και για το επόμενο Xbox


Στις 21 Μαΐου η Microsoft θα αποκαλύψει τα σχέδια της για το νέο Xbox.

Δυόμιση μήνες μετά την  αναγγελία ερχομού του Playstation 4 και  την παρουσίαση κάποιων νέων τίτλων και ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών του –όπως το επανασχεδιασμένο DualShock χειριστήριο, από τη Sony στη Νέα Υόρκη, η Microsoft ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει μια ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της στο Ρέντμοντ, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Major Nelson, να αναφέρει στο προσωπικό του blog: «Θα σηματοδοτήσουμε την αρχή μιας νέα γενιάς παιχνιδιών, τηλεόρασης και ψυχαγωγίας. Θα φιλοξενήσουμε μια ειδική εκδήλωση για δημοσιογράφους και σας καλούμε να συμμετέχετε μέσα από τη ζωντανή κάλυψη στο Xbox.com. Την ημέρα εκείνη θα μοιραστούμε το όραμά μας για το Xbox και θα σας δώσουμε μια πραγματική γεύση από το μέλλον. Στη συνέχεια, 19 ημέρες αργότερα στην Electronic Entertainment Expo (E3) στο Λος Αντζελες, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα παρουσιάσουμε την πλήρη σειρά μας από blockbuster παιχνίδια».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, ελάχιστα είναι μέχρι σήμερα πραγματικά γνωστά για το επόμενο Xbox, το οποίο συνήθως αναφέρεται ως 720 (από τον πολλαπλασιασμό του αριθμητικού συνθετικού της ονομασίας του απερχόμενου 360), χωρίς όμως να είναι σίγουρο πως τελικά θα λέγεται έτσι...

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εικασίες, ίσως να ενσωματώνει νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή, 8 Gb βασικής μνήμης, αναβαθμισμένο υποσύστημα γραφικών και Blu-ray drive. Οπως επίσης σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και λαμβάνοντας, υπόψη την ανάρτηση του Major Nelson, «είναι μάλλον αναμενόμενο ότι η Microsoft σκοπεύει να προωθήσει τη νέας της κονσόλα ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας, προσφέροντας απευθείας πρόσβαση και σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, μουσική και κοινωνικά δίκτυα».

Πάντως τόσο το Playstation 4 όσο και το νέο Xbox αναμένεται πως θα βρίσκονται στα καταστήματα των μεγάλων αγορών σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία στα τέλη του χρόνου και ενόψει της συνήθως ζεστής καταναλωτικά χριστουγεννιάτικης περιόδου. Μέχρι τότε θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον στην επερχόμενη E3 του Λος Αντζελες, τη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση για τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.





Πηγή : protothema.gr

Νέο σκάνδαλο: Οι περιπέτειες του Justin Bieber με την... μαριχουάνα

Νέο σκάνδαλο: Οι περιπέτειες του Justin Bieber με την... μαριχουάνα

Μάλλον έχει βαλθεί να ανατρέψει την εικόνα του καλού παιδιού ο Justin Bieber που τελευταία εμπλέκεται σε σκανδαλάκια κάθε είδους πιο συχνά και από τη... Rihanna.
Ετσι, ο νεαρός ποπ σταρ που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία ενεπλάκη σε νέο σκάνδαλο μετά τη συναυλία του στην Στοκχόλμη την Τετάρτη.
Ενώ ο Bieber είχε ολοκληρώσει την εμφάνισή του και ήταν στο λεωφορείο μαζί με τους συνεργάτες του έξω από το ξενοδοχείο τους, ένας αστυνομικός μύρισε έντονη μυρωδιά μαριχουάνας να προέρχεται από το σταθμευμένο όχημα.
Ειδική ομάδα πραγματοποίησε επέμβαση και ανακάλυψε μέσα ποσότητα ναρκωτικών και ένα πυροβόλο όπλο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, ο 19χρονος τραγουδιστής υποχρεώθηκε να απολογηθεί όταν φωτογραφήθηκε μαζί με φίλους σε δωμάτιο ξενοδοχείου να καπνίζει ένα... ύποπτο τσιγάρο.
Εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας δήλωσε πάντως ότι δεν κρατείται κανείς ύποπτος για την κατοχή των ναρκωτικών, τα οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε τι είδους ήταν.
Επισημάνθηκε πάνυως ότι στάληθαν στο εργαστήριο για ανάλυση.
Σύμφωνα πάντως με τοπική εφημερίδα πρόκειται για μία μικρή ποσότητα μαριχουάνας.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Bieber προκάλεσε προβλήματα στην Κοπεγχάγη όπου εμφανίστηκε για μία φωτογράφηση με καθυστέρηση έξι ωρών ενώ στη συνέχεια έδειξε προκλητική συμπεριφορά και θύμωσε όταν του ζήτησαν να φορέσει ένα καπέλο κι αρνήθηκε.
Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στη Νορβηγία όπου τον επισκέφθηκε η πρώην φιλενάδα του Selena Gomez και όλοι είπαν ότι μάλλον κατάφερε να τον ηρεμήσει και να τον συμβουλεύσει... να επανέλθει στο σωστό δρόμο...





Πηγή : imerisia.gr

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Οι αλλαγές και οι τελικές ρυθμίσεις


Το βράδυ της Κυριακής. αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αύριο Σάββατο, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μεθαύριο Κυριακή θα συζητηθεί στην ολομέλεια. Η διαδικασία θα αρχίσει στις 11 το πρωί της Κυριακής, η σχετική συζήτηση θα διαρκέσει 10 ώρες και αμέσως μετά το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να απελευθερωθούν οι δόσεις ύψους 8,8 δις προς τη χώρα μας. Περιλαμβάνονται οι τελικές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το φετινό ειδικό τέλος στα ακίνητα, το νέο τρόπο καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και το πώς θα γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο.




Πηγή : ert.gr

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Παράνομα τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα»

Οι Έλληνες θα μπορούσαν να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέτρα «απαράδεκτης λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί.

Αυτό υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου, Keith Ewing, που βρίσκεται στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

Σε δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» ο καθηγητής Ewing υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι «παράνομα και αντισυνταγματικά», τόσο όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το ελληνικό σύνταγμα.

«Διεθνείς οργανισμοί και δημοκρατικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε» υποστήριξε ο Βρετανός καθηγητής, επικαλούμενος σχετική συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ το 2008.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των λαών τους δεν ισχύουν πλέον» είπε ο καθηγητής Ewing.

Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι οι πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία τυχόν προσφυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι περιορισμένες, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγή».

Στη Μελβούρνη ο διακεκριμένος καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα» την Πέμπτη 2 Μαΐου, στα πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Η διάλεξη διοργανώνεται σε αίθουσα του οικήματος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιθακησίων.

Ο καθηγητής Ewing πρόκειται να αναφερθεί στα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση της «τρόικας». Θα εξετάσει ορισμένες από τις αλλαγές που έγιναν υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη νομιμότητά τους, και αν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης, θα σχολιάσει τη νομιμότητα της συμπεριφοράς των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τη συμβατότητα της συμπεριφοράς τους με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Keith Ewing είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (1978-1983) και του Cambridge (1983-1989) και ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων Σίδνεϊ και Κουίνσλαντ. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασιακών Δικαιωμάτων (μια συνδικαλιστική οργάνωση think tank) και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Συνδικαλιστικών Δικαιωμάτων.
Η διάλεξη είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.




Πηγή : real.gr

Αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών

Αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών

Την αύξηση, από 1ης Σεπτεμβρίου 2013, του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά δύο ώρες εβδομαδιαίως, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η ρύθμιση έρχεται μετά την απαίτηση της τρόικας να μπει «μαχαίρι» στον αριθμό των αναπληρωτών, οι οποίοι την ερχόμενη χρονιά δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000 και στις δύο βαθμίδες έναντι περίπου 12.000 φέτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα σε προσωπικό. Το ζήτημα, ωστόσο, αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκπαιδευτικούς και μπορεί να απειλήσει την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των «κρας τεστ» που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι το επιπλέον δίωρο οδηγεί σε πλεόνασμα σχεδόν 5.000 καθηγητών, κυρίως Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής και ξένων γλωσσών, αλλά και μαθηματικών και θεολόγων, οι οποίοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τους εκπαιδευτικούς πάντως εκφράζονται φόβοι ότι το πλεονάζον προσωπικό θα οδηγηθεί σε απομάκρυνση από τη δημόσια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, από 1η Σεπτεμβρίου 2013 οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διδάσκουν «ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας». Όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκπαιδευτικοί που έχουν, για παράδειγμα, είκοσι χρόνια υπηρεσίας και σήμερα διδάσκουν 16 ώρες εβδομαδιαίως να διδάσκουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά 20 ώρες, με αποτέλεσμα η αύξηση του ωραρίου να είναι τέσσερις ώρες. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Παιδείας διευκρίνιζαν χθες ότι η αύξηση του ωραρίου δεν θα υπερβαίνει τις δύο ώρες ανεξαρτήτως από τα έτη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών.
Οχι δάσκαλοι
Η ρύθμιση για την αύξηση του ωραρίου αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι τους δασκάλους. Στη ρύθμιση, μάλιστα, εξειδικεύονται οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας ως εξής:
Διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών θα διδάσκουν 10 ώρες όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, 9 ώρες με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, 7 ώρες όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και 5 ώρες με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων. Σύμφωνα με τη διάταξη, δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο με αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού.
Διευθυντές Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ) ώρες 10. Υποδιευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών και υπεύθυνων τομέων ΣΕΚ ώρες 16.
Υπεύθυνοι εργαστηρίων ώρες 20. Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας. Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 28. Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30.
Αλλαγές επέρχονται και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων. Όσοι δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο, θα μπορούν είτε να απασχολούνται λιγότερες ώρες με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους είτε να απασχολούνται σε άλλες δράσεις, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία.





Πηγή : imerisia.gr

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Το τηλεσκόπιο Χαμπλ κατέγραψε κομήτη «φωτεινότερο» από την πανσέληνο

Το τηλεσκόπιο Χαμπλ κατέγραψε κομήτη «φωτεινότερο» από την πανσέληνο
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ για πρώτη φορά «συνέλαβε» με την κάμερά του και έδωσε τις καθαρότερες έως τώρα εικόνες από τον επερχόμενο κομήτη ISON, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο «κομήτης του αιώνα», επισκιάζοντας με τη φωτεινότητα του ακόμα και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης- αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, κάτι όχι δεδομένο ακόμα.

Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης -που δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη- βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, παρόλα αυτά έχει ήδη μεγάλη φωτεινότητα, οδεύοντας ολοταχώς για το «ραντεβού» του με τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com. Αν ο κομήτης επιζήσει από το κοντινό πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρο μας, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.
Ο ISON ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και πήρε το όνομα του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου τηλεσκοπίων (International Scientific Optical Network-ISON), με το οποίο έγινε η πρώτη παρατήρησή του. Επισήμως αποκαλείται C/2012 S1.

Όπως σχεδόν όλοι οι κομήτες, ο ISON είναι μια «βρώμικη χιονόμπαλα» που αποτελείται από πετρώματα και πάγο. Οι πρώτες μετρήσεις με τη βοήθεια του «Χαμπλ» δείχνουν ότι ο πυρήνας του κομήτη δεν είναι μεγαλύτερος σε διάμετρο από 6,5 χιλιόμετρα, ενώ χάνει σκόνη, αέρια και άλλα υλικά με ρυθμό περίπου 51.000 κιλά το λεπτό, ποσότητα που αυξάνεται όσο πλησιάζει τον Ήλιο και δέχεται την καυτή «ανάσα» του τελευταίου, με συνέπεια σιγά-σιγά ο κομήτης να εξατμίζεται.
Η κεφαλή του κομήτη έχει διάμετρο περίπου 5.000 χιλιομέτρων (μεγαλύτερη από το πλάτος της Αυστραλίας), ενώ η ουρά του έχει κιόλας μήκος πάνω από 92.000 χιλιόμετρα.

Αυτή η αυξημένη απώλεια υλικών θεωρείται ασυνήθιστη για ένα κομήτη τόσο μακριά ακόμα από τον Ήλιο και μπορεί να αποτελεί προμήνυμα ότι τελικά δεν θα κατορθώσει να βγει ακέραιος, όταν θα έχει πλησιάσει πολύ τον «δημιουργό» του ηλιακού μας συστήματος. Το ουράνιο σώμα ίσως διασπαστεί τελείως πριν καν φτάσει στο περιήλιό του (στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο), σε απόσταση περίπου 1,1 εκατ. χλμ. από αυτόν, στις 28 Νοεμβρίου.

Εκτιμάται ότι είναι το πρώτο ταξίδι στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος του συγκεκριμένου κομήτη, ο οποίος μάλλον προέρχεται από το τεράστιο «Νέφος του Όορτ», στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Εκεί, περιφέρεται ένας τεράστιος αριθμός παγωμένων κομητών, οι οποίοι κατά καιρούς, λόγω των βαρυτικών διαταραχών από άλλα ουράνια σώματα, ξεφεύγουν από την έως τότε πορεία τους και στρέφονται προς τη «γειτονιά» της Γης.




Πηγή : tanea.gr

Ψάχνουν όσους επαναπάτρισαν χρήματα οι οικονομικοί εισαγγελείς

Ψάχνουν όσους επαναπάτρισαν χρήματα οι οικονομικοί εισαγγελείς
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης (Δ) και Σπύρος Μουζακίτης (Α) φεύγουν στον Άρειο Πάγο. Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (File: GRE10759815.jpg )


Τη διενέργεια παράλληλης έρευνας για τους επιχειρηματίες - καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που επαναπάτρισαν τα χρήματα τους στη χώρα μας με ευνοϊκές ρυθμίσεις που καθιέρωσε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή τις καταγγελίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Α. Γεωργίαδη και Γ. Βλάχου ότι όσο η λίστα κρυβόταν στα συρτάρια του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκείνος φρόντισε να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση απαλλαγής ορισμένων καταθετών.

Οι εισαγγελείς τώρα θα αναζητήσουν όσους επαναπάτρισαν τα χρήματα τους με ευνοϊκούς όρους εξασφαλίζοντας και την ατιμωρησία τους.





Πηγή : tovima.gr

Για την τέχνη κάνει θυσίες…

Για την τέχνη κάνει θυσίες…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Penelope Cruz εμφανίζεται γυμνή στη μεγάλη οθόνη…
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός αποκαλύπτει τις καμπύλες της και επιδίδεται σε ερωτικές σκηνές για λογαριασμό της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, «Twice Born», μιας συγκινητικής ιστορίας σε σκηνοθεσία Sergio Castellitto, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Margaret Mazzantini.

Η Penelope υποδύεται μια χήρα γυναίκα που επιστρέφει στο Σεράγεβο με τον έφηβο γιο της και γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του πρώην φίλου της, τον οποίο και συναντά ξανά μετά από πολλά χρόνια.

«Είναι ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες και στη μητρότητα. Είναι η πρώτη ταινία που γυρίζω μετά τη γέννηση του γιου μου. Υποδύομαι μια γυναίκα που έχει εμμονή να γίνει μητέρα, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της. Έκλαψα πολύ όταν διάβασα το μυθιστόρημα στο οποίο είναι βασισμένο η ταινία και έκλαψα και στις πρώτες σκηνές που υποδύθηκα την Gemma», δήλωσε η ηθοποιός.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας






Πηγή : tvcosmos.gr

Tablet που θα ελέγχεται από τον εγκέφαλο;

Tablet που θα ελέγχεται από τον εγκέφαλο;

Προ των πυλών για την κατασκευή ενός tablet που θα ελέγχεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο φέρεται ότι βρίσκεται η Samsung. Η κορεάτικη εταιρία και βασικός ανταγωνιστής της Apple, στοιχηματίζει πολλά στην εξέλιξη των ταμπλετών εν μέσω κλιμακούμενου ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό που δείχνει να στρέφεται κατά πόδας σε αυτές τις συσκευές.
Σύμφωνα με το Technology Review η Samsung συνεργάζεται με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Texas, Roozbeh Jafari, σε μία έρευνα για το πώς να επιτευχθεί ο έλεγχος του εγκεφάλου σε φορητές συσκευές, μια έρευνα που αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρία εργάζεται πυρετωδώς για ένα tablet το οποίο θα ελέγχεται και θα λειτουργεί βάσει του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τη βοήθεια ενός «καπέλου» που θα ενσωματώνει ηλεκτρόδια παρακολούθησης τύπου EEG, τα οποία παρακολουθούν γνωστά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι αντικρίζουν επαναλαμβανόμενα οπτικά μοτίβα.
Εαν η εταιρία μεταφέρει και στην πράξη τις θεωρίες της, αυτό θα αποτελέσει σταθμό, για το χώρο της τεχνολογίας και θα βοηθήσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα που μέχρι στιγμής αδυνατούν να έχουν στην κατοχή τους μια τέτοια συσκευή.





Πηγή : sofokleousin.gr

Μετεωρίτης κάνει τη νύχτα ημέρα στην Αργεντινή [video]

Φωτογραφία για Μετεωρίτης κάνει τη νύχτα ημέρα στην Αργεντινή [video]
Τη νύχτα ημέρα έκανε ένας μετεωρίτης στην πόλη της βόρειας Αργεντινής Santiago del Estero. Δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το φαινόμενο παρά μόνο ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας όχι καλής ποιότητας όμως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το φαινόμενο συνοδεύτηκε από έντονο θόρυβο ενώ μερικά τζάμια έσπασαν. Το Santiago del Estero βρίσκεται 1042 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά από το Μπουένος Άιρες. Η πτώση του μετεωρίτη έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου στις 3:30.






Πηγή : newsnow.gr

«Άρχοντας» ο Σαραβάκος

Ο Δημήτρης Σαραβάκος συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί ο ρόλος που θα έχει στο τριφύλλι, όπως και ο Νταμπίζας.
Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού επιστρέφει στην Παιανία και πιθανότατα σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η πρόσληψη του από την ΠΑΕ και αναμένεται να έχει ρόλο μάνατζερ ποδοσφαίρου. Ο Δημήτρης Σαραβάκος θα είναι ο... άρχοντας για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, ενώ θα συμμετέχει σε όλες τις αποστολές.
Τόσο ο «μικρός», όσο και ο Νίκος Νταμπίζας θα έχουν λόγο στον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού και μαζί με τον Γιάννη Αναστασίου θα αποφασίζουν για τους παίκτες και θα κάνουν τις επαφές.





Πηγή : gazzetta.gr

3 χρόνια από τη ζωή του Ήλιου σε 3 λεπτά (video)

3 χρόνια από τη ζωή του Ήλιου σε 3 λεπτά (video)

Η σταδιακή αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, έτσι όπως την απεικόνισε το Παρατηρητήριο από το 2010, με εικόνες που αιχμαλώτιζε κάθε 12 δευτερόλεπτα συγκεντρώνονται σε ένα μοναδικό και μαγευτικό βίντεο.

Κάθε μήκος κύματος δείχνει τον ήλιο με έναν διαφορετικό τρόπο, με τους τέσσερις από αυτούς να εμφανίζονται στο δεύτερο μισό του βίντεο. Κάθε φωτογραφία έχει ληφθεί σε 10 μήκη κύματος, ενώ σε περίοπτη θέση εμφανίζει τον ήλιο σε 171 Angstroms.

Ο θεατής είναι εύκολο να διακρίνει την περιστροφή των 25 ημερών αλλά κι άλλα φαινόμενα, όπως μια μερική έκλειψη, μια ηλιακή έκλαμψη, ακόμη και τον κομήτη Lovejoy.

Οι ηλιακές εικόνες παρέχουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα ανάλυσης με μια σταθερή ροή των δεδομένων, βοηθούν στην απάντηση ερωτημάτων και προσφέρουν μια ποικιλία δεδομένων για διάφορα φαινόμενα. Εάν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά μπορεί να παρατηρήσει πως ο ήλιος εμφανίζεται να συρρικνώνεται και να αναπτύσσεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του βίντεο.

Η NASA υποστηρίζει όπως αναφέρει το newsbomb πως αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι το διαστημικό σκάφος που πήρε τις εικόνες και οι θέσεις του ήλιου είναι μεταβλητές.







Πηγή : patrasevents.gr

Φερετζές στα αγάλματα

Ο δισκοβόλος του Μύρωνα από την έκθεση στο Βερολίνο

Με φερετζέ, τσαντόρ ή μπούρκα ήθελε να εκθέσει το Κατάρ δύο αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, οι οργανωτές της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν», που εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου από τον αν. υπουργό Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, ήθελαν να σκεπάσουν με μαύρα διαφανή πέπλα έναν Κούρο του 6ου αιώνα π.Χ. και έναν αθλητή, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου κλασικών χρόνων.

Αυτό απετράπη την παραμονή των εγκαινίων της έκθεσης, όταν η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Ελληνα υπουργό, πληροφορήθηκε τις προθέσεις των οργανωτών και προσπάθησε να τους μεταπείσει.
Οταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν, ο κ. Τζαβάρας, έκπληκτος από την απαίτησή τους να εκθέσουν τα γλυπτά σκεπασμένα με πέπλα για να μη φαίνονται τα γεννητικά τους όργανα, αποφάσισε να μην εκτεθούν και να γυρίσουν πάραυτα στην Αθήνα. Από την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 19 του μηνός, έχουν επιστραφεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα επανεκτεθούν ελεύθερα στη θέση τους, κάτω από τον αττικό ουρανό, όπως μας είπε ο διευθυντής του Μουσείου κ. Κακαβάς.

Σκανδαλίζουν

Ο Κούρος του Πτώου, 6ου αι. π.Χ


Είναι αλήθεια πως τα μουσουλμανικά ήθη δεν επιτρέπουν σε κοινή θέα γυμνό κορμί, ακόμη κι αν είναι 2.500 ετών. Οσο παράλογο κι αν ακούγεται σε όλους εμάς, οφείλει κανείς να σεβαστεί αυτή την ιδιαιτερότητα, όπως λένε στη Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού. Δεν μπορούν ωστόσο να καταλάβουν γιατί οι οργανωτές της έκθεσης στο Κατάρ, οι οποίοι την είχαν δει στο Βερολίνο -λειτουργούσε από τον περασμένο Αύγουστο στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου με τον τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες»-, δεν εξέφρασαν την παραμικρή ένσταση για τα γυμνά αγάλματα, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη δική τους μουσειολογική και μουσειογραφική πρόταση και να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, εν προκειμένω στην Ελλάδα, αντί να ταξιδέψουν άσκοπα να συσκευαστούν και να βγουν από τα κουτιά τους, δηλαδή να περάσουν μια δοκιμασία που δεν είναι αμελητέα για τόσο σημαντικά έργα τέχνης.
«Το περίεργο είναι πως δεν τους ενόχλησαν οι παραστάσεις γυμνών ανδρών που υπήρχαν πάνω σε αγγεία», μας είπε μέλος της ελληνικής αποστολής, που τους είπε ευθέως ότι «το αρχαίο ελληνικό κάλλος δεν φυλακίζεται», «οι ιδέες που προβάλλουν μέσα από την αρχαιελληνική τέχνη δεν σκανδαλίζουν». Το τελευταίο, σε απάντηση της δικής τους επισήμανσης ότι στην έκθεση θα περιηγούνται γυναίκες που ίσως «σκανδαλιστούν» στη θέα των γυμνών σωμάτων. Η ελληνική αντιπροσωπεία, που συνόδευε την έκθεση στο Κατάρ, αποφάσισε να πει «όχι» στην προσβολή των γλυπτών εφόσον η προβολή τους δεν ήταν ανάλογη της αξίας και του ήθους της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
Σε μια βαθιά συντηρητική κοινωνία, όπως αυτή του Κατάρ, ήταν αναμενόμενη αυτή η αντίδραση, θεωρούν οι δικοί μας, οι οποίοι άκουσαν και τις δηλώσεις του διευθυντή του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, Dr Christian Wacker, που ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο κ. Wacker τόνισε ότι η έκθεση αυτή είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του Ολυμπισμού. Και ποιες είναι αυτές οι αξίες, αν δεν είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και το πνεύμα ευγενούς άμιλλας;

Γύρισαν


Ο αθλητής από την Ελευσίνα, 2ου αι. π.Χ.

Τα έργα που επέστρεψαν χωρίς να εκτεθούν είναι συντηρημένα, συγκολλημένα και εξαιρετικής τέχνης. Πρόκειται για έναν Κούρο από νησιωτικό μάρμαρο ο οποίος βρέθηκε στο ιερό του Απόλλωνος στο Πτώο Βοιωτίας και χρονολογείται γύρω στα 520 π.Χ. Σώζεται μέχρι τα γόνατα. Το κεφάλι του βρέθηκε χωριστά και συγκολλήθηκε όπως και τα χέρια του. Την όψη του στολίζει μια περίτεχνη κόμη. Τα μαλλιά του είναι δεμένα και πέφτουν οργανωμένα σε μπούκλες στη ράχη του.
Το δεύτερο άγαλμα απεικονίζει αθλητή και βρέθηκε το 1887 στην Ελευσίνα. Τα μαλλιά του είναι κοντά και ανακατεμένα. Το κορμί του γυμνασμένο. Οι ανατομικές λεπτομέρειες του γλυπτού το καθιστούν έργο επώνυμου καλλιτέχνη. Γι' αυτό ο πρώην διευθυντής του ΕΑΜ Ν. Καλτσάς στον τόμο του «Τα Γλυπτά του Εθικού Αρχαιολογικού Μουσείου» (εκδ. Καπόν) το περιγράφει ως αντίγραφο ή ελεύθερης μετάπλασης έργο του δεύτερου μισού του 2ου αι. π.Χ. κάποιου πολυκλείτειου έργου του 440 π.Χ., ίσως αγάλματος του αθλητή Κυνίσκου.





Πηγή : enet.gr

Από το FBI ερευνάται η χθεσινή παραβίαση του twitter του Associated Press


Από το FBI ερευνάται η χθεσινή παραβίαση στο λογαριασμό twitter του Associated Press, από όπου μεταδόθηκε ότι βόμβες είχαν εκραγεί στο Λευκό Οίκο και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τραυματιστεί.

Το AP είχε ενημερώσει σχετικά γρήγορα μέσω Facebook πως επρόκειτο για φάρσα, ωστόσο η «είδηση» είχε ήδη προλάβει να μεταδοθεί αστραπιαία.

Το ψεύτικο «tweet» προκάλεσε πανικό στα χρηματιστήρια, ενώ το ζήτημα εξετάζει και η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Όπως μεταδίδει το Reuters την έρευνα επιβεβαίωσε η εκπρόσωπός του FBI, Τζένι Σίρερ, ωστόσο προς το παρόν δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες
,



Πηγή : skai.gr

Η Nokia κερδίζει αποκλειστικότητα σε μικρόφωνα για smartphones, επιπτώσεις για την HTC



Η Nokia έχει ξεκινήσει νέα δικαστική διαμάχη για πατέντες και συμφωνίες, διεκδικώντας την αποκλειστική χρήση μικροφώνων της STMicroelectronics, κερδίζοντας από δικαστήριο του Άμστερνταμ 10μηνο αποκλεισμό τροφοδότησης άλλων εταιρειών.
Τα συγκεκριμένα μικρόφωνα χρησιμοποιούνται τόσο στο Lumia 720 όσο και στο HTC One, όμως η Nokia (η οποία έχει συμβάλλει στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους) έχει υπογράψει 12μηνη δέσμευση με την STMicroelectronics, με την τελευταία να φαίνεται να “είχε την αντύπωση” 6μηνης δέσμευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του All About Phones NL, η απόφαση δεν επηρεάζει τις συσκευές που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, με το δικαστήριο να τονίζει ότι η HTC δε θα μπορούσε να γνωρίζει για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.





Πηγή : insomnia.gr

Επανέρχεται το κουμπί «Έναρξη» στα Windows 8.1

Magnify Image

Η Microsoft σχεδιάζει να επαναφέρει το παραδοσιακό κουμπί Έναρξη που απέσυρε στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, Windows 8.

Σύμφωνα με το Verge, η νέα έκδοση 8.1 θα περιλαμβάνει εκ νέου το Start button, μέσω του οποίου θα παρέχεται πρόσβαση στην αρχική οθόνη, αλλά δε θα περιλαμβάνεται το παραδοσιακό μενού Έναρξη. Το νέο κουμπί Έναρξη λέγεται ότι θα μοιάζει με το υπάρχον Windows flag.

Η κατάργηση του κουμπιού Έναρξη στα Windows 8 ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές που έκανε η Microsoft στο λειτουργικό της σύστημα. Τα σχόλια και οι αντιδράσεις των χρηστών ποικίλλουν, ενώ τα 1,5 εκατομμύρια downloads του Pokki και άλλων σχετικών εργαλείων που υποκαθιστούν το μενού Έναρξη δείχνουν ότι οι χρήστες των Windows αναζητούν ακόμα το μενού και το κουμπί Έναρξη. Συνεπώς, εικάζεται ότι η αλλαγή γνώμης της Microsoft ανταποκρίνεται στην απαίτηση του κοινού.





Πηγή : lifo.gr

Τα μυρμήγκια αλλάζουν... καριέρες με την πάροδο του χρόνου


Λωζάννη 
Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που πιθανώς σκέφτονται να αλλάξουν καριέρα κάποια στιγμή στη ζωή τους: το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα μυρμήγκια, όπως ανακάλυψαν ερευνητές στην Ελβετία. Οι επιστήμονες είδαν ότι τις κοινωνίες των μυρμηγκιών διέπει μια πολύπλοκη επαγγελματική ιεραρχία καθώς και ότι ο κάθε «εργαζόμενος» κάνει παρέα μόνο με τα μέλη της ομάδας του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είχαν μέχρι σήμερα παρατηρηθεί μόνο στις μέλισσες.
Μυρμήγκια με ειδική σήμανση
Βιολόγοι τοποθέτησαν ειδική σήμανση με ραβδωτούς κώδικες στους εργάτες έξι αποικιών μυρμηγκιών-ξυλουργών και χρησιμοποίησαν υπολογιστή για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους. Κάθε μισό δευτερόλεπτο οι επιστήμονες τραβούσαν φωτογραφίες των μυρμηγκιών – κάθε αποικία είχε περί τα 150 μυρμήγκια- για μια περίοδο έξι εβδομάδων.
Τι «ψάρια έπιασαν» από αυτή τη διαδικασία; Είδαν ότι οι εργάτες χωρίζονταν σε τρεις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Τα μυρμήγκια που φρόντιζαν τη βασίλισσα και τα μικρά ήταν συνήθως νεαρότερα. Τα ελαφρώς μεγαλύτερα σε ηλικία ήταν υπεύθυνα για τον καθαρισμό της αποικίας ενώ μια τρίτη ομάδα που αποτελείτο συνήθως από τα πιο ηλικιωμένα μυρμήγκια έβγαινε προς αναζήτηση τροφής εκτός της αποικίας. 



Η πληρέστερη εικόνα
Το πρόγραμμα που «έτρεξαν» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάννης διήρκεσε συνολικά έξι έτη και από αυτό προέκυψαν τα πληρέστερα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μυρμηγκιών.
Ο καθηγητής Λοράν Κελέρ, διευθυντής του Τμήματος Οικολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης εξήγησε ότι «ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία να τοποθετήσουμε την ειδική σήμανση επάνω σε όλα τα μυρμήγκια. Παίρναμε φωτογραφίες των μυρμηγκιών κάθε μισό δευτερόλεπτο. Το προσδόκιμο ζωής ενός μυρμηγκιού είναι περίπου ένα έτος και εμείς με βάση την παρακολούθηση που κάναμε γνωρίζαμε την ηλικία κάθε μυρμηγκιού».
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι η ενδελεχής καταγραφή της συμπεριφοράς των μυρμηγκιών αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο των εργατών ήταν τροφοί που έμεναν σχεδόν πάντα με τη βασίλισσα και τα αβγά. Ένα άλλο τρίτο ήταν καθαριστές της αποικίας ενώ οι υπόλοιποι εργάτες συνέλεγαν τροφή εκτός της αποικίας.
Οι «αλλαγές καριέρας»
«Είδαμε επίσης ότι τα μυρμήγκια τείνουν να περνούν από τη μια ‘επαγγελματική’ ομάδα στην άλλη καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία, αν και αυτές οι ‘αλλαγές καριέρας’ δεν ήταν δεδομένες. Για παράδειγμα εντοπίσαμε πολύ μεγάλες σε ηλικία τροφούς καθώς και νεαρούς σε ηλικία συλλέκτες τροφής».
Σύμφωνα με τον δρα Κελέρ, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι το κάθε μυρμήγκι συναναστρεφόταν κυρίως τους υπόλοιπους εργαζομένους στην ομάδα του. Ακόμη και αν η είσοδος καθώς και ο θάλαμος της βασίλισσας και των τροφών βρίσκονταν πολύ κοντά μεταξύ τους μέσα στην αποικία, οι τροφοί και οι συλλέκτες τροφής σπάνια αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.
Παρότι δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πώς τα μυρμήγκια γνωρίζουν πότε να προσαρμοστούν στις νέες εργασιακές τους συνθήκες, τα ευρήματα της μελέτης μαρτυρούν ότι επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέσω ορμονών καθώς και των κεραιών τους.
Κάν’το όπως οι μέλισσες
Η καινούργια μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει συμπεριφορές στα μυρμήγκια οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν ανιχνευθεί μόνο στις μέλισσες. «Όπως συμβαίνει με τις μέλισσες, έτσι και με τα μυρμήγκια η συμπεριφορά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου» κατέληξε ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια συναναστρέφονταν μόνο άλλα μυρμήγκια της ίδιας επαγγελματικής και κοινωνικής ομάδας Credit:Joel Meunier 





Πηγή : tovima.gr

Το VW iBeetle έχει ένα iPhone στον εξοπλισμό του



Το μοντέλο θα διατίθεται από το 2014

Η VW παρουσίασε στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης την έκδοση iBeetle, που θα διατίθεται από το 2014 και θα έχει στον εξοπλισμό του ένα καινούριο κινητό τηλέφωνο iPhone.

Η VW παρουσίασε στο Σαλόνι της Σαγκάης ένα Beetle, εξοπλίζοντάς το με ένα κινητό τηλέφωνο iPhone. Η γερμανική φίρμα ανέφερε ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που έχει στον εξοπλισμό του ένα iPhone.

Η συγκεκριμένη συσκευή θα τοποθετείται τόσο στο κουπέ όσο και στην κάμπριο έκδοση του «σκαθαριού», ενώ οι συσκευές στα πρώτα μοντέλα θα είναι iPhone 4 ή 4S με αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Εκτός από τη σημαντική προσθήκη στα τεχνολογικά καλούδια του σκαθαριού, το iBeetle διαθέτει και 18 ιντσών ελαφρού κράματος ζάντες με ρετρό σχεδίαση. Επίσης, έχει βαμμένους ασημί εξωτερικούς καθρέφτες, ενώ υπάρχει και το λογότυπο iBeetle στα εμπρός φτερά.











Πηγή : newsbeast.gr

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το Tetris βελτιώνει την όραση στο "τεμπέλικο μάτι"

Το Tetris βελτιώνει την όραση  στο

Έρευνα σε καναδικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ότι, το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια εκπαιδεύει τα μάτια να συνεργάζονται μεταξύ τους



Την όραση σε άτομα που πάσχουν από αμβλυωπία φαίνεται πως βελτιώνει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Tetris, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη. Επιστήμονες από το Μόντρεαλ σε έρευνα που διεξήγαν η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Current Biology", ανέφεραν ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια εκπαιδεύει τα μάτια να συνεργάζονται μεταξύ τους. Η αμβλυωπία, γνωστή και ως "τεμπέλικο μάτι" είναι μία πολύ συχνή πάθηση των παιδιών καθώς εκτιμάται ότι, 1 στα 50 παιδιά πάσχει από αυτή. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία η όραση στο ένα από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην συνεργάζονται και να κοιτούν σε διαφορετική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ εξέτασαν 18 ενήλικες με αμβλυωπία με την χρήση ειδικών βίντεο-γυαλιών, όπου προβαλλόταν το παιχνίδι Tetris σε κάθε μάτι ξεχωριστά και στη μέθοδο του κλεισίματος του δυνατού ματιού για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, με στόχο την κινητοποίηση του "τεμπέλικου ματιού" και συνέκριναν τα αποτελέσματα. Από τη 15μερη δοκιμή, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες έπαιζαν μονόφθαλμα Tetris επί μια ώρα την ημέρα και οι άλλοι μισοί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, φάνηκε ότι, η δεύτερη ομάδα είχε αισθητά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την πρώτη.
"Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μάτια βελτιώνει την όραση του "τεμπέλικου ματιού" πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο διασκεδαστικά από την θεραπεία με το κλείσιμο του ενός ματιού", τόνισε ο Δρ. Ρόμπερτ Χες.
Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν εάν η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και στα παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία ως μέθοδος θεραπείας.





Πηγή : news.gr

Καύσιμο από μεταλλαγμένα βακτήρια E.coli



Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να παρασκευάσουν ένα νέο συνθετικό τύπο βιοκαυσίμου αναμειγνύοντας τμήματα DNA διαφόρων οργανισμών. Υποστηρίζουν ότι το καύσιμό τους θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει το ντίζελ.
Μετά από μία δεκαετία μελετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ δημιούργησαν ένα στέλεχος βακτηρίου, το οποίο έχει την ικανότητα να παράγει καύσιμο. Συγκεκριμένα, τροποποίησαν γενετικά βακτήρια Εσερίχια κόλι, γνωστότερα ως E.coli για να μετατρέψουν σάκχαρα σε έλαιο, οι ιδιότητες του οποίου είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές του συμβατικού ντίζελ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Λαβ από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, το καύσιμο που δημιούργησε η ομάδα έχει ακριβώς την ίδια σύσταση με αυτήν που απαιτείται για να είναι συμβατό με τους υπάρχοντες κινητήρες, σε αντίθεση με τα βιοκαύσιμα, που δεν είναι απόλυτα συμβατά.
«Η ιδέα είναι ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι καταναλωτές και οι έμποροι καυσίμων δεν θα καταλάβαιναν καμία διαφορά – θα αποτελούσε απλώς ένα ακόμα τμήμα της αλυσίδας παραγωγής καυσίμων», είπε ο καθηγητής στο BBC.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον ενεργειακό κολοσσό Shell και το βρετανικό Συμβούλιο Ερευνών Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του E.coli που συνήθως λαμβάνει σάκχαρα και τα μετατρέπει σε έλαιο. Χρησιμοποιώντας συνθετική βιολογία, η ομάδα μετάλλαξε τους κυτταρικούς μηχανισμούς του βακτηρίου ώστε τα σάκχαρα να μετατραπούν σε μόρια συνθετικού καυσίμου.
Ωστόσο, το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν τώρα οι επιστήμονες είναι η πολύ χαμηλή αποδοτικότητα αυτής της μικροσκοπικής «βιομηχανίας» καυσίμων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λαβ, χρειάζονται περίπου 100 λίτρα βακτηρίων για να παραχθεί μόλις μία κουταλιά καυσίμου.
«Η πρόκληση για μας είναι να αυξήσουμε την απόδοση προτού προχωρήσουμε σε οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική παραγωγή. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα περίπου τριών με πέντε ετών για να το κάνουμε και να δούμε αν αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε», όπως είπε.





Πηγή : naftemporiki.gr

Οι 20 τίτλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα από 20 φωτογραφίες-ιστορίες


H ManUtd έγραψε ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο με το 20ο πρωτάθλημα, 20 συλλεκτικές φωτογραφίες, μια για κάθε τους πρωτάθλημα.


Όταν ο Άλεξ Φέργκιουσον άφηνε την Σκωτία και την Αμπερντίν μετά από μία οκτάχρονη επιτυχημένη παρουσία εκεί για να αναλάβει τις τύχες της "προβληματικής" Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα μέσα της δεκαετίας του '80 ουδείς μπορούσε να προβλέψει ούτε στο ελάχιστο την αγωνιστική εκτόξευση που θα ερχόταν για αυτήν.
Και όμως ο Σκωτσέζος έγραψε την ιστορία των "κόκκινων διαβόλων" με σενάριο βγαλμένο από ταινία του Χόλιγουντ. Τα επτά πρωταθλήματα και η χαώδης απόσταση από την αυτοκράτειρα στο Νησί Λίβερπουλ των 18 τίτλων πρωταθλήτριας έγιναν σύντομα παρελθόν.



Η ομάδα του Μάντσεστερ έγινε κυρίαρχη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο τις δύο περασμένες δεκαετίες, φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο για τρίτη σερί δεκαετία, και πλέον μπορεί να καυχιέται πως είναι η μοναδική ομάδα στο Νησί η οποία (πέρα από το ιστορικό τρεμπλ) έχει και 20 πρωταθλήματα.
Με αφορμή λοιπόν την μαθηματική κατάκτηση του τελευταίου πρωταθλήματος χάρη στο 3-0 επί της Άστον Βίλα το βράδυ της Δευτέρας (χατ-τρικ του Φαν Πέρσι) αγγλική ιστοσελίδα έφτιαξε το παζλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώνοντας 20 κομμάτια, με το καθένα να εκπροσωπεί μία από τις χρονιές που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια.

Η ΜanUtd μέσα από 20 συλλεκτικές φωτογραφίες:

1907-08: Η φωτογραφία από την πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1908. Καθοδηγητής της ομάδας ο Έρνεστ Μάγκναλ (τέρμα αριστερά) ο οποίος είναι μόλις ο ένας από τους τρεις συνολικά προπονητές (οι άλλοι δύο είναι ο Σερ Ματ Μπάσμπι και ο Σερ Άλεξ Φέργιουσον) που έχουν οδηγήσει τους "διαβόλους" στον τίτλο. Εκείνη τη σεζόν η Γιουνάιτεντ έκανε 13 νίκες στα πρώτα 14 ματς πρωταθλήματος και τερμάτισε τον μαραθώνιο με 9 πόντους διαφορά από τη 2η Άστον Βίλα.

1910-11: Το δεύτερο πρωτάθλημα της Γιουνάιτεντ δεν ήρθε τόσο εύκολα όσο το πρώτο, τρία χρόνια νωρίτερα. Η ήττα με 4-2 από την Άστον Βίλα την προτελευταία αγωνιστική έβαλε στο κόλπο του τίτλου τους "χωριάτες" όμως η Γιουνάιτεντ ήταν συνεπής στο ραντεβού της με την κούπα στο φινάλε, επικρατώντας με 5-1 της Σάντερλαντ

1951-52: Χρειάστηκε να περάσουν 41 χρόνια για να επιστρέψει στον θρόνο η ManUtd. Άρσεναλ και Τότεναμ κόντραραν τους "διαβόλους", με τις δύο νίκες όμως μέσα στη σεζόν επί της Άρσεναλ (ειδικά το 6-1 στο φινάλε) να παιζουν καθοριστικό ρόλο στο να καταλήξει η κούπα στα χέρια των παικτών του Ματ Μπάσμπι. Στη φωτογραφία ο Τζακ Ρόλεϊ, ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ στην ιστορία της Γιουνάιτεντ, που εκείνη τη σεζόν πανηγύρισε 30 γκολ σε 40 ματς πρωταθλήματος

1955-56: Η Γιουνάιτεντ κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα μέσα στη δεκαετία, αφήνοντας 11 πόντους πίσω τις Μπλάκπουλ και Γουλβς. Εκείνη η ομάδα έγινε διάσημη για το επιθετικό της ποδόσφαιρο και έγινε γνωστή με το πέρασμα των χρόνων ως "τα μωρά του Μπάσμπι. Η φωτογραφία είναι από τη νίκη επί της Τσέλσι με 3-0 στο "Ολντ Τράφορντ, με τον σκόρερ Τόμι Τέιλορ (τέρμα αριστερά) να τελειώνει τη σεζόν με 25 γκολ απολογισμό

1956-57: Η Γιουνάιτεντ έκανε το back-to-back στους τίτλους κάτι που δεν θα ξαναέκανε μέχρι να έρθει ο... Άλεξ Φέργκιουσον στο Μάντσεστερ. Στην ομάδα-μοντέλο του Ματ Μπάσμπι που είχε για σταρς τους Ντάνκαν Έντουαρντς και Τόμι Τέιλορ προστέθηκε και ο εμβληματικός Μπόμπι Τσάρλτον, με τους "κόκκινους διαβόλους" να τελειώνουν το πρωτάθλημα με 8 πόντους διαφορά από Τότεναμ και Πρέστον. Η φωτογραφία είναι από νίκη με 4-0 επί της Σάντερλαντ στο "Ολντ Τράφορντ".

1964-65: Το πρώτα από τα δύο πρωταθλήματα της ομάδας τη δεκαετία του '60 ήρθε τη σεζόν 1964-65, με τη Γιουνάιτεντ να επικρατεί στο... photofinish, έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από τη Λιντς. Μεγάλα αστέρια της εποχής οι Τζορτζ Μπεστ και Ντένις Λο, ενώ το ματς-κλειδί για τον τίτλο ήταν η επικράτηση με 1-0 επί της Λιντς στο "Έλαντ Ρόουντ" τον Απρίλιο του 1965. Η Γιουνάιτεντ καθάρισε τον τίτλο με 3-1 επί της Άρσεναλ στο "Ολντ Τράφορντ" (φωτογραφία), την ίδια ημέρα που η Λιντς έμενε ισόπαλη με τη Μπέρμιγχαμ

1966-67: Ο Σερ Ματ Μπάσμπι οδήγησε τη Γιουνάιτεντ στον δεύτερο τίτλο της μέσα σε τρεις σεζόν, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίρνει τον τίτλο με αβαντάζ 4 πόντων έναντι των Νότιγχαμ Φόρεστ και Τότεναμ. Η "Αγία Τριάδα" εκείνης της ομάδας ήταν οι Τζορτζ Μπεστ, Ντένις Λοου (23 γκολ) και Μπόμπι Τσάρλτον με τον τίτλο να σφραγίζεται την προτελευταία αγωνιστική χάρη στο επιβλητικό 6-1 απέναντι στη Γουέστ Χαμ στο "Άπτον Παρκ"

1992-93: Μετά από 26 χρόνια ξηρασίας η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στους τίτλους, παίρνοντας το πρώτο πρωταθλημα επί παντοκρατορίας Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.Η μεταγραφή του Ερίκ Καντονά από τη Λιντς είχε αποτελέσει μία από τις εξυπνότερες και πιο επιτυχημένες κινήσεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ενώ ο αγώνας που χάρισε ουσιαστικά τον τίτλο στους "διαβόλους" ήταν αυτός κόντρα στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί 1-0 αλλά η ανατροπή ήρθε με δύο γκολ του κεντρικού αμυντικού Στιβ Μπρους! Το δεύτερο γκολ ήρθε στο 97' και υποχρέωσε τον Φέργκιουσον να συμμετέχει σε έναν από τους πιο συλλεκτικούς πανηγυρισμούς προπονητή στην εποχή της Premier League

1993-94: Οι Ερίκ Καντονά, Ράιαν Γκιγκς, Μαρκ Χιουζ και Αντρέι Καντσέλσκις έκαναν τη Γιουνάιτεντ ασυναγώνιστη και κάπως έτσι ήταν δύσκολο να μη γίνει το ριπίτ. Εκείνη τη σεζόν η ομαδα του Φέργκιουσον έκανε το "5 στα 5" στο φινάλε ενώ αποχαιρέτησε τον ιστορικό αρχηγό της Μπράιαν Ρόμπσον μετά από 13 χρόνια παραμονής του στο "Ολντ Τράφορντ" (στη φωτογραφία κρατάει το τρόπαιο του πρωταθλητή μαζί με τον Στιβ Μπρους)

1995-96: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε 12 πόντους πίσω από τη Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν τον Ιανουάριο του 1996 όμως στην τελική ευθεία έβαλε... πέμπτη και άφησε πίσω τις "καρακάξες". Καντονά και Σμάιχελ ήταν εκπληκτικοί τους τελευταίους μήνες της σεζόν (φωτογραφία από το γκολ του Γάλλου κόντρα στην Νιούκαστλ στο 1-0 μέσα στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" που έκρινε εν μέρει την υπόθεση τίτλο), ενώ με το 3-0 επί της Μίντλεσμπρο την τελευταία αγωνιστική μπήκε το πρώτο αστέρι στη φανέλα της Γιουνάιτεντ (10ο πρωτάθλημα)

1996-97: Τέταρτο πρωτάθλημα μέσα σε μία πενταετία για την ομάδα του Φέργκιουσον, η οποία άφησε επτά βαθμούς πίσω στη μάχη του τίτλου Άρσεναλ και Νιούκαστλ. Στη φωτογραφία ο Σκωτσέζος τεχνικός πανηγυρίζει μαζί με το συνεργάτη του Μπράιαν Κιντ στο "Άνφιλντ", με τους "κόκκινους διαβόλους" να παίρνουν σπουδαία νίκη απέναντι στην μεγαλύτερη αντίπαλό τους στο Νησί, με σκορ 3-1 (2 γκολ ο Γκάρι Πάλιστερ και ένα ο Άντι Κόουλ)

1998-99: Η σεζόν αυτή αποτελεί αναντίρρητα την επιτομή της επιτυχιας για μία ομάδα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με τη Γιουνάτεντ να γίνεται η πρώτη (και μοναδική μέχρι τώρα) αγγλική ομάδα που κατέκτησε τρεμπλ (Premier League, FA Cup, Champions League). Το πρώτο βήμα για το τρεμπλ έγινε μέσω της κατάκτησης του πρωταθλήματος, το οποίο ήρθε μέσα από δραματικό φινάλε. Η Άρσεναλ "αυτοκτόνησε" με την εντός έδρας ήττα από τη Λιντς στην προτελευταία στροφή, δίνοντας την ευκαιρία στη Γιουνάιτεντ να νικήσει την τελευταία αγωνιστική την Τότεναμ με 2-1 και να πάρει τον τίτλο. Τα "σπιρούνια" προηγήθηκαν με τον Λες Φέρντιναντ, ήρθε όμως η απάντηση με εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ και λόμπα του Άντι Κόουλ (φωτογραφία) για να γίνει η μεγάλη ανατροπή

1999-2000: Το πρωτάθλημα-περίπατος στα 27 χρόνια παρουσίας του Φέργκιουσον στο "Ολντ Τράφορντ", με τη Γιουνάιτεντ να το κατακτάει με 18 βαθμούς διαφορά έχοντας κεκτημένη ταχύτητα από τη χρονιά του τρεμπλ. Την ώρα που οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου πετούσαν βαθμούς στα σκουπίδια στα εντός έδρας παιχνίδια τους, η Γιουνάιτεντ είχε μετατρέψει το "Ολντ Τράφορντ" σε οχυρό. End of the story...

2000-01: Τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα (για πρώτη φορά στην ιστορία της) για τη Γιουνάιτεντ, η οποιά αν και έχασε τα τρία τελευταία ματς της σεζόν τερμάτισε με 10 πόντους διαφορά από τη δεύτερη Άρσεναλ. Το επιστέγασμα μίας ακόμα εντυπωσιακής σεζόν ήταν φυσικά ο διασυρμός της Άρσεναλ με 6-1 σε αγώνα πρωταθλήματος τον Φεβρουάριο, στον οποίο ο Ντουάιτ Γιορκ είχε σημειώσει χατ-τρικ. Στη φωτογραφία οι παίκτες του Φέργκιουσον πανηγυρίζουν το 7ο πρωτάθλημα του συλλόγου τα εννέα τελευταία χρόνια

2002-03: Η Άρσεναλ φαινόταν έτοιμη για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα έχοντας +8 από τη Γιουνάιτεντ τον Φεβρουάριο, όμως η ομάδα του Φέργκιουσον απέδειξε για μία ακόμα φορά πως διέθετε το μέταλλο του πρωταθλητή. Με ένα εκπληκτικο ντεμαράζ στο φινάλε και την Άρσεναλ να αφήνει βαθμούς δεξιά και αριστερά νιώθοντας ολοένα πιο καυτή την ανάσα της αντιπάλου της, ο 15ος τίτλος για τους "διαβόλους" ήταν γεγονός

2006-07: Τρία χρόνια χωρίς τίτλο (2 πρωταθλήματα για την Τσέλσι και 1 για την Άρσεναλ σε αυτό το διάστημα) ήταν πολλα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία εκείνη τη σεζόν ήταν αποφασισμένη να ξαναπάρει τα σκήπτρα. Η νίκη της μέσα στο "Γκούντισον Παρκ" με σούπερ ανατροπή (4-2 από 0-2) ήταν "όλα τα λεφτά" στη μάχη της για το θρόνο, με το πρωτάθλημα να σφραγίζεται με νίκη επί της συμπολίτισσας Σίτι την ώρα που η Τσέλσι έμενε ισοπαλη με την Άρσεναλ

2007-08: Μετά από εννέα χρόνια η Γιουνάιτεντ ξαναπήρε τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του Φέργκιουσον εχασε από την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και απέκτησε συγκάτοικο στην κορυφή τους "μπλε" δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, όμως υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων και με "2 στα 2" ο τίτλος βαφόταν κόκκινος. Η 17η κούπα πρωταθλητή δεν μπορούσε να χαθεί, με τους μπαρουτοκαπνισμένους (από κερδισμένες τις περισσότερες φορές μάχες) στρατιώτες του στρατηγού Φέργκιουσον να ξεπερνούν τα εμπόδια των Γουέστ Χαμ (εντός) και Γουίγκαν (εκτός). Στο τελευταίο ματς με τη Γουίγκαν ο -σκόρερ του δεύτερου τέρματος- Γκιγκς έφτασε τα 758 παιχνίδια με την κόκκινη φανέλα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον, και επέτρεψε στον Φέργκιουσον να πανηγυρίσει τον 10ο τίτλο Premier League

2008-09: Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Γιουνάιτεντ πανηγύρισε τρίτο σερί πρωτάθλημα, το οποίο ήταν μάλιστα σημαδιακό καθώς έφτασε τα 18 και ισοφάρισε το ρεκόρ της Λίβερπουλ, κάτι που φαινόταν αδιανόητο την προηγούμενη δεκαετία. Η βαριά ήττα από τους "κόκκινους" με 1-4 μέσα στο σπίτι τους δεν πτόησε καθόλου τους παίκτες των "διαβόλων" οι οποίοι -στην τελευταία χρονιά του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ρόστερ τους- ήταν και πάλι εκείνοι που αποδείχτηκαν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί στο φινάλε έναντι των ανταγωνιστών τους

2010-11: Μετά το... διάλειμμα της Τσέλσι (νταμπλ), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε με άγριες διαθέσεις και ο 19ος τιτλος, όπως και το προσπέρασμα της Λίβερπουλ στις κατακτήσεις, ήταν γεγονός. Ματς της χρονιάς για τους "κόκκινους διαβόλους" ήταν το μεγάλο τοπικό ντέρμπι με τη Σίτι, όπου χάρη σε ένα απίστευτο τέρμα με "ψαλιδάκι" από τον Γουέιν Ρούνεϊ (ψηφίστηκε ως το κορυφαίο της 20ετίας στην Premier League) νίκησαν με 2-1 και έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο τίτλος δεν χανόταν...

2012-13: Οι "ενοχλητικοί γείτονες" της Μάντσεστερ Σίτι είχαν πληγώσει βαθύτατα τη Γιουνάιτεντ την περασμένη σεζόν με το γκολ-τίτλο του Αγουέρο και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το κρατούσε... μανιάτικο. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε την κίνηση-ματ στο αγγλικό ποδόσφαιρο υπογράφοντας έναντι 24.000.000 λιρών τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι από την Άρσεναλ, με τον Ολλανδό άσο να του το ξεπληρώνει με 24 γκολ μέχρι στιγμής και να οδηγεί τους "διαβόλους" στο 20ο πρωτάθλημα της ένδοξης ιστορίας τους τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Στα 71 του χρόνια ο αειθαλής Φέργκιουσον μετράει ήδη 13 τίτλους Premier League (38 συνολικά με τη Γιουνάιτεντ!) και συνεχίζει πάνω στο ίδιο μότο: Keep... winning





Πηγή : sport24.gr