1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Nokia: Επίσημο τέλος στην υποστήριξη των Symbian και MeeGo από την 1η Ιανουαρίου 2014

rip_symbian_meego

Η Nokia ανακοίνωσε και επίσημα πλέον ότι σταματά την υποστήριξη των λειτουργικών συστημάτων Symbian και Meego με το τέλος του 2013, όπερ σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν θα προστίθεται νέο υλικό στο Nokia Store ούτε θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις για τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές.

Όταν ανακοίνωνε τη στροφή της στο Windows Phone, η Nokia είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δύο πλατφόρμες μέχρι το 2016, αλλά φαίνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις (εξαγορά από Microsoft) την ωθούν να δώσει αποκλειστική προσοχή στα Asha και Windows Phone smartphones, κάτι απόλυτα λογικό αφού το κοινό που χρησιμοποιεί συσκευές Symbian και Meego είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.






Πηγή : techgear.gr

Με τροπολογία κλείνουν την ΕΡΤ

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει τροπολογία για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση καταδίκων και υποδίκων που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα.


Τα θέματα που προέβλεπε η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) γενικότερα για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, θα τα εξετάσει η Βουλή «σε άλλο χρόνο», όπως δήλωσε ο βουλευτής και Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης.  
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, δεν θα συζητηθεί την Τετάρτη στην επιτροπή της Βουλής το θέμα της ΕΡΤ και η ΠΝΠ που προέβλεπε ότι με υπουργικές αποφάσεις μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών ή φορέων. 
 
Η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 10 Ιουνίου του 2013 και στη βάση αυτής στηρίχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε. 
 
Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ανακοίνωσε ότι «η συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα γίνει αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή». 






Πηγή : enet.gr

Κέρινο ομοίωμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ΠΓΔΜ

Κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Αριστοτέλη και του Ιουστινιανού, που είχαν παραγγελθεί, έχουν ήδη φθάσει στα Σκόπια, όπου θα εκτεθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Βεσέλα Τσεστόεβα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ" (Vecer).

Τα κέρινα ομοιώματα των παραπάνω ιστορικών προσωπικοτήτων είναι μεταξύ των 15 που θα εκτεθούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα ομοιώματα του καθενός θα τοποθετηθούν χρονολογικά στην εποχή κατά την οποία έζησαν, ανέφερε ακόμη η κ. Τσεστόεβα.

Η διευθύντρια του νέου αρχαιολογικού μουσείου δήλωσε ακόμη ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει φθάσει στα Σκόπια, από την Τουρκία, και θα εκτεθεί στο νέο μουσείο το "πολυαναμενόμενο" αντίγραφο της μαρμάρινης σαρκοφάγου της Σιδώνας (γνωστή ως Σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η οποία φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της ΠΓΔΜ βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός) που διασχίζει την πόλη, η δε αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το νεοκλασικό ρυθμό.

Οι συλλογές του μουσείου θα εκτίθενται σε τρία επίπεδα, σε μία έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά θα εκτίθενται περίπου 6000 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο μέχρι το Μεσαίωνα.





Πηγή : nooz.gr

Αυξημένο εφέτος σε σχέση με πέρυσι το επίδομα θέρμανσης

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο, το οποίο θα είναι αυξημένο εφέτος σε σχέση με πέρυσι και θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εφέτος το επίδομα να καταβληθεί σε 20% περισσότερους δικαιούχους και αυτό θα επιτευχθεί με τη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ίσχυσαν πέρυσι. Παράλληλα εξετάζεται να αυξηθεί και το επίδομα (ο επιστρεφόμενος φόρος) στα 34 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά που ήταν πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να διευρύνει κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Έτσι, για τον άγαμο, στόχος είναι να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι) όπως και για τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα καταστεί εφικτό εφέτος να εισπράξουν το επίδομα 330.000 δικαιούχοι και ότι σε συνδυασμό με την απλοποίηση του μηχανισμού καταβολής του δεν θα επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο μέρος του ποσού που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συζητηθεί και με την τρόικα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.




Πηγή : nooz.gr

Νομπέλ Ιατρικής στην έρευνα για διαβήτη - Πάρκινσον



Οι ανακαλύψεις τους βοήθησαν όχι μόνο στην κατανόηση ασθενειών όπως είναι η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης και η διαχείριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ηταν καταλυτικής σημασίας στη δημιουργία νέων θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με την «εσωτερική» επικοινωνία των κυττάρων και κατ' επέκταση των οργάνων στο σώμα μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι δύο Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν, Ράντι Σέκμαν και ο Γερμανός Τόμας Ζούντχοφ βραβεύτηκαν χθες με Νομπέλ Ιατρικής και έλαβαν από περίπου 300.000 ευρώ έκαστος.
Οι τρεις ειδικοί ανακάλυψαν, ξεχωριστά ο καθένας, ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ, το οποίο συμπληρώνει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται από και προς τα κύτταρα του σώματός μας διάφορες απαραίτητες ουσίες. «Πρόκειται γιο τον μηχανισμό ρύθμισης μετακίνησης κυστιδίων, το μείζον σύστημα μεταφοράς στα κύτταρά μας», ανέφεραν χθες οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Βραβείων Νομπέλ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Ο Μηχανισμός και η δράση. Οπως εξηγούν οι ειδικοί από την Επιτροπή των Βραβείων Νομπέλ, σε ένα μεγάλο λιμάνι με πολλή κίνηση θα πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα μέσα ώστε το κατάλληλο φορτίο να μπει στο κατάλληλο πλοίο που πάει σε συγκεκριμένο προορισμό, πάντα την κατάλληλη στιγμή.
Τα κύτταρα διαθέτουν το καθένα διαφορετικούς θαλάμους που ονομάζονται οργανίδια, και αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με αυτό του συντονισμού των φορτίων στα πλοία: τα κύτταρα παράγουν μόρια όπως είναι ορμόνες, νευροδιαβιβαστές, κυτοκίνες και ένζυμα, τα οποία πρέπει να φορτωθούν, μεταφερθούν και παραδοθούν μέσα ή έξω από άλλα κύτταρα, συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και αυτή τη δουλειά έχουν αναλάβει να κάνουν τα κυστίδια.
Εσφαλμένη μεταφορά κυστιδίων προκαλεί διάφορες ασθένειες στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων αρκετές νευρολογικές και ανοσολογικές διαταραχές, όπως είναι ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον κ.ά.  
Κάθε κύτταρο στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων είναι ένα εργοστάσιο το οποίο παράγει ουσίες στο εσωτερικό του και είτε τις χρησιμοποιεί για δική του χρήση είτε τις στέλνει «πακέτο» σε άλλα κύτταρα του οργανισμού που τις έχουν ανάγκη.
Για παράδειγμα, η ινσουλίνη παράγεται μέσα στα κύτταρα του οργανισμού (κύτταρα του παγκρέατος) και απελευθερώνεται στο αίμα. Επειδή όμως το μόριο της ινσουλίνης είναι μεγάλο σε μέγεθος για να διαπεράσει τη μεμβράνη του κυττάρου, τυλίγεται σε ένα κυστίδιο, το οποίο με τη σειρά του την πιέζει, τη συρρικνώνει και έτσι χωράει να βγει, δίχως να προκαλέσει βλάβη στην κυτταρική μεμβράνη, δηλαδή στο ίδιο το κύτταρο που παράγεται. Δηλαδή τα κυστίδια είναι μικροσκοπικές φούσκες λίπους που δρουν ως η εσωτερική υπηρεσία μεταφοράς του κυττάρου. Τα κυστίδια δεν είναι απλώς σημαντικά, αλλά απαραίτητα για τον τρόπο επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, την απελευθέρωση ορμονών, αλλά και την πρόσληψή τους από τα κύτταρα-στόχους.

Οι Βραβευθέντες

Τζέιμς Ρόθμαν,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Μέσα από την έρευνά του σε κύτταρα θηλαστικών, απέδειξε ότι τα κυστίδια προσδένονται σε συγκεκριμένα σημεία στην κυτταρική μεμβράνη, επειδή σε αυτά εντοπίζονται πρωτεΐνες οι οποίες λειτουργούν σαν άγκυρες για τα κυστίδια.

Τόμας Ζούντχοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Με την έρευνά του στα νευρικά κύτταρα εντόπισε μια κατηγορία πρωτεϊνών, βασικός ρόλος των οποίων είναι να δίνουν εντολή στα κυστίδια να απελευθερώσουν το φορτίο τους.

Ράντι Σέκμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Μέσα από την έρευνά του σε μύκητες ανακάλυψε μεταλλάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του ενδοκυτταρικού μηχανισμού μεταφοράς μορίων και κατάφερε να αποκαλύψει τις ομάδες γονιδίων που απαιτούνται για τη ρύθμισή του.




Πηγή : tanea.gr

Ρολόι χειρός προβλέπει το θάνατο μέχρι δευτερολέπτου

Στην αρχή υπήρχε μία ιστοσελίδα που προέβλεπε πότε θα πεθάνουν οι γονείς μας. Πλέον, υπάρχει ένα ρολόι που όχι μόνο προβλέπει πότε θα πεθάνουμε αλλά δείχνει και πόσος χρόνος ζωής μας απομένει.


Το ρολόι του θανάτου, που φέρει την ονομασία Τikker, αποτελεί δημιούργημα του Σουηδού εφευρέτη Fredrik Colting και παρόλο που στους περισσοτέρους δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα μακάβριο ρολόι, ο ίδιος ο δημιουργός του το αποκαλεί «ρολόι της ευτυχίας», επειδή σχεδιάστηκε για να θυμίζει στους ανθρώπους ότι η ζωή είναι μικρή και θα πρέπει να χαίρονται την κάθε στιγμή της σαν να είναι η τελευταία.
Για να ξεκινήσει να λειτουργεί το ρολόι, ο χρήστης συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο για το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του, τις συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα, άσκηση) και το βάρος του. Κατόπιν αφαιρεί την ηλικία του από τα συνολικά αποτελέσματα και προκύπτει -με το κατάλληλο λογισμικό- μια πρόβλεψη για την ημερομηνία του θανάτου του. Η ημερομηνία αυτή εισάγεται στο ρολόι, το οποίο αμέσως αρχίζει να μετρά αντίστροφα σε χρόνια, μέρες, ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα.
«Φανταστείτε πως κάποιος σας λέει ότι σας απομένει ένας χρόνος ζωής. Πόσο θα άλλαζε τη ζωή σας; Για όλους μας η ζωή έχει ημερομηνία λήξης,» δήλωσε ο Colting.
«Το συμβάν του θανάτου δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, αλλά στη σύγχρονη κοινωνία μας σπάνια μιλάμε γι’ αυτό. Αν είχαμε περισσότερη επίγνωση για το θάνατό μας, είμαι σίγουρος ότι θα κάναμε καλύτερες επιλογές όσο ζούμε» πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος είχε την ιδέα για το ασυνήθιστο ρολόι μετά τον θάνατο του παππού του.
Η ομάδα του Colting προσπαθεί μέσα από την ιστοσελίδα Kickstarter να συγκεντρώσει 25.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση του ρολογιού, το οποίο κοστίζει 59 δολάρια και αναμένεται να βγει στο εμπόριο τον Απρίλιο του 2014.





Πηγή : enet.gr

Facebook, Microsoft και Google συνεργάζονται για προσιτό ίντερνετ σε όλο τον πλανήτη

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως το Facebook, η Microsoft, η Cisco, η Intel και η Google αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την περαιτέρω διάδοση του ίντερνετ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι εταιρείες δημιούργησαν την πρωτοβουλία «Alliance for Affordable Internet» (A4AI), θέτοντας επικεφαλής τον Tim Berners-Lee, «πατέρα του διαδικτύου» και ιδρυτή του World Wide Web Foundation.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έγινε χθες, με τον Tim Berners-Lee να αναφέρει πως το κόστος των συνδέσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, με συνέπεια η πρόσβαση στο web να είναι απαγορευτική για πολλούς κατοίκους.
«Στη Μοζαμβίκη, για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση όγκου δεδομένων 1 GB στοιχίζει όσο δύο μέσοι μηνιαίοι μισθοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η A4AI θέλει να συμβάλει από τη μεριά της στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι να μειωθεί η τιμή των ιντερνετικών συνδέσεων παγκοσμίως στο 5% του μέσου μισθού. Αν αυτό δεν συμβεί, σημείωσε ο «πατέρας του διαδικτύου», τότε θα συνεχίσει να διευρύνεται το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, επιτείνοντας τις ανισότητες στην εκπαίδευση, την υγεία και την επιστήμη.
Αυτή τη στιγμή, μόλις το 31% των κατοίκων στα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν πρόσβαση στο web, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 77% στις αναπτυγμένες χώρες.





Πηγή : kathimerini.gr

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν τον τρόπο που παράγει ενέργεια ο ήλιος

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μιμηθούν τον τρόπο που παράγει ενέργεια ο ήλιος
Ενα σημαντικό ορόσημο πέρασαν αμερικανοί επιστήμονες στον μακρύ και δύσκολο δρόμο για να πετύχουν τελικά την παραγωγή ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη: κατάφεραν να αντιγράψουν σε εργαστηριακές συνθήκες τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος παράγει την ενέργειά του.

Οπως αναφέρει το BBC, στη διάρκεια πειράματος στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (National Ignition Facility - NIF) στην Καλιφόρνια, για πρώτη φορά, η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την πυρηνική αντίδραση, ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητα ενέργειας που απορρόφησε το πυρηνικό καύσιμο. Ποτέ έως τώρα, οπουδήποτε στον κόσμο, δεν είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σχολίασε ο Πολ Ρίνκον του ΒΒC.

H «χειραγώγηση» με ελεγχόμενο και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο της σύντηξης, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία ο ήλιος παράγει την ενέργειά του, θα αποτελέσει την πηγή τεράστιων ποσοτήτων φθηνής ενέργειας.

Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει τα θερμοπυρηνικά εργοστάσια να παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται να καταναλώσουν για να αυξήσουν σε τρομακτικά ύψη (πολλών εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου) την θερμοκρασία και έτσι να προκαλέσουν την ανάφλεξη του καυσίμου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της -αυτοτροφοδοτούμενης στη συνέχεια - θερμοπυρηνικής σύντηξης.

Οι εγκαταστάσεις του NIF στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ της Καλιφόρνιας φιλοξενούν το πιο ισχυρό λέιζερ του κόσμου, το οποίο εστιάζει 192 ακτίνες πάνω σε ένα μικρό σφαιρίδιο καυσίμου υδρογόνου (πρόκειται για ένα πολύ κρύο στερεό μείγμα ισοτόπων υδρογόνου). Όταν η θερμοκρασία και η συμπίεση του τελευταίου θα έχει αυξηθεί στον απαιτούμενο βαθμό, εκκινεί μόνη της η θερμοπυρηνική σύντηξη, οπότε παράγεται ενέργεια.

Ο στόχος των αμερικανών ερευνητών, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να πετύχουν αυτή την τελική «ανάφλεξη» του καυσίμου - στόχου, έτσι ώστε η πυρηνική αντίδραση να εκλύει μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που παρέχουν τα λέιζερ για την πυροδότηση. Το NIF - που η αρχική αποστολή του είναι η μελέτη των πυρηνικών όπλων - είχε θέσει αυτόν τον στόχο έως το τέλος του 2012, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων αυτό το χρονικό όριο δεν τηρήθηκε.

Η σημερινή παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες επιτυγχάνεται με την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή όχι με σύντηξη, αλλά με σχάση. Το σημαντικότερο διεθνώς πρόγραμμα θερμοπυρηνικής σύντηξης βρίσκεται στα «σκαριά» στην Ευρώπη, στο Κανταράς της Νότιας Γαλλίας, όπου ήδη κατασκευάζεται ο πρώτος δοκιμαστικός θερμοπυρηνικός σταθμός (ITER), ο οποίος θα χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από το NIF.




Πηγή : tanea.gr

Ενας στους τρεις Ελληνες στα όρια της φτώχειας

Ενας στους τρεις Ελληνες στα όρια της φτώχειας

Στα όρια της φτώχειας βρίσκεται σχεδόν ένας στους τρείς Ελληνες το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Για το 2012 και το 2013 εκτιμάται ότι η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και νέα αύξηση των 3,4 εκατ. ατόμων που πληρούσαν ήδη το 2011 ένα από τα τρία κοινοτικά κριτήρια που καθορίζουν τη φτώχεια.
Τα τρία αυτά κριτήρια είναι το χαμηλό εισόδημα, η στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και η υψηλή ανεργία. Το ποσοστό των Ελλήνων που πληρούσε ένα από τα κριτήρια της φτώχειας ανήλθε το 2011 στο 31%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 24,3%.
Το πρώτο κριτήριο αφορά τα άτομα που ζουν με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Το δεύτερο κριτήριο συνδέεται με τα άτομα που ζουν υπό συνθήκες στέρησης βασικών μέσων διαβίωσης, δηλαδή που δεν μπορούν να συμπεριλάβουν στο γεύμα τους κρέας και ψάρι τρεις φορές τη βδομάδα, δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, δεν έχουν επαρκή θέρμανση, και στερούνται πλυντηρίου ρούχων, τηλεφώνου, τηλεόρασης,αυτοκινήτου. Το τρίτο κριτήριο αφορά τα άτομα και νοικοκυριά στα οποία η ένταση απασχόλησης ήταν πολύ χαμηλή (κάτω από 20% τον τελευταίο χρόνο).
Στην ύπαιθρο
Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει επίσης ότι στη χώρα μας η φτώχεια είναι πιο διαδεδομένη στην ύπαιθρο και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στα αστικά κέντρα το ποσοστό της φτώχειας ανέρχεται σε 29,4% του πληθυσμού, στις περιφέρειες μεσαίας πυκνότητας πληθυσμού φτάνει το 30,9% και σε εκείνες χαμηλής πυκνότητας το 32,5%. Στην Ιρλανδία το ποσοστό του πληθυσμού που πληρούσε ένα από τα τρία κριτήρια της φτώχειας ανήλθε το 2011 στο 29,4%, στην Ιταλία το 28,2%, στην Ισπανία το 27,0% και στην Πορτογαλία το 24,4%. Χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία με 15,7%, το Λουξεμβούργο με 16,8%, την Αυστρία με 16,9%, τη Φινλανδία 17,2%. Στη Γερμανία ήταν 19,9% και στη Γαλλία 19,3%.
Στο συνολο της Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι που πληρούσαν ένα από τα κριτήρια της φτώχειας το 2011 αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2010, φθάνοντας τα 119 εκατ. ή 24,0% (23,4% το 2010) του πληθυσμού. Η Βουλγαρία με 49,1% και η Ρουμανία με 40,3% ήταν με διαφορά οι χώρες με τους περισσότερους φτωχούς.






Πηγή : imerisia.gr

Βίντεο - Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στην Κάτω Ιταλία



Μία 30χρονη και ένας 25χρονος παρασύρθηκαν από το μένος των υδάτων, ενώ επέστρεφαν σπίτι τους με το Ι.Χ. της

Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την νότιο Ιταλία.
Η 30χρονη Ροσέλα Πινιαλόζα από την περιοχή Τζινόζα, παρασύρθηκε από το μένος των υδάτων, ενώ επέστρεφε σπίτι της με το Ι.Χ. της. Κοντά στην πόλη του Τάραντα, όταν ο ποταμός Μπράντανο υπερχείλισε, η ίδια, έχασε τον έλεγχο του μέσου και το πτώμα της βρέθηκε, σχεδόν αμέσως, λίγα μέτρα απόσταση από το αυτοκίνητό της.
Ο 25χρονος Πίνο Μπαντσούλι από την περιοχή Μοντεσκαλιόζο εντοπίστηκε νεκρός από τους άνδρες της πολιτικής προστασίας, λίγα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό του που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Μάλιστα, ο άτυχος νέος είχε προλάβει να τοποθετήσει τα κλειδιά στη μίζα του αμαξιού του, επιχειρώντας να οδηγήσει για να ξεφύγει από την λαίλαπα των νερών.






Οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας προσπαθούν επίσης να εντοπίσουν άλλα δύο άτομα που αγνοούνται. Πρόκειται για ένα τριαντάχρονο ζευγάρι, που εργαζόταν σε αποθήκη γεωργικών προϊόντων.
 
Σε σειρά χωριών και κωμοπόλεων κοντά στον Τάραντα, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά, σήμερα, τα σχολεία, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας και των συνεχών βροχοπτώσεων.
 
Δεκάδες οδηγοί ζήτησαν την βοήθεια των πυροσβεστών για να μπορέσουν να βγουν από τα αυτοκίνητά τους, ενώ στο χωριό Μαρίνα Ντι Τζινόζα εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται στο ισόγειο και είχαν πλημυρίσει.











Πηγή : protothema.gr

ΗΠΑ: Παιδάκια υποσιτισμένα ζούσαν ανάμεσα σε περιττώματα

Υπό άθλιες συνθήκες -ανάμεσα σε περιττώματα ανθρώπων και ζώου, ούρα και μύγες- ζούσαν τέσσερα αγοράκια στο Ντένβερ, τα οποία δεν ξέρουν καν να μιλήσουν και που οι γονείς τους τα κρατούσαν σε κατάσταση υποσιτισμού. Τα παιδάκια, ηλικίας δύο έως έξι ετών, εντοπίστηκαν σε ένα σπίτι, όπου έμεναν μαζί με τους γονείς τους, ανάμεσα σε περιττώματα από την στιγμή που γεννήθηκαν. Ήταν υποσιτισμένα και δεν ξέρουν να μιλήσουν, αλλά επικοινωνούσαν μεταξύ τους με νοήματα και μουγκρίσματα. Σε βάρος των δύο γονέων, ενός 66χρονου και μίας 35χρονης, απαγγέλθηκε σωρεία κατηγοριών παιδικής κακοποίησης. Τα παιδάκια τέθηκαν υπό αστυνομική προστασία.




Πηγή : nooz.gr

Στο «σωματίδιο του Θεού» το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013



REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η απόφαση της επιτροπής ήταν τελικά το βραβείο να μοιραστούν ο καθηγητής Χιγκς (δεξιά), 83 χρονών πλέον μαζί με το βέλγο συνάδελφό του Φρανσουά Ενγλέρ (αριστερά), 80 χρόνων.

Δε διέψευσε η Ακαδημία της Σουηδίας τις φήμες πως το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής θα απονεμηθεί στους θεμελιωτές της θεωρίας του σωματιδίου Χιγκς.
Το συγκεκριμένο σωματίδιο είχε προταθεί τη δεκαετία του ’60 ως αποτέλεσμα του μηχανισμού με τον οποίο αποκτά μάζα η ύλη και χρειάστηκαν σχεδόν 50 χρόνια ερευνών προτού βρεθεί τελικά το 2012 με το «πείραμα του αιώνα» στον επιταχυντή σωματιδίων LHC στο CERN της Ελβετίας. Ο πρώτος που είχε περιγράψει το σωματίδιο και τις ιδιότητές του ήταν ο βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς το 1964, 35 χρονών τότε.
Ταυτόχρονα όμως με το Χιγκς, μια πληθώρα επιστημόνων συνέβαλε με δημοσιεύσεις στην περιγραφή του φαινομένου που ονομάζεται «αυθόρμητη ρήξη συμμετρίας» και έκτοτε έχει κεντρικό ρόλο στη σύγχρονη φυσική. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, η ίδια η μάζα είναι συνυφασμένη με τη ρήξη κάποιας βαθύτερης συμμετρίας στη φύση. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ονομάζεται και μηχανισμός Brout-Englert-Higgs, προς τιμήν των τριών επιστημόνων που συνέβαλαν στην επινόησή του.
Στη συγκεκριμένη ανακάλυψη είχαν συνεισφέρει σημαντικά και οι αμερικανοί Τζέραλντ Γκούραλνικ και Καρλ Χάγκεν όπως και ο βρετανός Τομ Κίμπλ, μεταξύ άλλων, με σχεδόν ταυτόχρονες δημοσιεύσεις. Καθώς το βραβείο όμως μπορεί να μοιραστεί μέχρι και σε τρεις υποψήφιους, η επιτροπή είχε βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλημμα.
Ταυτόχρονα με τους θεωρητικούς φυσικούς που πρότειναν το μηχανισμό, υπήρχε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στο οποίο εργάστηκαν παραπάνω από 6.000 επιστήμονες και μηχανικοί προκειμένου να γίνει εφικτή η πειραματική ανακάλυψη του σωματιδίου, και θα μπορούσε θεωρητικά να πάρει κι εκείνο ένα μέρος του βραβείο.

 απόφαση της επιτροπής ήταν τελικά το βραβείο να μοιραστούν ο καθηγητής Χιγκς, 83 χρονών πλέον μαζί με το βέλγο συνάδελφό του Φρανσουά Ενγλέρ, 80 χρόνων. Ο τρίτος επιστήμονας του μηχανισμού  Brout-Englert-Higgs, ο βέλγος καθηγητής Ρόμπερτ Μπράουτ δε ζει πλέον.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η επινόηση και η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς αποτέλεσε ένα θρίαμβο της φυσικής και της ανθρώπινης διανόησης.

«Το φετινό βραβείο είναι για κάτι μικρό, που κάνει όλη τη διαφορά», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. «Για τη θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόησή μας για την προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα CMS και ATLAS του επιταχυντή LHC του CERΝ», κατέληξε.
Ο Φρανσουά Ενγκλέρ δήλωσε πολύ ευτυχισμένος που κέρδισε το βραβείο, σχολιάζοντας πως εξαιτίας της καθυστέρησης περίπου μίας ώρας για τη συνέντευξη τύπου, νόμισε πως δε θα βραβευόταν, αφού δεν είδε κάποια σχετική ανακοίνωση.
Ο Πίτερ Χιγκς, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε πως είναι συγκλονισμένος που έλαβε ένα τέτοιο βραβείο και ευχαρίστησε την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία.«Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους όσους συνεισέφεραν στην ανακάλυψη αυτού του σωματιδίου αλλά και την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους για την υποστήριξη», είπε. «Ελπίζω αυτή η αναγνώριση για τη στοιχειώδη επιστήμη να βοηθήσει στην αναγνώριση της αξίας της επιστήμης η οποία δεν έχει απαραίτητα χρηστικά οφέλη».
Εξίσου χαρούμενος αισθάνεται και ο διευθυντής του CERN, Ρόλφ Χόιερ, που δήλωσε πως «η ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς στο CERN πέρυσι, η οποία αποδεικνύει το μηχανισμό Brout-Englert-Higgs, ήταν το αποκορύφωμα δεκαετιών πνευματικής δουλειάς πολλών ανθρώπων στον κόσμο».
O βρετανός καθηγητής Τομ Κίμπλ, ο οποίος συμμετείχε κι αυτός στη θεωρητική ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς δήλωσε κι εκείνος χαρούμενος που το φετινό βραβείο δόθηκε στο μηχανισμό απόκτησης μάζας για τα σωματίδια, αναφέροντας πως κι εκείνος μαζί με τους συναδέλφους του Γκουράλνικ και Χάγκεν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Παραδέχτηκε ωστόσο πως η δημοσίευσή τους, αν και πιο περιεκτική, ήταν μεταγενέστερη των Χιγκς, Ενγκλέρ και Μπράουτ.





Πηγή : naftemporiki.gr

Ο ΣΔΟΕ "ξεσκονίζει" τα οικονομικά της Χ.Α.

Έλεγχο στα οικονομικά πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους κατηγορούμενους βουλευτές, ζήτησαν οι ειδικοί ανακριτές διαφθοράς, που χειρίζονται τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση.

Οι δικαστικοί λειτουργοί με εντολή τους προς το ΣΔΟΕ ζητούν πλήρη οικονομικό έλεγχο στα ταμεία του κόμματος και κατηγορουμένων βουλευτών με σκοπό να διαπιστώσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μάλιστα, από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να δοθούν εντολές και για άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστώσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων, πλην της νομιμοποίησης, οικονομικής φύσης εγκλημάτων.

Οι «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης θα περάσουν «από κόσκινο» τα έσοδα και τα έξοδα της ΧΑ σε βάθος 10ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ως τώρα εφόδους των Αρχών σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλέγεται πλούσιο υλικό για χρηματικές συναλλαγές της οργάνωσης ή επιφανών στελεχών της.

Οι ανακριτές Γεωργουλέας και Παπακώστας αναμένεται να αποστείλουν αίτημα και προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Οι τράπεζες θα κληθούν να δώσουν στοιχεία για αναλήψεις και καταθέσεις από τους λογαριασμούς της οργάνωσης.

Θα αναζητηθούν  επίσης, σύμφωνα με τις εντολές που θα δώσει ο ανακριτής,  φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα ελεγχθούν για την προέλευση των χρημάτων που πρόσφεραν στην οργάνωση.




Πηγή : nooz.gr