1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αστέρες νετρονίου «λούζουν» με χρυσό το Σύμπαν

Αστέρες νετρονίου «λούζουν» με χρυσό το Σύμπαν

Μασαχουσέτη 
Τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα εμφανίσθηκαν θιασώτες της άποψης ότι ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα δεν αποτελούν προϊόν γεωλογικών διεργασιών της Γης αλλά έφθασαν εδώ από το Διάστημα. Πρόσφατες θεωρίες κάνουν λόγο για έλευση του χρυσού και της πλατίνας με μετεωρίτες ή άλλα διαστημικά σώματα (αστεροειδείς, κομήτες) που έπεσαν στον πλανήτη μας και διέσπειραν αυτά τα μέταλλα στο εσωτερικό του. Πως όμως βρέθηκε στους αστεροειδείς και τους μετεωρίτες ο χρυσός;

Μια ιδέα που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ότι η πηγή του χρυσού στο Σύμπαν είναι οι αστέρες νετρονίου και ειδικότερα οι συγκρούσεις που συμβαίνουν ανάμεσά τους. Μια νέα μελέτη έρχεται να στηρίξει αυτή τη θεωρία.
Τα άστρα νετρονίου
Τα άστρα νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα υψηλής πυκνότητας, σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Ολα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».
Οι χρυσές συγκρούσεις
Πριν από δύο χρόνια επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων παράγουν χρυσό. Τώρα ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο όχι μόνο επιβεβαιώνοντας ότι οι συγκρούσεις των πάλσαρ παράγουν χρυσό αλλά υπολογίζοντας και την ποσότητά του.
«Εκτιμούμε ότι η σύγκρουση αστέρων νετρονίων παράγει και εκτοξεύει στο Διάστημα ποσότητα χρυσού που αντιστοιχεί στη μάζα δέκα σωμάτων σαν τη Σελήνη» αναφέρει ο Εντο Μπέργκερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έχει υποβάλει τη μελέτη της για δημοσίευση στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters». 







Πηγή : tovima.gr

Απέραντη σαβάνα υπήρξε η Δράμα πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια

Απέραντη σαβάνα υπήρξε η Δράμα πριν εννέα εκατομμύρια χρόνια

Καβάλα
Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες μάς φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Αφρική. Κι όμως, πριν 9 εκατ. χρόνια όλη αυτή η πανίδα υπήρχε στη Δράμα, καθιστώντας μια ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας σε μια απέραντη σαβάνα.
Αυτό αποκαλύπτουν τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στην Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή έφερε στο φως πολύ σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα, από τα οποία προκύπτουν νέα στοιχεία για την ιστορία και τη γεωλογία της περιοχής.
Η ανασκαφική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογίας - Βιολογίας και Δρ Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά διενεργεί ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή τους τελευταίους επτά μήνες. Ωστόσο η αυτοψία της περιοχής ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο μετά από παρότρυνση και υπόδειξη του δημάρχου Παρανεστίου Νίκου Καγιάογλου και κατοίκων της περιοχής που γνώριζαν την ύπαρξη των απολιθωμάτων.
«Θεωρούμε ότι είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, όχι μόνο στην περιοχή της Δράμας, αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Τσουκαλά, σημειώνοντας:
«Τα ευρήματα μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία της Πλατανιάς, ότι ήταν δηλαδή μια σαβάνα πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια και μέσα σε αυτή ζούσαν ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια, μαστόδοντες, που είναι οι πρόγονοι των ελεφάντων, ακόμη και αντιλόπες. Βρήκαμε μια πλούσια πανίδα εκείνης της εποχής στην περιοχή. Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον αυτής της περιοχής και ν’αποδείξουμε τη διαχρονικότητά της».
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των ανασκαφών, που έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο δήμαρχος Παρανεστίου, Νίκος Καγιάογλου, επισημαίνοντας ότι η ανασκαφή αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

«Όλα ξεκίνησαν από ένα ουζάκι που ήπιαμε με την κ. Πουλιούδη σε μαγαζί στην Πλατανιά», σημειώνει χαριτολογώντας ο δήμαρχος και συνεχίζει, «από την πρώτη στιγμή που της μεταφέραμε την πληροφόρηση, καταλάβαμε ότι κάτω από τα πόδια μας είχαμε μια ιστορία, τουλάχιστον εννέα εκατομμυρίων ετών».

Σύμφωνα με τον κ. Καγιάογλου, για τη στέγαση των ευρημάτων υπήρξαν σκέψεις να αξιοποιηθεί το κτήριο ένας σχολείου που δεν λειτουργεί πλέον και να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο.

«Στόχος μας είναι οι ανασκαφές να συνεχιστούν. Από τη μεριά του Δήμου θα υπάρξει κάθε δυνατή στήριξη και ενίσχυση (είτε οικονομική, είτε ηθική) της προσπάθειας. Έχουμε αποφασίσει να απευθύνουμε ανάλογα αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει μια κάποια οικονομική ενίσχυση, αφού στόχος μας είναι να αναδείξουμε την περιοχή και να την αξιοποιήσουμε τουριστικά» επισήμανε ο κ. Καγιάογλου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη ανασκαφική έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο τον Δήμο Παρανεστίου, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και μελλοντικά θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.






Πηγή : in.gr

Νέα Mercedes-Benz S63 AMG (Video)


Πριν ακόμα δούμε την νέα S-Class η Mercedes-Benz παρουσιάζει την έκδοση AMG του μοντέλου. Η πολυτελής λιμουζίνα της γερμανικής εταιρίας ξεχωρίζει σε πολλούς τομείς και είναι βέβαιο πως θα κατακτήσει τις καρδίες πολλών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Καρδιά του μοντέλου είναι ένας κινητήρας με χωρητικότητα 5,5 lt., V8 και δυο turbo. Έχει εντυπωσιακή απόδοση με 585Ps και 900Nm ροπής, νούμερα που ταιριάζουν περισσότερο σε supercar. Η δύναμη περνά στον δρόμο μέσω ενός επτατάχυτου κιβωτίου. Ταυτόχρονα το βάρος έχει μειωθεί κατά 100kg χάρη στην χρήση νέων ελαφρύτερων υλικών.

Η δύναμη σε συνδυασμό με το χαμηλότερο βάρος συνεπάγεται εντυπωσιακές επιδόσεις. Τα 0-100km/h καλύπτονται σε 4 sec. ενώ όταν συνδυάζονται με την τετρακίνηση 4Matic ο χρόνος γίνεται 4,4sec. Οι επιδόσεις είναι ίδιες είτε επιλέξετε την κανονική έκδοση είτε την έκδοση long με τους μεγαλύτερους χώρους και το μεγαλύτερο μεταξόνιο.

Στην εξωτερική σχεδίαση ξεχωρίζουν οι τονισμένοι προφυλακτήρες με τους μεγαλύτερους αεραγωγούς, οι δυο διπλές εξατμίσεις και οι νέες ζάντες από ειδικό κράμα. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το κάπως συντηρητικό τιμόνι με τις δυο ακτίνες και το Logo AMG. Το τελευταίο το συναντάμε σε πολλά σημεία του εσωτερικού, όπου η ποιότητα των υλικών είναι κορυφαία. Εξαιρετικά και τα καθίσματα που είναι σχεδιασμένα ειδικά για την συγκεκριμένη έκδοση.

Στον τεχνικό τομέα βελτιώσεις έχουν γίνει στην ανάρτηση ενώ για πρώτη φορά διατίθενται προαιρετικά κεραμικά φρένα. Στον τομέα της εξατομίκευσης οι επιλογές είναι πολλές. Για παράδειγμα μπορεί να επιλεχθεί εξωτερικό πακέτο carbon, κόκκινες δαγκάνες ακόμα και κάλυμμα κινητήρα από carbon με σκοπό την μείωση του βάρους.

Η Mercedes-Benz τον τελευταίο καιρό μας έχει εκπλήξει με την σπορ διάθεση, με την ευφάνταστη σχεδίαση αλλά και τα δυναμικά χαρακτηριστικά. Η S63 AMG είναι ακόμα ένα παράδειγμα σε αυτή την στροφή και αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη.

Με λίγα λόγια
• Πολύ δυνατή με 580 Ps
• Πολύ γρήγορη με 0-100 σε 4sec.







Πηγή : capital.gr

Ποιό νησί είναι η "βασίλισσα" της φοροδιαφυγής - Απίστευτες παραβάσεις εντόπισε το ΣΔΟΕ

Ποιό νησί είναι η "βασίλισσα" της φοροδιαφυγής - Απίστευτες παραβάσεις εντόπισε το ΣΔΟΕ

Τα ηνία της παραβατικότητας εξακολουθεί να κρατά η Ρόδος, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 84,62% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 80,00%, η Σαντορίνη με 77,14%, η Τήνος με 72,73%, η Πάρος με 68,18%, η Σύρος με 57,89%, η Αίγινα με 37,14%, η Αργολίδα με 45,45%, η Μεσσηνία με 44,44%, η Κορινθία με 40,00%, η Μύκονος με 43,33% και η Χαλκιδική με 37,00%.
Βάσει σχετικής Εισαγγελικής Παραγγελίας διεξάγονται έλεγχοι πολυτελών καταλυμάτων σχετικά με την ιδιοκτησία, τις δαπάνες ανέγερσης, την δήλωση της πραγματικής επιφάνειας σε τ. μ. , την ύπαρξη δεξαμενών κολύμβησης, καθώς και του πραγματικού τιμήματος ενοικίασης. Διεξάγονται έλεγχοι σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Παξούς, κλπ. Διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης είναι πολλαπλάσιες από τις δηλωθείσες. Η ρευματοληψία έχει γίνει ως μικρές αγροτικές κατοικίες, και το τίμημα ενοικίασης είναι πολύ χαμηλότερο του πραγματικού ή δεν δηλώνεται ή δηλώνεται φιλοξενία.
Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 50 πολυτελείς κατοικίες και έχει διαπιστωθεί ότι:
Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν.
Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
Το ΣΔΟΕ έχει προβεί σε παραλαβή τιμοκαταλόγων επιχειρήσεων εστίασης σε όλη την χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 01/8/2013.






Πηγή : newsit.gr

Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ

Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χθες η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ, καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, και κατέστη ο μεγαλύτερος δήμος που έχει κηρύξει ποτέ πτώχευση.


Η πόλη κατέθεσε την αίτηση στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.
Η αίτηση κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ –General Motors, Ford και Chrysler- έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.
«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».
Ο Σνάιντερ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
Το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Ομπάμα: Πρέπει να βρεθεί λύση, παρακολουθούμε την κατάσταση
Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιντρόιτ, αφού η πόλη κήρυξε την Πέμπτη πτώχευση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ενώ οι ηγέτες του Μίτσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.





Πηγή : ethnos.gr

Στο σφυρί ελληνικό νησί στη Χαλκιδική!



Το Σπαλαθρονήσι, έναντι του Μαρμαρά, μπαίνει σε δημοπρασία από τον ελληνικό οίκο Myrό Gallery

Το νησί Σπαλαθρονήσι, που βρίσκεται απέναντι από τον Μαρμαρά στη Χαλκιδική, βγαίνει σε δημοπρασία!

Ο οίκος Myrό Gallery το βγάζει στο σφυρί. Στην ιστοσελίδα του -ελληνικού- οίκου (www.antiqueshouse.gr) υπάρχει ένα βίντεο με πλάνα παρμένα από το Σπαλαθρονήσι, δείχνοντας τις όμορφες παραλίες του, ενώ έχουν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους επίδοξους αγοραστές.

Στις 24 Ιουλίου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του οίκου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό και οι υποψήφιοι αγοραστές, καθώς στην ιστοσελίδα του οίκου δεν γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.



Να σημειωθεί πως τα Σπαλαθρονήσια είναι τρία μικρά νησιά ανοιχτά των ακτών της Χαλκιδικής, στον κόλπο της Κασσάνδρας, κοντά στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Σιθωνίας. Το μεγαλύτερο είναι το ομώνυμο νησί, ενώ οι τοπικές ονομασίες τους είναι Σπάλαθρο ή Ρώσα, Χτένι και Κολόμπαρο.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται πώληση ενός ελληνικού νησιού μέσω δημοπρασίας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του οίκου, αναφέρονται τα εξής:

«Ελληνικό Νησί σε Δημοπρασία

Στο πλαίσιο νέας δραστηριότητας του Myrό Antiques House ο οίκος έχει αναλάβει την δημοπράτηση ελληνικών νησιών. Σας ενημερώνουμε ότι το πρώτο είναι το μεγαλύτερο από τα Σπαλαθρονήσια, το οποίο βρίσκεται έναντι του Μαρμαρά, στην Χαλκιδική. Δείτε φωτογραφίες του νησιού, και εφόσον ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ...».




Πηγή : protothema.gr

Το ΣΔΟΕ βγαίνει παγανιά για να πέσουν και οι τιμές

Το ΣΔΟΕ βγαίνει παγανιά για να πέσουν και οι τιμές

Με τους τιμοκαταλόγους στο χέρι θα βρίσκονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ από την 1η Αυγούστου που θα τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και στα νησιά (εκτός της Κρήτης) από το 16% στο 9%.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοίνωσε χθες ότι έχει συγκεντρώσει τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης σε όλη τη χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου προκειμένου να έχει συγκριτικό αρχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να ελέγξει την αποδοτικότητα του μέτρου σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των τιμών στην αγορά. Το ΣΔΟΕ αναμένεται να κάνει εκτεταμένους ελέγχους για να διασφαλισθεί τόσο η μείωση των τιμών όσο και η απόδοση του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες στις τουριστικές περιοχές.
Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τα προϊόντα στα οποία πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι τα ακόλουθα:
n Ετοιμο φαγητό που αγοράζεται ή σερβίρεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.α.
n Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι ή σοκολάτα, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης (δηλαδή σουπερμάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.).
n Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης κέτερινγκ.
n Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής. Επίσης, σουπερμάρκετ που πωλούν μαγειρεμένο φαγητό και καταστήματα που πωλούν σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες και λοιπά παρόμοια ή σνακ.
n Γλυκά σερβιριζόμενα σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται σήμερα με συντελεστή 13%.
n Υπηρεσίες εστίασης σε εστιατόρια, καφετέριες ή μπαρ ξενοδοχείων, καθώς και πακέτα διαμονής και διατροφής σε ξενοδοχεία (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα ή all inclusive).

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Θετικά βλέπουν το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αλλά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις.
Αν και η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει την εξέλιξη θετική επισημαίνοντας ότι ικανοποιεί ένα από τα πάγια αιτήματά της, θεωρεί ότι η αναμενόμενη μετατόπιση του τζίρου μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της εστίασης, με φυσικό επακόλουθο την ένταση των ήδη μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει».
Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς αυτοεξουδετερώνει τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν από τις δικές της επίπονες προσπάθειες και επιτυχίες (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση)».
Την «πλήρη ικανοποίησή του» για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13% εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το οποίο εκπροσωπεί τους κλάδους της εστίασης και της αναψυχής, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών την τελευταία διετία.





Πηγή : tanea.gr

«Κόψτε τις μαλ...» είπε η Rihanna στους θαυμαστές της (Video)



Της πέταξαν πατατάκια, επειδή τους έστησε!

Το έκανε μια και δεν είπαν τίποτα, δύο… το ίδιο, αλλά μιας και η Rihanna φαίνεται ότι δε βάζει μυαλό και εξακολουθεί να αργεί να βγει στη σκηνή, είπαν οι ίδιοι οι θαυμαστές της να της δείξουν –επιτέλους- την ενόχλησή τους!

Και τότε ήταν που ακούστηκε στο μικρόφωνο να λέει το είδωλό τους «κόψτε τις μαλακίες» την ώρα που κάποιοι από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί το βράδυ της Τρίτης στο Manchester της πετούσαν πατατάκια και άλλα φαγώσιμα.

Το σκηνικό με τη… ρήξη τροφίμων έγινε μόλις τελείωσε να τραγουδάει το κομμάτι της «Rude Boy». Μάλιστα, φαίνεται ότι την ιδέα την εμπνεύστηκαν από κάποιον άλλο θαυμαστή της που λίγα λεπτά πιο πριν της είχε πετάξει στη σκηνή ένα μικρό δωράκι – κανονικό αυτή τη φορά, γιατί μετά από λίγο ξεκίνησαν τα άλλα «δώρα»!

«Υπάρχει η καλή τρέλα και η κακιά τρέλα. Όταν πετάτε μαλακίες εδώ πάνω, είναι σκέτη αποτυχία. Θέλω να παίρνω τα δώρα σας αλλά δε θέλω να χτυπήσει κάποιος από τους ανθρώπους μου», είπε η 25χρονη τραγουδίστρια από τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, οι ήδη ενοχλημένοι από την καθυστερημένη εμφάνισή της θαυμαστές της άρχισαν να της πετάνε στη σκηνή το… φαγητό τους. Και τότε η RiRi είπε: «Ορκίζομαι στο Θεό, κόψτε τις μαλακίες. Αλήθεια, πατατάκια; Πατατάκια; Είναι τόσο σημαντικά;» και συνέχισε να προσβάλλει το κοινό: «Το ήξερα ότι είστε όλοι τρελοί, αλλά… γαμώτο! Αυτό είναι άλλο επίπεδο».







Πηγή : protothema.gr

Meizu MX3: Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο!

meizu_mx3_leaked_photos

Η Meizu, η γνωστή εταιρία από την Κίνα, έχει βάλει σκοπό να μπει ακόμα πιο δυνατά στις αγορές εκτός των συνόρων της, κατασκευάζοντας συσκευές που πραγματικά προκαλούν αρκετό “θόρυβο” γύρω τους, όπως το MX3 που αν επιβεβαιωθεί από την εταιρία θα πρόκειται για μια απίστευτη συσκευή.
Τα χαρακτηριστικά είναι εντυπωσιακά με το MX3 να διαθέτει 5.1 ιντσών οθόνη Full HD, επεξεργαστή οχτώ πυρήνων (Samsung Exynos 5 Octa), μνήμη RAM 2GB, 13 MP κάμερα πίσω, Android 4.2 Jelly Bean και διαστάσεις 139.9 x 70.9 x 8mm.
meizu_mx3_leaked_photos_1
Η συσκευή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα και βέβαια δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμη τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας. Αν πάντως επιβεβαιωθεί το MX3 από την Meizu θα βάλει φωτιά στον ανταγωνισμό.





Πηγή : eparousia.gr

Το νυστέρι που μυρίζει τον καρκίνο

Το νυστέρι που μυρίζει τον καρκίνο

Ενα ειδικό νυστέρι που μπορεί και αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα από τη μυρωδιά εφηύραν ειδικοί επιστήμονες. Το νέο εργαλείο θα βοηθήσει τους χειρουργούς στην ακριβή αφαίρεση των όγκων και θα βοηθήσει τους ασθενείς να μην κάνουν μεταστάσεις, άρα να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να θεραπευτούν πλήρως.  
Ενας από τους σημαντικότερους, αλλά και πιο υποτιμημένους παράγοντες στην εξέλιξη του καρκίνου είναι η τεχνική του χειρουργού που θα αφαιρέσει τον όγκο. Από το ταλέντο και την εμπειρία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν ο ασθενής θα ζήσει ή θα πεθάνει. Κι αυτό διότι η αφαίρεση του όγκου είναι από τις πιο λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που υπάρχουν, καθώς ο χειρουργός καλείται να «διαβάσει» τα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διακρίνει καλά τα όρια του όγκου που έχουν κατακτήσει τους υγιείς ιστούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Στην περίπτωση που ο χειρουργός αφήσει υπολείμματα ή καρκινικά κύτταρα, έστω και ένα, τότε μπορεί αυτό να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε εκείνο το σημείο και επίσης μπορεί μπει στην κυκλοφορία του αίματος, να πάει να καθήσει σε άλλα όργανα και να προκαλέσει μεταστάσεις.
Στην περίπτωση που ο χειρουργός κόψει μεγαλύτερο κομμάτι υγιούς ιστού μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς. Στον προστάτη, για παράδειγμα, εάν κάνει μεγαλύτερη τομή για αφαίρεση του όγκου, μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες της στύσης και της ούρησης. Στον εγκέφαλο, μπορεί να επέμβει σε δομές του λόγου, της μνήμης και γενικά στις γνωσιακές λειτουργίες, αλλά και να προκαλέσει μόνιμα νευρολογικά προβλήματα.
Αρα, ένα τέτοιο νυστέρι που ξεχωρίζει από μόνο του τα σαφή όρια είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την άρτια αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πώς λειτουργεί. Ερευνες προηγούμενων ετών έχουν αποδείξει πώς οι αναλογίες των λιπιδίων στα διάφορα όργανα του σώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση διάφορων βιολογικών ιστών, περιλαμβανομένων και των όγκων. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να εφαρμοστεί η φασματογραφία μάζας. Την αρχή αυτής της μεθόδου χρησιμοποιεί και το iKnife, όπως ονομάστηκε.
Ο γιατρός μπορεί να το θερμάνει και την ώρα που κόβει αυτό παράλληλα να κάνει μικρούς καυτηριασμούς. Ο καπνός που βγαίνει από τον καυτηριασμό μπαίνει μέσα από ένα ειδικό φασματόμετρο μάζας. Αυτό αναλύει τον καπνό και αποκωδικοποιεί τι είδους κύτταρα έχει κάψει εκείνο το δευτερόλεπτο.
Στις επεμβάσεις που γίνονται σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο χειρουργείο, προκειμένου να γίνει αυτή η αναγνώριση των ιστών. Ο χειρουργός δηλαδή κόβει μικρά μικρά κομμάτια και τα στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση, ενώ παράλληλα ο ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία στο χειρουργικό τραπέζι. Αυτό μπορεί να γίνει τέσσερις φορές και η επέμβαση να κρατήσει έως και δύο ώρες περισσότερο.
Στην περίπτωση του iKnife, ο γιατρός απλώς βλέπει εκείνη τη στιγμή σε οθόνη μια πράσινη ένδειξη στην περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί όλα τα καρκινικά κύτταρα και μία κόκκινη εάν υπάρχουν ακόμη υπολείμματα του όγκου.
Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που έγιναν το ηλεκτρονικό νυστέρι φάνηκε ότι έχει 100% επιτυχία, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στην ιατρική. Δημιουργός του iKnife είναι ο δρ Ζόλταν Τάκατς, από το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου και αυτή τη στιγμή το νέο εργαλείο δοκιμάζεται σε τρία βρετανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ο ίδιος σχεδιάζει να το δοκιμάσει σε ακόμη 1.500 ασθενείς και σε διάφορα στάδια καρκίνου. Η πειραματική έκδοση κόστισε 250.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται πως θα μειωθεί δραστικά εάν η συσκευή μπει σε παραγωγή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Χρήσιμο και για τον έλεγχο των τροφίμων
Οι κατασκευαστές του εκτιμούν ότι το νέο επίτευγμα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα όρια της εφαρμοσμένης ιατρικής και να χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως ο έλεγχος τροφίμων. Και αυτό γιατί μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ χοιρινού και αλογίσιου κρέατος, χαλασμένου ή φρέσκου.





Πηγή : tanea.gr

Η Demy ποζάρει με την οικογένειά της



«Η οικογένειά μου»

Μπορεί πριν λίγες μέρες να βρισκόταν με το σύντροφό της  Άκη Πετρετζίκη σε διακοπές, η Demy όμως επέστρεψε και βρίσκεται στην Αθήνα.

Έτσι το βράδυ της Δευτέρας η νεαρή τραγουδίστρια βρέθηκε στο θέατρο Βράχων μαζί με τους γονείς της  και παρακολούθησε την παράσταση Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη ζωή μου».

Η Demy μάλιστα  πόσταρε στην προσωπική της σελίδα στο instagram μια φωτογραφία όπου απαθανατίζεται μαζί με τους γονείς της και  έκανε το εξής σχόλιο: «Η οικογένειά μου».









Πηγή : protothema.gr

Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας

Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας  Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις προβολές

Η Αθήνα γιορτάζει όλο το καλοκαίρι με την αγαπημένη μας νυχτερινή απόδραση και το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας γεμίζει ζωντάνια και μαγεία όλες τις γειτονιές. Ανακαλύπτουμε την πόλη μας από την αρχή με μοναδικές προβολές σε πάρκα, πλατείες και αυλές Μουσείων. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το Φεστιβάλ συνεχίζει ακάθεκτο να σας προσφέρει ξένοιαστες βραδιές και στιγμές κεφιού!
Ο Ιούλιος, λοιπόν, ανεβάζει κι άλλο το σινεφίλ θερμόμετρο με τις εξής προγραμματισμένες προβολές:
Στις 18 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη ανηφορίζουμε βόρεια στη δροσερή και καταπράσινη πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, στη Ν. Ερυθραία, όπου θα προβληθεί η ταινία «Φωτογραφία» του Ν. Παπατάκη (1986), η προτελευταία ταινία του που φιγουράρει στις κορυφαίες δημιουργίες του ελληνικού σινεμά, ενώ παρά το ότι εκτυλίσσεται ως επί το πλείστον στο Παρίσι συνιστά μία από πλέον διορατικές φιλμικές ματιές πάνω στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.
Στις 21 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, θα επαναληφθεί η προβολή της ταινίας «Η Ζαζί στο Μετρό», στον ειδυλλιακό κήπο του Νομισματικού Μουσείου με τη συνδιοργάνωση του οποίου πραγματοποιείται καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του TV5 Monde.
Στις 22 Ιουλίου, ο υπέροχος κήπος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου μας υποδέχεται για να απολαύσουμε ένα σπάνιο Γούντι Άλεν με την προβολή της ταινίας του «Ζέλιγκ» (1983) μία από τις πιο αστείες και συνάμα βαθιά μελαγχολικές ταινίες του αγαπημένου Νεοϋορκέζου δημιουργού.
Μία βραδιά γεμάτη ένταση θα περιμένει τους επισκέπτες της προβολής της ταινίας «Ένα Φονικό Καλοκαίρι» (1983), του Ζαν Μπεκέρ, στις 25 Ιουλίου στην κεντρική και γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Η μοναδική Ιζαμπέλ Ατζανί περιμένει να σκανδαλίσει τα πλήθη με την πιο αισθησιακή της παρουσία στη μεγάλη οθόνη.
Στις 30 Ιουλίου αποχαιρετάμε ένα μήνα πλήρη προβολών και σας καλούμε σε μία γιορτή με σινε-μουσική με την προβολή του αριστουργήματος του βωβού κινηματογράφου, το «Τσίρκο», του Τσάρλι Τσάπλιν (1928) το οποίο θα συνοδεύσουν με το σύγχρονο ήχο τους οι His Majesty Τhe King of Spain. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης Λαΐς.
Αύγουστος: Αφήνουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για να ευχαριστηθείτε τις διακοπές σας εκτός Αθήνας και επιστρέφουμε δυναμικά στις 20 Αυγούστου με μία πολυαναμενόμενη αβάν πρεμιέρ και την προβολή του «Bling Ring» (2013) της Σοφία Κόπολα στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης Λαΐς.
Στις 22 Αυγούστου, συνεχίζουμε με την προβολή της ταινίας «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» (1963) σε σκηνοθεσία Ντον Τσάφι, η οποία έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα μοναδικό καλτ φαινόμενο, χάρη στα  εκπληκτικά για την εποχή τους, χειροποίητα, stop-motion ειδικά εφέ του «μάγου» του είδους, Ρέι Χαριχάουζεν. Η προβολή θα γίνει στο μοναδικό πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στις 27 Αυγούστου, το Φεστιβάλ σας προσφέρει μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του καλοκαιριού, με την προβολή σε αβάν πρεμιέρ της ταινίας «Τα Παλιόπαιδα», στον υπέροχο χώρο της Αίγλης Ζαππείου. Πρόκειται για μία αληθινή, γλυκιά και πολύ, πολύ αστεία ταινία που σημείωσε και μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.
Οι πρεμιέρες δεν τελειώνουν εύκολα στη λίστα του Φεστιβάλ μας: στις 29 Αυγούστου συνεχίζουμε, λοιπόν, με την προβολή της ταινίας «Τhe Grand Master» του περίφημου Γουόνγκ Καρ Γουάι στον θερινό κινηματογράφο Αβάνα. Στην ένατη μεγάλου μήκους ταινία της φιλμογραφίας του, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι αφηγείται εντυπωσιακά την ιστορία του Ιπ Μαν, ενός κινεζικού θρύλου των πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα, ο οποίος στάθηκε επιρροή όχι μόνο για χιλιάδες επώνυμους μαθητές αλλά και για τον ίδιο τον κινηματογράφο.
Σεπτέμβριος: Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά γλυκά με τρεις ακόμα προβολές, οι οποίες και θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί η ταινία-επίλογος της θεματικής ενότητας για το trafficking με τίτλο, «Not my life», η οποία πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.
Στις 5 Σεπτεμβρίου, κλείνουμε και το αφιέρωμα στις σπουδαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου με την ταινία «Ονειρεύομαι του Φίλους μου», του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Λευτέρης Βογιατζής. Η προβολή αυτή είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής του 3ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας στο σπουδαίο θεατράνθρωπο.
Στις 11 Σεπτεμβρίου η καλοκαιρινή αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει μουσικά με την προβολή της ταινίας «Haxan, η Μαγεία μέσα από τους Αιώνες» συνοδεία των ξεχωριστών No Clear Mind, οι οποίοι θα συνθέσουν πρωτότυπη μουσική ειδικά για την προβολή. Όπως όλες οι μεγάλες γιορτές, έτσι και το 3ο Athens Open Air Film Festival σας αποχαιρετά με μελωδίες και χαμηλώνοντας την ένταση ανανεώνουμε το έναστρο ραντεβού μας για του χρόνου!
Οι Νύχτες Πρεμιέρας αρχίζουν.
Το 3ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ www.cinemag.gr και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας www.aiff.gr. Μείνετε συντονισμένοι στο www.aoaff.gr και στις σελίδες μας facebook/twitter για ανανεώσεις και έξτρα πληροφορίες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Έναρξη προβολών: 21.00






Πηγή : thebest.gr

Μικαέλα Φωτιάδη - Miss Παγκόσμιος Τουρισμός!

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ομορφιάς 17os MISS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο YOLO beach bar restaurant.

Η ομάδα του διοργανωτή Γιώργου Κουτούλια φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες για το φαντασμαγορικό show που απολαύσαμε στο Yolo, ενώ στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο της μόδας και του αθλητισμού.

Υποψήφιες από όλο τον Πλανήτη ήλθαν στην Ελλάδα, απόλαυσαν τις ομορφιές  της χώρας μας και συμμετείχαν, μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες  στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ομορφιάς και Τουρισμού που αποτελεί θεσμό πια για τη χώρα μας.

Οι μεγάλες νικήτριες της βραδιάς ήταν η Miss Hellas Μικαέλα Φωτιάδη που κέρδισε τον τίτλο Miss Παγκόσμιος Τουρισμός, με πρώτη αναπληρωματική τη Miss Ukraine Iulia Solokhina και τη Miss United Kingdom Victoria Veale.

Τον τίτλο Miss Ecologia κατέκτησε η Miss Argentina Florencia, ενώ τον τίτλο Miss Tourism Globe κέρδισε η Miss South Africa Natasha Pretorius.


(Φωτογραφία: Ο Φώτης Κουγεντάκης με τις νικήτριες Miss Hellas Miss και United Kingdom)


(Φωτογραφία: Γιάννης Καζανίδης - Δέσπω Κουγεντάκη)


(Φωτογραφία: Έμιλυ Ματθαιακάκη - Στέλιος Νιάκαρης)


(Φωτογραφία: Ο Γιώργος Κουτούλιας με τις 4 μεγάλες νικήτριες)


(Φωτογραφία: Τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Έμιλυ Ματθαιακάκη, Στέλιος Νιάκαρης,
Άρτεμις Αστεριάδη, Ζώης Σημαντήρας)


(Φωτογραφία: Ο Στέλιος Νιάκαρης με όλες τις εστεμμένες)

Τα μαγιό τα επιμελήθηκε η ROCK CLUB
Καθημερινά ρούχα η STAFF
Βραδινά ρούχα ο Πάνος Ζήνας για λογαριασμό της CINEMA
Make up - μαλλιά ο FREDDY
Παρουσίαση η Ειρήνη Λαιμού






Πηγή : nooz.gr

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Eλληνική πατέντα: Ουρήστε στο κινητό σας και δε θα μείνετε ποτέ από μπαταρία!



Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στον Έλληνα, Dr Ιωάννη Ιερόπουλο

Τον πλέον παράδοξο και… υγρό  –ίσως και αηδιαστικό για μερικούς- τρόπο φαίνεται ότι βρήκαν οι επιστήμονες προκειμένου να κάνουν την μπαταρία των κινητών τηλεφώνων να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.

Με έναν στους δύο χρήστες να «μένει» από μπαταρία τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, μιας και η χρήση των συσκευών είναι όλο και μεγαλύτερη, οι επιστήμονες έρχονται να τους υποσχεθούν ότι το άγχος τους μην τους… αφήσει το κινητό τους θα εξαλειφθεί.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες τουBristol Robotics Laboratory ανέπτυξαν έναν τρόπο με βάση τον οποίο τα… ούρα του χρήστη αποδεικνύονται χρήσιμα για την παροχή ενέργεια στη συσκευή τους και ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουν τα πρώτα ειδικά φίλτρα που θα την παράσχουν.

Και ενώ πολλοί έχουν ήδη ξινίσει το πρόσωπό τους στο άκουσμα της είδησης, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ούρα ως τα «απόλυτα απόβλητα» και μπορούν –επιτέλους- να φανούν χρήσιμα!

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας DrΙωάννης Ιερόπουλος, ο οποίος σε μια από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη RoyalSociety of Chemistry Journal of PhysicalChemistry Chemical Physics φαίνεται να κρατάει στα χέρια του ένα φίλτρο που σε λίγο καιρό θα βοηθάει στην φόρτιση του κινητού σας.

Ο Dr Ιερόπουλος, ειδικός στην έκλυση ενέργειας από παράδοξες πηγές και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bristol, χαρακτηρίζει την ενέργεια από τα ανθρώπινα ούρα ως «παγκοσμίως πρώτη».

«Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εκλύσει ενέργεια από τα ούρα, οπότε πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας αυτό το απόβλητο του ανθρώπινου σώματος ως τρόπο παροχής ενέργειας είναι μεταξύ άλλων και οικολογικό. Είναι άλλωστε και ένα προιόν που «διαθέτει» ο καθένας και από το οποίο δε θα ξεμείνουμε ποτέ», δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας.





Πηγή : protothema.gr

Μόνο από online φαρμακεία τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μόνο από online φαρμακεία τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τροποποιήθηκε την Τετάρτη η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στο Διαδίκτυο. Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ενσωμάτωσε στο πολυνομοσχέδιο την κοινή υπουργική απόφαση της 29ης Απριλίου με θέμα «Πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό».

Η απόφαση την οποία έχουν υπογράψει οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Μάριος Σαλμάς αναφέρει: «Απαγορεύεται η πώληση, εξ αποστάσεως, στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή ή που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Για τα λοιπά φάρμακα επιτρέπεται η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό μέσω των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, μόνο από νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία. Η έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της, θα καθορισθεί με νεότερη όμοια Υπουργική Απόφαση μετά την καθιέρωση και την εναρμόνιση της λειτουργίας του κοινού λογότυπου για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 85γ της Οδηγίας 2011/62/ΕΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους προσεχείς δύο μήνες αναμένεται να δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και μέσω Διαδικτύου.

Ωστόσο, πολλοί φαρμακοποιοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς πιστεύουν ότι το άρθρο αυτό αποτελεί την κερκόπορτα για τη σταδιακή εισαγωγή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σουπερμάρκετ. Στη σκέψη αυτή τους οδηγεί και το ΦΕΚ 1446 (άρθρο 11), το οποίο αναφέρει για τα ΜΗΣΥΦΑ ότι «η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή». Με άλλα λόγια, δίδεται η δυνατότητα εκπτώσεων στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντο, «τα φάρμακα είτε είναι ΜΗΣΥΦΑ είτε συνταγογραφούμενα έχουν παρενέργειες και πρέπει να δίδονται με οδηγίες από επιστήμονες, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ένα φάρμακο που χθες ήταν συνταγογραφούμενο και σήμερα δεν είναι, δεν αλλάζει μορφή. Εξακολουθεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Συνεπώς είναι υποκριτικό να συζητάμε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να διατίθενται ελεύθερα όταν πριν από λίγο καιρό συνταγογραφούνταν. Όλα αυτά γίνονται για εμπορικούς - κερδοσκοπικούς λόγους».

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να μειωθεί στο 15% και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.






Πηγή : tovima.gr

Αστροναύτης εξέπεμψε SOS λόγω διαρροής νερού

Αστροναύτης εξέπεμψε SOS λόγω διαρροής νερού

Σε εσπευσμένη διακοπή διαστημικού περιπάτου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προχώρησε η NASA όταν ο ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο ανέφερε επικίνδυνη διαρροή νερού στο κράνος του.


Το σακουλάκι με μισό λίτρο νερού που είχε στην πλάτη του ο Ιταλός αστροναύτης έσκασε για άγνωστο λόγο με αποτέλεσμα να πλημμυρήσει και το νερό να φτάσει μέχρι τη μύτη και το στόμα του.
Η διαρροή ήταν τόσο μεγάλη που ο Παρμιτάνο ζήτησε από τον συνεργάτη του Κρίστοφερ Κάσιντι να τον βοηθήσει για να επιστρέψει. «Είναι πολύ νερό», ακούστηκε να λέει όταν επέστρεψε μέσα στο Διαστημικό Σταθμό.



Το ατύχημα συνέβη περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της «περιήγησής» του στο διάστημα, η οποία ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει έξι ώρες. Ο 36χρονος Ιταλός, πρώην πιλότος, βγήκε για να κάνει κάποιες εργασίες σε καλώδια και συνηθισμένες εργασίες συντήρησης.
Είναι ιδιαίτερα σπάνιο η NASA να ακυρώνει έξοδο των αστροναυτών από το διαστημικό σταθμό. Η τελευταία φορά ήταν το 2004, όταν είχε διακόψει τον διαστημικό περίπατο ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού μετά από 14 λεπτά, εξαιτίας ξανά προβλήματος με τη διαστημική στολή. Αυτή τη φορά, η αποστολή διήρκησε 32 λεπτά.






Πηγή : ethnos.gr

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Μέχρι σήμερα οι παχουλοί θεωρούσαν ότι είχαν ένα πλεονέκτημα έναντι των αδύνατων: το πάχος τους παρείχε προστασία από την οστεοπόρωση. Νέα έρευνα καταρρίπτει αυτή την ευρέως διαδεδομένη άποψη.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό δεν ισχύει» επισημαίνει η ακτινολόγος Dr Mirriam Bredella αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης που κατέληξε στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία δεν προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι με υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ, το μυϊκό ιστό και το αίμα είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών γεγονός που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στο συσχετισμό μεταξύ σπλαχνικού λίπους και οστικής πυκνότητας. Η συγκεκριμένη έρευνα ωστόσο που διενεργήθηκε σε 106 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες 19-45 ετών εστίασε στο λίπος του μυελού των οστών.

Οι ειδικοί χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές χωρίς ακτινοβολία για την ακριβή μέτρηση του λίπους των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με το περισσότερο λίπος στο μυϊκό ιστό και το ήπαρ, ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος, την ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών.

Παρατήρησαν επίσης ότι όσο υψηλότερες ήταν οι τιμές της καλής χοληστερίνης HDL τόσο χαμηλότερες εκείνες του λίπους στο μυελό των οστών, ενώ με τα τριγλυκερίδια ίσχυε το αντίστροφο. Οι υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων συσχετίζονταν με υψηλές τιμές λίπους στο μυελό των οστών.

«Το λίπος στο μυελό των οστών αποδυναμώνει τα οστά» επισημαίνει η Dr Bredella. «Εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι γεμάτη λίπος δεν θα είναι και τόσο δυνατή». Η ειδικός υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα λίπους στο μυελό των οστών αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Radiology.





Πηγή : newsbeast.gr

Ο «μυτόγκας» δεινόσαυρος (Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος με παράξενη όψη)

Ο «μυτόγκας» δεινόσαυρος

Γιούτα 
Χρειάστηκαν επτά χρόνια μελέτης για να ολοκληρώσουν οι επιστήμονες την μελέτη απολιθωμάτων ενός άγνωστου είδους δεινοσαύρου που είχαν ανακαλυφθεί σε μια περιοχή της Γιούτα στις ΗΠΑ. Οπως φαίνεται, το είδος αυτό είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανατομία κεφαλιού και προσώπου με «πρωταγωνιστή» μια μεγάλη μύτη.
Ασυνήθιστος
Την μελέτη των απολιθωμάτων έκανε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Μαρκ Λόβεν ,καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γιούτα και στέλεχος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα. «Αυτός ο δεινόσαυρος κυριολεκτικά μας άφησε άναυδους. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε σε καμία περίπτωση ότι είχε αυτή την όψη που είναι εντελώς έξω από την συνήθη εικόνα της οικογένειας των δεινοσαύρων στην οποία ανήκει» αναφέρει ο Λόβεν.
Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Nasutoceratops titusi το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Τρικεράτωψ που ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι. Το Nasutoceratops σημαίνει «πρόσωπο με κέρατα και μεγάλη μύτη». Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκτός από την μεγάλη μύτη, και τα κέρατα του N. titusi ήταν μεγάλα και μάλιστα τα μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα είδη στην οικογένεια των Τρικεράτωψ. Ο N. titusi ήταν ένας μεγάλος δεινόσαυρος με μήκος πέντε μέτρα και βάρος 2.5 τόνων. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Procedings of the Royal Society B»
O N. titusi είχε πράγματι παράξενη όψη. Credit: Lukas Panzarin






Πηγή : tovima.gr

Το Google Maps διαθέσιμο πλέον και στα iPad


Όπως και με την αναβαθμισμένη έκδοση για συσκευές με λογισμικό Android, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η νέα έκδοση περιλαμβάνει βελτιώσεις στην πλοήγηση, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους και ατυχήματα, καθώς και χάρτες για εσωτερικούς χώρους, όπως εμπορικά κέντρα.
Ο σχεδιασμός της έκδοσης απευθύνεται αποκλειστικά σε ταμπλέτες, και η αναβάθμιση είναι δωρεάν.
Τέλος, και η υπηρεσία Street View της Google είναι πλέον διαθέσιμη στους χρήστες συσκευών με λογισμικό iOS.






Πηγή : enet.gr

Bιολογικά προγραμματισμένοι να τρώνε περισσότερο ορισμένοι άνθρωποι

Bιολογικά προγραμματισμένοι να τρώνε περισσότερο ορισμένοι άνθρωποι

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το μυστήριο ενός γενετικού ελλείμματος που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε ένα στα έξι άτομα, κατάφερε να επιλύσει διεθνής επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Clinical Investigation.

Μια εκδοχή του γονιδίου FTO που έχει σχετιστεί με την παχυσαρκία, έχει διαπιστωθεί ότι συντελεί σε περισσότερη αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τελείως ο ρόλος του.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εξηγούν ότι μια ελαττωματική εκδοχή του γονιδίου FTO καθιστά περισσότερα θελτικά τα παχυντικά φαγητά και τροποποιεί τα επίπεδα της ορμόνης ghrelin, που σχετίζεται με την πείνα.

Φάρμακα τα οποία στοχεύουν την ghrelin ενδεχομένως να μπορούν να συντελέσουν σε μείωση του βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία έχει ισχυρό κληρονομικό υπόβαθρο και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γενετικός κώδικας του ατόμου παίζει μείζονα ρόλο στον κίνδυνο απόκτησης περιττού βάρους.

Οι άνθρωποι είναι φορείς δύο αντιγράφων του γονιδίου FTO (ένα από κάθε γονιό), και κάθε ένα εξ αυτών είναι υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Όσοι έχουν δύο αντίγραφα υψηλού κινδύνου έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα άτομα, συγκριτικά με εκείνους που έχουν τις χαμηλής επικινδυνότητας εκδοχές του FTO.

Οι βρετανοί ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες ανδρών. Όλοι είχαν φυσιολογικό βάρος, αλλά η μια ομάδα είχε τα υψηλού ρίσκου γονίδια FTO και η άλλη τα χαμηλού κινδύνου.

Τα πρώτα τεστ εστίασαν στα επίπεδα της ορμόνης ghrelin στη θέα ενός γεύματος, σε δέκα άτομα από κάθε ομάδα. Τα επίπεδα της ορμόνης, που προκαλούν το αίσθημα της πείνας, δεν μειώνοντας στα άτομα υψηλού κινδύνου μετά από το γεύμα. Μάλιστα, η ghrelin αυξανόταν πιο γρήγορα.

Σε μια σειρά εγκεφαλικών απεικονίσεων που έγιναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από το γεύμα προέκυπταν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Οι άνδρες με τα υψηλού κινδύνου αντίγραφα του γονιδίου έβρισκαν πιο ελκυστικές τις εικόνες λιπαρών τροφών, συγκριτικά με τους άνδρες χαμηλού κινδύνου.

Η Δρ Ρέιτσελ Μπάττερχαμ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας της Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξηγεί ότι «ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ενδιαφέρεται για οτιδήποτε έχει να κάνει με τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες. Οι άνδρες αυτοί λοιπόν είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να τρώνε περισσότερο».

Μετά πάντως από την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του γονιδίου FTO οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν περισσότερο τα παχύσαρκα άτομα.

Η σωματική άσκηση όπως η ποδηλασία είναι ένας καλός τρόπος μείωσης των επιπέδων της ghrelin. Επίσης τα πρωτεϊνούχα γεύματα μπορούν να συντελέσουν σε μείωση της.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχομένως στο μακρινό παρελθόν οι μεταλλάξεις του γονιδίου FTO ήταν σωτήριες για τον άνθρωπο καθώς τα επιπλέον κιλά τον βοηθούσαν να επιζεί τους χειμερινούς μήνες. 






Πηγή : in.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Δωρεάν διακοπές για όλους

Δωρεάν διακοπές για όλους

Ολοκληρώθηκε και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΕΟΤ ο κατάλογος με τα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξήμερων διακοπών του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού, «Τουρισμός για Όλους 2013 - 2014».
Τα στοιχεία των καταλυμάτων -ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και κάμπινγκ- θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τον συνεχιζόμενο έλεγχο από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δυο χρονικές περιόδους, η πρώτη από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και η δεύτερη από Φεβρουάριο 2014 έως 31 Μαΐου 2014 και αφορά 72.000 δικαιούχους.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, αυτά διαμορφώνονται σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, στις 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί) και 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί). Για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.
Στόχος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 2013 - 2014 είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης. Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών, θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ από τις 19 Ιουλίου και μετά. Πληροφορίες σχετικά με τα συνεργαζόμενα καταλύματα και οδηγίες προς τους δικαιούχους, στο site του ΕΟΤ (www.eot.gr).






Πηγή : imerisia.gr

Σάλος με την κατάργηση του πενθημέρου και του οκταώρου


- «Πονηρή» διάταξη της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 103- Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες- Ο εργαζόμενος θα παίρνει μεν 586 ευρώ, αλλά για περισσότερο χρόνο εργασίας- Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Να… καταργήσει την πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή, διαγράφεται από το άρθρο 103 (το οποίο αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού) η φράση που διευκρινίζει ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».

Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί ένας εργοδότης να δίνει στον υπάλληλό του ή τον εργατοτεχνίτη τα 586 ευρώ το μήνα, αλλά να τον αναγκάζει να δουλεύει έξι ή ακόμα και εφτά ημέρες την εβδομάδα, ή να εργάζεται 10 και 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα. Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες!

Συγκεκριμένα το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, ότι «έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».

Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Για ανυπόστατες φήμες και διαρροές περί κατάργησης του 8ώρου, κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά το σάλο που προκλήθηκε με την νομοτεχνική βελτίωση στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η βελτίωση αυτή που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα.

Η ανακοίνωση:

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διαψεύδει κατηγορηματικά ανυπόστατες φήμες και διαρροές περί κατάργησης του 8ώρου.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού  και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.
Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.

Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα.






Πηγή : protothema.gr

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% πιλοτικά από 1η Αυγούστου

Κοντά σε συμφωνία για την πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκονται τρόικα και οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%, ώστε ο νέος συντελεστής να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Μέτρο το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και έχει επίμονα ζητηθεί από την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τόσο θα περιορίζονται και τα φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εργάζονται επί των λεπτομερειών για την προώθηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, αλλά όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή (πιθανότατα για 4 με 6 μήνες), μέχρι να καταστεί σαφές εάν το μέτρο αποδίδει ή όχι. Μάλιστα, κάθε μήνα αναμένεται να γίνεται έλεγχος σχετικά με τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί, με το εάν έχει αυξηθεί ή όχι η κατανάλωση και εν γένει εάν η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση οδηγεί σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην αγορά, σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς. Από τα αποτελέσματα των μηνιαίων αυτών ελέγχων θα εξαρτηθεί στο τέλος της περιόδου πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και το εάν ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει μόνιμα ή όχι.
Επίσης, για να διασφαλιστεί ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα «περάσει» στους καταναλωτές –που είναι και το ζητούμενο– εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής. Δηλαδή, στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων να υπάρχει η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές, από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμοστεί.
Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα ξανά τον Σεπτέμβριο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τον επόμενο έλεγχό τους επί του ελληνικού προγράμματος στις 9 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης από την 1η Αυγούστου, θα υπάρχουν στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου για ένα μήνα και πλέον. Ετσι, τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσουν στον πρώτο έλεγχο αποδοτικότητας του μέτρου. Η τρόικα ποτέ δεν υποστήριξε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς εκτιμά ότι η οποιαδήποτε μείωση φορολογίας δεν θα ενισχύσει ούτε την κίνηση στην αγορά ούτε τα δημόσια έσοδα. Γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα θέματα που θα εξετάσει τον Σεπτέμβριο θα είναι το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ευεργετικά για τον προϋπολογισμό και την οικονομία.






Πηγή : kathimerini.gr

Αυγουστιάτικο μαρτύριο με τις φοροδηλώσεις

Αυγουστιάτικο μαρτύριο με τις φοροδηλώσεις

Με μεγάλη ταλαιπωρία των φορολογουμένων και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες φορολογουμένους. Η τρίμηνη καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών στην ενεργοποίηση του Taxisnet για την υποδοχή των δηλώσεων, η υποχρέωση περίπου 1.500.000 μισθωτών και συνταξιούχων να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και να προμηθευθούν κλειδάριθμο από την Εφορία, οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από ασφαλιστικά ταμεία και εκκαθαριστές μισθοδοσίας του Δημοσίου στην έκδοση και αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών του 2012, η μη έγκαιρη αποστολή κωδικών για το Taxisnet, το πολυθρύλητο «σίριαλ» με τους τόκους των καταθέσεων που έως σήμερα δεν έχουν αποτυπωθεί στα ηλεκτρονικά έντυπα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και ο φόρτος εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι κάποιοι από τους λόγους που καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές δηλώσεις τους κυριολεκτικά από την... παραλία.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ. Από την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου θα αρχίζουν να εκπνέουν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων (αρχικά το 1 και το 2) ενώ η υποβολή θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου με βάση τον σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.700.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, έχουν περιθώριο από 5 έως και 46 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν εγκαίρως μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Taxisnet τις φορολογικές τους δηλώσεις. To υπουργείο προειδοποιεί ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις προθεσμίες υποβολής που έχουν οριστεί, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης, εντούτοις έχουν ενημερώσει τους λογιστές-φοροτεχνικούς ότι το Taxisnet θα κάνει δεκτές τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την τελευταία καταληκτική ημερομηνία, την 30ή Αυγούστου.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Τα προβλήματα που αναγκάζουν πολλούς φορολογουμένους να υποβάλουν το E1 κυριολεκτικά από την παραλία ξεκινούν από τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην προετοιμασία της υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και του νέου ηλεκτρονικού εντύπου Ε1.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου κάθε οικονομικού έτους. Φέτος ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Μαΐου οπότε και ενεργοποιήθηκε η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, παρά την προεκλογική περίοδο και την τεταμένη πολιτική κατάσταση, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είχε ξεκινήσει στις 9 Μαΐου και είχε ολοκληρωθεί στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα, λόγω της καθυστερημένης υποβολής, η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2012 διήρκεσε έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η υποβολή των δηλώσεων σκοντάφτει και σε πολλά εμπόδια, αποτέλεσμα και της ελλιπούς προετοιμασίας από το υπουργείο Οικονομικών. Η υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο από όλους τους φορολογουμένους (εξαιρουμένων ελαχίστων ειδικών περιπτώσεων που μπορούν να την υποβάλουν και χειρόγραφα) έχει οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες στις εφορίες προκειμένου να προμηθευθούν τους κωδικούς για το Taxisnet. Καθώς στα τμήματα Μητρώου των εφοριών επικρατεί ήδη από τα τέλη Μαΐου μεγάλος συνωστισμός το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ενδιάμεσα στην αποστολή κλειδαρίθμων μέσω συστημένων επιστολών για να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αποφορτίσει την κατάσταση.

ΟΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΙ. Ενεργοποίησε δε και ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για το εάν έχουν λάβει ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο. Ωστόσο χιλιάδες επιστολές με κλειδαρίθμους δεν παραλήφθηκαν από τους φορολογουμένους, καθώς τα ΕΛΤΑ δεν τους εντόπισαν. Επιπρόσθετα, η διαδικασία ενεργοποίησης κλειδαρίθμου δημιούργησε πρόσθετη γραφειοκρατία στους φοροτεχνικούς. Αυτό διότι η αίτηση εγγραφής στο Taxisnet που προηγείται της λήψης των κωδικών από τις εφορίες γίνεται αναγκαστικά ηλεκτρονικά. Ετσι, τα λογιστικά γραφεία ξαφνικά βρέθηκαν να επιτελούν έργο Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών, κυρίως συνταξιούχων και ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ ή γνώση υπολογιστών.
Κομφούζιο επικρατεί και με τις βεβαιώσεις αποδοχών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και δημοσίων φορέων. Για πρώτη φορά οι βεβαιώσεις αποδοχών του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων ταμείων χορηγήθηκαν φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι ασφαλιστικοί αυτοί φορείς έδωσαν στους συνταξιούχους τους τη δυνατότητα να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις βεβαιώσεις αποδοχών τους μέσω του Ιντερνετ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης - γήρατος, αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Ωστόσο η ενεργοποίηση των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών έγινε με καθυστέρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ανέμεναν την ταχυδρόμηση των βεβαιώσεων μη γνωρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά και στον ΟΑΕΕ, ο οποίος απέστειλε ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, η διαδικασία καθυστέρησε καθώς ο ασφαλιστικός οργανισμός ανέμενε σχετική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας δημοσίων φορέων κοινοποίησαν λάθος ή ελλιπή στοιχεία στους φορολογούμενους, τα οποία εν συνεχεία διορθώθηκαν, απαιτώντας όμως προσθετό χρόνο.

ΟΙ ΤΟΚΟΙ. Στα προβλήματα υποβολής των δηλώσεων προστίθεται και η υπόθεση με τη δήλωση των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Από τις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει μέσω αρμοδίων στελεχών του ότι οι τράπεζες θα απέστελλαν στη ΓΓΠΣ έως τις 14 Ιουνίου τα στοιχεία για τους χρεωστικούς και πιστωτικούς τόκους καταθέσεων που διαθέτουν σε αυτές οι φορολογούμενοι, ώστε αυτά να προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις. Τελικά τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία στις αρχές Ιουλίου και μέχρι και χθες δεν είχαν εμφανιστεί στις δηλώσεις των φορολογουμένων.
Η ΓΓΠΣ ανακοίνωσε χθες ότι η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, παρά το ότι μέχρι και τη Δευτέρα συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων. Το υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στις τράπεζες, τονίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος τύπος στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις. Η ουσία είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση, καθώς αναμένουν να δουν συμπληρωμένα τα στοιχεία των τόκων στο Ε1.






Πηγή : tanea.gr

Έκλεβε κρανία και οστά από τάφους και τα πουλούσε


Συνελήφθη 47χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στην κατοχή του 56 κρανία και άλλα οστά, τα οποία είχε κλέψει από νεκροταφείο εκκλησίας και προσπαθούσε να τα πουλήσει σε υπαίθρια αγορά.



Ένας άνδρας από την Αυστρία κατηγορείται για τη διατάραξη των νεκρών, αφού οι αστυνομικές αρχές της χώρας ανακάλυψαν 56 κρανία και 55 άλλα οστά σε "μουσείο" το οποίο είχε δημιουργήσει μέσα στο σπίτι του.
Οι αρχές, στην επαρχία Μπούργκενλαντ, δήλωσαν ότι ο άνδρας είχε αφαιρέσει τα λείψανα, χωρίς άδεια, από το νεκροταφείο μιας εκκλησίας, ενώ ανακοίνωσαν ότι τα οστά έχουν πλέον επιστραφεί.
Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τον 47χρονο, του οποίου το όνομα δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, όταν αυτός προσπάθησε να πουλήσει τρία κρανία και δύο οστά σε μια υπαίθρια αγορά, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στα 37 χρόνια της καριέρας του και δεν μπορούσε να φανταστεί γιατί αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο συνέλεγε οστά, αλλά προσπαθούσε και να τα πουλήσει.





Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την Ελούντα, στη Ρόδο το ζεύγος Irina Shayk- Cristiano Ronaldo

Μετά την Ελούντα, στη Ρόδο το ζεύγος Irina Shayk- Cristiano Ronaldo

Συνεχίζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα το διάσημο τοπ-μοντελ Irina Shayk και ο πασίγνωστος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης Cristiano Ronaldo.
Μετά την Ελούντα της Κρήτης το ζεύγος μετέβη στη Ρόδο και μένουν σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Λίνδο.
Ο φακός τους «συνέλαβε» σε ερωτικά παιχνίδια στη θάλασσα, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής το διάσημο ζευγάρι βγήκε για φαγητό, με τον Ronaldo να φοράει ένα καπέλο για να κρύψει το πρόσωπό του.
Πάντως, ο Ronaldo φαίνεται να αγαπάει τη χώρα μας, καθώς αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πορτογάλος επισκέπτεται την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.






Πηγή : attikipress.gr

Στην έρημο Ναμίμπια η «εκρηκτική» Kate Upton

Στην έρημο Ναμίμπια η «εκρηκτική» Kate Upton

Η 22χρονη ξανθιά καλλονή Kate Upton, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τις σέξι φωτογραφίσεις που έκανε στο Sports Illustrated τραβάει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της με τη νέα της φωτογράφιση για την διαφημιστική καμπάνια των Redemption Choppers 2013.
Η... πληθωρική Kate Upton ποζάρει με φόντο τους αμμόλοφους και κάτω από την αποπνικτική ζέστη της ερήμου Ναμίμπια με χάρη και χαμόγελο, δείχνοντας ότι δεν «κωλώνει» πουθενά, καθώς έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ημίγυμνη φωτογράφιση στους πάγους!
Σημειώνεται, πως η εταιρία που φτιάχνει custom-made μοτοσικλέτες και την αντίστοιχη biker-chic σειρά ρούχων έχει σκοπό να διαθέσει το 50% από τα έσοδά της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.






Πηγή : attikipress.gr

Κι όμως: η Jennifer Lopez έχει πλαδαρή κοιλιά! (Video)

lopez3.jpg

«Μιρλιάζεις» με το αγύμναστο σώμα σου και το σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές πριν βάλεις το μπικίνι; Άσε μας κουκλίτσα  μου! Εδώ κοτζάμ Jennifer Lopez βγήκε με top-άκι στη συναυλία της και μας έδειξε ότι οι κοιλιακοί της είναι... μύθος!

lopez1.jpg

Η Λατίνα ντίβα τραγούδησε στο φεστιβάλ του Hyde Park και, εκτός από την εκπληκτική της ερμηνεία, τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με το... πλαδαρό κορμί της.



Δεν λέω... Καμπυλωτή και «ζουμερή» η Jenny from the block, αλλά η κοιλιά της σε «κοινή θνητή» παραπέμπει!
Και καλά κάνει η τραγουδίστρια, για να βλέπεις κι εσύ και να παραδειγματίζεσαι: στα 43 της είναι, μανούλα έχει γίνει, αλλά κόμπλεξ με το χαλαρό κορμί... ΔΕΝ έχει και στη φόρα άνετα το βγάζει!
lopez2.jpg







Πηγή : star.gr

Οι εργαζόμενοι σε υπολογιστή δικαιούνται 15λεπτα διαλείμματα ανά δίωρο



Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά σε εκδότη εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ του νομού Μαγνησίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εργασία του χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Διάλειμμα διάρκειας 15λεπτών κάθε δύο ώρες έχουν όσοι εργάζονται μπροστά στην οθόνη υπολογιστή, έκρινε με απόφασή του το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με την απόφαση, ωστόσο, ο χρόνος των διαλειμμάτων στους εργαζόμενους δεν μπορεί να αθροίζεται, ενώ τα διαλλείματα θα πρέπει να χορηγούνται κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων.

Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά σε εκδότη εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ του νομού Μαγνησίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εργασία του χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο εν λόγω υπάλληλος ζητούσε με προσφυγές στη Δικαιοσύνη να αποζημιωθεί για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη (ΚΤΕΛ) αλλά και χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη. Στις προσφυγές του ενώπιον της δικαιοσύνης, ο υπάλληλος επικαλούνταν το ΠΔ 398/1994 και την διαιτητική απόφαση 9/1997, η οποία καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολουμένων στα ΚΤΕΛ.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ. αριθμόν 85/2013 απόφασή του απέρριψε την αίτησή του, καθώς στην επίμαχη διαιτητική απόφαση δεν αναφέρεται εάν έχει γίνει αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για τη χορήγηση του διαλείμματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγησή του.

Ωστόσο, δέχθηκε ότι οι εργαζόμενοι μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται διάλειμμα ανά δίωρο διάρκειας 15 λεπτών, όπως αναφέρει και η Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την αρεοπαγίτικη απόφαση η χορήγηση του επίμαχου διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».





Πηγή : protothema.gr

Εντυπωσιακός εξωπλανήτης με χρώμα βαθύ μπλε


Εντυπωσιακός εξωπλανήτης με χρώμα βαθύ μπλε

Εντυπωσιακό εξωπλανήτη με χρώμα βαθύ μπλε του κοβαλτίου, που στην εμφάνιση μοιάζει αρκετά με τη Γη, εντόπισαν ερευνητές της NASA με το τηλεσκόπιο Hubble. Οπως επισημαίνουν, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που καταφέρνουν να διακρίνουν το χρώμα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Η γιγάντια μπλε μάζα αερίων που ονομάστηκε HD 189733b εντοπίστηκε σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 63 έτη φωτός μακριά. Το τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να ξεχωρίσει το χρώμα του πλανήτη, μετρώντας το φως του καθώς αυτός κινούνταν γύρω από το μητρικό του άστρο.

«Είδαμε το φως να γίνεται όλο και λιγότερο φωτεινό στο μπλε, αλλά όχι στο πράσινο ή το κόκκινο» εξηγεί ο Φρέντερικ Ποντ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και συντάκτης της σχετικής μελέτης.

«Αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο που εξαφανίστηκε στο μπλε είχε αυτό το χρώμα, επειδή το φως έλειπε στο μπλε, αλλά όχι στο κόκκινο, όταν ήταν κρυμμένο».

Η μελέτη αυτή, θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Astrophysical Journal Letters και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η ατμόσφαιρα του HD 189733b περιέχει «σύννεφα», πολύ διαφορετικά ωστόσο από αυτά της Γης.

«Υποψιαζόμασταν ότι αυτός ο πλανήτης είχε σύννεφα των σωματιδίων πυριτίου και ο ευκολότερος τρόπος για την ανίχνευση τους ήταν μέσω της διάχυσης φωτός» διευκρίνισε ο Ποντ σε συνεντευξή του την Πέμπτη.

Το μπλε χρώμα του HD 189733b συμβαδίζει με την αρχική εικασία ότι πολύ μικρές σταγόνες από πυριτικά άλατα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη σκορπίζουν περισσότερο μπλε παρά κόκκινο φως.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα δώσουν νέα στοιχεία για τη χημική σύνθεση και τη δομή των νεφών του HD 189733b και ίσως και άλλων αντίστοιχων εξωπλανητών, γνωστούς ως «Καυτοί Δίες».

Ουσιαστικά με τον όρο «καυτός Δίας» περιγράφονται γιγάντιοι πλανήτες αερίων που περιστρέφονται υπερβολικά κοντά στα μητρικά αστέρια τους αναπτύσσοντας πρωτοφανείς θερμοκρασίες στη μία πλευρά τους, ενώ η άλλη είναι πάντα στο σκοτάδι.

Η επιβεβαίωση των νεφών στην HD 189733b θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για τις πλανητικές ατμόσφαιρες καυτός Δίας, λένε οι επιστήμονες.

Οπως εξηγεί ο Ποντ, ο HD 189733b έχει χρώμα παρόμοιο με αυτό της Γης, ωστόσο αυτή είναι και η μοναδική του ομοιότητα με τον πλανήτη μας: «Σε αυτόν την ταραχώδη εξωγήινο κόσμο, η πρωινή θερμοκρασία των πλανητών αγγίζει τους 1.093 ° C με ανέμους που φτάνουν τα 7.242 χιλιόμετρα την ώρα».






Πηγή : gothess.gr

"Κόκκινη ζώνη" ολόκληρη η Αττική για τον Ιό του Δυτικού Νείλου



Σε κλοιό επικίνδυνων κουνουπιών όπως το Ίλιον, Παλαιό Φάληρο, Νέα Χαλκηδόνα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια, αλλά και η καρδιά της Αθήνας

Στο… κόκκινο βρίσκεται η Αττική σε ό,τι αφορά στον πληθυσμό των μολυσμένων με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της εντομολογικής επιτήρησης που διενεργούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι πολύ έντονη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μετάδοση του ιού και στους ανθρώπους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές τουλάχιστον το 1/3 των πληθυσμών των κουνουπιών που ελέγχονται μέσω ειδικών παγίδων στο πλαίσιο της εντομολογικής επιτήρησης έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.

Ίλιον, Παλαιό Φάληρο, Νέα Χαλκηδόνα, Χαλάνδρι,  Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Πατήσια αλλά και η καρδιά της Αθήνας, βρίθουν μολυσμένων κουνουπιών.

Αναλόγως υψηλή -αλλά κι αναμενόμενη με βάση τα περυσινά ευρήματα- κινητικότητα των κουνουπιών καταγράφεται και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Από αυτές τις περιοχές προέκυψε άλλωστε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου σε ηλικιωμένο άνδρα στην Αρτέμιδα (συγκεκριμένα στα Σπάτα), όπου τα κουνούπια κάνουν τις εφορμήσεις τους κατά σμήνη από τα τέλη του περασμένου Μαϊου.

Ηλικιωμένοι και ασθενείς με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένοι) αποτελούν κι εφέτος, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις ομάδες – στόχους των κουνουπιών.

Ο απολογισμός της περσινής επιδημίας της λοίμωξης κατέδειξε ότι οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο ηλικία τα 70 έτη, ενώ σε ό,τι αφορά το φύλο ο ιός του Δυτικού Νείλου «προτιμούσε» άνδρες: από τα 109 βαριά περιστατικά λοίμωξης, τα 71 αφορούσαν άνδρες και τα 38 γυναίκες.
Συνολικά πέρυσι διαγνώστηκαν 161 κρούσματα και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 52 ασθενείς εκδήλωσαν ήπιες εκδηλώσεις της λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο.

Οι εστίες της επιδημίας
 

Η περυσινή επιδημία είχε δύο «κέντρα», στο λεκανοπέδιο Αττικής και στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας. Ειδικότερα, στα νότια προάστια, Φάληρο, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Καλλιθέα καθώς και στον Πειραιά καταγράφηκε το 28% των κρουσμάτων σοβαρής λοίμωξης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες περιοχές βρέθηκαν στον κλοιό των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου όλο τον περυσινό Ιούλιο.

Στο βόρειο άκρο της χώρας ο ιός «θέριεψε» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπου καταγράφηκε το 42% των συνολικών σοβαρών κρουσμάτων, με τις περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης να βρίσκονται στο κόκκινο από τις επιθέσεις των κουνουπιών.






Πηγή : protothema.gr

Λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία από βλαστοκύτταρα θα μειώσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα



Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα άνοιξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν λειτουργικά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων!
Η σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητά αγγεία που μπορούν να επιζήσουν στον οργανισμό ακόμη και για διάστημα εννέα μηνών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ώστε να αναπτυχθούν πρόδρομα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετατρέπονται σε αγγεία.
Τα αγγεία καλλιεργήθηκαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου ποντικιών, ενώ δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή τους λειτουργούσαν κανονικά. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνέχισαν να λειτουργούν για διάστημα 280 ημερών.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η δυνατότητα αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων ή η ανάπτυξη νέων φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και για τον διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναπτύξουν τεχνητά αγγεία με εμφύτευση βλαστοκυττάρων και κάτω από το δέρμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κι αυτό γιατί ενώ τα αγγεία αναπτύχθηκαν, είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής και απαιτούσαν πενταπλάσια ποσότητα πρόδρομων κυττάρων.
«Η ομάδα μας δημιούργησε μια αποτελεσματική μέθοδο για την παραγωγή πρόδρομων κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποίησε για να αναπτύξει δίκτυα αιμοφόρων αγγείων σε ζωντανά ποντίκια», αναφέρει στην έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Rakesh Jain, από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.
Συμπλήρωσε δε ότι η τεχνολογία που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα έχει αλλάξει σημαντικά τις δυνατότητες στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής που βασίζεται στα κύτταρα, τόνισε ωστόσο ότι «η πρόκληση της άντλησης λειτουργικών κυττάρων από αυτά τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εξακολουθεί να υπάρχει».






Πηγή : naftemporiki.gr

Νέος σχεδιασμός για το Google Play!



Το διαδικτυακό κατάστημα της Google αλλάζει σχεδιασμό και όλοι οι χρήστες Android συσκευών που αγοράζουν νέες εφαρμογές από τον υπολογιστή τους, μπορούν πλέον να το απολαύσουν.

Ο νέος σχεδιασμός του Google Play έχει πολλές βελτιώσεις στην απόδοση με αποτέλεσμα η πλοήγηση να είναι πολύ πιο γρήγορη και ρευστή.

Η Google τροποποίησε και τη σελίδα των συσκευών, καθώς, δεν επιτρέπει πλέον στους χρήστες να δουν τις εγκατεστημένες εφαρμογές στις συσκευές τους και / ή tablet PC από το κατάστημα στο διαδίκτυο.




Πηγή : newsit.gr

'Ενα κορίτσι με τα όλα του!

Είναι μόλις 21 ετών κι όμως για πολλούς αποτελεί το απόλυτο μοντέλο της νέας εποχής. Ένα κορίτσι γεμάτο υγεία μακριά από τα ανορεκτικά πρότυπα του παρελθόντος και τις πρωταγωνίστριες της πασαρέλας που έπιναν για μέρες μόνο χυμούς πριν από κάθε επίδειξη προκειμένου να μπουν στα ρούχα με νούμερο 0.



Η Κέιτ Άπτον από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στον χώρο της μόδας εντυπωσίασε με τις καμπύλες της αλλά και την παιδικότητα του προσώπου της. Σήμερα έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή του modeling και είναι περιζήτητη από εκατοντάδες εταιρείες σε ολόκληρο τον Κόσμο.



Πριν από λίγες μέρες η ξανθιά καλλονή φωτογραφήθηκε για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας Redemption Chopper’s - που ειδικεύεται σε μηχανές και είδη για ρόκερς - στην έρημο της Ναμίμπια φορώντας σέξι body, αποκαλυπτικά t shirt και δερμάτινα μπουφάν που προτιμούν οι λάτρεις των μηχανών.







Πηγή : real.gr