Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αργεντίνικο τάνγκο σε ελληνική εκδοχή...

Αργεντίνικο τάνγκο σε ελληνική εκδοχή...
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON




Oταν το 1930 φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα ο «βασιλιάς του τάνγκο» Εντουάρντο Μπιάνκο, η ελληνική πρωτεύουσα? «τανγκοκρατείται»! Μάλιστα, η έλευση ενός κορυφαίου ξένου εκπροσώπου του αργεντίνικου τάνγκο έμελλε να αποτελέσει μέγα κοσμικό γεγονός. Λίγες μέρες μετά, ο Μπιάνκο θα ενσωματώσει στην ορχήστρα του τον Μιχάλη Σουγιούλ και θα παίξουν μαζί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Από τότε, το τάνγκο θα ενσωματωθεί στην ελληνική μουσική μέσα από κλασικά, πια, τραγούδια και χορευτικές συνθέσεις.
Αυτή η ξεχωριστή διαδρομή του μουσικοχορευτικού ιδιώματος από την Αργεντινή θα αναδειχθεί μέσα από τη σειρά «Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού», που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν -τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Θεατρο Badminton- τα ομορφότερα ελληνικά τάνγκο, από την παλιά Αθήνα έως τις μέρες μας. Πρόκειται για την παράσταση «Tango Greco» που περιλαμβάνει τάνγκο συνθετών όπως οι Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, τα οποία θα ερμηνεύσουν η Γλυκερία, ο Χρήστος Θηβαίος, η μέτζο σοπράνο Ελένη Βουδουράκη και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, θα τα χορέψουν οι βραβευμένοι χορευτές της Academia del tango, ενώ συμμετέχουν η Ζωή Τηγανούρια-ακορντεόν και ο Δημήτρης Μαργιολάς-μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο.
Το τάγκο ως χορός γεννήθηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα στις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση ευρωπαϊκών, νοτιοαμερικανικών και αφρικανικών στοιχείων. Αλλά ήταν κατά την περίοδο 1910-1920 που διαδόθηκε και έγινε μόδα στην αστική τάξη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αυτή η εξέλιξη συνέτεινε στο να αγαπηθεί και από τους αστούς της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Προηγουμένως, στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν η πιο δημοφιλής μουσική των τραμπούκων και των μαφιόζων που επισκέπτονταν τους οίκους ανοχής, σε μια πόλη που το 1914 είχε περίπου 100.000 περισσότερους άντρες από γυναίκες. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που αντιμετωπιζόταν εχθρικά από την αστική τάξη, στα μάτια της οποίας φάνταζε συνδεδεμένο με τον υπόκοσμο.
Αργεντίνικο τάνγκο σε ελληνική εκδοχή...
Οι πολύπλοκοι χοροί που προήλθαν από αυτή την πλούσια και πολυδιάστατη μουσική αντικατοπτρίζουν τη συνήθεια των ανδρών να χορεύουν τάνγκο σε ομάδες, εκδηλώνοντας τόσο τον ανδρισμό όσο και την ερωτική τους επιθυμία. Σε αυτές τις καταβολές είναι που πρέπει μάλλον να αναζητηθεί και το εκρηκτικό μείγμα ευαισθησίας και επιθετικότητας του τάνγκο. Υστερα από μία περίοδο ύφεσης -οπότε κυριάρχησε το τάγκο ως τραγούδι- ακολούθησε η χρυσή εποχή (1935-1955) όπου πολυμελείς ορχήστρες έπαιζαν τάγκο κατάλληλα για χορό.
Αργεντίνικο τάνγκο σε ελληνική εκδοχή...
Ετσι, όταν χορεύεται από έμπειρους χορευτές, συνιστά έναν διάλογο του ζευγαριού με αφορμή τη μουσική γιατί -σε αντίθεση με άλλους χορούς- δεν έχει τυποποιημένα βήματα και φιγούρες, αλλά μάλλον ένα κινησιολογικό «λεξιλόγιο» που επιτρέπει τον αυτοσχεδιαστικό σχηματισμό χορευτικών φράσεων μιας σχεδόν απεριόριστης γκάμας. Σταδιακά, πάντως, το τάνγκο θα δραπετεύσει από τις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Αϊρες και θα φτάσει στο κοσμοπολίτικο Παρίσι όπου εξευρωπαΐζεται και εξελίσσεται σε ερωτικό, αριστοκρατικό χορό, ενώ γρήγορα εξαπλώνεται σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Και, φυσικά, τα κύματά του δεν αργούν να «χτυπήσουν» όλη την Ελλάδα: Ακόμα και στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου, σαντουροβιόλια, κλαρίνα, λαούτα αλλά και η κρητική λύρα αποδίδουν αυτήν τη μελαγχολική μουσική που χορεύεται. Βέβαια, αυτό που έπαιζαν οι ελληνικές παραδοσιακές ορχήστρες, δεν ήταν παρά ο απόηχος της μεγάλης μόδας των αθηναϊκών σαλονιών.
Αργεντίνικο τάνγκο σε ελληνική εκδοχή...
Εκεί, όπου τα τάνγκο ήταν βασικό συστατικό στα κοσμικά τσάγια και τις χοροεσπερίδες. Αλλά το τάνγκο στο πέρασμα των χρόνων πέρασε ποικιλοτρόπως και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, δίνοντας ουκ ολίγα δείγματα υψηλής αισθητικής-πλήρως εναρμονισμένα με τις ιδιαιτερότητες αυτού του εξαιρετικά απαιτητικού είδους. Οσο για τη μουσική παράσταση στο Θέατρο Badminton, περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα ελληνικά τάνγκο, από την δεκαετία του '30 έως τις μέρες μας. Και όλα αυτά, μέσα από ένα συναρπαστικό μουσικο-χορευτικό ταξίδι που αναμένεται να σαγηνέψει -δίχως άλλο- τις αισθήσεις του κοινού, φτάνοντας στο σήμερα με ένα αποθεωτικό φινάλε...
  • H μουσική παράσταση «Tango Greco» πραγματοποιείται με τη στήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.



Πηγή :imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου