1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΥouTube Music Awards στις 3 Νοεμβρίου

ΥouTube Music Awards στις 3 Νοεμβρίου

Τα πρώτα μουσικά του βραβεία διοργανώνει ο δημοφιλής ιστότοπος αναπαραγωγής βίντεο YouTube στις 3 Νοεμβρίου, σε μια εκδήλωση, που θα τραγουδήσουν ζωντανά οι Lady Gaga και Eminem.
Τα ΥouTube Music Awards, όπως ονομάζονται, θα προβληθούν ζωντανά μέσω του YouTube και «τιμούν τους καλλιτέχνες και τα τραγούδια τα οποία αναδείξατε σε επιτυχίες τον χρόνο που πέρασε».
«Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν βάσει των βίντεο που παρακολουθήσατε και μοιραστήκατε τον χρόνο που πέρασε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του youtube.
 Μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων, στις 18 Οκτωβρίου, οι χρήστες θα αναλάβουν να αναδείξουν τους νικητές αναρτώντας τις προτιμήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται, πως τις τελευταίες ημέρες πριν την απονομή, οι υποψήφιοι θα αναρτούν στο YouTube επίσημα βίντεο, παρωδίες, διασκευές, συνεντεύξεις και άλλο υλικό.
Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, ενώ ξεχωριστά σόου θα διοργανωθούν στο Λονδίνο, τη Μόσχα, τη Σεούλ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Οικοδεσπότης της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός Τζέισον Σουάρτσμαν, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Σπάικ Τζόουνς.






Πηγή : attikipress.gr

Διπλή μαστεκτομή για την Anastacia

Ήταν το 2003 που η Anastacia χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Πολέμησε και κέρδισε τη μάχη... δυστυχώς προσωρινά, καθώς μέσα σε δέκα χρόνια η νόσος επανήλθε και πλέον δεν υπήρχε περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, εκτός της μαστεκτομής. Έτσι η διάσημη 45χρονη ερμηνεύτρια υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή και όπως ο εκπρόσωπός της ανακοίνωσε, θέλησε να δημοσιοποιηθεί για να στηρίξει κι άλλες ασθενείς, καθώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας για την ενημέρωση και την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

Τον Φεβρουάριο που διαγνώστηκε ο καρκίνος για δεύτερη φορά, η Anastacia ακύρωσε την περιοδεία της στην Ευρώπη. "Διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού για δεύτερη φορά και πλέον είμαι στα τελικά στάδια της αποθεραπείας μου μετά την υποβολή μου σε διπλή μαστεκτομή. Ήταν ένα έντονο ταξίδι αλλά αισθάνομαι υπέροχα και είμαι έτοιμη να ξεκινήσω ένα καινούργιο κεφάλαιο. Ο Μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού προσφέρει σε όσες αντιμετωπίζουν την ασθένεια μία ευκαιρία να πάρουν δύναμη και στήριξη η μία από την άλλη. Η έγκαιρη διάγνωση μου έσωσε τη ζωή δύο φορές. Θα συνεχίσω να μάχομαι και να υψώνω τη φωνή μου με κάθε τρόπο που μπορώ" ανέφερε η καλλιτέχνις σε ανακοίνωσή της.





Πηγή : real.gr

Η ηλεκτρική σκούπα επιδεινώνει τις αλλεργίες

Η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας για την καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες δημιουργώντας ένα λεπτό «νέφος» σκόνης, βακτηρίων και μούχλας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η ηλεκτρική σκούπα ρουφάει τα σωματίδια από τα σκονισμένα χαλιά και έπιπλα και τα ψεκάζει στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτά να αιωρούνται στα δωμάτια και να εισπνέονται.
Σύμφωνα με μία ομάδα Αυστραλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον βιολόγο Δρ. Luke Knibbs, τα βακτήρια και η μούχλα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργίες, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απελευθερώνονται στον αέρα και θανατηφόρα βακτήρια εξαιτίας της ηλεκτρικής σκούπας.
Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Applied and Environmental Microbiology”, πραγματοποίησαν πειράματα σε Αυστραλία και Καναδά και εντόπισαν σε σκόνη που μάζεψαν από 21 ηλεκτρικές σκούπες ίχνη DNA σε ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, καθώς και DNA από βακτήρια βρεφικής αλλαντίασης, (βοτυλικό κλοστρίδιο). Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε μία «καθαρή» αεροσήραγγα, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη πηγή βακτηρίων και μούχλας, όπως κατοικίδια ή άλλα ζώα.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η σκόνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των σπιτιών μπορεί να αποτελέσει φορέα βρεφικής αλλαντίασης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη νόσο με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μία νευροτοξίνη. Η βρεφική αλλαντίαση εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών και η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια μέχρι αιφνίδιο θάνατο.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Knibbs, η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αξιολογούνται πάσχοντες από αλλεργίες, άσθμα ή λοιμώδη νοσήματα.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως το ανθρώπινο δέρμα και οι τρίχες ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό σκόνης στο εσωτερικό των σπιτιών, ενώ θεωρούνται σημαντικές πηγές βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά λοιμώξεων.





Πηγή : enet.gr

Φυλάκιση δύο ετών σε ιερέα που ξυλοκοπούσε την ανήλικη κόρη του

Φυλάκιση δύο ετών σε ιερέα που ξυλοκοπούσε την ανήλικη κόρη του

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες ερήμην του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ένας ιερέας κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό της ανήλικης κόρης του.
Σύμφωνα με τη Ροδιακή, πρόκειται για μια τραγική ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν η κόρη του ιερέα ήταν μόλις οχτώ ετών.
Η κοπέλα, που φιλοξενείται στον ξενώνα κακοκποιημένων γυναικών. βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και με δάκρυα στα μάτια, περιέγραψε τα όσα βίωσε από τον πατέρα της.
Η χθεσινή υπόθεση αφορούσε μόνο τα περιστατικά που σημειώθηκαν το 2008 και το 2009 σε βάρος της τότε ανήλικης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο εκείνη ο ιερέας προξένησε σωματικές βλάβες στην κόρη του η οποία τότε ήταν 15 ετών, καταφέροντας της δύο μπουνιές, χαστούκια, ενώ επίσης την χτύπησε και με καλώδιο τηλεφώνου προκαλώντας της μώλωπες.






Πηγή : imerisia.gr

Δείτε συγκινητικό βίντεο με σκύλο που προσπαθεί να προσεγγίσει αγοράκι με σύνδρομο Ντάουν



Το λαμπραντόρ επέμενε με τόση υπομονή και τόση τρυφερότητα, που τελικά το αγοράκι το πήρε αγκαλιά 

Ένα βίντεο που ραγίζει καρδιές κάνει το γύρο του διαδικτύου και το οποίο αποδεικνύει γιατί ο σκύλος είναι τελικά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, το σκυλάκι που ακούει στο όνομα Ιμαλάια, προσπαθεί ξανά και ξανά να καταφέρει ένα αγοράκι με σύνδρομο Ντάουν να παίξουν, εκείνο όμως φοβάται και απορρίπτει τις γλυκές προσπάθειες του σκύλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχόλιο της μητέρας του, ο μικρός Χέρμαν εξαιτίας της ασθένειάς του αποφεύγει τη σωματική επαφή είτε με ανθρώπους είτε με ζώα.

«Ο Χέρμαν είναι συνήθως απόμακρος και αποφεύγει την ανθρώπινη επαφή. Δεν του αρέσει να τον αγγίζουν αλλά η Ιμαλάια επέμενε με τόση υπομονή και τόση τρυφερότητα που τελικά την αφήνει να κάνει οτιδήποτε», τονίζει η μητέρα του αγοριού.

Όμως η Ιμαλάια δεν το έβαλε κάτω και τελικά κατάφερε να διώξει τους φόβους και τους ενδοιασμούς του παιδιού.

Ο μικρός Χέρμαν την πήρε αγκαλιά (λίγο μετά το τρίτο λεπτό στο βίντεο), προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στη μητέρα του παιδιού και στους περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους που έχουν δει το βίντεο.

Το βίντεο της συνάντησής τους, το ανέβασε η μητέρα του Χέρμαν στο διαδίκτυο και δείχνει τα πρώτα διστακτικά «βήματα» της γνωριμίας τους, την επιφυλακτικότητα του αγοριού και την απίστευτη αντίληψη, υπομονή και τρυφερότητα του σκύλου.





Πηγή : protothema.gr

Το Cassini βρίσκει πλαστικό στον Τιτάνα



Το διαστημικό σκάφος Cassini ανιχνεύει για πρώτη φορά στο Ηλιακό Σύστημα (πέραν της Γης) χημικά στοιχεία απαραίτητα για την κατασκευή πλαστικών υλικών.
Η ανακάλυψη έγινε με το φασματόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας του σκάφους (Composite InfraRed Spectrometer - CIRS), το οποίο ανακάλυψε μόρια προπυλενίου στην ατμόσφαιρα του Τιτάν α, δορυφόρου του Κρόνου. Το μόριο αυτό αποτελείται από τρία άτομα άνθρακα και έξι άτομα υδρογόνου (C3H6) και στη Γη, συνδέοντας πολλά  τέτοια μόρια μαζί παράγονται αλυσίδες πολυπροπυλενίου, βασικό συστατικό πολλών από τα κοινά πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη καλύπτει ένα κενό στις παρατηρήσεις του Τιτάνα, όταν το Voyager 1 είχε γίνει το 1981 το πρώτο σκάφος που πλησίασε και παρατήρησε το δορυφόρο. Στην καφέ ατμόσφαιρά του, το Voyager είχε καταγράψει την παρουσία υδρογονανθράκων, των πρωταρχικών χημικών στοιχείων που συνιστούν τα πετρελαιοειδή.
Οι φυσικοί είχαν βρει τότε εξήγηση για την παρουσία τέτοιων χημικών ενώσεων. Παράγονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού φωτός με το μεθάνιο, του δεύτερου σε περιεκτικότητα αερίου της ατμόσφαιρας του Τιτάνα (μετά το άζωτο), δημιουργώντας αιθάνιο, προπάνιο και άλλα στοιχεία, είτε βαρύτερα είτε ελαφρύτερα από το προπυλένιο. Ενώ το Voyager είχε ανιχνεύσει τέτοια μόρια, δεν είχε ανακαλύψει προπυλένιο, η έλλειψη του οποίου θα ήταν σαν ένας χαμένος κρίκος της χημείας του Τιτάνα.
«Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας του ασθενούς φάσματος του προπυλενίου σε σχέση με άλλα στοιχεία των κατώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας που έχουν πιο ισχυρές υπογραφές», εξηγεί ο ερευνητής της NASA Michael Flasar.  «Η επιτυχία αυτή ενισχύει την πεποίθησή μας πως θα βρούμε και άλλα χημικά στοιχεία που κρύβονται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα».
O Τιτάνας έχει το μισό μέγεθος της Γης και είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δορυφόρος του Ηλιακού Συστήματος, μετά το Γανυμήδη ο οποίος περιφέρεται γύρω από το Δία. H ατμόσφαιρά του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ διάφορα καιρικά φαινόμενα και η μορφολογία του εδάφους του παραπέμπουν σε εντυπωσιακές ομοιότητες με τη Γη (κανάλια, ποτάμια, θάλασσες από υγρό μεθάνιο και αιθάνιο κτλ).
«Είμαι πάντα πολύ ικανοποιημένος όταν ανακαλύπτουμε ένα μόριο που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ σε μία ατμόσφαιρα», λέει ο Scott Eddington, επιστήμονας της ομάδας του Cassini. «Το νέο αυτό κομμάτι του παζλ θα μας προσφέρει ένα παραπάνω στοιχείο στην κατανόηση του χημικού ζωολογικού κήπου που συνιστά την ατμόσφαιρα του Τιτάνα».
Η ανακάλυψη πλαστικού στον Τιτάνα έγινε από επιστήμονες της NASA και δημοσιεύεται στο περιοδικό the Astrophysical Journal Letters.






Πηγή : naftemporiki.gr

Ελικόπτερα θα ρίξουν εμβόλια κατά της λύσσας στην Κεντρική Μακεδονία

Ελικόπτερα θα ρίξουν εμβόλια κατά της λύσσας στην Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη
Δολώματα που περιέχουν αντιλυσσικό εμβόλιο θα πέσουν από τον ουρανό τον Οκτώβριο σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες και άλλα ζώα.
Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ρίψεις εμβολίου από εναέρια μέσα θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 11-18 Οκτωβρίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
Όπως δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Γκουντενούδης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τα τέλη του φετινού Αυγούστου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα λύσσας, από τα οποία τα οποία τα 24 αφορούσαν αλεπούδες, δύο καταγράφηκαν σε σκύλους και ένα σε γάτα.
Επιπλέον, ένα κρούσμα σε άνθρωπο καταγράφηκε τον Ιούλιο στο νομό Σερρών.
Η εμφάνιση λύσσας μπορεί να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου.
Οι κάτοικοι καλούνται να εμβολιάσουν τα οικόσιτα ζώα και να βρίσκονται σε επαγρύπνιση για άγρια ζώα που δείχνουν ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά.
Ο ιός της λύσσας προκαλεί εγκεφαλίτιδα και χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα είναι πάντα θανατηφόρος για τον άνθρωπο.

Η ασθένεια σκοτώνει περίπου 55.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.





Πηγή : in.gr

Στις 6 Δεκεμβρίου το Gran Turismo 6 πλήρως εξελληνισμένο



Η Sony Computer Entertainment Europre ανακοίνωσε επίσημα ότι το Gran Turismo 6 θα κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων στις 6 Δεκεμβρίου και μάλιστα πλήρως εξελληνισμένο, αποκλειστικά για το PlayStation 3.
Με συνολικές πωλήσεις άνω των 70 εκατομμυρίων ανιτύπων, η σειρά Gran Turismo έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία ήδη από την πρώτη έκδοση του PlayStation πριν 15 χρόνια και θεωρείται από πολλούς ο απόλυτος προσομειωτής πραγματικής οδήγησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το GT6 θα διαθέτει νέα μηχανή physics αλλά και τη δυνατότητα να οδηγήσετε 1200 διαφορετικά οχήματα σε 33 διαφορετικές πίστες με 71 διαφορετικές διαμορφώσεις. Πολλά από αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Gran Turismo ενώ σε τακτά διαστήματα θα προστίθενται νέα αυτοκίνητα και διαδρομές ενώ
θα πολλαπλασιάζονται και τα διαθέσιμα εξαρτήματα και αξεσουάρ, προκειμένου ο παίκτης να προσαρμόζει την εμπειρία οδήγησης ακριβώς στα μέτρα του.

Παράλληλα, στην αγορά θα κυκλοφορήσει μια επετειακή, συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού στην οποία θα περιλαμβάνονται 20 βελτιωμένα αυτοκίνητα, 1 εκατομμύριο credits για εξαργύρωση, ειδικές επιλογές προσαρμογής, ένα μοναδικό κράνος και μια στολή οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, αλλά και ένα ξεχωριστό avatar για το PlayStation Network.





Πηγή : insomnia.gr

Φάρμακο για τη χοληστερόλη χωρίς παρενέργειες

Φάρμακο για τη χοληστερόλη χωρίς παρενέργειες

Λονδίνο 
Ενα νέο φάρμακο που μειώνει την υψηλή χοληστερόλη, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση για τις στατίνες, ιδίως για όσους ασθενείς δεν αποκρίνονται καλά σε αυτές.

Η δοκιμή
Ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Κέβιν Φιτζέραλντ της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Alnylam Pharmaceuticals, διεξήγαγε κλινική δοκιμή σε 32 εθελοντές ηλικίας 18 ως 65 ετών.
Μετά τη θεραπεία τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) των ασθενών έπεσαν σημαντικά - ως 57%. Η μείωση της χοληστερόλης ήταν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη από εκείνη που επιτεύχθηκε μέσω της χορήγησης εικονικού φαρμάκου (placebo). Συγκριτικά, οι στατίνες επιφέρουν μείωση 36% έως 53% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Το υπό δοκιμή φάρμακο προς το παρόν εισάγεται ενδοφλέβια και έχει προκαλέσει ήπιες ως μέτριες παρενέργειες στην πλειονότητα των ασθενών. Δεν κατεγράφησαν σημαντικές επιπτώσεις στο ήπαρ ούτε φλεγμονές.
H πρωτεΐνη
Το φάρμακο -με την κωδική ονομασία ALN-PCS - βασίζεται στην παρέμβαση RNA (RNA interference). Μικρά τμήματα RNA χρησιμοποιούνται ώστε να αποσιωπήσουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει με φυσικό τρόπο την «κακή» χοληστερόλη. Η κακή χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον δρα Φιτζέραλντ, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους εμφανίζει σήμερα ανθεκτικότητα στις στατίνες, το κυριότερο φαρμακευτικό όπλο κατά της υψηλής χοληστερόλης. Όπως είπε ο ερευνητής, ειδικά για αυτούς τους ασθενείς το νέο φάρμακο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Προσέθεσε επίσης ότι θα μπορούσε να χορηγείται σε συνδυασμό με τις στατίνες και στους υπόλοιπους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη. Προηγουμένως, όμως, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet».  





Πηγή : tovima.gr

«Πρωτοφανής» η οξίνιση των ωκεανών

«Πρωτοφανής» η οξίνιση των ωκεανών

Λονδίνο 
H δραματική πτώση του pH των ωκεανών είναι μία από τις τρεις απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον πλανήτη, μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας και την πτώση των επιπέδων οξυγόνου. Μέχρι τα τέλη του αιώνα, η οξίνιση θα μπορούσε να είναι τόσο έντονη ώστε τα κοράλλια και τα οστρακοειδή κυριολεκτικά θα διαλύονται.

«Οι κίνδυνοι για τους ωκεανούς και τα οικοσυστήματα που αυτοί υποστηρίζουν έχουν υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό» προειδοποιεί έκθεση που συνέταξαν από κοινού το Διεθνές Πρόγραμμα για την Κατάσταση των Ωκεανών (IPSO), μια ομάδα κορυφαίων ειδικών, σε συνεργασία με την IUCN, την οργάνωση που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ


«Το μέγεθος και ο ρυθμός της σημερινής μόλυνσης από άνθρακα, και η οξίνιση των ωκεανών που έρχεται ως αποτέλεσμα, είναι πρωτοφανής στη γνωστή ιστορία της Γης [...] Το θανάσιμο "τρίο"¨της οξίνισης, της θέρμανσης και της αποξυγόνωσης επηρεάζει σημαντικά το πόσο παραγωγικός και αποδοτικός είναι ο ωκεανός» αναφέρει η έκθεση.

Άνοδος της θερμοκρασίας: Τα αέρια του θερμοκηπίου ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, η οποία με τη σειρά θερμαίνει τους ωκεανούς από πάνω προς τα κάτω. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, είναι πλέον «ουσιαστικά σίγουρο» ότι τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών θερμάνθηκαν το διάστημα 1971-2010.

Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εξαφάνισης για ορισμένα είδη, ενώ οι πληθυσμοί πολλών αλιευόμενων ειδών μετακινούνται προς τους πόλους.

Υποξία: Η συγκέντρωση του οξυγόνου στα νερά, και ειδικά κοντά στις ακτές, πέφτει λόγω της απορροής λιπασμάτων και αστικών λυμάτων. Τα λιπάσματα ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού (ευτροφισμός), το οποίο τελικά πεθαίνει και αποδομείται από βακτήρια που καταναλώνουν οξυγόνο. Επιπλέον, το θερμό νερό συγκρατεί λιγότερο οξυγόνο από ό,τι το ψυχρό.

Οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται εκτεταμένες «νεκρές ζώνες» όπου τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία.

Οξίνιση:
Η πτώση του pH κάνει τους ωκεανούς πιο όξινους -και αυτό είναι πιθανώς το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια απορροφούν έως και το 40% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα, και ένα μέρος αυτού του διοξειδίου αντιδρά με το νερό και δίνει ιόντα υδρογόνου, τα οποία ρίχνουν το pH.

Αυτό επηρεάζει τα πλάσματα που διαθέτουν σκελετό από ανθρακικό ασβέστιο, καθώς το άλας αυτό δεν σχηματίζεται σε συνθήκες χαμηλού pH.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κοράλλια ίσως σταματήσουν να αναπτύσσονται αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ αν η άνοδος φτάσει τους 3 βαθμούς ενδέχεται να αρχίσουν να διαλύονται.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Άλεξ Ρότζερς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επιστημονικός διυθυντής του IPSO, οι σημερινές συνθήκες στους ωκεανούς είναι παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν κατά το λεγόμενο θερμικό μέγιστο του Πλειστόκαινου-Ηώκαινου, το οποίο συνοδεύτηκε από μαζικές εξαφανίσης ειδών. Σήμερα, όμως, ο ρυθμός των αλλαγών είναι υηλότερος και οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μια συμφωνία που θα περιόριζε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ζητούν επίσης τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων καταφυγίων, την αυστηρότερη διαχείριση των αλιευμάτων και την απαγόρευση των αλιευτικών εργαλείων που σύρονται στο βυθό και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις θα έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της υδρογείου, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα παραμείνει αυξημένη για αιώνες ακόμα κι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μηδενιστούν.






Πηγή : tovima.gr

Βρούτσης: «Ανακαλύφθηκε μία ολόκληρη πόλη 63.122 εργαζομένων!»



Αλμα προσλήψεων έφεραν οι αυξημένες ποινές για ανασφάλιστη εργασία

«Μια ολόκληρη ''πόλη'' εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, λόγω των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία και των νέων υψηλών προστίμων», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», του πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ως «καρδιογράφημα» της πραγματικής αγοράς εργασίας, τον Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων  ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι –υπό το φόβο των προστίμων- δηλώθηκαν για πρώτη φορά στον ασφαλιστικό τους φορέα.

«Η απόφαση  να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία – τόνισε ο κ. Βρούτσης - δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για  αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας  ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές  «μαύρης εργασίας». Αλλά και για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν  ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου έπιασε τόπο».

Σημειώνεται ότι  ισόποσο πρόστιμο - δηλαδή 10.550 ευρώ - θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο  Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».




Πηγή : protothema.gr

Με επιλόχειο κατάθλιψη η γυναίκα που προσπάθησε να εισβάλλει στο Καπιτώλιο


Με το αυτοκίνητό της προσπάθησε να περάσει τα οδοφράγματα - Μαζί είχε και το μωρό της

Πανικός επικράτησε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον έπειτα από πυροβολισμούς κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, μια οδηγός αποπειράθηκε να περάσει από ένα οδόφραγμα κοντά στο Λευκό Οίκο, στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία να την καταδιώξει με πυροβολισμούς μέχρι το Καπιτώλιο.

Tελικά, η δραματική καταδίωξη έληξε με το θανάσιμο τραυματισμό της γυναίκας η οποία ονομάζονταν Miriam Carey, ήταν 34 ετών, οδοντίατρος από το Κονέκτικατ, και σύμφωνα με το ABC News έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της αστυνομίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, οδηγώντας ένα μαύρο αυτοκίνητο η 34χρονη γυναίκα επιχείρησε να περάσει ένα οδόφραγμα στην εξωτερική περίμετρο του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο, στο οποίο βρισκόταν και η μόλις ενός έτους κόρη της κινήθηκε στη λεωφόρο Πενσιλβάνιας όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο. Η αστυνομία κυνήγησε το αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ. Τελικά σταμάτησε στη λεωφόρο Μεριλαντ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Κιμ Ντιν τα στελέχη της αστυνομίας έβγαλαν το παιδί από το αυτοκίνητο και το απομάκρυναν. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών στην εφημερίδα Washington Post στο αυτοκίνητο της γυναίκας δεν βρέθηκε όπλο.

Το περιστατικό ταρακούνησε την Ουάσιγκτον μόλις τρεις εβδομάδες μετά από το μακελειό στο κτίριο του ναυτικού περίπου 2,4 χιλιόμετρα από το σημείο του σημερινού επεισοδίου όπου τότε σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Στο επεισόδιο της Πέμπτης τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί, ένας πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας του Λευκού Οίκου και ένας φρουρός του Καπιτωλίου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ στο εσωτερικό του Καπιτωλίου οι αμερικανοί γερουσιαστές προσπαθούσαν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο του προϋπολογισμού που έχει παραλύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Λόγω του επεισοδίου το Καπιτώλιο έκλεισε για περίπου μία ώρα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις είχε περάσει ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Εθνικής Φρουράς και των εφέδρων οι οποίοι δεν βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας. Η αστυνομία του Καπιτωλίου θεωρείται ουσιαστική υπηρεσία και όλο το προσωπικό της ήταν σε θέση εργασίας, παρά την διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης , αλλά χωρίς να δεν πληρώνονται.



























Πηγή : protothema.gr

Διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Η «bad bank» θα έχει εξειδικευμένα στελέχη για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

Εξειδικευμένες επενδυτικές τράπεζες θα αναλάβουν την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων της Εθνικής και της Πειραιώς.


Οι δύο τράπεζες ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και πλήττονται λόγω της κρίσης, βοηθώντας τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την ελληνική οικονομία.
Σε αυτές τις τράπεζες διαχείρισης προβληματικών δανείων εξειδικευμένα στελέχη θα διαχωρίζουν τις επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες εξυγίανσης και ανάπτυξης, μέσω νέων επιχειρησιακών σχεδίων, από εκείνες που δεν έχουν προοπτική.
Μιλώντας στο Reuters ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε: Η ΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για μια κοινοπραξία, η οποία θα προβλέπει την ανάληψη από την πλευρά τους μειοψηφικού μεριδίου σε ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η «bad bank»
Ο κ. Χριστοδούλου διευκρινίζει πως η «bad bank» θα στελεχωθεί με εξειδικευμένα στελέχη, με κύριο μέλημα την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου βιώσιμες επιχειρήσεις να ανακάμψουν. Αυτή η bad bank θα συσταθεί τους επόμενους δύο μήνες και η ΕΤΕ είναι στη διαδικασία της πρόσληψης των συμβούλων που θα βοηθήσουν στο έργο. «Βρισκόμαστε σε φάση σχεδιασμού», είπε και σημείωσε πως η Εθνική έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,4% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της.
Στην «bad bank» θα μεταφερθούν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταφερθούν. Σημείωσε ωστόσο πως έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (δηλαδή distress funds και hedge funds) έχουν εξετάσει τα χαρτοφυλάκια και αναμένεται προσφορά. «Πρόκειται για μια σειρά από funds που προσπαθούν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη, οπότε μπορεί στο τέλος να συμφωνήσουμε, μπορεί και όχι», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.
Αναδιάρθρωση
Στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων προχωρεί και η Πειραιώς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανθιμο Θωμόπουλο, η τράπεζα εξετάζει τρόπους να διαχωρίσει τα επισφαλή δάνεια από τα υγιή και ευελπιστεί να έχει τον νέο οργανισμό σε ισχύ μέχρι το α' τρίμηνο του 2014.
«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε σχετικά.






Πηγή : ethnos.gr

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η κόρη του Μιχαλολιάκου η Ουρανία.. θα είναι ο νέος αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Φωτογραφία για Η κόρη του Μιχαλολιάκου η Ουρανία.. θα είναι ο νέος αρχηγός της Χρυσής Αυγής
Η Ουρανία Μιχαλολιάκου θα αναλάβει την αρχηγία της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση φυλάκιση του πατέρα της Η παγκόσμια προβολή να αγκαλιάζει και να φιλά τον πατέρα της έξω από τα δικαστήρια συγκίνησε τους τηλεθεατές.

Σε λίγες ώρες, θα παραδοθεί και ο Χρήστος Παππάς, και ο δρόμος για την αρχηγία της Χρυσής Αυγής θα πέσει στα χέρια της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.

Το δημόσιο προφίλ το έφτιαξε πολύ καλά.

Πολλοί Έλληνες γονείς έχουν συμπαθήσει τη κόρη του Μιχαλολιάκου να υποστηρίζει τον πατέρα της με τέτοιο πάθος έξω από τα δικαστήρια.





Πηγή : newsnow.gr

Με πλαστές ταυτότητες της ΕΥΠ και του ΣΔΟΕ συνελήφθη 19χρονος

Με πλαστές ταυτότητες της ΕΥΠ και του ΣΔΟΕ συνελήφθη 19χρονος
Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 19χρονος που κατείχε πλαστές ταυτότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του ΣΔΟΕ, καθώς και πλαστή κάρτα απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα, ένας 44χρονος υπάλληλος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κατήγγειλε ότι ο 19χρονος πήγε στο μαγαζί και προσποιούμενος υπάλληλο του ΣΔΟΕ, επιδεικνύοντας πλαστή ταυτότητα, διενήργησε έλεγχο, κατά τον οποίο διαπίστωσε υποτιθέμενες παραβάσεις.

Προκειμένου να μην επιβληθεί πρόστιμο, απαίτησε 100 ευρώ, όμως ο υπάλληλος αρνήθηκε να συνεργαστεί και τον έδιωξε, αλλά λίγο αργότερα αυτός επέστρεψε ζητώντας εξηγήσεις για το περιστατικό.

Ο 19χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς που είχαν ειδοποιηθεί στους οποίους, κατά τη μεταφορά του στο Τμήμα, δήλωσε υπάλληλος της ΕΥΠ επιδεικνύοντας πλαστό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη και τους απείλησε.

Σε βάρος του νεαρού σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση, πλαστογραφία, απειλή και αντιποίηση θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Πηγή : tovima.gr

Εκπτώσεις από 10% έως 60% στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ


Εκπτώσεις από 10% έως 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης για πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά και ηλικιωμένους άνω των 75 ετών με χαμηλά εισοδήματα ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο κοινωνικό πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο.
Ειδικότερα:
- Για 4μελείς (μονογονεϊκή με τρία παιδιά) και 6μελείς οικογένειες (δύο γονείς και τέσσερα παιδιά ή ένας γονέας και πέντε παιδιά) η έκπτωση στους λογαριασμούς είναι 10%.
- Για 7μελείς και 8μελείς οικογένειες η έκπτωση φθάνει το 35%
- Για 9μελείς μέχρι 13μελείς οικογένειες η έκπτωση στους λογαριασμούς φθάνει το 60%.
Διευκρινίζεται ότι στους δικαιούχους αυτής της ομάδας η έκπτωση θα χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των ενδιαφερομένων σε κάποιο από τα κέντρα της ΕΥΔΑΠ. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς των ηλικιωμένων η έκπτωση είναι 30% και χορηγείται υπό προϋποθέσεις. Εδώ, προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση θα πρέπει οι δικαιούχοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) να υποβάλουν σχετικό αίτημα.
Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΑΠ, πλέον χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, παρά το γεγονός ότι κατά μέσο όρο δεν υπερβαίνει τα 30-40 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι 200.000 νοικοκυριά ζήτησαν διακανονισμό για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ η επιχείρηση προχώρησε στη σφράγιση 600 ρολογιών λόγω χρεών.





Πηγή : tanea.gr

Ο γύρος του κόσμου μ’ ένα νυφικό…


Παντρεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια στο Νησί του Πάσχα
Μια νύφη δεν μπορεί να αποχωριστεί το λευκό της φόρεμα και φωτογραφίζεται μ' αυτό σε όλον τον κόσμο. Έχει ταξιδέψει με τον φωτογράφο σύζυγό της σχεδόν 150.000 μίλια σε όλον τον πλανήτη
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου ότι το φόρεμα θα άντεχε τόσο πολύ...
Η Jennifer και ο φωτογράφος σύζυγος της, Jeff Salvage, παντρεύτηκαν πριν από πέντε χρόνια στο Νησί του Πάσχα. Πριν από το ταξίδι, η Jennifer πήγε σε ένα κατάστημα με νυφικά και, γνωρίζοντας πως ήθελε κάτι που να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, ζήτησε ένα νυφικό που να χωράει σε μια βαλίτσα. Το να βρει το φόρεμα, το «Destinations» από τη Maggie Sottero, ήταν προφανώς το πιο εύκολο κομμάτι της μεγάλης περιπέτειας που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει…
Μετά την τελετή, ο Jeff επέμεινε η σύζυγός του να φορέσει το φόρεμα πολλές φορές, έτσι ώστε να μπορέσει να την φωτογραφήσει σε διάφορα σημεία του απομονωμένου νησιού. Από εκείνη τη στιγμή, το ζευγάρι έχει μετατρέψει το πάθος του για τα ταξίδια σε μιαν άνευ προηγουμένου φωτογραφική συλλογή. Το ζευγάρι έχει κάνει φωτογραφήσεις της Jennifer που φοράει το φόρεμα σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων το Περού, οι Μπαχάμες, η Ελλάδα, η Τζαμάικα και η Ρωσία, οι οποίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα τους «One Dress, One Woman, One World». Ο Jeff δηλώνει: «Ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου δεν περίμενα ότι το φόρεμα θα άντεχε τόσο πολύ. Νομίζω ότι θα φθαρούμε, χωρίς αμφιβολία, πριν από το φόρεμα…».





Πηγή : sigmalive.com

Αντιφασίστες διέκοψαν τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στη Νέα Σμύρνη

Αντιφασίστες διέκοψαν τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στη Νέα Σμύρνη «Είμαι μαζί σας αλλά όχι τις στιγμές των συναυλιών. Αφιερώνω τα τραγούδια μου σε όλα τα θύματα αυτού του μορφώματος…» είπε αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή

Λίγο πολύ τα γεγονότα στη συναυλία της Πετρούπολης, όπου εκπαιδευτικοί μαζί με σύλλογο γονέων επιχείρησαν να διακόψουν τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, ώστε να διαβάσουν τα αιτήματά τους, είναι γνωστά. Αυτή τη φορά στη συναυλία του καλλιτέχνη στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, αντιφασιστική ομάδα δημοτών Νέας Σμύρνης διέκοψε τη συναυλία του Μάλαμα ώστε να διαβαστεί η ανακοίνωσή τους.
Αφού πρώτα είχαν αναρτήσει μεγάλο πανό μπροστά στη σκηνή και ήταν αδύνατο οι θεατές να βλέπουν τι γίνεται πάνω στη σκηνή και ύστερα από συζητήσεις με τους διοργανωτές ανέβηκαν πάνω στη σκηνή διακόπτοντας τη συναυλία για να διαβάσουν την ανακοίνωσή τους. Το κοινό απάντησε με ένα θερμό χειροκρότημα και αργότερα πήρε το λόγο ο Σωκράτης Μάλαμας που είπε χαρακτηριστικά εκτός των άλλων:
«Είμαι μαζί σας αλλά όχι τις στιγμές των συναυλιών. Αφιερώνω τα τραγούδια μου σε όλα τα θύματα αυτού του μορφώματος…», αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή. Οι αντιφασίστες ακτιβιστές, προέρχονται από την Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και κρατική καταστολή, την Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, τη Λαϊκή Συνέλευση Νέας Σμύρνης και άλλες κινηματικές και εργατικές συλλογικότητες έφυγαν ικανοποιημένοι ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Νέα Σμύρνη με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.500 ατόμων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της πόλης.






Πηγή : thebest.gr

"Ανατολικά της Εδέμ" με την Τζένιφερ Λόρενς

Η Τζένιφερ Λόρενς θα συνεργαστεί και πάλι με τον σκηνοθέτη της ταινίας "Αγώνες Πείνας" (Hunger Games) Γκάρι Ρος στη νέα κινηματογραφική μεταφορά του "Ανατολικά της Εδέμ" (East of Eden) του Τζον Στάινμπεκ.

Η εταιρεία Universal, η οποία μόλις έκλεισε συμφωνία με το Ίδρυμα Στάινμπεκ, βρίσκεται πίσω από τη νέα ταινία, την παραγωγή της οποίας θα συνυπογράφουν οι Μπράιαν Γκρέιζερ και η Imagine Entertainment.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνιας πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κι αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών στο πέρασμα δύο γενεών με έμμεσες αναφορές στην βιβλική ιστορία των Κάιν και Άβελ.

Η διάσημη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου έγινε το 1955 από τον σκηνοθέτη Ελία Καζάν με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν. Η ταινία εκείνη επικεντρωνόταν στο δεύτερο μισό του βιβλίου του Στάινμπεκ και στη δεύτερη γενιά.

Η 23χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς βραβεύτηκε φέτος με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Οδηγός αισιοδοξίας".




Πηγή : nooz.gr

Έφυγε από τη ζωή μεγάλη Πατρινή λαική ερμηνεύτρια Πόλυ Πάνου

Έφυγε από τη ζωή μεγάλη Πατρινή λαική ερμηνεύτρια Πόλυ Πάνου Είχε μεγαλώσει στην Πάτρα στο σπίτι της οδού Γούναρη και Νικήτα απέναντι από τα παλαιά Δημοτικά Λουτρά

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 73 ετών.
Το τελευταίο διάστημα η σπουδαία πραγματικά τραγουδίστρια που ξεκίνησε νεότατη την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του '50, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας, σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Κοντά της τις κρίσιμες αυτές τελευταίες μέρες ήταν το πιο αγαπημένο της πρόσωπο, ο υιοθετημένος της γιος Βαγγέλης Πάνου. Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα Espresso, ο Βαγγέλης Πάνου είναι το παιδί της ανιψιάς της, που έγινε δικό της παιδί, καθώς η Πόλυ Πάνου υιοθέτησε τον γιο της σε ηλικία έξι μηνών και φυσικά ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία της.





Πηγή : thebest.gr

Προς ένα εμβόλιο για όλα τα στελέχη γρίπης

Προς ένα εμβόλιο για όλα τα στελέχη γρίπης

Λονδίνο 
Επιστήμονες βρήκαν το «αποτύπωμα» ενός επαναστατικού εμβολίου το οποίο θα μπορεί να προστατεύει ενάντια σε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης – ακόμη και ενάντια σε νέα, επικίνδυνα στελέχη που δεν έχουμε συναντήσει ως σήμερα.
Το «φυσικό πείραμα»
Μελέτη η οποία αφορούσε ένα «φυσικό πείραμα» το οποίο ξεκίνησε μαζί με την πανδημία της γρίπης των χοίρων το φθινόπωρο του 2009 (στέλεχος Η1Ν1) έδωσε ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι μια ομάδα ανοσοκυττάρων παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του οργανισμού στη γρίπη.
Περισσότερα από 300 άτομα – προσωπικό και φοιτητές – στο Imperial College του Λονδίνου «στρατολογήθηκαν» στην αρχή της πανδημίας και η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ευρήματα της στενής παρακολούθησης δημοσιεύονται τώρα στην επιθεώρηση «Nature Medicine».
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, τα άτομα που δεν νόσησαν σοβαρά από τη γρίπη των χοίρων εμφάνιζαν στην αρχή της πανδημίας στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα Τ κυττάρων CD8, έναν τύπο ανοσοκυττάρων που εξολοθρεύουν τους ιούς.
Προς το «Αγιο Δισκοπότηρο»
Ο καθηγητής Ατζίτ Λαλβάνι από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά και τους Πνεύμονες στο Imperial College του Λονδίνου που ηγήθηκε της μελέτης ανέφερε πως ένα εμβόλιο το οποίο θα έκανε το σώμα να παράγει περισσότερα CD8 Τ κύτταρα θα μπορούσε να αποτελέσει το «Αγιο Δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες, αφού ουσιαστικώς θα πρόκειται για ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα στελέχη γρίπης.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τα CD8 T κύτταρα ως απόκριση στην εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα συγκεκριμένα κύτταρα στοχεύουν στον πυρήνα του ιού, ο οποίος δεν υφίσταται αλλαγές, ακόμη και σε ό,τι αφορά τα νέα πανδημικά στελέχη. Η πανδημία του 2009 παρείχε ένα μοναδικό φυσικό πείραμα ώστε να ελέγξουμε αν τα Τ κύτταρα μπορούν αρχικώς να αναγνωρίσουν και κατ’ επέκταση  να μας προστατεύσουν από νέα στελέχη γρίπης στα οποία δεν έχουμε ποτέ εκτεθεί και άρα δεν έχουμε αναπτύξει αντισώματα εναντίον τους» είπε ο καθηγητής Λαλβάνι.
Η «αχίλλειος πτέρνα» των αντισωμάτων
Τα υπάρχοντα εμβόλια για τη γρίπη ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν δομές επάνω στην επιφάνεια του ιού της γρίπης – έτσι προσφέρουν πρόληψη ενάντια στη μόλυνση με τα κυρίαρχα στελέχη του ιού. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές για την υγεία βρίσκονται συχνά ένα βήμα πίσω από τον ιό καθώς κάνουν την εμφάνισή τους στελέχη του με διαφορετικές δομές στην επιφάνειά τους. Για τον λόγο αυτό η σύσταση του εμβολίου της γρίπης αλλάζει κάθε χρόνο. «Νέα στελέχη του ιού της γρίπης εμφανίζονται μονίμως, ορισμένα εκ των οποίων είναι φονικά. Ετσι ο απώτερος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης.
Προς την υλοποίηση
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θεωρητικώς το καθολικό αυτό εμβόλιο δεν βρίσκεται πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα. «Γνωρίζουμε ήδη πώς να ενεργοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παραγάγει CD8 T κύτταρα μέσω του εμβολιασμού. Τώρα πλέον που γνωρίζουμε πώς ακριβώς προστατεύουν τα συγκεκριμένα Τ κύτταρα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα εμβόλιο που θα προλαμβάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης αλλά και τη μετάδοσή του ιού. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα περιστατικά εποχικής γρίπης που εμφανίζονται κάθε χρόνο αλλά θα προστατευθεί και ο πληθυσμός από μελλοντικές πανδημίες». 






Πηγή : tovima.gr

Ρεκόρ η Ατλέτικο μέσα στο "Μπερναμπέου". Ολη η Primera División (videos)



Μετά από 14 χρόνια και 23 ματς πρωταθλήματος η Ατλέτικο νίκησε την Ρεάλ με 1-0 και μάλιστα μέσα στο "Μπερναμπέου", κάνοντας το "7 στα 7" για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το ίδιο ρεκόρ έκανε και η Μπαρτσελόνα, ξανά με Ζόνας η Βαλένθια, ντεμπούτο ο Νέρι Καστίγιο (videos)


Η Ατλέτικο νίκησε με 1-0 την Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", παίρνοντας ιστορικό αποτέλεσμα χάρη στο γκολ του Ντιέγκο Κόστα.
Οι "ροχιμπλάνκος" κατάφεραν να νικήσουν τον μεγάλο τους αντίπαλο έπειτα από 14 χρόνια και 23 ματς πρωταθλήματος, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους μετρούν 7 νίκες σε ισάριθμα ματς στην αρχή της Primera División.



Ο Ντιέγκο Κόστα πέτυχε το μοναδικό τέρμα του ντέρμπι στο 11', φτάνοντας τα 8 γκολ και εξακολουθεί να μοιράζεται την κορυφή του πίνακα των σκόρερς με τον Λιονέλ Μέσι.
Ο Βραζιλιάνος νίκησε με άψογο πλασέ τον Ντιέγκο Λόπεθ στο τετ-α-τετ, έπειτα από το κλέψιμο του Φιλίπε Λουίς και την ασίστ του Κόκε.
Η Ρεάλ ουσιαστικά δεν κατάφερε να απειλήσει καθόλου τον Τιμπό Κουρτουά και μετά την πρώτη της φετινή ήττα έχει 5 βαθμούς λιγότερους από Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.


Ρεκόρ και η Μπαρτσελόνα
Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 2-0 μέσα στην Αλμερία και έτσι έκανε ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεκινά το πρωτάθλημα με "7 στα 7".
Ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το σκορ στο 21' με το 8ο φετινό του γκολ, αλλά στο 29' αντικαταστάθηκε λόγω ενοχλήσεων (δείτε το video του αγώνα στο τέλος του κειμένου), ενώ το τελικό 0-2 διαμόρφωσε ο Αντριάνο στο 56'.

 
Ξανά με Ζόνας η Βαλένθια
Με τον Ζόνας να σκοράρει για 4η φορά στα τελευταία τρία ματς, η Βαλένθια νίκησε με 1-0 την Ράγιο Βαγιεκάνο στο "Μεστάγια", με τον Νέρι Καστίγιο να κάνει ντεμπούτο για τους φιλοξενούμενους (μπήκε στο 86').


Οι συνθέσεις


ΡΕΑΛ: Ντιέγκο Λόπεθ, Αρμπελόα, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Φάμπιο Κοεντράο, Κεντίρα, Ιγιαραμέντι (46' Μόντριτς), Ίσκο (73' Μοράτα), Ντι Μαρία (46' Μπέιλ), Κρ. Ρονάλντο, Μπενζεμά.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Κουρτουά, Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Φιλίπε Λουίς, Τιάγκο Μέντες, Γκάμπι, Κόκε, Αρντά Τουράν (88' Κριστιάν Ροντρίγκες), Ντιέγκο Κόστα (85' Λέο Μπαπτιστάο), Βίγια (87' Ραούλ Γκαρθία).

ΑΛΜΕΡΙΑ: Εστέμπαν, Νέλσον, Πεγιεράνο, Τρουχίλο, Κριστιάν Φερνάντεθ, Μάρκος Τέμπαρ, Βέρθα (80' Έλντερ Μπαρμπόζα), Σοριάνο (62' Αζίζ), Αλέιξ Βιντάλ (65' Ντουμπαρμπιέρ), Σούσο, Ρόντρι.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βίκτορ Βαλντές, Ντάνι Άλβες, Μπάρτρα, Πικέ, Αντριάνο, Μπουσκέτς, Φάμπρεγκας, Ινιέστα (91' Ζόναταν ντος Σάντος), Αλέξις Σάντσες (81' Τέγιο), Πέδρο, Μέσι (29' Τσάβι).

ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Ντιέγκο Άλβες, Ζοάο Περέιρα (82' Μπαραγκάν), Βίκτορ Ρουίθ, Ματιέ, Μπερνάτ, Χάβι Φουέγο, Μπανέγκα (77' Μίτσελ), Κανάλες, Καρτάμπια (68' Φεγκουλί), Παμπόν, Ζόνας.
ΡΑΓΙΟ: Ρουμπέν, Αρμπίγια, Ζε Κάστρο, Σαούλ (86' Νέρι Καστίγιο), Μοχίκα, Ραούλ Μπαένα (75' Μπουένο), Τρασόρας, Αντριάν, Μπανγκουρά, Σεμπαστιάν Φερνάντες (60' Αλμπέρτο Περέα), Λαριβέι.

ΣΟΔΙΕΔΑΔ: Μπράβο, Κάρλος Μαρτίνεθ, Ίνιγο Μαρτίνεθ, Μίκελ Γκονθάλεθ, Χοσέ Άνχελ, Ρουμπέν Πάρντο (85' Θουρουτούθα), Μπεργκάρα, Γκριεζμάν, Βέλα, Γκονσάλο Κάστρο (63' Σεφέροβιτς), Αχιρέτσε.
ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο, Ντιόγκο Φιγκέιρας, Χουάν Κάλα, Παρέχα, Αλμπέρτο Μορένο, Ιμπόρα, Κριστόφορο (79' Μαρίν), Τροχόβσκι, Σαμπέριο (87' Ισραέλ Πουέρτο), Ράκιτιτς, Γκαμεϊρό (79' Μπάκα).
*κόκκινη 85' Χουάν Κάλα

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής:


Παρασκευή
Βαγιαδολίδ - Μάλαγα 2-2 (56' Χάβι Γκέρα, 64' Οσόριο / 24' Σάντα Κρους, 76' Παβλόβσκι)

Σάββατο
Βαλένθια - Ράγιο Βαγιεκάνο 1-0 (37' Ζόνας)
Αλμερία - Μπαρτσελόνα 0-2 (21' Μέσι, 56' Αντριάνο)
Σοθιεδάδ - Σεβίλλη 1-1 (66' Γκριεζμάν / 18' Σαμπέριο)
Ρεάλ - Ατλέτικο 0-1 (11' Ντιέγκο Κόστα)

Κυριακή
Οσασούνα - Λεβάντε (13:00)
Θέλτα - Έλτσε (18:00)
Χετάφε - Εσπανιόλ (20:00)
Μπέτις - Βιγιαρεάλ (22:00)

Δευτέρα
Γρανάδα - Μπιλμπάο (23:00)

Η βαθμολογία


1. Μπαρτσελόνα 21
2. Ατλέτικο 21
3. Ρεάλ 16
4. Βιγιαρεάλ 14
5. Βαλένθια 12
6. Μπιλμπάο 12
7. Εσπανιόλ 11
8. Μάλαγα 9
9. Χετάφε 7
10. Λεβάντε 7
11. Σοθιεδάδ 7
12. Θέλτα 6
13. Σεβίλλη 6
14. Βαγιαδολίδ 6
15. Μπέτις 5
16. Γρανάδα 5
17. Ράγιο Βαγιεκάνο 3
18. Οσασούνα 3
19. Αλμερία 3
20. Έλτσε 3

Ο πίνακας των σκόρερς


8 γκολ
Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο)
Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

6 γκολ
Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ)

5 γκολ
Πέδρο (Μπαρτσελόνα)

4 γκολ
Ίσκο (Ρεάλ)
Ρόντρι (Αλμερία)
Ζόνας (Βαλένθια)
Ραούλ Γκαρθία (Ατλέτικο)

Ρεάλ - Ατλέτικο 0-1


Αλμερία - Μπαρτσελόνα 0-2


Βαλένθια - Ράγιο Βαγιεκάνο 1-0


Σοθιεδάδ - Σεβίλλη 1-1


Βαγιαδολίδ - Μάλαγα 2-2






Πηγή : sport24.gr

Φόρος στα ανεντόπιστα χωράφια

Παλιά έριχναν την πέτρα και καθόριζαν τα σύνορα στο χωράφι. Τώρα η πέτρα αυτή πέφτει στο κεφάλι του ιδιοκτήτη
Εως και διπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε το υπουργείο Οικονομικών το σχεδιασμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.


Οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος εξαιτίας των λαθών που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία, του υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου θα πληρώσουν ακριβά τις ελλείψεις και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού.
Κατά την προετοιμασία του νέου φόρου, τόσο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και τα στελέχη που όρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και να σχεδιάσουν το νέο φόρο, αντιλήφθηκαν ότι η βάση δεδομένων του υπουργείου είναι διάτρητη.
Κατά προσέγγιση
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στα επιτελεία των κομμάτων ήταν κατά προσέγγιση, δεν ήταν ενημερωμένα και περιελάμβαναν πολλά λάθη. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά πάνω σε πραγματικά στοιχεία. Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα ο φόρος προετοιμάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, καθώς η έλλειψη περιουσιολογίου και κυρίως κτηματολογίου, δεν επιτρέπει στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσει σενάρια επί πραγματικών δεδομένων.
Οι φορολογούμενοι είναι δεδομένο πλέον ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος και ως εκ τούτου θα πληρώσουν ακριβά τις ελλείψεις και τα λάθη που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.
Εστω και αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν κληθεί να λύσουν το γρίφο των μεγάλων κενών που έχει αφήσει η ελλιπής κτηματογράφηση της χώρας, τα σχέδια του νέου φόρου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι εκατομμύρια φορολογουμένων θα αναγκαστούν να πληρώσουν διπλό και τριπλό φόρο εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε όλη τη διαδικασία η κυβέρνηση.
Ηδη το υπουργείο γνωρίζει ότι το 20%-25% των αγροτεμαχίων παραμένουν ανεντόπιστα από τους ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν ξέρουν πού βρίσκονται, ποια είναι η πραγματική τους αξία και το συνολικό τους εμβαδόν. Για παράδειγμα, μόνο στην περιοχή του Μαραθώνα και του Γραμματικού κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης εμφανίστηκαν τουλάχιστον 3.000 ανεντόπιστα αγροτεμάχια.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί κατά προσέγγιση και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο για αγροτεμάχια που δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται και κυρίως δεν τους αποφέρουν κανένα έσοδο. Το γεγονός αυτό έχει στείλει στους συμβολαιογράφους χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζητούν να κάνουν τροποποίηση συμβολαίου διαγράφοντας τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, δηλώνοντας ότι εκ παραδρομής έχουν βρεθεί στην ιδιοκτησία τους.
Τα καταπατημένα
Διπλό φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτεμαχίων, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν το 15% του συνόλου των αγροτεμαχίων. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει εκκαθαριστικό με το νέο φόρο και στους καταπατητές που τα δήλωσαν για να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις περί δικαιώματος χρησικτησίας, αλλά και στους νόμιμους ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έχουν κανένα όφελος από την ιδιοκτησία τους που έχει καταπατηθεί.
Με πολλές ταχύτητες θα κληθούν να πληρώσουν το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Η φορολογία των ιδιοκτητών που έχουν ενταχθεί σε ένα από τους τρεις νόμους (Σουφλιά, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου) νομιμοποίησης αυθαιρέτων, διαφοροποιείται βάσει του νόμου στον οποίο έχουν υπαχθεί.
Υπόλογοι για τα αυθαίρετα
Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών που έως το τέλος του 2012 δεν είχαν τακτοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί υποχρεώνονται να δηλώσουν στο Ε9 την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και να φορολογηθούν βάσει αυτής. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος, όταν θα διασυνδεθούν η πολεοδομία με την εφορία, να βρεθούν υπόλογοι στην πρώτη, αντιμετωπίζοντας ακόμα και πρόστιμα.
Χάος επικρατεί και στα στοιχεία για το ακριβές εμβαδόν των οικοπέδων. Στο 90% των αγροτεμαχίων δεν υπάρχει ταύτιση του συμβολαίου, με τα στοιχεία του κτηματολογίου αλλά και με αυτά που εμφανίζουν τα τοπογραφικά διαγράμματα. Η εφορία θα αντλήσει τα στοιχεία για το νέο ενιαίο φόρο από το Ε9 που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι -συνήθως βάσει των στοιχείων που αναγράφονται στα συμβόλαιά τους- αλλά έτσι οι περισσότεροι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στο μέλλον.
Αυτό θα συμβεί, γιατί στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θελήσει να μεταβιβάσει το αγροτεμάχια, θα πρέπει να προσκομίσει εξαρτημένο τοπογραφικό. Η εφορία τότε θα διασταυρώσει τα στοιχεία με το Ε9 και στις περιπτώσεις που το αγροτεμάχιο αποδειχθεί από το εξαρτημένο τοπογραφικό μεγαλύτερο σε σχέση με τα στοιχεία του Ε9, θα του επιβληθεί αναδρομικά φόρος για τη διαφορά. Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια που το αγροτεμάχιο βρεθεί μικρότερο σε σχέση με το Ε9, το Δημόσιο δεν είναι υπόχρεο να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τη διαφορά.





Πηγή : enet.gr

ΗΠΑ: Ελληνική και εβραϊκή κοινότητα χαιρετίζουν τις συλλήψεις

ΗΠΑ: Ελληνική και εβραϊκή κοινότητα χαιρετίζουν τις συλλήψεις

Οι μεγαλύτερες οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής και ελληνοεβραϊκής κοινότητας χαιρετίζουν τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Η ΑΧΕΠΑ, με γραπτή δήλωση του προέδρου της, Αντώνη Κουζούνη, εκφράζει ικανοποίηση και χαιρετίζει τις συλλήψεις μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΑΧΕΠΑ ανέφερε ότι "η αμερικανική ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση, η οποία ιδρύθηκε πριν από 91 χρόνια στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τους Έλληνες μετανάστες από τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που γίνονταν σε βάρος τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως για την άνοδο του εθνικιστικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα".
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι "ο εξτρεμισμός και οι ακραίες συμπεριφορές δεν αποτελούν λύση. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα ζητά την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και όταν η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη για να αντιμετωπίσει ίσως τις χειρότερες προκλήσεις στην σύγχρονη ιστορία της".
Η αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), με επίσης γραπτή δήλωση του εκτελεστικού διευθυντή της, Ντέιβιντ Χάρις, χαιρετίζει τις συλλήψεις στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι "το ξεκάθαρο μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι οι δυνάμεις του βίαιου εξτρεμισμού αποτελούν απειλή για την κοινωνία και δεν θα γίνουν ανεκτές".
Στη συνέχεια, ο κ. Χάρις υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναγνώρισε την απόλυτη αναγκαιότητα να πει ότι φθάνει, δεν πάει άλλο και να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για να σταματήσει την τρέλα της Χρυσής Αυγής. Ένα κόμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί με κυνισμό την ελευθερία που προσφέρει η δημοκρατία για να υποσκάπτει την ίδια τη δημοκρατία".
Ο κ. Χάρις και σημαντικά στελέχη της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας θα παρακαθίσουν αύριο το πρωί σε πρόγευμα με τον πρωθυπουργό, στο Μανχάταν.
Στο μεταξύ, αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρονται στις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής. Όλα σχεδόν τα έντυπα προβάλλουν κυρίως φωτογραφία από τη σύλληψη και μεταφορά από αστυνομικούς του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, φορώντας χειροπέδες και συνοδευόμενος από αστυνομικούς έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας στη Αθήνα.
Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε έκτακτη καταστολή της νεο-φασιστικής Χρυσής Αυγής, που είναι από τις πιο βίαιες οργανώσεις δεξιάς στην Ευρώπη", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η Washigton Post καταγράφει τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι συνελήφθη ο ηγέτης και άλλα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή και τους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS επισημαίνει ότι οι συλλήψεις υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταπνίξει το "ρατσιστικό και νεο-ναζιστικό κόμμα".






Πηγή : news.gr

Αποπομπή - βόμβα στην ΕΥΠ

Αποπομπή - βόμβα στην ΕΥΠ

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει στην υπόθεση διερεύνησης της Χρυσής Αυγής η παραίτηση του άμεσου υπευθύνου της συγκεκριμένης έρευνας για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).


Η παραίτηση του Δήμου Κούζηλου, νούμερο 1 αξιωματικού, από το πιο κρίσιμο και ευαίσθητο πόστο της ΕΥΠ, προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής υπηρεσίας και εγείρει ερωτήματα για τους λόγους που οδηγήθηκε σε απομάκρυνση.
Πολλώ δε μάλλον που το επίθετο του παραιτηθέντος προϊσταμένου είναι ίδιο με εκείνο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει συγγενική σχέση. Μαζί του «καρατομήθηκε» και ένας ακόμη αξιωματικός, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας της ΕΥΠ.
Οι απομακρύνσεις έρχονται την κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο Αρειος Πάγος στοιχειοθετεί τη δικογραφία περί εγκληματικής οργάνωσης μελών της Χρυσής Αυγής, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και βουλευτές της.
Ο μέχρι χθες προϊστάμενός της ήταν εκείνος που ενημέρωνε την Εισαγγελία για τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να «δεθούν» οι κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες.
Στοιχεία από αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις νόμιμα καταγεγραμμένων συνομιλιών είχαν παρασχεθεί στη διάθεση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.
Παραμένει άγνωστο ποιος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα διευθυντή.
Ο Δήμος Κούζηλος προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. και είχε υπηρετήσει σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, καθώς και στο ανθρωποκτονιών.
Είχε περάσει επίσης από τις υπηρεσίες κατά των οικονομικών εγκλημάτων και της αρχαιοκαπηλίας. Πριν από έναν χρόνο είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη διεύθυνση, ύστερα από σειρά διεργασιών στο εσωτερικό της Υπηρεσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από περίπου επτά χρόνια είχε υπηρετήσει ξανά στην ΕΥΠ, και μάλιστα στο συγκεκριμένο γραφείο, με προϊστάμενο τον Ιωάννη Δικόπουλο, μέχρι πρόσφατα αστυνομικό περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδας, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πάντως ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. προοριζόταν για επόμενος αρχηγός, αλλά «θυσιάστηκε» προκειμένου να σταλεί ηχηρό μήνυμα στα μέλη της αστυνομικής οικογένειας...
Ο προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης της ΕΥΠ είχε «χρεωθεί» στο περιβάλλον του Ι. Δικόπουλου και αυτό, σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας, ήταν εκείνο που του «κόστισε» τη θέση του.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα ότι άνθρωποι του «περιβάλλοντος Δικόπουλου» δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτό το νευραλγικό πόστο και να διεξάγουν τις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή. Ομως, η πιθανή συγγένεια του διευθυντή Αντικατασκοπίας με βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κάτι που φαίνεται από το κοινό τους επώνυμο και τη μανιάτικη καταγωγή τους, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση.
Πιθανολογείται ότι εξαιτίας αυτής της συγγένειας οδηγήθηκε σε πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του για τη Χρυσή Αυγή και, μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνσή του. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά...
Χαρακτηριστική πάντως είναι η περιγραφή όσων έζησαν από κοντά τη χθεσινή ημέρα στην ΕΥΠ. Το πρωί ο Δήμος Κούζηλος προΐστατο όπως κάθε μέρα στη σύσκεψη, όπου εμφανίστηκε ήρεμος και καλοδιάθετος.
Λίγη ώρα μετά, ο ίδιος σταμάτησε να υπογράφει έγγραφα της υπηρεσίας, δίνοντας τα πρώτα «δείγματα» ότι κάτι είχε συμβεί.
Μετά τη 1 το μεσημέρι τελικά ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι αποχωρεί από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας εμβρόντητους όλους τους υφισταμένους του.
  • «ΕΠΙΛΕΚΤΗ» ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    Η Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπίας χαρακτηρίζεται ως η πιο σπουδαία υπηρεσία της ΕΥΠ. Πρόκειται για την υπηρεσία που χειρίζεται το περιβόητο «βαλιτσάκι», το οποίο επιστρατεύεται για να καταγραφούν συνομιλίες που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και υποκλοπών.






Πηγή : ethnos.gr

Εκκένωση γερμανικού χωριού μετά απο έκρηξη δεξαμενής αερίου

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες από έκρηξη δεξαμενής αερίου στη Γερμανία
Δεκαοκτώ πυροσβέστες τραυματίστηκαν, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όταν εξερράγη μια δεξαμενή αερίου σε ένα εργοστάσιο στο χωριό Χάρτχαουζεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, ενώ οι 3.000 κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι πυροσβέστες επενέβησαν σήμερα το πρωί για να σβήσουν μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ένα φορτηγό, όμως στη διάρκεια της κατάσβεσης μια δεξαμενή αερίου που βρισκόταν κοντά εξερράγη, τραυματίζοντας 18 εξ αυτών, ανακοίνωσε η αστυνομία του Λουντβιχσχάφεν.
Εξαιτίας του κινδύνου να υπάρξουν και άλλες εκρήξεις, εκκενώθηκε το χωριό, πιθανόν μέχρι αύριο Κυριακή.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της έκρηξης και η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό.






Πηγή : kathimerini.gr