1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα πιο ξεχωριστά είδη του κόσμου σε ένα χάρτη


O ασπρόμαυρος λεμούριος της Μαδαγασκάρης απειλείται από το κυνήγι και την απώλεια του βιοτόπου του λόγω της υλοτομίας και των ορυχείων



Τα πιο ξεχωριστά και σπάνια αμφίβια και θηλαστικά του κόσμου «χαρτογράφησαν» για πρώτη φορά επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις περιοχές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και να προειδοποιήσουν για τον πιθανό αφανισμό συγκεκριμένων ζώων στο μέλλον.
Τα αποτελέσματα της μελέτης γύρω από τα Εξελικτικά Ξεχωριστά και Παγκοσμίως Απειλούμενα (EDGE) ζώα που ανήκουν σε αυτές τις δύο ομοταξίες παρουσιάζονται στην επιθεώρηση PLOS ONE. Ο χάρτης αποτυπώνει τη διαφορετική εξελικτική ιστορία και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα αμφίβια και τα θηλαστικά, δείχνοντας ότι οι περιοχές «υψηλής προτεραιότητας»  διαφέρουν για κάθε ομάδα.
«Τα αποτελέσματα της εργασίας χαρτογράφησης είναι ανησυχητικά», λέει ο Τζόναθαν Μπέιλι από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε του πρότζεκτ. «Αυτή τη στιγμή, προστατεύονται μόνο το 5% των περιοχών που επισημάνθηκαν ως σημεία υψηλής προτεραιότητας για τα θηλαστικά EDGE και το 15% των περιοχών με αμφίβια EDGE.»

PLOS ONE
O χάρτης των θηλαστικών
Στα ξεχωριστά ζώα του χάρτη συγκαταλέγονται ο ασπρόμαυρος λεμούριος της Μαδαγασκάρης, μια σαλαμάνδρα του Μεξικού, ο χιμπατζής μπονόμπο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και ο μυρμηγκοφάγος των νήσων Σούντα. Τα ζώα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας, δεν είναι απλώς απειλούμενα, αλλά και μοναδικά ως προς την εμφάνισή τους, το πώς ζουν και το πώς συμπεριφέρονται.
«Σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, ανατρέχοντας μόνο στην εξελικτική ιστορία, τα είδη που διαφέρουν περισσότερο από τα υπόλοιπα τείνουν να βρίσκονται στη Νότιο Αμερική», εξήγησε ο Μπέιλι μιλώντας στο BBC. «Ενσωματώνοντας όμως τις απειλές, η προσοχή μετατοπίζεται στη νοτιοανατολική Ασία και ο λόγος είναι η ραγδαία μετατροπή εκτάσεων γης π.χ. για την παραγωγή φοινικέλαιου. Έτσι, πολλά από αυτά τα είδη απειλούνται σοβαρά – βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όταν προσθέτουμε τη μεταβλητή αυτής της απειλής.»

PLOS ONE
O χάρτης των αμφίβιων
Για παράδειγμα, ο ασπρόμαυρος λεμούριος – ο μεγαλύτερος στον κόσμο – απειλείται από το κυνήγι και την απώλεια του βιοτόπου του λόγω της υλοτομίας και των ορυχείων, μεταξύ άλλων, ενώ ο πληθυσμός μυρμηγκοφάγων των Σούντα έχει συρρικνωθεί εξαιτίας του κυνηγιού, καθώς το κρέας του θεωρείται εκλεκτό έδεσμα.
Σκοπός των επιστημόνων που χαρτογράφησαν τα μοναδικά, απειλούμενα είδη είναι να διασφαλιστεί η προστασία τους με την κατανομή των υπαρχόντων πόρων, ανάλογα με το βαθμό της απειλής που διατρέχει καθένα από αυτά.




Πηγή : naftemporiki.gr

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ - Ξεκινούν από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ -Ξεκινούν από τα ονόματα της λίστας Λαγκάρ

Εχοντας πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες για την ανάγκη αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής εάν και εφόσον η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει νέα μέτρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει οδηγίες για ένταση των ελέγχων, προετοιμάζοντας τη δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών Μονάδων. Εν όψει της διάσπασης του ΣΔΟΕ τον Οκτώβριο, ο Γιώργος Μαυραγάνης σε 6ωρη σύσκεψη με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Σώματος έδωσε εντολή να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι όλες οι μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το μπαράζ ελέγχων από το Σώμα θα ξεκινήσει από τους εμπλεκόμενους στις λίστες ήτοι στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα με τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο, σε όσους απέκτησαν ακίνητα σε ευρωπαϊκές πόλεις την τελευταία 3ετία. Επιπλέον, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής δηλωμένα στο Αμστερνταμ, στα εξοπλιστικά προγράμματα προηγούμενων ετών, στις μεγάλες υποθέσεις που αφορούν σε δωροδοκίες και εικονικά τιμολόγια στο Σύστημα Υγείας με άμεσα εμπλεκόμενες ξένες εταιρίες, στις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων από φαρμακαποθήκες ανά την Επικράτεια, στα ακίνητα των off shore και στο πόθεν έσχες όσων υποκρύπτονται, στις υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ σε αγρότες, στις υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού και στη δράση ενεχυροδανειστηρίων.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει η πίεση σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Από τη φορολογική τακτοποίηση επαγγελματικών σκαφών, αποδόθηκαν 40 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ. Από την υπόθεση εικονικών τιμολογίων σε αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, όπου τα πρόστιμα έφτασαν στα 300 εκατ. ευρώ, οι εμπλεκόμενοι συμβιβάστηκαν στα 90 εκατ. ευρώ και ήδη ξεκίνησε η καταβολή τους. Από την υπόθεση υπερτιμολογήσεων ιατρικών ειδών, όπου τα πρόστιμα έφτασαν στα 23 εκατ. ευρώ, ο συμβιβασμός έγινε στα 10 εκατ. ευρώ και ήδη ξεκίνησαν οι πληρωμές.
Πέρα από το ΣΔΟΕ, οι Μονάδες υπό τη Γενική Γραμματεία Εσόδων άρχισαν να ξεσκονίζουν φακέλους μεγάλων υποθέσεων. Ηδη οι πρώτες 16 υποθέσεις εμβασμάτων ανατέθηκαν για τα περαιτέρω στη Μονάδα Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ελέγχου σε 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η πρώτη υπόθεση αφορά σε Οργάνωση με έδρα τα Ιωάννινα, με εντολή ελέγχου σε βάθος 10ετίας. Επίσης, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνουν 50 έλεγχοι πόθεν έσχες από τις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, σε ελεγκτές και προϊσταμένους ελεγκτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διαφθοράς σε ευαίσθητες υπηρεσίες του Δημοσίου.





Πηγή : iefimerida.gr

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Ψυχολογικός «πόλεμος» σε Μπάγερν Μονάχου (photos)

Μπορούσια Ντόρτμουντ: Ψυχολογικός «πόλεμος» σε Μπάγερν Μονάχου (photos) | onsports.gr

Μπορεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου να είναι στις 25 Μαΐου στο «Γουέμπλεϊ», ωστόσο, η «μάχη» μεταξύ των δύο ομάδων έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι οπαδοί της πρώτης επιχείρησαν να πικάρουν αυτούς της δεύτερης θυμίζοντάς τους τον τρόπο που η ομάδα τους είχε χάσει το τρόπαιο το 1999 στον τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε η Μπάγερν είχε δεχθεί δύο γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα και είχε χάσει τον τίτλο.
Οι υποστηρικτές της Ντόρτμουντ τοποθέτησαν μια φανέλα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ που είχε σκοράρει το νικητήριο τέρμα των «κόκκινων διαβόλων» σε εκείνο το ματς, στο μουσείο της ομάδας τους!




Πηγή : onsports.gr

Τα «απαγορευμένα παιχνίδια» μιας 17χρονης

Σκηνή από την ταινία «Νέα και όμορφη» του Φρανσουά Οζόν
Σκηνή από την ταινία «Νέα και όμορφη» του Φρανσουά Οζόν

Απρόσμενα τυχαίος ήταν ο συνδυασμός της προχθεσινής βροχής με την προβολή, στο παράλληλο τμήμα, «Κάνες: κλασικές ταινίες», του 66ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών, της ταινίας «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί.


Μόνο που οι ομπρέλες αυτή τη φορά κάλυπταν τους σταρ και τους υπόλοιπους καλεσμένους του φεστιβάλ, όταν ανέβαιναν τα σκαλοπάτια με το κόκκινο χαλί του Μεγάρου του φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν την προβολή της εναρκτήριας ταινίας «Ο υπέροχος Γκάτσμπι». Κι αν δεν ακούστηκε το τραγούδι του Τζιν Κέλι, από την ταινία «Τραγουδώντας στη βροχή», οι θεατές της επίσημης έναρξης άκουσαν ένα τραγούδι από την ταινία «The Colour Purple» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (προέδρου της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ), που τραγούδησε η Εμελί Σαντέ.
Το πορτρέτο μιας 17χρονης Παριζιάνας φοιτήτριας που αρχίζει να εκπορνεύεται, στην ταινία «Νέα και όμορφη» του Φρανσουά Οζόν και η ωμότητα και η βία που αντιμετωπίζει μια φτωχή οικογένεια στο Μεξικό, στην ταινία «Ελι» του Αμάτ Εσκαλάντε, ήταν στο επίκεντρο των δύο ταινιών της πρώτης μέρας του Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ. Καλύτερη από τις δύο αποδείχτηκε η ταινία του Οζόν («Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο», «Η πισίνα»), με τη νεαρή πρωταγωνίστριά του, Μαρίν Βακ, να ενσαρκώνει με εξαιρετική πειθώ την Ιζαμπέλ, το νεαρό κορίτσι που από ανία, αλλά και την περιέργεια της εξερεύνησης, αποφασίζει μετά την πρώτη της ερωτική επαφή, με ένα Γερμανό συνομήλικό της στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της, να προσφέρει, τις απογευματινές της ώρες, το σεξ σε ηλικιωμένους συνήθως άντρες με τους οποίους έρχεται σε επαφή μέσω του Διαδικτύου.
Εσωτερική παρόρμηση
«Η ταινία μου προσπαθεί να παρουσιάσει πώς αισθάνεται κανείς όταν είναι 17 χρόνων και ζει τις πρώτες εμπειρίες της αλλαγής του κορμιού του», ανέφερε ο Οζόν, σχολιάζοντας την ταινία του. «Ο κινηματογράφος συνήθως εξειδανικεύει την εφηβική ηλικία. Για μένα ήταν μια οδυνηρή περίοδος περίπλοκης μετάβασης και δεν την αναπολώ καθόλου... Η ηρωίδα μου δεν το κάνει για τα χρήματα, για να πληρώσει τα σχολικά της έξοδα, αλλά από κάποια εσωτερική παρόρμηση. Ηθελε να κάνει κάτι το κρυφό, το παράνομο, το απαγορευμένο».
Με την επιμονή ενός εντομολόγου, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί την από μεσοαστική οικογένεια ηρωίδα του στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών, ξεκινώντας από τις καλοκαιρινές διακοπές της, περίοδο στην οποία δείχνει και τη διττή προσωπικότητά της (στη σκηνή όπου χάνει την παρθενιά της, τη βλέπουμε να παρακολουθεί τη σκηνή από δίπλα, λες και πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο), και φτάνοντας ώς την άνοιξη, ενώ, παράλληλα, καταγράφει τις αντιδράσεις της οικογένειάς της (ιδιαίτερα της μητέρας της) όταν ανακαλύπτει το «μυστικό» της. Ο Οζόν αντιμετωπίζει με συμπάθεια την Ιζαμπέλ, χωρίς όμως να την κρίνει ή να την κατακρίνει, αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.




Πηγή : enet.gr

Η 44χρονη Christy Turlington επιστρέφει στον CK

Επιστρέφει στη θέση της αφού ήταν το επίσημο πρόσωπο της εταιρίας Calvin Klein από το 1987 έως τo 2007. Ο λόγος για την Christy Turlington, η οποία μετά από το σύντομο διάλειμμα της από την πρωτοκαθεδρία στις καμπάνιες του οίκου Calvin Klein κάνει ένα δυναμικό comeback.

H Christy, μαζί με την Elle Macpherson, τη Naomi Campbell και την Claudia Schiffer αποτέλεσαν τη θρυλική τετράδα του modelling στα 90's.

H Lara Stone -μέχρι πρότινος Calvin Klein girl- αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας και έτσι οι ιθύνοντες του οίκου έπρεπε να την αντικαταστήσουν. Αντί όμως να αναζητήσουν ένα φρέσκο πρόσωπο αποφάσισαν να απευθυνθούν σε κάποια με μεγάλη εμπειρία.


Η Christy μπορεί σήμερα να έχει κλείσει τα 44 της χρόνια, έχει όμως την ίδια φρεσκάδα και φυσική κατάσταση που είχε και πριν από 20 χρόνια.

Η Turlington, αναγκάστηκε να βρει baby sitter για τα δύο της παιδιά και να φτιάξει βαλίτσες για το Πουέρτο Ρίκο όπου έγινε η φωτογράφηση από τον Mario Sorrenti. Ανμένουμε το αποτέλεσμα το Φθινόπωρο του 2013 στα σέξι εσώρουχα της εταιρίας.






Πηγή : nooz.gr

VIDEO PREMIERE | Ελένη Φουρέιρα – «Sweetest Love»

Ελένη Φουρέιρα - Sweetest Love (video clip)
Η Ελένη Φουρέιρα δέχεται την… πιο γλυκιά αγάπη και παρουσιάζει το νέο της video clip!
Το είχαμε ακούσει για πρώτη φορά μέσω τηλεοπτικής διαφήμισης και μας έκανε να περιμένουμε να το απολαύσουμε ολόκληρο. Το νέο τραγούδι της Ελένης Φουρέιρα με τίτλο «Sweetest Love» κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες και κέρδισε τις εντυπώσεις. Η τραγουδίστρια έκανε την έκπληξη και επέλεξε αγγλικό στίχο στο καινούριο της κομμάτι το οποίο κινείται σε dance ρυθμούς.
Η μουσική του «Sweetest Love» είναι μία δημιουργία του Alex Leon και του Παύλου Μανώλη, ενώ οι στίχοι φέρουν την υπογραφή της Βίκυς Γεροθόδωρου και του Παύλου Μανώλη, με το κομμάτι να κυκλοφορεί από την EMI.





Πηγή : hit-channel.gr

Εσκασε η φούσκα στην αγορά τέχνης

Ο Σταύρος Μιχαλαριάς

Η οικονομική ύφεση έδωσε τη χαριστική βολή σε ένα χώρο ούτως ή άλλως ευάλωτο και ασταθή: τον κόσμο της αγοράς τέχνης. Τα τελευταία τρία χρόνια συντελέστηκαν δραματικές αλλαγές, με χαρακτηριστικότερες όλων την αναστολή των δημοπρασιών του Πέτρου Βέργου, για πρώτη φορά από το 1989 (έτος ίδρυσής του), τη συρρίκνωση του greek sale του βρετανικού οίκου Bonhams και την παντελή κατάργηση των greek sale από τον έτερο ξένο οίκο, τους Sotheby's - εδώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν και με δίκες.


Στον κόσμο των γκαλερί ο τζίρος ισοπεδώθηκε. Η αγοραστική δύναμη έπεσε στο 20%. Ελάχιστοι συνέχισαν να αγοράζουν έργα τέχνης. Κάποιες γκαλερί έκλεισαν. Η αγορά, «μουδιασμένη» ακόμη, δεν έχει ισορροπήσει. Οι καλλιτέχνες πέρασαν και περνάνε δύσκολα. Οι ακριβότεροι υπέστησαν πανωλεθρία. Είναι εκείνοι που παρέμειναν stand by το τελευταίο διάστημα. Ποιος να τολμήσει να κάνει έκθεση και να εισπράξει την αμηχανία των συλλεκτών;
Η Art-Athina (έως την Κυριακή) θα είναι ένας καλός δείκτης των δυναμικών που θα διαμορφωθούν. Συντελούνται δειλά δειλά κάποια θετικά βήματα; Ξεθαρρεύει ο κόσμος; Οι διοργανωτές της Art-Athina διακρίνουν ότι «κάτι κινείται τελευταία. Δημιουργούνται συλλογικότητες από την ανεξάρτητη σκηνή». Αυτό όμως είναι μια ευχάριστη εξαίρεση.
«Αυτά τα τρία χρόνια είναι πραγματικά καταστροφικά για την τέχνη», υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης συντηρητής έργων τέχνης και γκαλερίστας Σταύρος Μιχαλαριάς. Η αιτία; «Ολοι οι μικροί βιομήχανοι, δικηγόροι και γιατροί, οι μικροπελάτες της τέχνης που υποστήριζαν τους καλλιτέχνες και, σε μεγάλο βαθμό, τις γκαλερί, έχουν πληγεί και αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά. Το πιο τραγικό είναι ότι οι 800-1.000 εφοπλιστές της Ελλάδας, αυτοί που τελευταία ανέβασαν τις τιμές στις δημοπρασίες, παρόλο που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη».
Ο ίδιος δουλεύει πια μόνο με το εξωτερικό: «Ολοι μου οι πελάτες για τον Takis είναι έξω. Η σύγχρονη τέχνη στο εξωτερικό τα τελευταία 4 χρόνια έχει ανεβεί 300-400%. Στις δημοπρασίες η σύγχρονη τέχνη ξεπερνά σε τιμές τους ιμπρεσιονιστές. Το γεγονός ότι ο Τσαρούχης πουλήθηκε τόσο καλά στην τελευταία δημοπρασία των Bonhαms αποδεικνύει ότι τα καλά έργα πωλούνται ακόμα εξαιρετικά».

Ο Αλέξης Ακριθάκης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Bonhams στην Ελλάδα, είναι ένας από τους τέσσερις Ελληνες εικαστικούς που όχι μόνο διατήρησαν τις τιμές τους, αλλά τις ανέβασαν κιόλας


Στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει μια άλλου είδους κινητικότητα. Από την πλευρά των συλλεκτών. «Οι περισσότεροι θέλουν να πουλήσουν τα έργα τους. Βρίσκονται υπό πίεση. Υπάρχει δηλαδή αρκετή προσφορά σημαντικών έργων, τα οποία δέχονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές. Αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά».
Το τι μέλλει γενέσθαι «θα το δείξει η Art-Athina», υποστηρίζει. «Δεν έχει μεγάλα, βαριά έργα, όπως το Bassel. Δεν έχει και πολύ ακριβά έργα. Πιθανότατα να δούμε αν ξαναενδιαφέρονται οι συλλέκτες-αγοραστές. Χρειάζεται αισιοδοξία».
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δίνει πάντως ο Πέτρος Βέργος, ο οποίος στις 25 του μήνα, ύστερα από ένα χρόνο παύσης των δραστηριοτήτων του, πραγματοποιεί μια δημοπρασία. Ανθρωπος της αγοράς, με τεράστια εμπειρία στην ψυχολογία και τις συμπεριφορές του αγοραστικού κοινού, ο κ. Π. Βέργος διέκρινε τελευταία μια μικρή κινητικότητα.
«Είχαμε ζήσει όλη τη δεκαετία του 2000, από τα τέλη του '90, μια ασύλληπτη φούσκα στις αγοραπωλησίες έργων τέχνης. Η κατάσταση θύμιζε τη φούσκα του Χρηματιστηρίου. Δεκάδες άσχετοι έβλεπαν τα έργα τέχνης σαν "πράγμα", το οποίο θα πουλούσαν και θα έβγαζαν λεφτά», διαπιστώνει. Η φούσκα έσκασε απότομα.
Είδε την κάμψη να ξεκινάει το 2008. «Παρ' ότι από το 2008 μέχρι το 2010 χάθηκαν τα μεγάλα νούμερα, η αγορά κράταγε ακόμα». Από το 2010 και μετά ο «κόσμος προσπαθούσε να πουλήσει τα έργα του για να πληρώσει τους φόρους τους. Το κράτος ουσιαστικά ενήργησε σαν ένας μεγάλος τοκογλύφος. Οταν αρχίζουν όλοι να πουλούν, αρχίζει και η κατάρρευση των τιμών. Και το πιο κρίσιμο σημείο: για τους μεν καλούς και πρώτης κατηγορίας ζωγράφους υπάρχει αντίσταση. Οι "δεύτεροι" καλλιτέχνες, χωρίς δυνατό όνομα, απαξιώθηκαν εντελώς. Κι όσο συρρικνωνόταν η αγοραστική δύναμη τόσο οι αγοραστές που απέμειναν ήθελαν το πολύ καλό έργο».
Αυτή τη στιγμή πού βρισκόμαστε ακριβώς; «Εχω μια αίσθηση ότι έχει σταθεροποιηθεί αυτή η πτώση τους τελευταίους μήνες. Τα φτηνά, καλά έργα που βγαίνουν προς πώληση βρίσκουν αγοραστή. Αυτός είναι ο λόγος που κάνω ξανά δημοπρασία».
Ανέστειλε τη δράση του βασικά για ένα λόγο: «Είχαν πέσει κάτω από το 50% οι πωλήσεις. Και οι τιμές κατρακυλούσαν ολοένα και περισσότερο. Θα έπρεπε να ξεφτιλίσω τα πράγματα». Ενα προϊόν αντιστάθηκε. Και συνέχισε να το εμπορεύεται. Το βιβλίο. «Το βιβλίο πάντα πουλιόταν. Οχι μόνο το σπάνιο. Και η λογοτεχνία στην κρίση ανέβηκε».
Η γκαλερί Kalfayan, με όλα τα σκαμπανεβάσματα, άντεξε. «Φυσικά, η κρίση έχει επηρεάσει και την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά των έργων τέχνης», λένε οι άνθρωποί της. «Το θετικό που έφερε όμως αυτή η κρίση είναι η ουσιαστική επαναξιολόγηση των αξιών». Τι έσωσε την γκαλερί; «Η διεθνής δραστηριοποίησή μας». Θετικά δείγματα έχει λάβει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα; «Ελάχιστα. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι».



ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, γκαλερίστα

«Η τέχνη, ασφαλής μετοχή»

Μέσα στο σκηνικό μιζέριας υπήρξαν και οι τολμηροί. Οπως η 30χρονη Χριστίνα Ανδρουλιδάκη, η οποία εν μέσω κρίσης έκανε ένα παρακινδυνευμένο διάβημα: άνοιξε μια γκαλερί. Η can gallery στην οδό Αναγνωστοπούλου δεν παρουσίασε γνωστούς και καταξιωμένους, αλλά πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Της βγήκε σε καλό. 


«Αν δεν έκανα το βήμα τώρα, δεν θα το έκανα ποτέ», υποστηρίζει. «Ανήκω στη γενιά της κρίσης και πρέπει να δουλέψω στην εποχή στην οποία ζω. Πήγα καλά. Περίμενα να είναι τα πράγματα πολύ χειρότερα. Είχα αρκετές δημοσιεύσεις και σε ξένα έντυπα. Εδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό».
Πούλησε όμως έργα; «Κάποια ναι. Αυτό που αξίζει να πει κανείς για αυτή την εποχή είναι ότι πλέον η τέχνη είναι η ασφαλής μετοχή. Δεν υπάρχει η φούσκα που υπήρχε πριν από 4-5 χρόνια. Μπορείς να αγοράσεις αυθεντικό έργο τέχνης σε καλή τιμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσεις τα χρήματά σου. Με τη φούσκα των περασμένων ετών, κάποιες γκαλερί έβγαλαν πολλά χρήματα». Δεν είναι η μόνη θαρραλέα. Υπήρξε και άλλη νέα «άφιξη» στο χώρο, η γκαλερί Elica, λίγα τετράγωνα πιο μακριά, στην Ομήρου. Οι πραγματικά αισιόδοξοι στην όλη ιστορία. 



ΤΑΣΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, εικαστικός

«Δεν γνωρίζω φτωχό γκαλερίστα»

Ηπροσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε για το ρεπορτάζ τη φωνή του καλλιτέχνη, ήταν δύσκολη. Οι περισσότεροι εικαστικοί αποφεύγουν να «ξύσουν πληγές». Δεν θέλουν να μιλήσουν για πράγματα «δυσάρεστα» από τα οποία ωστόσο πλήττονται. Την ίδια στάση αντιμετωπίσαμε και από γνωστούς γκαλερίστες. Σιωπή. Η μοναδική φωνή που βρήκαμε να μιλάει ανοικτά και χωρίς φόβο είναι ο Τάσος Παυλόπουλος. Και αυτά που λέει είναι «φωτιά»: 


«Η κρίση και τα Μνημόνια έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις των έργων τέχνης. Ακούω πως δεν κουνιέται φύλλο. Οι έμποροι τέχνης κλαψουρίζουν. Δεν γνωρίζω όμως ούτε έναν, έστω για δείγμα, φτωχό γκαλερίστα. Αν κάποιος ξέρει, ας μας τον υποδείξει. Ξέρω γκαλερίστες με βίλες, πισίνες, σκάφη... Και είμαι σίγουρος πως τα λεφτά τους δεν είναι στην Ελλάδα. Αντιθέτως, γνωρίζω ελάχιστους πλούσιους καλλιτέχνες. Οι γκαλερίστες γνωρίζουν με διεύθυνση και τηλέφωνο όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να καταστραφεί η χώρα. Αυτοί είναι οι πελάτες τους. Ολους όσοι έχουν θησαυρίσει -και βέβαια ξέρουν και πώς θησαύρισαν. Ολα τα χοντρά πορτοφόλια και τι βρακί φορά η γυναίκα τους. Τους γνωρίζουν καλύτερα και από την Εφορία και από το ΣΔΟΕ. Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει πως οι γκαλερίστες είναι μεσάζοντες και παίρνουνε ποσοστά από το ζωγράφο 40%-50% από την πώληση κάθε έργου. Οχι μαζί τα φάγαμε, αλλά μαζί τα ζωγραφίσαμε! Αυτό βέβαια αποτελεί κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση αισχροκέρδεια. Μιλάνε για την αγάπη τους για την τέχνη αποκρύπτοντας τη λατρεία τους στο χρήμα. Αυτό είναι η καθαρή αλήθεια και όποιος από δαύτους έχει τα κότσια ας το αμφισβητήσει. Τότε θα μου δώσουν την ευκαιρία να πω κι άλλα τα οποία ο χρόνος τώρα δεν μου επιτρέπει. Μετά την κρίση γιατί δεν έριξαν τα ποσοστά της κερδοφορίας τους; Πείτε μου έστω και έναν που μείωσε το ποσοστό του. Πείτε μου έστω και έναν που να μην αποτρέπει τους ζωγράφους να πουλούν φτηνότερα από το εργαστήριό τους. Πώς θα φτάσει το προϊόν φτηνότερο στην αγορά; Θα πάμε στο Σύνταγμα να μοιράσουμε έργα σαν πατατοπαραγωγοί; Είναι ανήθικο σήμερα να γκρινιάζουν ενώ πουλούσαν για χρόνια φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ας τιμωρηθούν λίγο. Δεν τους λυπάμαι και γελάω στα μούτρα τους. Δεν θα αλλάξει τίποτα βέβαια. Ετσι είναι ο καπιταλισμός. Το προσκυνητάρι του είναι ο παράς. Ολοι οι καλλιτέχνες τα γνωρίζουν αυτά, αλλά δυστυχώς δεν αντιδρούν. Τους αγαπώ και τους καταλαβαίνω. Αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι και τόσο κότες. Εγώ συνεργάστηκα χρόνια με συγκεκριμένη επώνυμη γκαλερί. Μου προαγόραζε τα έργα κάθε έκθεσής μου. Ετσι δεν είχα λόγο στην τιμή πώλησης που ήταν ασφαλώς πολλαπλάσια. Εζησα απλά αξιοπρεπώς. Δεν πλούτισα, ούτε το επεδίωξα. Μάλιστα εν μέσω κρίσης αύξησε τις τιμές και κατά συνέπεια το κέρδος της, αντί να τις μειώσει. Αισθάνθηκα συνυπεύθυνος και συνεργός. Και ένιωσα ντροπή. Σιχάθηκα και δυο χρόνια δεν ζωγράφισα. Τέσσερα χρόνια απέχω σαν να απεργώ. Τρώω από τα έτοιμα. Καλογέρεψα».
Τώρα όμως έχει ετοιμάσει νέα δουλειά και σύντομα θα την εκθέσει. «Και γιατί μου έλειψε η ανάγκη της επικοινωνίας αλλά και γιατί ξέρω πως το χρωστώ σε ανθρώπους που γουστάρουν τη δουλειά μου. Κάντε υπομονή και ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Κάποτε θα διώξουμε τα καθάρματα που μας έφτασαν ώς εδώ». 




ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Bonhams):

«Μειώθηκε ο τζίρος»

Το γεγονός είναι ένα και αμείλικτο για το greek sale του οίκου Bonhams (διεξάγεται δυο φορές το χρόνο): «Ο τζίρος μειώθηκε», λέει η εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου. Τα 6 εκατομμύρια είσπραξη που έκανε παλαιότερα ο οίκος έπεσαν στα 2. Μειώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στις πλειοδοσίες περισσότερο από 50%. Κυρίως έχει συρρικνωθεί το ελληνικό αγοραστικό κοινό. Εξ ου και οι Bonhams πραγματοποιούν δυναμικά άνοιγμα στους Ελληνες της διασποράς.
Η άμεση συνέπεια της μείωσης του τζίρου ήταν και η μείωση των έργων προς δημοπράτηση. Τα 220 έργα που έβγαιναν στο σφυρί στις καλές εποχές γίνανε πέρσι το Νοέμβριο 87. Τον περασμένο Απρίλιο ανέβηκαν στα 100. Κάτι άρχισε πάλι να ψιλοκινείται. Στην τελευταία δημοπρασία, του Απριλίου, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο άσχημα. Πουλήθηκαν 60% by lot και 70% by value. Τον Νοέμβριο είχαν δημοπρατηθεί 60% by lot και 60% by value. «Επικρατεί όμως μια σύγχυση», υποστηρίζει η κ. Αγγελοπούλου «σχετικά με το ποιος διατήρησε την τιμή του και ποιος την έχασε. Αυτοί που διατήρησαν -αν δεν ανέβασαν- τις τιμές τους είναι ο Τσαρούχης, ο Θεόφιλος, ο Ακριθάκης και ο Φασιανός. Μάλιστα, στην τελευταία δημοπρασία ο Τσαρούχης διπλασίασε την τιμή του». Πράγματι. Ο «Ντομινίκ» στη δημοπρασία της 24ης Απριλίου αγοράστηκε με την τιμή-ρεκόρ των 310 χιλιάδων ευρώ. Κάποιοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν την τέχνη ως επένδυση.





Πηγή : enet.gr

Διαβάστε τις σωστές απαντήσεις στο θέμα της Ν. Γλώσσας

Θέμα για το περιβάλλον, το Διαδίκτυο και την αποξένωση των ανθρώπων έπεσε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) με το οποίο ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το θέματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «εύκολα και κατανοητά», ήταν βασισμένα στο βιβλίο του καθηγητή Φυσικής, συγγραφέα και πρώην πρύτανη Γ. Γραμματικάκη «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Μόνο που το ταξίδι του σημερινού Αστρολάβου δεν αφορούσε στα αινίγματα του Σύμπαντος και τις κατακτήσεις της επιστήμης αλλά πρωτίστως στο περιβάλλον και το Διαδίκτυο και στον προβληματισμό ότι τελικά, παρά την ύπαρξη του Διαδικτύου και τους δρόμους που αυτό ανοίγει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, εκείνο που κυριαρχεί στο τέλος είναι η αποξένωση.

Κοντά στην πρώτη μεγάλη μάχη των υποψηφίων ήταν το «protothema.gr» που τους ενημέρωσε για τα θέματα και τις λύσεις τους:

Δείτε εδώ τα θέματα που έπεσαν στη Ν. Γλώσσα

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα θέματα της Ν. Γλώσσας

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των Πανελλαδικών ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι εξετάσεις άρχισαν στην ώρα τους, ομαλά, χωρίς προβλήματα, «όπως είχαμε δεσμευτεί εξαρχής».

Όπως είπε, σε αυτό συνέβαλαν όλοι και ευχαρίστησε ολόψυχα «όλους τους εκπαιδευτικούς που άσκησαν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο». Τέλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος ευχήθηκε στους μαθητές καλά αποτελέσματα.

«Ο προετοιμασμένος μαθητής έγραφε για άριστα...»
Οι φροντιστές της ΟΕΦΕ χαρακτήρισαν εύκολα και βατά τα θέματα. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, πρώτη φορά μπήκαν υποερωτήματα, κάτι που είναι προς διευκόλυνση του υποψηφίου. Όλες οι ερωτήσεις και τα υποθέματα ήταν εντός της διδαχθείσας ύλης με ξεκάθαρα ζητούμενα. Ο λόγος κρίθηκε ως κατανοητός με ξεκάθαρα ζητούμενα. Η άσκηση με την παράγραφο αναδείκνυε ότι η επικοινωνία δια της τεχνολογίας  μεγαλώνει την απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους, όπως είπαν αρχικά οι φροντιστές.

Επισήμαναν επίσης, ότι οι εκφωνήσεις ήταν ξεκάθαρες και ο μέτρια διαβασμένος μαθητής έγραφε καλά, ενώ ο καλά προετοιμασμένος μαθητής καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για άριστα. 

Χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις
Οι εξετάσεις ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά τις 8 το πρωί χωρίς προβλήματα και οι καθηγητές ήταν από νωρίς στις θέσεις τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο, περίπου το 12% των καθηγητών που ορίζονταν για επιτηρητές δήλωναν κώλυμα και αντικαθίσταντο από τους αναπληρωτές τους. Φέτος, μόνο δύο εκπαιδευτικοί, ένας σε εξεταστικό κέντρο στην Ιθάκη δεν κατόρθωσε να μεταβεί εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο καθώς και ένας ακόμη σε περιοχή των Αθηνών.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Πάντως, για πρώτη φορά φέτος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των εισακτέων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο «Αθηνά», με την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εισακτέοι θα φτάσουν περίπου τους 77.000 ενώ στη μάχη των Πανελληνίων μπαίνουν από σήμερα Παρασκευή 110.000 υποψήφιοι.

Σημειώνεται ότι για τους περισσότερους υποψήφιους οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου, ωστόσο για εκείνους που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο.



Πηγή : protothema.gr

Κόκκινη σε Ρονάλντο και... ρινγκ (vid)

Κόκκινη σε Ρονάλντο και... ρινγκ (vid)

Ο Πορτογάλος άσος αποβλήθηκε στο 114' του αγώνα με τη συμπολίτισσα Ατλέτικο έπειτα από την πρόθεσή του να χτυπήσει τον αντίπαλό του (δεν τον βρήκε) κι έπειτα το γήπεδο μετατράπηκε σε... ρινγκ. Δεν ήταν λίγες οι... ψιλές που έφυγαν από τους παίκτες των δύο ομάδων, με τον Γκάμπι να αντικρίζει επίσης την κόκκινη κάρτα.
Δείτε το βίντεο:






Πηγή : gazzetta.gr

Μετεωρίτης 40 κιλών χτυπά τη Σελήνη

O μετεωρίτης Mare Imbrium που χτύπησε το φεγγάρι στις 17 Μαϊου απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα (Reuters)
O μετεωρίτης Mare Imbrium που χτύπησε το φεγγάρι στις 17 Μαϊου απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα (Reuters)

Μια εκτυφλωτική λάμψη κατέγραψε την Παρασκευή το αυτοποιημένο τηλεσκόπιο της NASA που παρακολουθεί το φεγγάρι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μετεωρίτη βάρους περίπου 40 κιλών ο οποίος έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί ισχυρότατη έκρηξη, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τηλεσκόπιο της υπηρεσίας εδώ και 8 χρόνια οπότε ξεκίνησε να παρακολουθεί τη Σελήνη. Η λάμψη ήταν ορατή ακόμη και χωρίς τηλεσκόπιο.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 εκρήξεις, οι επιστήμονες της ΝΑSA αναφέρουν ότι η λάμψη από την έκρηξη της 17ης Μαϊου ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ό,τι έχουν δει μέχρι σήμερα.
Ένας δορυφόρος της Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έχει σταλεί προκειμένου να καταγράψει το νέο κρατήρα που δημιουργήθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την έκρηξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος του κρατήρα θα φτάνει περίπου τα 20 μέτρα.
Η NASA ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ο καθένας κοιτάζοντας το φεγγάρι τη στιγμή της πρόσκρουσης θα είχε τη δυνατότητα να δει τη λάμψη χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου. Μετά την αξιολόγηση των ψηφιακών εγγραφών, οι επιστήμονες καθόρισαν ότι ο μετεωρίτης είχε διάμετρο περίπου 0,3 μέτρα και ταξίδευε με ταχύτητα 90.123 χιλιομέτρων την ώρα, όταν συγκρούστηκε με το φεγγάρι και εξερράγη με δύναμη πέντε τόνων TNT.
Την ίδια νύχτα, οι κάμερες της NASA εντόπισαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μετεωριτών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι οποίοι διαλύθηκαν προτού φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Σε βίντεο της NASA περιγράφεται το φαινόμενο της 17ης Μαϊου:
  




Πηγή : enet.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Βατό και αναμενόμενο το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Βατό και αναμενόμενο το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Στις αίθουσες μπήκαν χθες 100.000 μαθητές, ξεκινώντας τη δοκιμασία για μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ομαλά ξεκίνησε η διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων με τους μαθητές να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ η επόμενη μέρα των εξετάσεων είναι η Δευτέρα.

Το θέμα στις πανελλαδικές: Η απομόνωση των ανθρώπων από το διαδίκτυο.
Ενα απόσπασμα από το βιβλίο «Ενας αστρολάβος της ζωής και του Ουρανού» του Γιώργου Γραμματικάκη είναι το θέμα που "έπεσε" στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας.





Πηγή : pelop.gr

Κύπελλο Η Ατλέτικο : «Κάηκε» η… μισή Μαδρίτη (video)

«Κάηκε» η… μισή Μαδρίτη (video)
Διχασμένη… πολιτεία ήταν το βράδυ της Παρασκευής η Μαδρίτη. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος, αυτό που υποστηρίζει τη Ρεάλ, ήταν βυθισμένο στη θλίψη, το μικρότερο αλλά πιο θορυβώδες ξεσπούσε σε πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στη συμπολίτισσα.

Χιλιάδες φίλοι των «ροχιμπλάνκος» πανηγύρισαν μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου το 2-1 επί της «βασίλισσας» με επίκεντρο το άγαλμα του Ποσειδώνα. Ο κόσμος, άλλοι που ήταν από νωρίς στο σημείο και παρακολουθούσαν σε καφετέριες ή εστιατόρια τον τελικό κι άλλοι που κατέφθασαν από το «Μπερναμπέου», αποθέωσε τον προπονητή της ομάδας Ντιέγκο Σιμεόνε. Δεν έλειψαν, όμως, και τα ειρωνικά συνθήματα για τον Ζοσέ Μουρίνιο. «Μουρίνιο, μείνε», φώναζαν οπαδοί της Ατλέτικο για τον Πορτογάλο προπονητή.

To πάρτι θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα από το «Βιθέντε Καλντερόν» και με περιοδεία σε κεντρικά σημεία της πόλης.






Πηγή : sport-fm.gr

Κοσμήματα αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ κλάπηκαν από το Φεστιβάλ Καννών

Κοσμήματα αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ κλάπηκαν από το Φεστιβάλ Καννών

Περιπετειώδης νύχτα στη φημισμένη γαλλική λουτρόπολη των Καννών: κοσμήματα που προορίζονταν να δανεισθούν στους αστέρες του κινηματογράφου που θα παρελάσουν στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών εκλάπησαν από δωμάτιο ξενοδοχείου.
Τα κοσμήματα εκλάπησαν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχε ενοικιάσει υπάλληλος του φημισμένου Ελβετικού οίκου κοσμημάτων Choppard. Το χρηματοκιβώτιο που περιείχε τα κοσμήματα, που επρόκειτο να δανεισθούν στους κινηματογραφικούς αστέρες, αφαιρέθηκε ως είχε από το δωμάτιο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως στο χρηματοκιβώτιο περιέχονται κοσμήματα αξίας «άνω του ενός εκατ. δολαρίων».
Σε κάθε περίπτωση, ο Χρυσός Φοίνικας «είναι ασφαλής».





Πηγή : attikipress.gr

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές τον Απρίλιο, επιτρέποντας έτσι το σύνολο των πωλήσεων στην ΕΕ να αυξηθεί (1,7% σε ετήσια βάση) για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε Γερμανία (3,8%), Βρετανία (14,8%) και Ισπανία (10,8%) αλλά συνέχισαν να υποχωρούν σε Γαλλία (-5,3%) και Ιταλία (-10,8%). Ενδέχεται, πάντως, η αύξηση να οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες (ο φετινός Απρίλιος είχε δύο περισσότερες εργάσιμες ημέρες από πέρσι) ενώ από την αρχή του έτους οι πωλήσεις παραμένουν 7,1% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.





Πηγή : imerisia.gr

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» την Ιαπωνία


Ένας σεισμός, το προκαταρκτικό μέγεθος του οποίου ήταν 5,9 βαθμοί, σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δεν εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Το Γεωολογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ υπολόγισε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών και είχε βάθος 20,5 μίλια. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στα ανοικτά της νομαρχίας Φουκουσίμα, πάνω από 200 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο, όπου σείσθηκαν κτίρια.

Η βορειοανατολική Ιαπωνία επλήγη το Μάρτιο του 2011 από ένα σεισμό μεγέθους 9 βαθμών ο οποίος είχε προκαλέσει ένα καταστροφικό τσουνάμι.




Πηγή : protothema.gr

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μπουτάρης: Να ανοίγουν και το απόγευμα του Σαββάτου τα καταστήματα

Μπουτάρης: Να ανοίγουν και το απόγευμα του Σαββάτου τα καταστήματα
Να λειτουργούν τα καταστήματα και τα απογεύματα του Σαββάτου -τουλάχιστον στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου- ζήτησε από τους εμπόρους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ώστε να τονωθεί η αγορά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες.

Μιλώντας στους εκπροσώπους επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων στο 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκε απόψε στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού, ο δήμαρχος έκρινε αναγκαία πλέον την λειτουργία των καταστημάτων, τα Σαββατιάτικα απογεύματα.
«Οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη, εκτός από τα εστιατόρια και τα καφέ, θα πρέπει να βρίσκουν και ανοιχτά εμπορικά καταστήματα για να ψωνίζουν», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης ζητώντας την κατανόηση των εκπροσώπων της αγοράς.
Για έσοδα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το τουρισμό, έκανε λόγο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άφιξη 17 εκατομμυρίων τουριστών το φετινό καλοκαίρι. Και δήλωσε ότι ο τουρισμός για τους Έλληνες δεν είναι μια ευκαιριακή ενασχόληση αλλά μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα.
Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να αναπτύξει δωδεκάμηνο τουρισμό υποστήριξε τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω του Φεστιβάλ, να προβάλλουν και να προωθήσουν τα τουριστικά προϊόντα τους ενώ πιο φθηνά πακέτα διακοπών περιμένουν τους επισκέπτες τουριστικών προορισμών που επιθυμούν να προγραμματίσουν οικονομικά τις διακοπές τους.
Το Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, διοργανώνεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ και τον ΟΛΘ.




Πηγή : ethnos.gr

Spiegel: Η μαμάκα Μέρκελ οδήγησε τη γερμανική Δημοκρατία σε μαρασμό


«Κάντε ησυχία, όχι τόσο δυνατά. Μη μάχεστε. Η καγκελάριος έχει ζητήσει ηρεμία, ακόμη και κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας. Όχι αντιπαραθέσεις και όχι σημαντικές συζητήσεις. Μείνετε σπίτι σας και αποκοιμηθείτε». Έτσι ξεκινά η προσπάθεια του περιοδικού Spiegel να σκιαγραφήσει το πολιτικό προφίλ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

«Έτσι είναι τα πράγματα στην Γερμανία του 2013», συνεχίζει το περιοδικό «και έτσι είναι στα σχεδόν οκτώ χρόνια που είναι καγκελάριος η Μέρκελ». 

«Στερώντας τη γερμανική δημοκρατία από τον δυναμισμό της, η “μαμάκα Μέρκελ” την οδήγησε σε μαρασμό. Πρόκειται για μία παραλυτική συναίνεση», υποστηρίζει το Spiegel, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «η επικεφαλής του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), θέλει ηρεμία και την έχει». Βέβαια, συνεχίζει το περιοδικό, δεν είναι ότι όλα στην Γερμανία έχουν επηρεαστεί από την Μέρκελ, αλλά σίγουρα είμαστε πλάσματα της «εποχής Μέρκελ».

Στη συνέχεια το περιοδικό αναλύει την σχολή σκέψης της Μέρκελ, η οποία βασίζεται στην συναίνεση. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ανατράφηκε στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία η αντιπαράθεση και η πόλωση θεωρούνταν αντιπαραγωγικές. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενότητας (SED) -τότε- επιζητούσε την συναίνεση και γενικά την πολιτική ηρεμία. Μέχρι και οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας, που δεν ήταν μέλη του κόμματος και έβλεπαν με σκεπτικισμό το σύστημα, όπως η Μέρκελ, αργότερα είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στις διαμάχες που αποτελούν μέρος της πολιτικής ζωής σε μια δημοκρατία.

«Αποφεύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση»

Επίσης το περιοδικό υπογραμμίζει πως η καγκελάριος αποφεύγει τις ανοιχτές αντιπαραθέσεις και ότι κρατά χαμηλό προφίλ, ειδικά τώρα που η χώρα της βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ σημειώνεται πως «ποντάρει» στην αποχή.

«Αποφεύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση όποτε μπορεί. Αποφεύγει επίσης να κάνει σαφείς δηλώσεις, να προκαλεί πόλωση και να μιλάει για μεγάλες κοινωνικές ιδέες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφωνίες. Κινείται με χαμηλό προφίλ στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, ελπίζοντας ότι το κόμμα της θα ωφεληθεί αν υπάρξει υψηλή αποχή από τις κάλπες. Αντί να διατυπώνει αιτήματα, δαπανά σε επιδόματα για συνταξιούχους και οικογένειες. Πράγματι, υποσκάπτει την έντονη πολιτική ζωή της Γερμανίας και την πασπαλίζει με ζάχαρη στην κορυφή», προστίθεται.

Στη συνέχεια το Spiegel σημειώνει: «Από τότε που δεν επιτίθεται σε κανέναν, απολαμβάνει την έγκριση όλων. Για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης ακολούθησε πολιτικές που η ίδια χαρακτήρισε ως τη μοναδική λύση. Και πιστεύοντάς την, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SPD, πήγε με τα νερά της για το συμφέρον της χώρας. Ο γερμανικός λαός -στην πλειοψηφία του- παραμένει και αυτός ήρεμος, όπως ακριβώς επιθυμεί η Μέρκελ και κανείς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως έχει λόγο να της εναντιωθεί». 

Με ειρωνικό ύφος το γερμανικό περιοδικό προσθέτει: «Δεν υπάρχει βέβαια και ενθουσιασμός για το πρόσωπό της, αλλά υπάρχει μια ευρύτερη συγκατάθεση. Οι άνθρωποι κάθονται σπίτια τους και διαβάζουν το Landlust, ένα περιοδικό για την αγροτική ζωή και την εσωτερική ευδαιμονία». 

Στη συνέχεια το περιοδικό σημειώνει: «Σε αντίθεση με τη Νότια Ευρώπη, όπου τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων είναι σήμερα άνεργοι, στην Γερμανία η οικονομία αναπτύσσεται, και τα εισοδήματα αυξάνονται. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά δείχνει και κάποιον σωβινισμό. Η επαν-εθνικοποίηση της πολιτικής είναι μία από τις πραγματικά σημαντικές αλλαγές που έγιναν επί Μέρκελ. Η καγκελάριος δεν απορρίπτει ουσιαστικά την αλληλεγγύη προς τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, αλλά θέτει όρια. Δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρωομόλογα επί Μέρκελ».

«Επεκτατική η πολιτική της Μέρκελ»

«Η πολιτική της Μέρκελ θα μπορούσε να περιγραφεί ακόμη και ως επεκτατική. Η καγκελάριος θα ήθελε να υιοθετήσουν και άλλες χώρες τα γερμανικά πρότυπα της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας, κάτι που θα επέτρεπε συνολικά στην Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά η Μέρκελ, η Γερμανία ως μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη θα μπορεί να διατηρήσει την επιρροή της στον κόσμο. Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας Γερμανός πολιτικός τόλμησε να έχει τόσο μεγάλη εθνική φιλοδοξία. Και αυτή η στάση γίνεται αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Για πολλούς Γερμανούς, η Μέρκελ είναι ο υπερασπιστής της πατρίδας τους ενάντια στον κόσμο», καταλήγει το αφιέρωμα του περιοδικού Spiegel στην Γερμανίδα καγκελάριο.





Πηγή : protothema.gr

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Ένσταση και ένταση για τον αναπληρωτή εισαγγελέα

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Ένσταση και ένταση για τον αναπληρωτή εισαγγελέα
Η πρώτη δικονομική εμπλοκή στη δίκη του Άκη Τσοχατζοπουλου παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε για τον δεύτερο, αναπληρωματικό, εισαγγελέα της έδρας και το κατά πόσον δικαιούται και αυτός να υποβάλλει ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Η ένσταση υποβλήθηκε από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο της Βίκυς Σταμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε εξόχως θεσμικό το ζήτημα, αναφέροντας ότι σε άλλες μεγάλες δίκες, όπου παρίστανται δύο εισαγγελείς, ερωτήσεις υποβάλλει μόνον ο ένας και ο έτερος υποχρεούται να παρακολουθεί τη δίκη, προκειμένου να είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον πρώτο εφόσον απουσιάσει.

Ο κ. Κούγιας, υποστήριξε το σκεπτικό του, επικαλούμενος από τη δίκη της χούντας, μέχρι τη δική Κοσκωτά και τη δίκη «Κορκονέα», στις οποίες «ούτε ερώτηση δεν υπέβαλε ο αναπληρωτής εισαγγελέας», όπως είπε.

Το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει και αποσύρθηκε προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος της υπεράσπισης να αφαιρεθεί ο λόγος από τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, εφόσον παρίσταται στη διαδικασία η «βασική» εισαγγελέας της έδρας, κύρια Γεωργία Αδειλίνη.

Τελικά, με την επιστροφή του στην έδρα, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Χρήστος Κάτσιανης ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε «να είναι παρών ο εισαγγελέας και να ασκεί τα καθήκοντα του ως ορίζει ο νόμος», χωρίς να επανέλθει στο ζήτημα των ερωτήσεων. Αντ' αυτού σάρκασε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Θα έχω ποσόστωση στις ερωτήσεις;».

Στο εδώλιο και η κόρη του Άκη

Η σημερινή συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε με την συνέχιση της εξέτασης του πρώτου μάρτυρα, προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, Νίκου Μαϊτού.

Εκτός της συζύγου του πρώην υπουργού Βίκυς Σταμάτη, που επέστρεψε στο δικαστήριο (σσ. είχε παραμείνει στη φυλακή στις τελευταίες συνεδριάσεις, επικαλούμενη λόγους υγείας), στο εδώλιο του κατηγορουμένου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς και ο αδελφός της συζύγου του, Παναγιώτης Σταμάτης.

Κατάθεση σε κλίμα έντασης

Αλλά και η εξέταση του Ν. Μαϊτού διενεργείται, από την πρώτη στιγμή, σε κλίμα έντασης. Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Ηρειώτη, συνηγόρου του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητα στις ερωτήσεις. «Δεν θα παίξουμε εδώ πέρα», παρενέβη από το εδώλιο και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Όποιος δεν μπορεί να μετέχει ήρεμα και ψύχραιμα θα αποχωρήσει από το δικαστήριο» προειδοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Χρήστος Κάτσιανης, παρατηρώντας, «καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται όμως ψυχραιμία, δεν έχει ακουστεί τίποτε ακόμη. Διαφορετικά μπορεί να γίνουν λάθη, εδώ παίζεται η ζωή σας, η ελευθερία σας».

Καταθέτοντας ο κ. Μαϊτός εκτίμησε ότι ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας, όπως και ο Αστέριος Οικονομίδης της Arcon, η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης και ο Φώτης Αρβανίτης, αγοραστής ακινήτου που έχει μεταβιβαστεί στην Αρετή Τσοχατζοπούλου, γνώριζαν ότι βρισκόταν άλλος πίσω από τις εμπλεκόμενες εταιρειες. «Θεωρώ εντελώς λογικό να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες από πλευράς τους», σχολίασε ο μάρτυρας. 





Πηγή : tovima.gr

Πολεμικά πλοία στέλνει η Ρωσία στη Συρία

Πολεμικά πλοία στέλνει η Ρωσία στη Συρία για ενδεχόμενη απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών που παραμένουν στην εμπόλεμη χώρα, την ώρα που ΗΠΑ και Τουρκία συμφωνούν πως το μέλλον της Δαμασκού είναι χωρίς τον Άσαντ.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος , Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, εξήραν την αναγκαιότητα συνέχισης των πιέσεων με σκοπό την εκδίωξη του προέδρου της Συρίας.

Εμμένοντας στην αρχική του θέση ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν ενδείξεις για χρήση νευροπαραλυτικών αερίων από το καθεστώς Ασαντ και όχι αποδείξεις, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι μόνο αν υπάρξουν αδιαμφιβήτητα στοιχεία, η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση και όχι μόνη της.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός , ο οποίος ζητά δυναμικότερη επέμβαση στη συριακή κρίση, ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα και τη Δυτική τον Ιούνιο, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά τη προαναγγελθείσα επίσκεψη στη Γάζα και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να το ακυρώσει, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι θα μεταβεί τον Ιούνιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δυτική Όχθη. «Προσδίδω στην επίσκεψη μεγάλη σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά.

Σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προτρέψει τον Ερντογάν να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια ψυχρότητας μετά το περιστατικό του "Μαβί Μαρμαρά".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ξεκαθάρισε πάντως, ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει σε σειρά «διπλωματικών και στρατιωτικών επιλογών», όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για χρήση χημικών αερίων. Στο παρελθόν είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι παράγοντας «που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε σαφείς αναφορές για το ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δήλωσε ο πλανητάρχης, ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για την «εξαιρετικά βίαιη και περίπλοκη κατάσταση» της Συρίας, ευελπιστώντας πάντως ότι η σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσία στη Γενεύη «πρέπει να αποφέρει αποτελέσματα».

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για την πρόληψη περισσότερων θανάτων στη Συρία.




Πηγή : protothema.gr

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η Google στις υπηρεσίες της

Σημαντικές αλλαγές φέρνει η Google στις υπηρεσίες της

Ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Google I/O


Στην εκδήλωση Google I/O ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε μια σειρά από δραστικές αλλαγές που σκοπεύει να σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών της.

Search

Ίσως η πιο ριζική αλλαγή που σχεδιάζει η Google στην λειτουργία της αναζήτησης (ξέρετε, αυτό που έκανε το Google όταν το πρωτογνωρίσαμε) είναι η ενοποίησή της σε όλες τις συσκευές που μπορεί να τη χρησιμοποιείτε (υπολογιστή, τηλέφωνο, ταμπλέτα κλπ.) και η χρήση της με τη φωνή. Η ιδέα είναι ότι θα το ενεργοποιείτε λέγοντας "OK, Google" (όπως ενεργοποιούνται τα γυαλιά Google Glass λέγοντας "OK, Glass") και κάνοντας την ερώτησή σας, π.χ. "Ποιο είναι το πλησιέστερο εστιατόριο;" Νέες αλγόριθμοι θα "θυμούνται" τις αναζητήσεις αυτές, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση με επόμενες ερωτήσεις, π.χ. "Και τι ώρα κλείνει;" Όπως φαίνεται η Google προσπαθεί να κάνει στο σύνολο των υπηρεσιών αναζήτησής της ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η Siri στο iPhone, η οποία παρέμεινε προβληματική παρόλες τις βελτιώσεις. Προφανώς οι ερωτήσεις στα Ελληνικά είναι ενδεικτικές, αφού προς το παρόν τουλάχιστον, οι λειτουργίες αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο στα Αγγλικά - και μάλιστα, θα αργήσουν κάπως να ενεργοποιηθούν. Επίσης, η υπηρεσία Google Now θα εμπλουτιστεί με νέες καρτέλες σχετικά με μέσα μεταφοράς και προτάσεις για μουσική, βιβλία και ταινίες.

Χάρτες



Ίσως η πιο διαδεδομένη υπηρεσία της Google μετά την αναζήτηση, το Google Maps θα επανασχεδιαστεί τόσο στο desktop όσο και στις mobile συσκευές και θα περιέχει τρισδιάστατες απεικονίσεις μέσα από το Google Earth, reviews εστιατορίων και Google Offers μέσα από την εφαρμογή, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να προτείνουν πληροφορίες για μια περιοχή, οι οποίες μπορεί τελικά να προστίθενται σε αυτή. Χρησιμοποιώντας τις νέες καρτέλες, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να τονίσουν περιοχές ενδιαφέροντος όπως το σπίτι τους, η δουλειά τους και μέρη που τους αρέσουν. Τέλος, η εφαρμογή θα προσφέρει live πληροφορίες όπως η κίνηση στους δρόμους, προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή καθυστερήσεων.

Google Play

Το app store του Android αναβαθμίζεται με ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, που σκοπεύουν να το κάνουν ανταγωνιστικό σε μια σειρά από λειτουργίες που ως τώρα συνδέαμε με άλλες εταιρίες ή εφαρμογές.

Το Play Store επανασχεδιάστηκε πρόσφατα, και σε αυτό θα προστεθούν, μεταξύ άλλων: το Google Play Games, που διέρρευσε προχθές και φέρνει στο Play Store λειτουργίες cloud saves, leaderboards και achievements, το Google Play Music All Access, μια συνδρομητική υπηρεσία streaming μουσικής που επιτρέπει να ακούτε μουσική online, παρόμοια με υπηρεσίες όπως το Spotify, και το Google Play for Education, που θα περιέχει εφαρμογές και βιβλία που θα απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Hangouts



Ίσως η πιο διαδεδομένη λειτουργία που προέκυψε από το Google+. Η Google τώρα δίνει στο Hangouts τη δική του εφαρμογή, επιτρέποντας video chat ακόμη και με πολλούς συνομιλητές δωρεάν. Το βασικό εδώ είναι ότι πρόκειται για ενοποίηση όλων των διαφορετικών messaging apps που είχαν ξεμείνει στο περιβάλλον της Google, όπως το GTalk, σε μία εφαρμογή που θα μπορεί να διατηρεί τις συζητήσεις σας σε κάθε πλατφόρμα που μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχεί το Skype, αλλά ομολογώ ότι τελευταία χρησιμοποιώ τα Hangouts πολύ περισσότερο και λειτουργούν και αρκετά καλύτερα (και από σήμερα έχουν και πιο ωραίο notification sound!)- η συγκέντρωση όλων αυτών των λειτουργιών σε μία εφαρμογή δεν ακούγεται καθόλου άσχημη λοιπόν.

Google+


Αν ανοίξετε το Google+ σας σήμερα, θα δείτε ότι οι καρτέλες που λέγαμε έχουν εισχωρήσει και εκεί και έχουν αντικαταστήσει το γνωστό στυλ «timeline» με τον καταρράκτη από posts. Η κάθε καρτέλα μπορεί να «γυρίσει» από την άλλη, αποκαλύπτοντας σχόλια και άλλες πληροφορίες, όπως tags τα οποία το Google+ μπορεί να προσθέσει μόνο του με «έξυπνο» τρόπο.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή βρίσκεται στις φωτογραφίες που ανεβάζετε στην υπηρεσία, όπου έχουν προστεθεί πλέον απλά εργαλεία για editing, ενώ υπάρχει και μια επιλογή Auto-enhance, που αναλαμβάνει να ρετουσάρει τις φωτογραφίες σας χωρίς εσείς να κάνετε τίποτα. Επίσης, μια αλγόριθμος θα μπορεί να κάνει highlight σε αυτές που θεωρεί ότι είναι οι καλύτερές σας φωτογραφίες (ορίστε, τώρα θα ακούμε κριτική και από το ρομπότ). Είναι η απάντηση της Google στο Flickr, ουσιαστικά.

Nexus... Galaxy S4;!


Όλοι περιμέναμε κάποιο νέο hardware να αποκαλυφθεί χθες - ίσως ένα νέο τηλέφωνο Nexus ή μια νέα έκδοση της ταμπλέτας Nexus 7. Αυτό που ανακοινώθηκε τελικά, είναι η απάντηση στις προσευχές πολλών gadget fans: ένα Galaxy S4, το νέο superphone της Samsung, που τρέχει stock Android 4.2, έρχεται με ξεκλειδωμένο bootloader και περιλαμβάνει υποστήριξη LTE, αντίθετα από το Nexus 4. Το τηλέφωνο θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τέλη Ιουνίου και θα πωλείται στο Play Store για 649 δολάρια - άγνωστο πού αλλού θα το δούμε.

Η Google I/O συνεχίζεται μέχρι και αύριο, οπότε θα δούμε τι άλλο θα δούμε από το στρατόπεδο του Mountain View.




Πηγή : newsbeast.gr

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ


ΔΙΠΛΟ «μπλόκο» χθες από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, που καταψήφισε τη διάταξη για τις λαϊκές αγορές και την τροπολογία για το ΕΣΠΑ, κίνηση που αποτελεί μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και όχι μονοκομματική. Αποτέλεσμα ήταν να μην περάσουν οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου. 

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν: «Η τροπολογία που καταψηφίστηκε αφορά διαδικασίες επιτάχυνσης για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και πρωτοβουλίες που βοηθούν τη χώρα να ανέβει στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Προφανώς κάποιοι δεν κατανόησαν τη σημασία της. Δεν μπορεί παρά να το αντιληφθούν».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μετά την ψηφοφορία εξηγούσε στους δημοσιογράφους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο της τροπολογίας αλλά γιατί δεν υπήρχε προσυνεννόηση. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι το κόμμα του θα καταψηφίζει κάθε διάταξη με την οποία διαφωνεί ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση.
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ (αλλά και η ΔΗΜΑΡ) διαφώνησαν με τη ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές, που προέβλεπε ότι ο πρόεδρος του οργανισμού που εκδίδει τις άδειες των λαϊκών αγορών διορίζεται από τον υπουργό, προτείνοντας να αποφασίζει για το διορισμό του το περιφερειακό συμβούλιο.

Κατά τη συζήτηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς αναρωτήθηκε αν στερείται ένας υπουργός δημοκρατικής νομιμοποίησης και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να το ξανασκεφτεί, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης του απάντησε πως το θέμα είναι πολιτικό και τον κάλεσε να πάρει πίσω τη διάταξη, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί.



Πηγή : express.gr

Όργια και σεξ στην ταινία για τον Στρος Καν με πρωταγωνιστή τον Ντεπαρντιέ

Δυο χρόνια μετά την σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία του βιασμού της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, οι ροζ «περιπέτειες» του άλλοτε ισχυρού άντρα του ΔΝΤ βγαίνουν στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή του σκηνοθέτη  Αμπελ Φεραρα.

Το τρέιλερ της ταινίας «Welcome to New York» με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ διέρρευσε σήμερα στο Διαδίκτυο και όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, περιέχει πολύ... σεξ και βια.

Στην ταινία υπάρχουν πολλές πικάντικες σκηνές από τη σκανδαλώδη ζωή του Στρος Καν -ενός άντρα με μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες- και κυρίως από τις ερωτικές περιπτύξεις και τα όργια στο ξενοδοχείο Sofitel που «κατέστρεψαν» την καριέρα του.




Πηγή : protothema.gr

Τα 9 "πρέπει" του Σαββίδη


Η ρωσική εφημερίδα "DK" δημοσίευσε το εγχειρίδιο επιτυχίας στις επιχειρήσεις και τη ζωή, όπως το συνέταξε ο Ιβάν Σαββίδης. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δείχνει πώς σκέφτεται ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά:
1. Πρέπει να βάζεις στόχος και να συγκεντρώνεσαι πάνω σ΄ αυτόν. Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες πρέπει να ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι και να αγνοούν τα περιττά, τα ασήμαντα και τα αρνητικά. Πρέπει να δημιουργούν μία ασπίδα από την οποία να περνά μόνο η θετική ενέργεια. Η επιτυχία χρειάζεται σωστή κατανομή ρόλων και πίστη στους ανθρώπους.
2. Καθοδηγούμαι πάντα από την αρχή ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι χειρότεροι από μένα και μπορεί να είναι και καλύτεροι. Κι αν κάποιος ζητήσει βοήθεια, ξέρω ότι μπορεί να τον έχουν οδηγήσει εκεί οι περιστάσεις της ζωής. Είμαι ευχαριστημένος που έχω την ευκαιρία να προσφέρω αυτή τη βοήθεια. Κι αν σκεφτώ “Κοίτα, αυτός ο άνθρωπος σε χρησιμοποιεί', τότε λέω στον εαυτό μου “Ας είναι στη συνείδησή του”.
3.Η εμπειρία μου είναι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι περισσότερο διαίσθηση και συναίσθημα, παρά ψυχροί υπολογισμοί. Και η επιχειρηματικότητα είναι κυρίως μία διαδικασία διαίσθησης. Οι πρωτοπόροι είναι πάντα πιο μπροστά από τους αυστηρά τεχνοκράτες.
4. Με το πέρασμα των χρόνων έχω διαβάσει όλα τα είδη των βιβλίων. Αλλά αυτό που συνοδεύει όλη μου τη ζωή είναι μόνο η Αγία Γραφή. Έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι η ίδια σελίδα μπορεί να βρίσκει εφαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις της ζωής. Είμαι βαθιά θρησκευόμενος, Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά διακατέχομαι από μεγάλη περιέργεια. Ως εκ τούτου, ψάχνοντας τη σοφία ρίχνω συχνά ματιές στο Κοράνι, αλλά και σε αναφορές του Κομφούκιου.
5. Το εργασιακό περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε μία επιχείρηση. Δίνω βάση στο ταπεινό τρόπο ζωής και την αρμονία με τον εσωτερικό μου κόσμο. Το γραφείο μου δεν έχει επισκευαστεί για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα...
6.Διοικώ έχοντας στο περιβάλλον μου δυνατούς ανθρώπους. Στην ομάδα μου, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο δυνατοί από μένα. Δεν είναι μόνο ισχυροί, αλλά μοναδικοί στο είδος τους. Η δική μου δύναμή είναι να συνεργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Εγώ και οι διευθυντές μου λέμε: Δεν χρειάζεται να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με μετριότητες.
7. Πιστεύω πώς αν απεχθάνεσαι οποιοδήποτε πρόσωπο για την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του, απλά δεν επικοινωνείς μαζί του. Το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να δεχθώ είναι η προδοσία. Εάν έχετε βιώσει την προδοσία, είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από τη γεύση της. Χάνεις την πίστη στον άνθρωπο.
8. Νιώθω άνετα να κάνω φιλανθρωπία. Συνειδητοποιείς ότι είναι ευκαιρία για να βοηθήσεις στην εξισορρόπηση του εσωτερικού κόσμου σου. Πιστεύω ότι και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα δώσουν προσοχή στην φιλανθρωπία, έτσι θα είναι πιο επιτυχείς. Ο άνθρωπος, άλλωστε, είναι φτιαγμένος έτσι ώστε, δίνοντας κάτι – δεν έχει σημασία αν είναι ένα ρούβλι ή ένα εκατομμύριο – τότε δημιουργείται η επιθυμία να γεμίσεις το κενό και ο εγκέφαλος αρχίζει να παράγει νέες ιδέες.
9. Είμαι ευάλωτος όπως όλοι οι άλλοι. Αν δεν μπορεί να αλλάξω μία κατάσταση, προσπαθώ να την ξεπερνώ. Το μυστικό είναι να λες "βγάλε τα γυαλιά σου," για να μην φαίνεται ότι μπορεί να σου κάνει κακό.





Πηγή : contra.gr

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το DNA δείχνει ότι ο Μινωικός πολιτισμός γεννήθηκε στην Κρήτη

Το DNA δείχνει ότι ο Μινωικός πολιτισμός γεννήθηκε στην Κρήτη

Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός στην Ευρώπη. Παρά τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την προέλευση του Μινωικού πολιτισμού, μια πρόσφατη ανάλυση DNA από αρχαία λείψανα που βρέθηκαν στην Κρήτη έδειξε ότι ο λαμπρός αυτός πολιτισμός γεννήθηκε και άνθισε στην Ελλάδα. Οι Μινωίτες ως φορείς σύνθετης κουλτούρας και πολιτισμού είναι... γέννημα θρέμμα της γης της Κρήτης.
Παλαιότερες θεωρίες ήθελαν την Εποχή του Χαλκού να έχει ανθίσει στην Αφρική και την Ανατολία, όχι την Ευρώπη. Όμως, η έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Communications journal, καταρρίπτει αυτό το σενάριο.
Ο πρώτος που μελέτησε εντατικά το Μινωικό πολιτισμό ήταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Sir Arthur Evans. Ο Evans είχε ισχυριστεί ότι ο πολιτισμός αυτός πρέπει να είχε τις ρίζες του αλλού, ότι οι Μινωίτες είχαν μεταναστεύσει από το Δέλτα του Νείλου της Αιγύπτου προς την Κρήτη.
Οι μελετητές που δημοσίευσαν την έρευνα στο Nature Communications εξέτασαν τα λείψανα 37 ανθρώπων που βρέθηκαν σε αρχαία σπηλιά στο Λασίθι. Ο θάνατος τους τοποθετείται περί τα 3.700 χρόνια πριν. Κατόπιν συνέκριναν το DNA των μιτοχονδρίων με δείγματα από αυτά που έχουν βρει σε άλλες αρχαίες φυλές, ειδικότερα σε Ευρώπη και Ανατολία.
Και από την πλευρά της μυθολογίας: Η Ευρώπη έφτασε στην Κρήτη πάνω στον Ταύρο - Δία

Οι συγκρίσεις έδειξαν ότι οι Μινωίτες δεν έχουν γενετική συγγένεια ούτε με τους Αιγύπτιους, ούτε με τους Σουδανούς, ούτε με τους Λίβυους αλλά ούτε με πληθυσμούς από την αραβική χερσόνησο.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μινωικός πληθυσμός γεννήθηκε και άνθισε στην Κρήτη και οι ρίζες του εντοπίζονται ακόμη και 9.000 χρόνια πριν, στη Νεολιθική Εποχή.





Πηγή : news.gr

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές την Παρασκευή με 1ο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας

Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές την Παρασκευή με 1ο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας
Αρχίζουν αύριο Παρασκευή, όπως όλα δείχνουν χωρίς προβλήματα τελικά, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά από χαλάρωση ...μιας ημέρας, καθώς το «σκωτσέζικο ντους» των προηγούμενων ημερών με την απεργία της ΟΛΜΕ αποσυντόνισε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην χώρα, 110.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών ρίχνονται στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι αριθμοί των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Κι αυτό, γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ολοκληρώσει την συγκέντρωση των στοιχείων του πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας των 36 προεδρικών διαταγμάτων της «Αθηνάς» που αφορούν την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.  

Πάντως υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφετινών εισακτέων θα είναι μεταξύ 76.000 και 77.000 σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας. Από αυτούς περίποι οι 62.000 θα αφορούν τους εφετινούς τελειόφοιτους του Λυκείου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν αύριο, Παρασκευή 17 του μήνα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ όλοι αναμένουν με αγωνία και ενδιαφέρον (στο κλίμα άλλωστε των ημερών), το θέμα που θα επιλέξουν εφέτος για την  έκθεση τα μέλη της Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, στο «τιμόνι» της Επιτροπής βρίσκεται ξανά φέτος, μετά απο αρκετά χρόνια, ο έμπειρος καθηγητής πανεπιστημίου, που ηγήθηκε των επιτροπής επιλογής θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις επί σειρά ετών στο παρελθόν, παραιτήθηκε, αλλά επέστρεψε ξανά για να επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή τη διαδικασία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 του ίδιου μήνα με το μάθημα των «Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», για τη μεγαλύτερη κατηγορία των εφετινών τελειόφοιτων της Γ΄Λυκείου, ενώ θα συνεχιστούν μετά για άλλες κατηγορίες εξεταζόμενων (ειδικά μαθήματα κλπ)

Εφέτος και με τα νέα δεδομένα της «Αθηνάς», οι «ευνοημένοι» φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, αφού θα εισαχθούν περίπου 14.500 άτομα. Στην κατηγορία των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Τεχνολογικός Τομέας) θα εισαχθούν περίπου 12.000 άτομα, ενώ στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (Θετικές Επιστήμες) θα εισαχθούν περισσότεροι από πέρυσι (περίπου 9.500 άτομα) και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Υγείας) θα εισαχθούν περίπου 4.500 άτομα, δηλαδή στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για τους εισακτέους

Όπως είναι γνωστό, κάποιες σχολές εφέτος έχουν «αναβαθμιστεί» και ανάμεσά τους βρίσκονται οι αυτόνομες πλέον νομικές σχολές.

Οι επτά Ιατρικές σχολές της χώρας θα δεχθούν περίπου 700 εισακτέους πανελλαδικά, οπότε ο ανταγωνισμός εδώ θα είναι και εφέτος αυξημένος. Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 100 εισακτέους ανά τμήμα. Στις παιδαγωγικές σχολές, αντίθετα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας δεν αναμένεται να δώσει εφέτος περισσότερους από 1.500 εισακτέους.

Πάντως ειδικά στα πολυτεχνικά τμήματα, που αποτελούν πρώτη προτίμηση για χιλιάδες αριστούχους, αναμένεται επίσης αύξηση εισακτέων. Πολύ λιγότερος όμως θα είναι ο αριθμός των εισακτέων τελικά σε τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Η υποχώρηση της ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ «μάζεψε» την τελευταία στιγμή το σχέδιό της για απεργία, υπό την πίεση και της επιστράτευσης των καθηγητών που κήρυξε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Εκτός αυτού στην οπισθοχώρηση  βάρυνε και η αντίθεση της κοινωνίας σε απεργίες μέσα στις εξετάσεις, όπως εκφράστηκε και με την αρνητική στάση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που αναμένεται πλέον να ανακοινώσει άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες δεν θα στρέφονται κατά της εξεταστικής διαδικασίας, συνεχίζει σήμερα, Πέμπτη, τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα. Συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί με εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα διοργανώνεται από τους εκπαιδευτικούς συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.





Πηγή : tovima.gr

Μετέφερε με το ΚΤΕΛ ένα κιλό ηρωίνης και κοκαΐνη

Το «βαποράκι» έφτασε με… λεωφορείο στο Φόδελε του Ηρακλείου για να παραδώσει μεγάλη ποσότητα ηρωίνης αλλά και κοκαΐνη! Όμως, στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων του Κ.Τ.Ε.Λ. περίμεναν με… ανοιχτές αγκάλες οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών!

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι ένας ηλικιωμένος θα μετέφερε τα ναρκωτικά και, μόλις είδαν έναν 64χρονο επιβάτη να αποβιβάζεται, τον υπέβαλαν σε έλεγχο. Πάνω του βρήκαν επτά συσκευασίες με ηρωίνη856 γραμμαρίων και άλλη μία με 50 γραμμάρια κοκαΐνης, καθώς και δύο κινητά με τα οποία θα ενημέρωσε αυτόν που θα παραλάμβανε το «εμπόρευμα» ότι είχε φτάσει!

Παραλήπτης ήταν ένας 42χρονος Έλληνας ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη έχοντας πάνω του άλλα δύο κινητά, ενώ στο σπίτι του κατασχέθηκε ένα πιστόλι κρότου- αερίου. Μεταφορέας και παραλήπτης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.




Πηγή : protothema.gr

Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ανοίγει τις πύλες της


Η δέκατη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ανοίγει τις πύλες της σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου, ενώ τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 5.30 το απόγευμα με συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Για τέσσερις ημέρες η συμπρωτεύουσα θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που κατά χιλιάδες θα σπεύσει στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Helexpο για το ετήσιο ραντεβού του βιβλίου.

Με τιμώμενη χώρα τη Μεγάλη Βρετανία, θεματικό αφιέρωμα για τον Καβάφη, με το 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, με τη γνωστή και επιτυχημένη Παιδική Γωνιά για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, με το φιλολογικό καφενείο, εργαστήρια, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη η 10η ΔΕΒΘ θα λειτουργήσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου στα Περίπτερα 13 και 15 της Helexpο.

130 συγγραφείς και πάνω από 200 εκδοτικοί οίκοι

Στην έκθεση συμμετέχουν 100 Έλληνες και 30 ξένοι συγγραφείς, καθώς επίσης περισσότεροι από 200 εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και 18 χώρες του εξωτερικού (Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία), φορείς και πολιτιστικά ιδρύματα.

Εκεί θα βρεθούν ο ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ, οι δημοφιλείς Βρετανοί Τζόναθαν Κόου, Ντέιβιντ Νίκολς, Μάικλ Αρντίτι, Άντριου Κρούμι, Βικτόρια Χίσλοπ, η Ρέιτσελ Καστ, η γνωστή συγγραφέας εφηβικών θρίλερ Σίλια Ρις, η συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Σούζαν Τζόινσον, ο βραβευμένος ποιητής Ντέιβιντ Χάρσεντ, ο Γερμανός Ρίντιγκερ Σάπερ, η Νικόλ Κράους, ο Βάσκο Μπερνάρντο Ατσάγα, συγγραφείς από τη Γαλλία, την Αυστραλία και τις βαλκανικές χώρες.

Αφιέρωμα για τον Κ. Π. Καβάφη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το «Έτος Καβάφη» θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο στη ΔΕΒΘ ελληνικές και ξένες εκδόσεις ποιημάτων του Καβάφη και αρχειακό υλικό, θα γίνουν ποιητικές αναγνώσεις, θα προβληθούν ταινίες για τη ζωή και το έργο του, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του και θα γίνουν συζητήσεις για το έργο του.
Από την Αίγυπτο, ο ελληνιστής και μεταφραστής του Καβάφη Χάμντι Ιμπραχίμ, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καΐρου και βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, θα μιλήσει για τις μεταφράσεις του Καβάφη στα αραβικά.

Φεστιβάλ Ποίησης


Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται φέτος στη διάρκεια της ΔΕΒΘ το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων με τη συμμετοχή ποιητών από εννέα βαλκανικές χώρες. Η ΔΕΒΘ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσουν τον καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη. Οι επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενημερωτικές ημερίδες και συζητήσεις για τις νέες τεχνολογίες, το μέλλον της ανάγνωσης, τα πνευματικά δικαιώματα, τις βιβλιοθήκες, τα ευρωπαϊκά μεταφραστικά προγράμματα. Κινέζοι και Αργεντινοί εκδότες συμμετέχουν σε συζητήσεις αναζητώντας συνεργασίες με Έλληνες ομολόγους τους.

Οι επισκέπτες της 10ης ΔΕΒΘ μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης επαγγελματικές ημερίδες και συζητήσεις οργανωμένες από φορείς του κλάδου, εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης εντός κι εκτός εκθεσιακού χώρου, ομιλίες και συζητήσεις από άλλους φορείς («Κύριλλος και Μεθόδιος» & «Διάταγμα των Μεδιολάνων» από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, εργαστήρια κ.ά.).




Πηγή : naftemporiki.gr

Ρωσίδα «Μήδεια» σκότωσε τα παιδιά της και τα έκρυψε στην κατάψυξη σούπερ μάρκετ!

Από τον τόπο του φρικτού εγκλήματος
Φρίκη προκαλεί η είδηση της σύλληψης μίας Ρωσίδας, η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά της και τα έκρυψε επί πέντε χρόνια σε έναν καταψύκτη, στο υπόγειο του σούπερ μάρκετ, όπου εργαζόταν.

Η 30χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα στην περιοχή του Σβερντλόφσκ, αφού εντοπίστηκαν νεκρά τα δύο βρέφη στον καταψύκτη του καταστήματος, στην πόλη Βερχνιάγια Πίσμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής ερευνών, τα μωρά πιθανότατα πέθαναν από την έκθεσή τους στο ψύχος.

Η γυναίκα ομολόγησε ότι γέννησε τα δίδυμα αγοράκια το 2008 και αρχικά τα άφησε στο μπαλκόνι του σπιτιού της, επειδή δεν τα ήθελε. Στη συνέχεια τα έβαλε στο ψυγείο της και εν συνεχεία έκρυψε τα πτώματά τους στον καταψύκτη του καταστήματος, όπου εργαζόταν.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι ανακρίνονται και οι ιδιοκτήτες του σούπερ μάρκετ, ώστε να διαπιστωθεί γιατί επί πέντε χρόνια κανείς από τη διεύθυνση του καταστήματος δεν είχε ελέγξει το περιεχόμενο του καταψύκτη.




Πηγή : protothema.gr

Μπουτάρης: Τιμή για τη Θεσσαλονίκη το Gay Pride, ντροπή η Χ.Α.

Μπουτάρης: Τιμή για τη Θεσσαλονίκη το Gay Pride, ντροπή η Χ.Α.

«Περιποιεί τιμή για τη Θεσσαλονίκη το Gay Pride», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του για τη συλλογή υπογραφών κατά των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Palmos 965 ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: «Εγώ δεν έχω κανένα απολύτως δικαίωμα να απαγορεύσω την ελεύθερη έκφραση. Το gay pride είναι μια σειρά εκδηλώσεων και περιποιεί τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ότι θα μαζευτούν 5.000 γκέι και λεσβίες θα έχει αντίκτυπο και στον τουρισμό της πόλης».
Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μπουτάρη αν θα πάντρευε ένα γκέι ζευγάρι, απάντησε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. «Αν υιοθετηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχω κανένα πρόβλημα να το κάνω», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, ενώ τάχθηκε και υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε και για τη Χρυσή Αυτή και είπε: «Έχω πει επανειλημμένα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα έπρεπε να είναι στο κοινοβούλιο. Είναι ένα κόμμα ντροπή για την ελληνική κοινωνία. Το να είναι τρίτο το κόμμα αυτό είναι ενδεικτικό της κατάντιας της ελληνικής κοινωνίας. Η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει τις δικτατορικές πεποιθήσεις. Είναι εγκληματική οργάνωση. Αυτοί που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι εξαιρετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου».




Πηγή : ethnos.gr

Το παιδί μου δεν είναι δολοφόνος, είναι αυτιστικός, λέει η μάνα του Ολλανδού

«Το παιδί μου δεν είναι δολοφόνος, είναι αυτιστικός και πρόκειται για ένα γλυκό αγόρι που δεν του άρεσε να βρίσκεται στο προσκήνιο και να τραβά την προσοχή». Αυτά υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα «Hart van Nederland»  η μητέρα του 20χρονου Ολλανδού Σιρίνο Σράιβερ που επιτέθηκε με μαχαίρι στο 12χρονο Ρώσο κατά τις διακοπές του στην Κρήτη.

Κατά την μητέρα του 20χρονου ανιματέρ, τι ακριβώς συνέβη και πώς ο γιος της προέβη σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη αποτελεί για εκείνην ένα μυστήριο.

Η ίδια, ακόμη, υποστήριξε πως ήταν αρκετά επιφυλακτική για την απόφαση του γιου της να παραμείνει στην Κρήτη και να εργαστεί στο ξενοδοχείο, στο οποίο διέμεναν όταν έκαναν διακοπές στο νησί. Σύμφωνα με το Enet,gr η μητέρα του δράστη δέχτηκε ο 20χρονος να μείνει στην Ελλάδα και να εργαστεί αφού βεβαιώθηκε πως θα βρίσκεται υπό κατάλληλη επιτήρηση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Σράιβερ δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με το γιο της από την ημέρα που σημειώθηκε το περιστατικό. Είπε, επίσης, πως δεν έχει καταφέρει να έρθει στην Ελλάδα λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν στη χώρα μας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Από την άλλη, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «NRC Handelsblad» το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας έχει επίσης προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον ύποπτο. «Ο επίτιμος πρόξενός μας στο Ηράκλειο προσπαθεί να του παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη» φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Novum.

Κανείς, ωστόσο, δε μπορεί να χωνέψει ότι ο 20χρονος δράστης κατακρεούργησε τον 12χρονο με 22 μαχαιριές και στη συνέχεια σα να μην τρέχει τίποτα συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του επιδεικνύοντας συμπεριφορά ψυχρού εκτελεστή.

Να σημειωθεί πως εναντίον του Ολλανδού ανιματέρ ο εισαγγελέας Ηρακλείου άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία μαχαιριού, παράνομη οπλοχρησία και κλοπή.

Ο μαχαιροβγάλτης Ολλανδός οδηγήθηκε στις 10 το πρωί στον εισαγγελέα Ηρακλείου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και μάλιστα από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων και η διαδικασία καθυστέρησε μέχρι να ορισθεί δικηγόρος του. Ο δράστης πήρε προθεσμία ως τη Δευτέρα για να απολογηθεί.

Αγωνία για το 12χρονο αγόρι

Την ίδια ώρα, διασωληνωμένο παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το 12χρονο αγόρι, μετά την ολοκλήρωση της λεπτής νέας χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε από τους ειδικούς του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των βαρύτατων τραυμάτων που του προκάλεσε στο νωτιαίο μυελό με μαχαίρι ο Ολλανδός ανιματέρ.

Οι γιατροί, -πρόκειται για τους νευροχειρουργούς κκ Γκουτζόγλου και Χατζημιχάλη- έχοντας εξαντλήσει τις δυνατότητες αποκατάστασης μέσω της χειρουργικής επέμβασης στους τραυματισμένους σπόνδυλους (υπήρχαν δύο μεγάλα χτυπήματα στον έβδομο και τον ένατο σπόνδυλο), αναμένουν πλέον τη μετεγχειρητική εκτίμηση που μπορούν να κάνουν μετά την αποσωλήνωση του μικρού ασθενή.

Κατά πληροφορίες, η επαναφορά από την καταστολή του ασθενή θα επιχειρηθεί τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, κι εφόσον το 12χρονο αγόρι από τη Ρωσία συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερή αιμοδυναμική κατάσταση όπως τις πρωινές ώρες. Τότε ενδεχομένως να γίνει και νευρολογικός έλεγχος από τους ειδικούς για να (επαν)αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της επέμβασης και το εύρος της βλάβης στις κινητικές λειτουργίες των κάτω άκρων του παιδιού.

Κατά πληροφορίες, οι γιατροί του Παίδων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα περιθώρια που υπάρχουν καθώς η κάκωση που διαπίστωσαν και μέσω της μαγνητικης τομογραφίας και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της πολύωρης επέμβασης είναι βαριά.











Το σημείο που βρέθηκε κατακρεουργημένο το παιδί

Tο ασθενοφόρο μπαίνει στην 126 Σ.Μ. απ όπου θα πετάξει το C-130

Η μητέρα του 11χρονου δίπλα στο ασθενοφόρο










Πηγή : protothema.gr