1

Θεσσαλονίκη...

2

Η Πάργα, το μικρό θαύμα του Ιονίου...

3

Ναύπλιο, love is in the air...

4

Αθήνα, το λίκνο του πολιτισμού....

5

Δήλος, εκεί που το Φως βρήκε το σπίτι του...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Το νομοσχέδιο δεν αφορά στο μεταβατικό σχήμα της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. αλλά στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ο οποίος θα ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Θα έχει οικονομική αυτοτέλεια και θα αποτελεί ενιαίο φορέα όπου θα ενταχθούν τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και λοιπές ιδίως πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η λειτουργία της νέας εταιρείας θα είναι ανεξάρτητη από το κράτους, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα και θα διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής και με συμβάσεις έργου, ενώ παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα με απευθείας ανάθεση, της εκτέλεσης ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό.
Επίσης δεν συγκεκριμενοποιεί το είδος και τον αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και φυσικά τον αριθμό του προσωπικού. Αυτό θα το κάνει σε δεύτερο χρόνο ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε συνεργασία με το Εποπτικό Συμούλιο της ΝΕΡΙΤ.
Στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. Το στρατηγικό σχέδιο είναι δεκαετές και περιλαμβάνει του γενικούς αναπτυξιακούς στόχους της Εταιρίας, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων της Εταιρίας και τον τρόπο χρηματοδότησή τους. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου και με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφασίζει την ίδρυση νέων τηλεοπτικών,σιαδικτυακών ιστοτόπων και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και την κατάργηση των υφισταμένων. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύονται ο χαρακτήρας και το περιεχόμενοθ του νέου σταθμού και ιστοτόπου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι ειδικότερες προγραμματικές υποχρεώσεις τους.
Στο άρθρο 8, το οποίο αναφέρετα στο Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ), προβλέπεται ότι η θητεία του είναι εννεαετής και τα μέλη του επτά. Ειδικότερα, κατά την πρώτη συγκρότηση του ΕΣ, τρία από τα μέλη του διορίζονται για πλήρη θητεία, δύο διορίζονται για εξαετή θητεία και δύο για τριετή, με βάση το αποτέλεσμα κλήρωσης που διενεργείται κατά την πρώτη συνεδρίαση  του οργάνου. Ο πρόεδρος του ΕΣ εκλέγεται από τα μέλη του για τριετή θητεία, που δεν μπορεί να ανανεωθεί. Το ΕΣ εγγυάται την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. από κάθε μορφή κυβερνητική ή άλλης παρέμβασης, μεριμνά για τη λειτουργία της σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και διαμορφώνει τη στρατηγική και αναπτυξιακή της πολιτική. Καταρτίζει δεκαετές στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας της Εταιρίας.
Οσο αφορά την πρόσληψη προσωπικού και τις αποδοχές στο άρθρο 15 προβλέπεται:
1) Η ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ύστερα από σχετική προκήρυξη, τηρώντας αρχέσ της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας. Για το βαθμολογικό καθεστώς του πρσωπικού της παρούσης παραγράφου εφαρμόζονται οι διατάξεις της περ.12 της υποπαρ. Γ1 της παρ. Γ του πρώτου άρθρου του ν.4093/2012.
2)Κατ' εξαίρεση, η ΝΕΡΙΤ -Α.Ε., ύστερα από πρόσταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου. Ο χρόνος εκτέλεσης και οι ειδικότεροι όροι καθορίζονται πάντα με τη σύμβαση.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται για το κράτος δαπάνη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., ενώ το ύψος της ετήσιας δαπάνης για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της εταιρείας (μισθοδοσία προσωπικού, αμοιβή μελών συλλογικών οργάνων, λειτουργικά έξοδα κλπ.), το οποίο θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., εξαρτάται, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από πραγματικά γεγονότα (διάρθρωση, στελέχωση και εν γένει λειτουργία της εταιρείας) και από την έκδοση σχετικών κοινών υπουργικών αποφάσεων.
Επίσης, ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα επιβαρύνεται και από την καταβολή αμοιβής σε δημοσιογράφους, επιστημονικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης σε αυτούς συγκεκριμένου έργου. Προβλέπονται δε έσοδα από τη θέσπιση υπέρ της νέας εταιρείας ανταποδοτικού τέλους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.
Σημειώνεται, ότι με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της καταργηθείσης ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, Εργασίας Γ. Βρούτση, Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη.


Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το κείμενο του νομοσχεδίου

Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ν/σ

Διαβάστε την ειδική έκθεση επί του ν/σ

Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ

«Την ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή, με την υπογραφή επτά υπουργών το σχέδιο νόμου για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση». Από τη λίστα των υπογραφών λείπει, όμως, η υπογραφή του πλέον υπεύθυνου για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση ανασύρει το νομοσχέδιο Αλιβιζάτου, που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012, για να καλύψει την εκτροπή που προκάλεσε η πραξικοπηματική και σοκαριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Το «μαύρο» που παραμένει στις συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν διασκεδάζεται με εντυπώσεις θεσμικών παρεμβάσεων. Κακέκτυπα λύσεων δεν απαντούν στη διεθνή κατακραυγή και τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας».

Ενώ σημειώνουν πως «μοναδικό νέο στοιχείο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι «η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων», στην οποία αιτιολογούνται…οι αμαρτίες της ΕΡΤ: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα». Ούτε λέξη ασφαλώς για τη νέα «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό το «λουκέτο» στην ΕΡΤ».







Πηγή : tovima.gr

Απίστευτο! Η 16χρονη κόρη της Τάμτα έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους

Φωτογραφία για Απίστευτο! Η 16χρονη κόρη της Τάμτα έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους
Στιγμές αγωνίας έζησε η Τάμτα μετά το ατύχημα που είχε πριν λίγες μέρες η 16χρονη κόρη της. Την μέρα και την ώρα που η Τάμτα βρισκόταν στα βραβεία Mad, στο TAE KWON DO, η Άννυ ήταν στο σπίτι της οικογένειας. Όπως έγραψε το περιοδικό “Hello” η 16χρονη Άννυ βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού της, όταν ξαφνικά από απροσεξία ζαλίστηκε και έπεσε.

Τη στιγμή εκείνη η μητέρα της βρισκόταν στη σκηνή και τραγουδούσε. Αμέσως μετά το τέλος της εμφάνισής της ενημερώθηκε για το δυσάρεστο γεγονός και σοκαρισμένη έτρεξε στο πλευρό της κόρης της, όπου την είχα μεταφέρει σε εφημερεύον, δημόσιο νοσοκομείο.

Οι γιατροί υπέβαλαν τη μικρή στις απαραίτητες εξετάσεις και κρίθηκε απαραίτητη η παραμονή της στο νοσοκομείο για δύο μέρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πτώσης της από το μπαλκόνι.

Μετά από δύο μέρες νοσηλείας, η 16χρονη Άννυ επέστρεψε στο σπίτι της με την Τάμτα να μην την αποχωρίζεται ούτε λεπτό και να την φροντίζει.





Πηγή : newsnow.gr

Ανθρώπινο μίνι-ήπαρ εργαστηρίου

Στο κέντρο των τρυβλίων φαίνονται τα μικρά ηπατικά εκκολπώματα που δημιούργησαν οι ιάπωνες ερευνητές από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα Credit:Takanori Takebe


Λονδίνο 
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ με βάση βλαστικά κύτταρα που προήλθαν από το δέρμα και το αίμα δοτών. Το νέο επίτευγμα που ανήκει σε ιάπωνες ερευνητές δείχνει ένα μέλλον στο οποίο τόσο το ήπαρ όσο και άλλα όργανα απαραίτητα για μεταμοσχεύσεις θα δημιουργούνται στο εργαστήριο σώζοντας εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.
Δημιουργία τριών κυτταρικών τύπων
Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature» η ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα χρησιμοποίησε κύτταρα iPS (induced pluripotent stem cells, τα κύτταρα αυτά προκύπτουν από μετατροπή ενηλίκων κυττάρων που με την προσθήκη των κατάλληλων γονιδίων λαμβάνουν τις πολυδύναμες ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών), προκειμένου να δημιουργήσει τρεις διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους. Οι τρεις αυτοί τύποι κυττάρων συνδυάζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες για τη δημιουργία του ήπατος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο: πρόκειται για τα κύτταρα του ηπατικού ενδοδέρματος, τα μεσεγχυματικά κύτταρα καθώς και τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι ερευνητές μετά τη δημιουργία των τριών τύπων κυττάρων προχώρησαν σε «ανάμειξή» τους ώστε να ανακαλύψουν αν θα μπορούσαν να «γεννήσουν» ήπαρ.
Είδαν λοιπόν ότι τα κύτταρα πράγματι αναπτύχθηκαν και άρχισαν να σχηματίζουν τρισδιάστατες δομές που ονομάζονται ηπατικά εκκολπώματα (πρόκειται για μια «συλλογή» ηπατικών κυττάρων που αποτελεί πρόδρομη δομή του ήπατος και έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί σε ένα πλήρες όργανο). 


Λειτουργία φυσιολογικού ήπατος
Όταν οι δομές αυτές μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια ωρίμασαν, ενώ τα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία συνδέθηκαν με εκείνα των ποντικών. Ετσι οι δομές άρχισαν να επιτελούν πολλές από τις λειτουργίες του φυσιολογικού ήπατος.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη επίσημη αναφορά η οποία αποδεικνύει τη δημιουργία ενός λειτουργικού ανθρώπινου οργάνου από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα» γράφουν οι ερευνητές στο «Nature».
Ο δρ Τακανόρι Τακέμπε που ηγήθηκε της νέας μελέτης ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι η επιτυχία αυτής της ερευνητικής δουλειάς τον κάνει να σχεδιάζει παρόμοιες μελέτες με άλλα όργανα όπως το πάγκρεας και οι πνεύμονες.
Σε 10 χρόνια ήπαρ για μεταμόσχευση σε ανθρώπους
Πάντως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προτού το ήπαρ εργαστηρίου μεταμοσχευθεί σε ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολίασαν άλλοι ειδικοί, η μελέτη της ομάδας από τη Γιοκοχάμα δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί. «Η υπόσχεση ενός ήπατος που θα έρχεται κατευθείαν από το… ράφι φαίνεται πολύ πιο κοντινή σήμερα από ό,τι θα πίστευε κάποιος πριν από μόλις έναν χρόνο» ανέφερε ο Ντούσκο Ιλιτς, ειδικός στα βλαστικά κύτταρα από το King’s College του Λονδίνου.
Από την πλευρά του ο Μάλκολμ Αλισον, επίσης ειδικός στα βλαστικά κύτταρα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο τόνισε ότι τα νέα ευρήματα «προσφέρουν την πιθανότητα δημιουργίας μίνι-ήπατος από τα δερματικά κύτταρα ενός ασθενούς που πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια και τη μεταμόσχευσή τους στον οργανισμό του ώστε να δοθεί ώθηση στην ηπατική λειτουργία».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι δημιούργησαν νεφρό αρουραίου στο εργαστήριο ο οποίος μάλιστα ήταν σε θέση να λειτουργεί όπως και ένας φυσιολογικός νεφρός. Η μέθοδός τους ωστόσο βασίστηκε στη χρήση ενός «εκμαγείου» για το «χτίσιμο» του οργάνου.
Για δοκιμές φαρμάκων
Η πρώτη χρήση τέτοιου είδους ηπατικών εκκολπωμάτων, όπως αυτά που δημιούργησαν οι ιάπωνες επιστήμονες αναμένεται πάντως να αφορά τις δοκιμές φαρμάκων, σύμφωνα με τον Κρις Μέισον, ειδικό στην αναγεννητική ιατρική από το University College του Λονδίνου. «Σήμερα προκειμένου να ελέγχουμε τον μεταβολισμό και την τοξικότητα των υποψήφιων νέων φαρμακευτικών θεραπειών, χρησιμοποιούμε ηπατικά κύτταρα από πτωματικούς δότες. Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους κύτταρα είναι διαθέσιμα σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Η νέα μελέτη εκτός των άλλων δείχνει ότι ποντίκια στα οποία έχουν μεταμοσχευθεί τα ηπατικά εκκολπώματα που έχουν προκύψει από κύτταρα iPS θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων φαρμάκων, ώστε να αποδεικνύεται αν τα φάρμακα έχουν παρενέργειες ή αν προκαλούν ηπατοτοξικότητα» είπε ο επιστήμονας.






Πηγή : tovima.gr

Επανήλθε η διάταξη για εξετάσεις AIDS στις ιερόδουλες

Επανήλθε η διάταξη για εξετάσεις AIDS στις ιερόδουλες
Υστερα από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επανήλθε από τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη η υγειονομική διάταξη του προκατόχου του Ανδρέα Λοβέρδου για υγειονομικό έλεγχο σε ιερόδουλες - φορείς του AIDS. Η διάταξη αφορά τον «περιορισμό μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «μπορεί η πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη να είχε καταργήσει τη διάταξη, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, για να καταργήσεις μία Υγειονομική Διάταξη, πρέπει να την αντικαταστήσεις με μία νέα. Αρα ούτως ή άλλως δεν ευσταθούσε αυτό που έκανε η πρώην υφυπουργός. Υπήρχε κενό».

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εντολή στην γεν. Γραμματέα Δημόσια Υγεία Χριστίνα Παπανικολάου να ετοιμάσει μία νέα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα, «αλλά και όλες τις ανησυχίες που έχουμε λάβει από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, αναμένεται η νέα διάταξη προς αντικατάσταση.

Διευκρινίζεται ότι η επίμαχη Υγειονομική Διάταξη έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια.

«Επίσης, καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Υπό αυτή την έννοια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τη χώρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νέας τροποποιημένης διατάξεως θεωρείται επιβεβλημένη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η επαναφορά σε ισχύ της προεκλογικής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου η οποία είχε καταργηθεί μόλις πριν ένα μήνα από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνει με το καλημέρα σας το ρόλο που ήρθε να επιτελέσει ο νέος Υπουργός κ. Γεωργιάδης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.






Πηγή : tanea.gr

Ντεμπούτο για το πρώτο «έξυπνο» κινητό με λειτουργικό Firefox

(Πηγή: zte.com.cn)
Στην Ισπανία έκανε το ντεμπούτο του το ZTE Open, το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Firefox της Mozilla.

Το ZTE Open διατίθεται στην αγορά από την ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Movistar της Telefonica, κοστίζει 69 ευρώ, έχει οθόνη αφής HVGA TFT 3,5 ιντσών, μνήμη 265 MB RAM, αποθηκευτικό χώρο 512 ΜΒ, κάμερα με ανάλυση 3,2 ΜΡ, κάρτα microSD 4GB, ενώ ο χρήστης έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα πλοήγησης Firefox.
Η Mozilla ευελπιστεί πως η ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα της θα προσελκύσει νέους πελάτες, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και προγραμματιστές-δημιουργούς εφαρμογών.
Και άλλες εταιρίες, όπως η γαλλική Alcatel, η νοτιοκορεατική LG, η ιαπωνική Sony και η κινεζική Huawei, σκοπεύουν να βγάλουν στις αγορές κινητά Firefox έως το τέλος του 2013, ενώ η Mozilla προτίθεται να διαθέσει συσκευές με Firefox και σε άλλες χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Πολωνία, η Βραζιλία και η Πορτογαλία, πριν να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά το 2014.
Η Mozilla, παρόλο που επιθυμεί να διεισδύσει στην αγορά των smartphones, γνωρίζει πως απέναντί της έχει δύο πολύ ισχυρούς αντιπάλους, την Apple με το iOS και τη Google με το Android, τα οποία «τρέχουν» στο 22% και στο 69% αντίστοιχα των συσκευών «έξυπνων» κινητών παγκοσμίως.
Οι αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει χώρος και για τρίτο «παίκτη» στη διεθνή αγορά.





Πηγή : enet.gr

Ελληνική δωρεάν εφαρμογή Android για γρήγορη ενημέρωση


Δημιουργήθηκε από τον «Δημόκριτο και την μη κερδοσκοπική εταιρία SciFY
Την πρωτοποριακή δωρεάν ελληνική εφαρμογή Android «NewSum», που επιτρέπει στον χρήστη να έχει σε γρήγορο χρόνο μία σφαιρική ειδησεογραφική ενημέρωση, δημιούργησαν ο «Δημόκριτος» και η μη κερδοσκοπική εταιρία SciFY (ScienceForYou). Η εφαρμογή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) και σε υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets), κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πρόσφατο εγχώριο διαγωνισμό ανάπτυξης εφαρμογών (apps) «Εφαρμογιάδα 2013».

Το NewSum συνοψίζει σε μία ιστοσελίδα -σε ελληνικά και αγγλικά- όλες τις ειδήσεις που ενδιαφέρουν τον χρήστη, με σειρά σπουδαιότητας, από όλες τις πηγές που αυτός εμπιστεύεται και χωρίς επαναλήψεις. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης ενδιαφέρεται για oικονομικές και επιστημονικές ειδήσεις και εμπιστεύεται πέντε διαδικτυακές ειδησεογραφικές πηγές για τις οικονομικές ειδήσεις και δύο για τις επιστημονικές, τότε μέσω του NewSum έχει τη δυνατότητα να ορίσει τις κατάλληλες παραμέτρους, ώστε με μία κίνηση να εμφανίζονται στην οθόνη της φορητής συσκευής του όλες οι ειδήσεις των παραπάνω κατηγοριών, σε μορφή περίληψης με τα βασικά σημεία της είδησης.

Η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα, δηλαδή όχι μόνο μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει δωρεάν, αλλά μπορεί να την αλλάξει, να τη βελτιώσει, να την επεκτείνει και να την προσαρμόσει στις ανάγκες του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από το NewSum αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας σε εφαρμογή και τελικό προϊόν, έγινε από την SciFY (ScienceForYou), η οποία αναπτύσσει και διαθέτει δωρεάν τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της πληροφορικής.






Πηγή : digitalnews.gr

Δέκα πελαργούς παρακολουθούν οι επιστήμονες στο Δέλτα του Εβρου

Δέκα πελαργούς παρακολουθούν οι επιστήμονες στο Δέλτα του Εβρου
Πομπούς σε 10 νεοσσούς πελαργών στις Φέρες ‘Έβρου, τοποθέτησαν οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα ‘Έβρου. Η τοποθέτηση των πομπών έγινε στις 2 Ιουλίου σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται πομποί σε πελαργούς και οι ειδικοί περιμένουν να έχουν σύντομα τα πρώτα δεδομένα από την παρακολούθηση τους. Τα δεδομένα θα αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα και τις αιτίες θνησιμότητας.

Διευκρινίζεται ότι οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητας τους –εάν δηλαδή πετούν εάν κοιμούνται ή εάν τρέφονται-.

Όπως επισημαίνουν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, για την αναπαραγωγική περίοδο του 2013 ( είναι οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος) έχουν εντοπιστεί στις Φέρες Έβρου 26 φωλιές πελαργών.

Η τοποθέτηση πομπών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις ( για να παρατηρούνται οι μετακινήσεις των πελαργών στις φωλιές). Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των πελαργών –συνολικά 23.

Φέτος στις Φέρες, έγινε η δακτυλίωση σε 29 νεοσούς –από αυτούς στους 10 τοποθετήθηκαν πομποί- και στον Πόρο έγινε η δακτυλίωση σε άλλους 29.





Πηγή : tanea.gr

Η πρώτη φωτογραφία της πρόσοψης του Nokia Lumia 1020

lumia 1020

Το πολυαναμενόμενο Nokia Lumia 1020 – γνωστό και με την ονομασία «EOS» θα κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνιση του στις 11 Ιουλίου, σε μία ειδική εκδήλωση των Nokia και Microsoft που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη.
Η πρώτη, ωστόσο, εικόνα του νέου «φωτογραφικού» κινητού της Nokia, που δείχνει την πρόσοψη – φωτογραφίες που αποκαλύπτουν το πίσω μέρος έχουν διαρρεύσει στο παρελθόν – διέρρευσε από τον γνωστό χρήστη του Twitter, @evleaks, κατά κόσμον Evan Blass.

Αν δεν εμπιστευόμασταν τον @evleaks, θα λέγαμε ότι πρόκειται για το Nokia Lumia 920, αφού οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές! Το Nokia Lumia 1020, ενσωματώνει κάμερα με αισθητήρα 41 MPixel.




Πηγή : digitallife.gr

Έλληνας καθηγητής διεκδικεί 58 εκατ. ευρώ από την Apple!


Για παραβίαση ευρεσιτεχνίας κάνει λόγο ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Θεόδωρος Δ. Μουστάκας 

Στα δικαστήρια σέρνει ένας Έλληνας καθηγητής τον τεχνολογικό κολοσσό της  Apple. Ο κ.  Θεόδωρος Δ. Μουστάκας κατηγορεί την εταιρεία για παραβίαση ευρεσιτεχνίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κατέθεσε μήνυση εναντίον της  Apple και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αμερικανικές δικαστικές αίθουσες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε περίπτωση που τα αμερικανικά δικαστήρια διακιώσουν τον καθηγητή, η αμερικανική εταιρεία θα κληθεί να τον αποζημιώσει με τουλάχιστον 58 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Μουστάκας ισχυρίζεται ότι η λεπτή μεμβράνη νιτρίδιου του γαλλίου, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή iPhone, iPad και MacBook air, αποτελεί δική του ανακάλυψη και είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Νοέμβριο του 1997.

Η δικαστική αγωγή κατατέθηκε στις 2 Ιουλίου και ζητάει από τους υπεύθυνους της Apple να παραδώσουν λίστα με τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων και τα κέρδη που προήλθαν από αυτά. Επίσης τόσο ο Έλληνας καθηγητής, όσο και το ανώτατο ίδρυμα της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, αιτούνται να απαγορευτεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων προϊόντων της Apple στις ΗΠΑ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης κινείται νομικά εναντίον κάποιου κολοσσού πληροφορικής. Τον τελευταίο χρόνο, οι δικηγόροι του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν καταθέσει οκτώ αντίστοιχες μηνύσεις σε ισάριθμες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Samsung και η Amazon.

Ποιός είναι ο Θεόδωρος Δ. Μουστάκας

Ο Δρ Θεόδωρος Μουστάκας είναι γνωστός στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Ο λέκτορας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσσαλονίκης και στη συνέχεια πήρε μάστερ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το 1987 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το 1999 επέστρεψε στο ΑΠΘ ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ μέχρι σήμερα έχει συγγράψει και εκδώσει οκτώ επιστημονικά βιβλία, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.





Πηγή : protothema.gr

Ανακαλύφθηκε Android bug που υπάρχει για τέσσερα χρόνια και επηρεάζει το 99% των συσκευών!

oops

Ερευνητές ασφαλείας ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα σοβαρό bug στο λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο, όπως φαίνεται, επιτρέπει σε κακόβουλα trojans να «μεταμφιέζονται» σε επαληθευμένες εφαρμογές, κρύβοντας malware μέσα σε ένα υπάρχον app χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Σύμφωνα με την ομάδα ασφαλείας του Bluebox Lab, αυτό το bug υπάρχει από την εποχή του Android 1.6 Donut και μπορεί να επηρεάσει το «99 τοις εκατό» των συσκευών της πλατφόρμας.
Κανονικά, οι εφαρμογές ελέγχονται με τη βοήθεια κρυπτογραφημένων υπογραφών, έτσι οι τροποποιημένες ενημερώσεις απορρίπτονται εάν το κλειδί τους δεν ταιριάζει με αυτό που παρέχεται από τον developer τους. Αλλά η Bluebox ισχυρίζεται ότι βρήκε ένα τρόπο να τροποποιήσει το APK αρχείο της εφαρμογής χωρίς να σπάσει τις υπογραφές της, κάτι που επιτρέπει δυνητικά σε κακόβουλο κώδικα να εγκατασταθεί, αν ένας «εισβολέας» βρει τον τρόπο να αποστείλει στο χρήστη ένα τροποποιημένο πακέτο λογισμικού.
Το πώς ακριβώς γίνεται αυτό δεν έχει διαρρεύσει ακριβώς, πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι το να πραγματοποιηθεί μέσω του Google Play δεν είναι πλέον εφικτό, καθώς η Google έχει ενημερώσει την πλατφόρμα της. Ένας χρήστης, ωστόσο, θα μπορούσε να εξαπατηθεί ή να παρασυρθεί σε μία εγκατάσταση μίας «ψεύτικης» ενημέρωσης μέσω άλλων οδών συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων εφαρμογών τρίτων, phishing emails ή κακόβουλων σελίδων. Δεν είναι γνωστό αν αυτή η ευπάθεια παρακάμπτει την επιλογή «εγκατάστασης από άγνωστες πηγές», ένα security setting που διαθέτει το Android, ωστόσο πολλοί χρήστες έχουν έτσι κι αλλιώς τσεκάρει αυτή τη λειτουργία στα κινητά τους, επομένως είναι περισσότερο «ευάλωτοι».
Ένα κακόβουλο firmware update, που φαίνεται ως verified, θα μπορούσε να δώσει σε έναν εισβολέα πλήρη πρόσβαση στο σύστημα, επιτρέποντας του να «κλέβει» δεδομένα ή να χρησιμοποιεί τη συσκευή ως μέρος ενός botnet.
Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο bug φαίνεται πως απειλεί ιδιαίτερα τους κατόχους παλαιότερων Android συσκευών, που έχουν σταματήσει να λαμβάνουν ενημερώσεις. Η ομάδα Bluebox αναφέρει σχετικά ότι η ευπάθεια αποκαλύφθηκε στη Google το Φεβρουάριο του 2013 αλλά είναι στο χέρι των κατασκευαστών κινητών για την εφαρμογή επιμέρους patches στις συσκευές τους, ώστε να την αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα, το patch για το Samsung Galaxy S4 έχει δημοσιευτεί, αλλά για το Nexus είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Η Bluebox θα αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνά της πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, αργότερα αυτό το μήνα, στο συνέδριο ασφαλείας Black Hat στο Las Vegas.






Πηγή : digitallife.gr

Ένας στους πέντε επαγγελματίες δεν αποδίδει ΦΠΑ


Ένας στους 5 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, περίπου 530 χιλιάδες συνολικά, δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαϊου του τρέχοντος έτους και παρακράτησαν τον φόρο, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το πεντάμηνο βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 130,76 εκ. ευρώ αλλά τελικά στα δημόσια ταμεία εισέρευσαν μόλις 41,26 εκ ευρώ.

Μετά από τις οχλήσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών 34.108 από αυτούς, προσήλθαν στις εφορίες και κατέβαλαν τους φόρους και τα πρόστιμα.





Πηγή: skai.gr

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η μεταμόσχευση νίκησε το AIDS

Η μεταμόσχευση νίκησε το AIDS

Παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους από έναν τύπο καρκίνου που προκαλεί συχνά ο ιός HIV/AIDS και τώρα είναι υγιείς και δεν χρειάζονται ούτε φάρμακα. Ο λόγος για δύο Αμερικανούς οι οποίοι έκαναν θεραπεία για λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος, και αντιμετώπισαν όχι μόνο αυτόν αλλά και το AIDS. Η ανακοίνωση έγινε χθες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το AIDS, που είναι σε εξέλιξη στη Μαλαισία.
Πρόκειται για δύο άνδρες οι οποίοι έχουν μολυνθεί εδώ και 30 χρόνια. Και οι δύο εκδήλωσαν λέμφωμα, τον πιο συχνό καρκίνο που εμφανίζεται σε άτομα με HIV λοίμωξη. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ) αποφάσισαν ότι οι άνδρες έπρεπε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Διευκρινίζεται ότι ο μυελός των οστών παράγει τα κύτταρα του αίματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία από τις βασικές αποθήκες όπου συγκεντρώνεται ο ιός του AIDS.
Η μεταμόσχευση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Ομως επεφύλασσε ακόμη μια μεγάλη έκπληξη: ο ιός του AIDS δεν υπήρχε πλέον στο αίμα τους ή τουλάχιστον δεν μπορούσε να ανιχνευθεί με καμία λεπτομερή από τις διαθέσιμες εξετάσεις.
Στον πρώτο ασθενή ο ιός δεν έχει εμφανιστεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ στον δεύτερο εδώ και τέσσερα χρόνια. Εντούτοις, και οι δύο έπαιρναν κανονικά τα φάρμακά τους.
Οι γιατροί ήταν ενθουσιασμένοι και αποφάσισαν να κάνουν ακόμη ένα βήμα. Ζήτησαν από τους οροθετικούς και θεραπευμένους πλέον από τον καρκίνο να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Ο ένας έχει τέσσερις μήνες να πάρει φάρμακα και ο άλλος δύο και κανένας τους δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα του.
Οι γιατροί εκτιμούν πως η μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν αυτή που τους προστάτευσε και από την HIV λοίμωξη και τους θεράπευσε από τον καρκίνο. Κι αυτό διότι όπως υποψιάζονται, η μεταμόσχευση επηρέασε και τις αποθήκες του ιού μέσα στον μυελό των οστών.
Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός HIV/AIDS εκτός από τον μυελό είναι κρυμμένος και στον εγκέφαλο, αλλά και στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί από κάπου να επανεμφανιστεί. Εάν όχι, βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση ή και θεραπεία του AIDS.

Ο «ασθενής του Βερολίνου». Μπορεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε στον Τίμοθι Μπράουν, τον γνωστό ως «ασθενή του Βερολίνου», να έχει ομοιότητες με τη νέα μέθοδο αλλά δεν είναι ίδια. Ο Μπράουν είχε προχωρήσει σε μεταμόσχευση αλλά ο δότης μυελού των οστών ήταν κάποιος που εμφάνιζε ως οργανισμός αντίσταση στον ιό του AIDS. Δηλαδή μπορούσε να ζήσει και χωρίς φάρμακα καθώς ο οργανισμός του  καταπολεμούσε τον ιό από μόνος του, κάτι που συχνά εμφανίζουν άτομα από τη Σκανδιναβία. Στα δύο νέα περιστατικά οι δότες τους δεν είχαν τέτοιο πλεονέκτημα.





Πηγή : tanea.gr

O Johnny Depp φίλησε στο στόμα έναν παρουσιαστή



Οι νεαρές θαυμάστριες που βρέθηκαν στο στούντιο άρχισαν να ουρλιάζουν όταν είδαν τον 50χρονο ηθοποιό να φιλάει τον... άναυδο παρουσιαστή

Καλεσμένος στην εκπομπή του του Jimmy Kimmel βρέθηκε ο γνωστός ηθοποιός, Johnny Depp και μάλλον η χαρά του ήταν τόση ώστε να αρπάξει και να φιλήσει τον παρουσιαστή αρκετές φορές στο στόμα.

Ο 50χρονος ηθοποιός βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής προκειμένου να διαφημίσει τη νέα του ταινία με τίτλο  «The Lone Ranger». Κάποια στιγμή ο παρουσιαστής του είπε ότι έχει ένα χαριτωμένο και όμορφο πρόσωπο αλλά σίγουρα δεν περίμενε να αντιδράσει έτσι ο ηθοποιός που αμέσως σηκώθηκε και τον φίλησε στο μάγουλο. Φάνηκε όμως να το ξανασκέφτηκε και για να δείξει την απόλυτη... ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του παρουσιαστή, σηκώθηκε και τον φίλησε στο στόμα.

Οι νεαρές θαυμάστριες του που ήταν παρούσες στο στούντιο άρχισαν να ουρλιάζουν ενώ ο Johnny σηκώθηκε και πάλι από την πολυθρόνα του και ξαναφίλησε τον παρουσιαστή.

Δε φίλαγε τουλάχιστον καμιά κοπέλα να πιάσουν και... τόπο τα ουρλιαχτά.

Δείτε το βίντεο με τα φιλιά








Πηγή : protothema.gr

Τα φεγγάρια του Πλούτωνα έχουν νέα ονόματα



Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) καθορίζει τα επίσημα ονόματα, τα οποία πρέπει να προέρχονται από τη μυθολογία. Τα ονόματα που σχετίζονται με ένα τρικέφαλο σκύλο και ένα ποτάμι  που χωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς, κατατάγηκαν δεύτερο και τρίτο σε μια διεθνή δημόσια ψηφοφορία. Το όνομα Vulcan που είχε έρθει πρώτο δεν έγινε αποδεκτό από την IAU.
Τα δύο φεγγάρια, που ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστά ως P4 και P5, ανακαλύφθηκαν μόλις τον Ιούλιο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αντίστοιχα.
Και τα δύο είχαν εντοπιστεί από μια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλή τον Mark Showalter, του Ινστιτούτου Seti, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble».
Η ομάδα αναζητούσε αρχικά δακτυλίους γύρω από τον μικρό πλανήτη, που στην ουσία έχασε την υπόστασή του ως ολοκληρωμένος πλανήτης το 2006.
Το κυνήγι για πλανήτες και αντικείμενα γύρω από τον Πλούτωνα έγινε εν μέρει από την αποστολή «New Horizons» που άρχισε το 2006 σε μια πορεία προς αυτόν.
Λίγο μετά την ανακάλυψη του πρώτου φεγγαριού, ακολούθησε το επόμενο και η Ένωση αναζητούσε τα κατάλληλα ονόματα. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έδωσαν την ψήφο τους στην ψηφοφορία που ονομάστηκε «Pluto Rocks!»
Το όνομα «Vulcan» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), ήταν εισήγηση του William Shatner και ήταν το όνομα του πλανήτη καταγωγής του Mr Spock από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Star Trek». Αν και κέρδισε σε ψήφους, η IAU προτίμησε να μην το υιοθετήσει με την δικαιολογία ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην αστρονομία και επειδή δεν συνδέεται αρκετά στη μυθολογία με τον Πλούτωνα, τον κυβερνήτη του Κάτω Κόσμου.






Πηγή : sigmalive.com

Φάκελος με εκρηκτικά στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπαίνει ο φάκελος που ήταν παγιδευμένος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ανεφλέγη τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, όταν έπεσε στο δάπεδο κατά τη διάρκεια της διαλογής. Στο σημείο έσπευσαν αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής και εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το παγιδευμένο δέμα ήταν ένα ντοσιέ μέσα σε κίτρινο φάκελο ενώ ο αυτοσχέδιος μηχανισμός αποτελούνταν από μπαταρίες, καλώδια, σύστημα πυροδότησης και άγνωστη μέχρι στιγμής εκρηκτική ύλη.Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτούς που είχαν σταλεί σε ίδιους φακέλους, ταχυδρομικώς, στον πρώην διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού, στις 31 Μαρτίου του 2011 και στον Χάρη Καστανίδη όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, σε ένδειξη συμπαράστασης στη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", από την ιταλική οργάνωση FAI.

Ο σημερινός φάκελος είχε αυτοκόλλητες ετικέτες, που ανέφεραν όνομα αποστολέα και παραλήπτη. Ως αποστολέας φέρεται ιδιώτης, ενώ ως παραλήπτης πρώην διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που έχει αποστρατευτεί. Είχε σταλεί από τη Θεσσαλονίκη και φέρει ως αποστολέα τον αδελφό του παραλήπτη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την παλιά του διεύθυνση στα Πατήσια, προφανώς γιατί οι αποστολείς δεν γνώριζαν ότι έχει μετακομίσει.






Πηγή : enet.gr

Παίρνουν σειρά Αμαλφιτανό και... κόφτης



Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν κυριαρχήσει στο μεταγραφικό παζάρι τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνοντας κατά σειρά τους Βλάντιμιρ Βάις και Αλεχάντρο "Τσόρι" Ντομίνγκες, όμως δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν εδώ...
Η ατζέντα των "ερυθρολεύκων" φαίνεται πως έχει και άλλα ονόματα σημειωμένα, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Μοργκάν Αμαλφιτανό, με τον οποίο υπάρχει συμφωνία ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή με τη Μαρσέιγ.



Ο Γάλλος εξτρέμ έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια με τους Μαρσεγέζους που θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την ολοκλήρωση του deal, με τους διοικούντες τον σύλλογο να υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει -λογικά- κάποια εξέλιξη εντός της ημέρας αλλά και να διαβεβαιώνουν πως η μεταγραφή είναι σε καλό δρόμο.
Από εκεί και πέρα, το τελευταίο "χτύπημα" που θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο οι φίλοι του συλλόγου αφορά τη θέση του ανασταλτικού μέσου, με τον επίσημο Ολυμπιακό να ισχυρίζεται πως υπάρχει πρόθεση για έλευση ενός πολύ καλού "κόφτη".
Τα σημερινά ρεπορτάζ του Τύπου έφεραν μάλιστα στο φως της δημοσιότητας δύο αρκετά "ηχηρά" ονόματα, αυτά των Βάλτερ Γκαργκάνο και Μοχαμέντ Σισοκό, με τους ανθρώπους των Πειραιωτών να παραθέτουν τη δική τους θέση.
Όσον αφορά στον Γκαργκάνο (δανεικός στην Ίντερ από τη Νάπολι την περασμένη σεζόν), από τον Ολυμπιακό δηλώνουν άγνοια και εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες φήμες προέκυψαν από την παρουσία στην Ελλάδα του προέδρου της Νάπολι, Ντε Λαουρέντις, καθώς και αρκετών μάνατζερ...
Αντίθετα, για τον Σισοκό εμφανίζονται περισσότερο... ζεστοί, τονίζοντας πως "πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη που μας ενδιαφέρει και εξετάζουμε την περίπτωσή του", και σημειώνοντας πως "αν τα βρούμε στο οικονομικό με Παρί η υπόθεση  μπορεί να προχωρήσει".
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί πως ο αριθμός των προσθηκών στο ερυθρόλευκο ρόστερ θα μεγαλώσει, καθώς σε περίπτωση που υπάρξουν αποχωρήσεις θα γίνει κίνηση για αντικαστάτες.
Μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο Ραφίκ Τζεμπούρ ο οποίος έχει συνδεθεί μεταγραφικά με αρκετούς τουρκικούς συλλόγους τα τελευταία 24ωρα, με τους "ερυθρόλευκους" να έχουν τοποθετηθεί επ'αυτού.
Συγκεκριμένα, τονίζουν πως η σχέση της ΠΑΕ με τον Αλγερινό επιθετικό είναι πολύ καλή και σε περίπτωση που ο ίδιος θεωρήσει πως έκλεισε ο κύκλος του στην ομάδα και φέρει κάποια πρόταση, τότε θα είναι "ανοιχτοί" να διαπραγματευτούν.






Πηγή : sport24.gr

Πάει για το "μπαμ" με Κίβου ο Παναθηναϊκός


Την μεγάλη μεταγραφή, που θα του προσφέρει πολλά τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, προσπαθεί να πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι άνθρωποι του Τριφυλλιού "ψάχνονται" για την απόκτηση του Κριστιάν Κίβου.
Ο 32χρονος ρουμάνος αμυντικός έχει συμβόλαιο με την Ιντερ μέχρι το 2014, αλλά δεν βρίσκεται στα πλάνα των νερατζούρι και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Γίνεται βέβαια κατανοητό πως μία τέτοια κίνηση μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά οι πράσινοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν κάθε πιθανότητα.






Πηγή : sport.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Οι πειρατές του Φαρ Ουέστ


Το γουέστερν του Γκορ Βερμπίνσκι «Μοναχικός καβαλάρης» κυριαρχεί στις αίθουσες και δίνει την ευκαιρία στον Τζόνι Ντεπ να διαπρέψει στον ρόλο ενός παμπόνηρου Ινδιάνου  

Βαθμολογία
5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1:μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη


«Ο μοναχικός καβαλάρης» («The Lone Ranger», ΗΠΑ, 2013) του Γκορ Βερμπίνσκι, με τους Τζόνι Ντεπ, Αρμι Χάμερ, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Ντέιβιντ Φίχτνερ.
Γεμάτο με αναφορές σε παλιές ταινίες, από τα σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε (κυρίως το «Κάποτε στη Δύση») ως τις ταινίες του Σαμ Πέκινπα,ο «Μοναχικός καβαλάρης» είναι ένα πολύ διασκεδαστικό, πολύ γρήγορο αλλά και πολύ έξυπνο γουέστερν που ξαναζωντανεύει τον μύθο του μασκοφόρου εκδικητή Lone Ranger στη μεγάλη οθόνη, όπου ο ήρωας ποτέ δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (ξεκίνησε ως ραδιοφωνικό σόου τη δεκαετία του 1930 και αργότερα πέρασε στην τηλεόραση με επιτυχία).

Ο Lone Ranger ήταν κάτι σαν τον Ζορό στο Μεξικό ή τον Ρομπέν των Δασών στην Αγγλία. Φορώντας τη μάσκα του ώστε να μην αναγνωρίζουν ποτέ την πραγματική του ταυτότητα, υπερασπιζόταν τους κατατρεγμένους και κυνηγούσε την αδικία.

Η ουσιαστική αλλαγή στην ταινία του Γκορ Βερμπίνσκι είναι ότι αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο στην ιστορία έχει το δεξί χέρι του εκδικητή Ranger (Αρμι Χάμερ), ο Ινδιάνος Κομάντσι Τόντο, τον οποίο υποδύεται ένας χειμαρρώδης Τζόνι Ντεπ σε ακόμη μία πολύ καλή στιγμή τής ούτως ή άλλως τόσο ενδιαφέρουσας καριέρας του. Με τη σκαμμένη, καμένη και βαμμένη φάτσα του, με την τραυματισμένη ψυχή του και με τα λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια του, ο Τόντο του Ντεπ ξεφεύγει από την εικόνα της απλής «μαριονέτας» που είχε σε παλαιότερες εκδοχές του μύθου και αποκτά στυλ και προσωπικότητα.

Παρά τη μεγάλη διάρκειά της, η ταινία σε κερδίζει χάρη στο αστείρευτο κέφι της, το οποίο είναι αποτέλεσμα και των ζουμερών δεύτερων ρόλων: η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ σε ρόλο τσατσάς με ξύλινο πόδι όπου κρύβει όπλο, ο Ντέιβιντ Φίχτνερ κακοποιός - κανίβαλος, ο Τομ Γουίλκινσον σαδιστής ονειροπόλος. Αν όμως δεν υπήρχε η τόσο καλή χημεία ανάμεσα στον σκηνοθέτη Βερμπίνσκι και στον Ντεπ, με τον οποίον ο ηθοποιός γύρισε τη μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία της καριέρας του, τους «Πειρατές της Καραϊβικής», η ταινία θα ήταν σαφώς κατώτερη.
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες: ΑΕΛΛΩ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΛΣΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΜΙΚΟ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΑΝΕΣΙΣ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΡΚΑΔΙΑ, ΒΥΡΩΝΑΣ - ΑΡΤΕΜΙΣ, ΠΑΠΑΓΟΥ - ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ -  COΟL TΥMVOS - ODEON KOSMOPOLIS, ΜΑΡΟΥΣΙ - ODEON STARCITY - STER ΙΛΙΟΝ - ΟΛΑ ΤΑ  VILLAGE ΑΘΗΝΑΣ - ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ - ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΘΗΣΕΙΟΝ - ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ - ΝΑΝΑ - ΡΙΑ, ΒΑΡΚΙΖΑ - ΡΙΒΙΕΡΑ - ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ - ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ - ΣΙΝΕ ΣΕΛΗΝΗ, ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΣΙΣΣΥ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ - ΤΡΙΑΝΟΝ, ΣΑΡΩΝΙΔΑ - ΦΛΟΙΣΒΟΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ - ΑΛΕΞ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ STER - VILLAGE - ODEON - ΝΑΤΑΛΙ

------------------------------------------------------

«Ανοιχτοί λογαριασμοί»
Hit and run», ΗΠΑ, 2013) του Νταξ Σέπαρντ, με τον ίδιο και τους Κρίστεν Μπελ, Τομ Αρνολντ, Μπράντλεϊ Κούπερ.

Το ένα αστείο περιστατικό διαδέχεται το άλλο - και μάλιστα με φρενήρεις ρυθμούς - κατά τη διάρκεια αυτής της περιπετειώδους κωμωδίας που έγραψε και σκηνοθέτησε ο νεαρός πρωταγωνιστής της Νταξ Σέπαρντ, ένας τύπος που θυμίζει «κράμα» από Σαμ Ρόκγουελ και Οουεν Γουίλσον, χωρίς να είναι τίποτε από τα δύο. Από το όνομα και μόνο του ήρωα που υποδύεται ο Σέπαρντ αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα της ταινίας. Παίζει έναν πρώην κακοποιό σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ονόματι... Τσάρλι Μπρόνσον, αν και το πραγματικό του όνομα είναι... Γιουλ Πέρκινς επειδή ο πατέρας του γούσταρε τον Γιουλ Μπρίνερ! Η μονότονη ηρεμία της ζωής του θα αλλάξει όταν αποφασίζει να μεταφέρει ο ίδιος την κοπέλα του (Κρίστεν Μπελ) στο Λος Αντζελες, όπου πρέπει να πάει για να πιάσει δουλειά, κάτι που θα αναλάβει αυτός βγάζοντας από τη μούχλα το παλιό αυτοκίνητό του.

Αυτό όμως θα σημάνει ένα απίστευτο κυνηγητό στη μέση της αμερικανικής υπαίθρου με πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις και με πολλούς εκκεντρικούς ήρωες που κινούνται στα όρια της ηλιθιότητας. Ενας από αυτούς, ο αδέξιος «φύλακάς» του (Τομ Αρνολντ), ο οποίος έχει το συνήθειο να χάνει το αυτοκίνητό του και να πυροβολεί χωρίς λόγο. Ενας άλλος, ο κακοποιός τον οποίο ο Γιουλ «κάρφωσε» και που υποδύεται σε ένα σύντομο πέρασμα ο Μπράντλεϊ Κούπερ με μαλλί ράστα και μια κατακόκκινη με άσπρες ρίγες φόρμα Adidas.

Είναι προφανές ότι ο Νταξ Σέπαρντ έχει δει αρκετό σινεμά και το έχει αφομοιώσει για να φτιάξει κάτι ολότελα δικό του. Και πράγματι σε αυτή την κωμωδία δρόμου θα βρούμε λίγο Κουέντιν Ταραντίνο, λίγο αδελφούς Κοέν (ιδίως «Μεγάλο Λεμπόφσκι»), ακόμη και αδελφούς Μαρξ.
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες:STER ΙΛΙΟΝ - ΑΕΛΛΩ - ΝΑΝΑ - ΕΛΛΗΝΙΣ - ΠΑΛΛΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ STER

------------------------------------------------------

Ζημιάρικος έρωτας

«Η αγάπη δεν έρχεται μόνη» («Un bonheur n' arrive jamais seul», Γαλλία, 2012) του Τζέιμς Χουθ, με τους Σοφί Μαρσό, Γκαντλ Ελμαλέχ.

Η Σοφί Μαρσό και ο Γκαντ Ελμαλέχ συνθέτουν ένα πάρα πολύ διασκεδαστικό ζευγάρι στην ταινία «Η αγάπη δεν έρχεται μόνη», την ιστορία ενός μεροκαματιάρη αλλά υπερήφανου πιανίστα και μιας πλούσιας μαμάς (παντρεμένης με το αφεντικό του), οι οποίοι κάνουν το... λάθος να ερωτευθούν προκαλώντας έναν απίστευτο πονοκέφαλο στη ζωή τους. Εναν πονοκέφαλο όμως που δεν θέλουν με τίποτε να περάσει.
Από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους κάτω από μια μανιασμένη βροχή (όπου τα κάνουν ακόμη πιο πολύ μούσκεμα) αντιλαμβάνεσαι τις διαθέσεις της ταινίας. Και αν ο Ελμαλέχ είναι ειδικός στην κωμωδία, η Μαρσό περνά με άριστα τις εξετάσεις στην α λα σκρούμπολ κωμωδία, είτε όταν της έρχεται στο κούτελο ένα μάτσο κλειδιά είτε όταν τρώει τα μούτρα της στη σκάλα. Ακόμη και οι ατάκες της ταινίας μένουν στη μνήμη. «Ημασταν ελεύθερο ζευγάρι» λέει η Μαρσό στον Ελμαλέχ για έναν προηγούμενο γάμο της. «Εγώ όμως το ζευγάρι, αυτός ο ελεύθερος».
Φλερτ, καλό φαγητό, μπόλικο ποτό, κουβέντες για καρτούν της Ντίσνεϊ όπως οι «Αριστόγατες», καβγαδάκια, ζήλιες, παλιά τραγούδια όπως το «As time goes by» από την «Καζαμπλάνκα» και πολλές, πάρα πολλές αδεξιότητες (π.χ., ο χαμός με τα υδραυλικά στην τουαλέτα της Μαρσό) φτιάχνουν ένα χορταστικό σύνολο για μια όμορφη βραδιά σε θερινό σινεμά.
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες:ΑΒΑΝΑ - ΔΕΞΑΜΕΝΗ - ΑΚΤΗ - ΦΙΛΙΠ

------------------------------------------------------
Σκανδιναβικός τρόμος

«Ο υπνωτιστής»
(«Hypnotisoren», Σουηδία, 2012) του Λάσε Χάλστρομ, με τους Μίκαελ Πέρσμπραντ, Τομπίας Ζιλιάκους, Λένα Ολιν.

Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία ανθεί και μαζί της ανθούν οι μεταφορές αυτών των βιβλίων στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.  Ο «Επιθεωρητής Βαλάαντερ», «Το κορίτσι με το τατουάζ» και ο «Κυνηγός κεφαλών» υπήρξαν τεράστιες επιτυχίες πρώτα στο χαρτί και μετά στην οθόνη.

Ενα πρόσφατο μπεστ σέλερ είναι και ο «Υπνωτιστής» του Λαρς Κέπλερ.  Εχοντας ξεπεράσει τα 600.000 αντίτυπα στη Σουηδία (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη), γυρίστηκε ταινία από τον Λάσε Χάλστρομ, έναν σκηνοθέτη που έχει διαπρέψει στο Χόλιγουντ και στην Ευρώπη με ταινίες όπως το «Chocolat», η «Θέα στον ωκεανό» και το «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη». Ο υπνωτιστής του τίτλου είναι ένας κουρασμένος γιατρός (τον υποδύεται πολύ εκφραστικά ο Μίκαελ Πέρσμπραντ), ο οποίος βασανίζεται από αϋπνίες και έχει το χάρισμα να αποσπά την αλήθεια μέσω του υπνωτισμού. Τι θα συμβεί όμως από τη στιγμή που το παιδί του πέσει στα χέρια απαγωγής και ο απαγωγέας ενδεχομένως έχει σχέση με την τελευταία υπόθεση που απασχολεί τον πρώτο;

Η απάντηση βρίσκεται καλά κρυμμένη στο θρίλερ του Χάλστρομ που, χωρίς να είναι το καλύτερο αστυνομικό έργο που έχουμε δει ποτέ, έχει σημεία που πραγματικά σε αναγκάζουν να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη, όπως αυτή στην οποία ένα λεωφορείο βουλιάζει στο παγωμένο νερό.
Βαθμολογία: 3
Αίθουσες: ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ - ΕΛΛΗΝΙΣ - ΦΙΛΟΘΕΗ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ODEON

------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

>>> Στο επίκεντρο της ιστορίας στην κωμωδία του Μικαέλ Γιουν «Είναι τρελοί αυτοί οι Γάλλοι» («Vive la France», Γαλλία, 2013) βρίσκονται δύο «καθυστερημένοι» τύποι από το Κράτος του Ταμπουλιστάν οι οποίοι έχουν αναλάβει τρομοκρατικό χτύπημα στον Πύργο του Αϊφελ του Παρισιού. Είναι προφανές ότι το χοντροκομμένο χιούμορ της ταινίας στοχεύει να πλησιάσει εκείνο του «Μπόρατ» του Σάσα Μπάρον Κοέν. Ούτε αυτό δεν καταφέρνει όμως, γιατί αυτή η ταινία φοβάται να γίνει εξίσου τολμηρή και ξεδιάντροπα χυδαία. Τους δύο τύπους υποδύονται ο ίδιος ο σκηνοθέτης και ο καλός ηθοποιός Χοσέ Γκαρσία, γνωστός εδώ από το «Τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να τρομοκρατήσουν την αισθητική μας.
Βαθμολογία: 1
Αίθουσες: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ - ΨΥΧΙΚΟ - ΧΛΟΗ, ΚΗΦΙΣΙΑ - ΚΟΡΑΛΙ, ΣΑΡΩΝΙΔΑ -
ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

>>> Eπαναπροβάλλεται το «Ζούσε τη ζωή της» («Vivre sa vie», Γαλλία, 1962) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, το χρονικό της «δημιουργίας» μιας πόρνης στο Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του 1960. Τη συναντάμε ως υπάλληλο δισκοπωλείου και έχει το πανέμορφο, ζεστό πρόσωπο της τότε συντρόφου του Γκοντάρ Αννα Καρίνα. Βιώνουμε τη μετάλλαξή της μέσα από συναντήσεις με πελάτες, εραστές, φίλους, φίλες, συναδέλφισσες. Στην εισαγωγή της ταινίας και για αρκετή ώρα δεν βλέπουμε παρά την πλάτη της ενώ συνομιλεί με κάποιον σε ένα μπιστρό. Αργότερα ο φακός αρχίζει να «συλλαμβάνει» το πρόσωπό της σε κάθε του έκφραση. Μελαγχολία, ευθυμία, απορία, ανία, οργή. Το πρόσωπο της Καρίνα είναι η μηχανή της ταινίας. Η αφήγηση γίνεται αποσπασματικά με ατάκτως ερριμμένα κεφάλαια, κάτι που ο Γκοντάρ συνηθίζει να κάνει χρησιμοποιώντας τίτλους. Η ταινία μοιάζει με λουκούλειο τραπέζι, στο οποίο όμως τα πιάτα δεν έρχονται με τη σωστή σειρά. Λες και το επιδόρπιο προηγείται του κυρίως πιάτου και το χωνευτικό προσφέρεται στην αρχή. Για τον Γκοντάρ, άλλωστε, σινεμά σημαίνει αρχή, μέση, τέλος, όχι όμως απαραιτήτως με αυτή τη σειρά...
Βαθμολογία: 4
Αίθουσες: ΖΕΦΥΡΟΣ - ΒΟΞ






Πηγή : tovima.gr

Κλειστός ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος»

Εκτός λειτουργίας θα τεθεί για αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη το βράδυ, ο σταθμός του μετρό «Άγιος Δημήτριος», στο πλαίσιο της ένταξης του τμήματος της επέκτασης έως τον σταθμό «Ελληνικό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ AE, στο λειτουργικό τμήμα του δικτύου απαιτείται η πραγματοποίηση τεχνικών εργασιών.

Για τον λόγο αυτόν, ο σταθμός «Αγ. Δημήτριος» της γραμμής 2 θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την Τετάρτη στις 22:00 έως και τη λήξη της βάρδιας, την Πέμπτη από τις 05:30 έως και τις 07:30, το ερχόμενο Σάββατο από τις 22:00 έως και τη λήξη της βάρδιας και την ερχόμενη Κυριακή από την έναρξη έως και τη λήξη της βάρδιας.

Τις ημέρες αυτές οι συρμοί θα τερματίζουν τα δρομολόγια στον σταθμό «Δάφνη». Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας του παραπάνω σταθμού θα γίνεται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή με ονομασία «Στ. Δάφνης- Στ. Αγ. Δημήτριος».

Το Σάββατο 06/07/2013 η γραμμή θα λειτουργεί μέχρι τις 02:00 (πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής). Η αφετηρία και το τέρμα της ορίζεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σταθμού Μετρό «Δάφνη» και συγκεκριμένα στη στάση με ονομασία «Στ. Δάφνης (Αφετ. 201)». Η γραμμή θα πραγματοποιεί τις υπάρχουσες στη διαδρομή στάσεις.





Πηγή : zougla.gr

Από ηλεκτρονικό «κόσκινο» οι επιστροφές


Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, βάζει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιστροφές θα περνούν από ηλεκτρονικό «κόσκινο» και θα δίνονται στους φορολογουμένους ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων της δήλωσης. Με απόφαση Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων σε όσους θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με βάση τις νέες οδηγίες οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Α΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ, δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και εκκαθαρίζονται άμεσα.
Β΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα αρχεία στη ΓΓΠΣ, απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται άμεσα. Για όσους είναι φορολογικά ενήμεροι (Α' κατηγορία) η ΓΓΠΣ αποστέλλει στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.
Για δικαιούχους που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι η ΓΓΠΣ εκδίδει εκκαθαριστικά με ενημέρωση, ότι η επιστροφή θα διενεργηθεί από τη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτείται η προσκόμιση στη ΔΟΥ των σχετικών δικαιολογητικών. Για δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ, απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών, αυτές δεν θα εκκαθαρίζονται άμεσα.
Η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι για να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή, εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη ΔΟΥ, και εφόσον αυτά είναι ορθά, η ΔΟΥ θα ενημερώνει άμεσα τη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι είναι φορολογικά ενήμεροι θα εκδίδεται και αποστέλλεται στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.






Πηγή :imerisia.gr

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα λουλούδια σε τάφο στο Ισραήλ

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα λουλούδια σε τάφο στο Ισραήλ
Το αρχαιότερο δείγμα λουλουδιών σε τάφο ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και τα λουλούδια που βρέθηκαν χρονολογούνται πριν από σχεδόν 14.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Ρακεφέτ στις πλαγιές του Κάρμηλου όρους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Ντάνι Ναντέλ του πανεπιστημίου της Χάιφα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Science, βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι τέσσερις άνθρωποι που πιθανότατα ανήκαν στον προϊστορικό Νατούφιο πολιτισμό, ο οποίος ήταν εξαπλωμένος στις μεσογειακές περιοχές της Μέσης Ανατολής, είχαν ταφεί πάνω σε μια κλίνη από λουλούδια.

Η χρονολόγηση με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα έδειξε ότι οι σκελετοί ήσαν ηλικίας από 11.700 έως 13.700 ετών.

Οι Νατούφιοι, που ήσαν κυνηγοί-συλλέκτες και πιθανώς υπήρξαν οι πρόγονοι των πρώτων γεωργών της περιοχής, αποκτούν πλέον τον χαρακτηρισμό και των πρώτων γνωστών ανθρώπων που έθαβαν τους νεκρούς τους με λουλούδια.

Οι Νατούφιοι επίσης κατασκεύαζαν έπιπλα για τους χώρους διαμονής τους, είχαν εξημερώσει το λύκο (κάνοντάς τον σκύλο) και πειραματίζονταν με την καλλιέργεια του σιταριού και του κριθαριού.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες διαφωνούν για το πότε οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν λουλούδια στα ταφικά έθιμά τους. Οι Νατούφιοι είναι οι αρχαιότεροι προϊστορικοί άνθρωποι που είναι γνωστό ότι συστηματικά έθαβαν τους νεκρούς τους σε κοιμητήρια κοντά στις καλύβες τους, παρά σε διάσπαρτα απομονωμένα μέρη. Οι τάφοι τους έχουν βρεθεί να περιέχουν χάντρες, πέτρινα εργαλεία και άλλα ενθύμια που συνόδευαν το νεκρό. Σε αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν και τα λουλούδια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον τάφο του σπηλαίου Ρακεφέτ τα αποτυπώματα διαφόρων φυτών σε ένα στρώμα ξεραμένης λάσπης, πάνω στο οποίο είχαν εναποτεθεί οι νεκροί.

Ορισμένα φυτά αναγνωρίστηκαν ως αρωματικά είδη που βγάζουν όμορφα άνθη και ακόμα φύονται στις γύρω πλαγιές του βουνού.

Επίσης στον τάφο βρέθηκαν σε μεγάλη αφθονία οι λεγόμενοι φυτόλιθοι, χιλιάδες μικροσκοπικά φυτικά απολιθώματα, που προέρχονται από ποικίλα μη ανθοφόρα φυτά, όπως σπαθόχορτα, θάμνους, καλάμια κ.α. Οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι οι Νατούφιοι, εκτός από λουλούδια, στόλιζαν τους τάφους και με πολλά άλλα φυτά.

Το ερώτημα είναι αν τα άνθη στους τάφους είχαν για εκείνους τους προϊστορικούς ανθρώπους την ίδια συμβολική σημασία που έχουν για τους σημερινούς.

Ακριβώς αυτό πιστεύει ο Ναντέλ, θεωρώντας ότι, μεταξύ άλλων, η χρήση λουλουδιών ως ταφικό έθιμο ήταν ένα μέσο για τη βελτίωση της ταυτότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κοινότητας, ιδίως σε μια μεταβατική εποχή, όταν οι κυνηγοί-συλλέκτες άρχιζαν να δημιουργούν πιο μόνιμους οικισμούς, καθ' οδόν για την επινόηση της γεωργίας.






Πηγή : tanea.gr

«Ολυμπιακός για Σισοκό»

«Ολυμπιακός για Σισοκό»

Ο μέσος από το Μάλι αγωνίστηκε δανεικός στη Φιορεντίνα από τον Ιανουάριο και μετά, αφού στην ομάδα του Κάρλο Αντσελότι δεν μπορούσε να βρει θέση βασικού. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και την επόμενη χρονιά, με τον ταλαντούχο Ραμπιό μετά τον δανεισμό τους στην Toυλούζ να μένει στο ρόστερ και με τον Σισοκό να εξετάζει πιθανές λύσεις.
Όπως αναφέρει το Foot Mercato, ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους έχει προτάσεις από Τουρκία, ενώ τονίζει ότι και ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για την απόκτησή του. Ωστόσο, οι Γάλλοι αναρωτιόνται για το κατά πόσο η Παρί θα ζητήσει χρήματα για τον ποδοσφαιριστή, του οποίου το συμβόλαιο λήγει το 2014, προκειμένου να τον αφήσει ελεύθερο.







Πηγή : gazzetta.gr

Πώς θα δηλώνονται οι τόκοι των καταθέσεων στη φορολογική δήλωση

Πώς θα δηλώνονται οι τόκοι των καταθέσεων στη φορολογική δήλωση

Διορθώσεις στα ποσά των τόκων των καταθέσεων τα οποία θα βλέπουν προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι φορολογούμενοι είτε γιατί διαφωνούν με τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε γιατί υπάρχουν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς.
Ήδη η ΓΓΠΣ έχει αρχίσει και «περνάει» στους κωδικούς 659-660 των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 και υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση κοινών λογαριασμών τα ποσά των τόκων δεν κατανέμονται στους συνδικαιούχους αλλά προσυμπληρώνονται στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού. Ωστόσο, θα μπορεί να γίνει διόρθωση πάνω στη δήλωση και να επιμεριστούν οι τόκοι σε όλους τους συνδικαιούχους.
Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «η ΓΓΠΣ απλώς διευκολύνει τους φορολογούμενους συμπληρώνοντας τα στοιχεία των τόκων. Ο φορολογούμενος εφόσον επιθυμεί μπορεί να επιμερίσει το ποσό των τόκων και να αναγράψει στους κωδικούς 659-660 το ποσό που του αναλογεί».
Μάλιστα, όπως ορίζεται σε απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης «στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις». Ωστόσο σε περίπτωση ελέγχου ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα έχει δικαίωμα να κρίνει διαφορετικά σε σχέση με αυτό που του δηλώνει ο φορολογούμενος.
Με την ίδια υπουργική απόφαση διευκρινίζονται ακόμη τα εξής:
  1. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος στους κωδικούς 433-434. Συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό Ε1 για τους κωδικούς 657−658, 659−660 και 781−782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους. Τα εισοδήματα αυτά προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και υπάγονται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% εφόσον υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ.
  2. Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που είναι προστατευόμενα μέλη η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική ενώ είναι προαιρετική η α-αναγραφή του ΑΦΜ.
  3. Για τα προστατευόμενα μέλη που είναι άνω των 18 ετών, η αναγραφή του ΑΦΜ και του Α.Μ.Κ.Α. είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τον Α.Μ.Κ.Α., η αναγραφή του δεν είναι υποχρεωτική για προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού.
  4. Στην ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας γέννησης υπόχρεου και συζύγου στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένη από το σύστημα.
  5. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2:
  • Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 θα πρέπει να γίνεται η επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφείο, εμπορικό κέντρο, χώρος στάθμευσης, αποθήκη, σχολείο, οικοτροφείο, φροντιστήριο, ξενοδοχείο, νοσοκομείο ή κλινική, γήπεδο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα κινηματογράφου ή θεάτρου, χώρος τοποθέτησης επιγραφών, βιομηχανοστάσιο, γαία/αγρός, άλλο είδος). Ειδικά και μόνο για το οικονομικό έτος 2013 η κατηγοριοποίηση γίνεται κατ'αντιστοιχία με τις κατηγορίες ακινήτων του περιουσιολογίου.
  • Για πρώτη φορά στη στήλη 18 του εντύπου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν υποχρεωτικά τον αριθμό παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων.
  1. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1:
- Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019−020 (αφορά εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι») απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ εργοδοτών και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από 3 εργοδότες, πρέπει να επιλεγεί ο εργοδότης με το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.
- Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
- Επίσης, όταν συμπληρώνεται ο κωδικός 507 απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΠΟΛ 1155
ΘΕΜΑ: Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2013, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή, καθώς και θέματα επιστροφής φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση αυτής.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
α) Τις διατάξεις των παραγράφων 1 , 4 και 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α΄).
β) Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε.
γ) Τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 14 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε.
δ) Τις διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε.
ε) Τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Ε.
στ) Τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε.
ζ) Τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1136/10.6.2013.
η) Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 17 του ν. 3842/2010.
θ) Τις διατάξεις της παραγράφου 5 και 7 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010.
ι) Τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3842/2010.
ια) Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄).
ιβ) Τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του ν. 2690/1999 (Α΄ 45).
ιγ) Τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 4 του ν.3522/2006 (ΦΕΚ 276 Α΄).
ιδ) Τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3842/2010.
ιε) Τις διατάξεις των παρ. Β2 και Δ του άρθρου 43 και των παρ. Β2 και Δ του άρθρου 44 του ν. 4030/2011.
ιστ) Τις διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 3842/2010.
ιζ) Τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ 154 Α).
ιη) Τις διατάξεις του άρθρου 1 του π.δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213 Α΄) περί ανασύστασης του Υπουργείου Οικονομικών και του π.δ. 189/2009 (ΦΕΚ 221 Α΄), περί καθορισμού και ανακατανομής αρμοδιοτήτων των Υπουργείων.
ιθ) Τις διατάξεις της αριθ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19−9−2012 (ΦΕΚ Β΄ 2574/24.09.2012) Κοινής Απόφασης του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών περί « Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
κ) Τις διατάξεις του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α΄).
κα) Ότι η απόφαση αυτή ρυθμίζει διαδικαστικά ζητήματα, για την ομοιόμορφη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από τους υπόχρεους, οι οποίοι αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., γι' αυτό από τις διατάξεις της δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Ορίζουμε ότι, για το οικονομικό έτος 2013, ο τύπος και το περιεχόμενο:
α) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1),
β) της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Φ−01.002)−(Ε2),
γ) του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3),
δ) της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων (Φ−01.042),
ε) της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), έχουν όπως τα σχετικά υποδείγματα τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα, ως παραρτήματα της Α, Β, Γ, Δ και Ε, αντιστοίχως.
Άρθρο 2
1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, των υπόχρεων της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, εκτός από τις περιπτώσεις των παρ. 3 και 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1114/23.5.2013.
2. Στην περίπτωση ανήλικων τέκνων που είναι προστατευόμενα μέλη η αναγραφή του ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτική ενώ είναι προαιρετική η αναγραφή του ΑΦΜ.
Για τα προστατευόμενα μέλη που είναι άνω των 18 ετών, η αναγραφή του ΑΦΜ και του Α.Μ.Κ.Α. είναι υποχρεωτική. Ειδικά για τον Α.Μ.Κ.Α., η αναγραφή του δεν είναι υποχρεωτική για προστατευόμενα τέκνα κατοίκων εξωτερικού.
Στην ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας γέννησης υποχρέου και συζύγου στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένη από το σύστημα.
3. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από το φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
4. Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνυποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις τους.
5. Η αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), το μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) και η βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων, σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης σε φυσική μορφή, μπορεί να υποβληθούν σε προεκτυπωμένα έντυπα από τους υπόχρεους που έχουν τη δυνατότητα προεκτύπωσής τους με μηχανογραφικά μέσα, τα οποία όμως πρέπει να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και να αναφέρουν τα στοιχεία που περιέχονται στα αντίστοιχα έντυπα που επισυνάπτονται στην απόφαση αυτή (σχετική η 1120810/2760/Α0012/ΠΟΛ.1295/16.11.1995 απόφαση Υπουργού Οικονομικών).
6. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).
Η σειρά καταχώρησης των συνυποβαλλόμενων Εντύπων Ε2 και Ε3 θα επιλέγεται από το φορολογούμενο.
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2
α) Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 αυτού, θα πρέπει να γίνεται η επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφείο, εμπορικό κέντρο, χώρος στάθμευσης, αποθήκη, σχολείο, οικοτροφείο, φροντιστήριο, ξενοδοχείο, νοσοκομείο ή κλινική, γήπεδο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα κινηματογράφου ή θεάτρου, χώρος τοποθέτησης επιγραφών, βιομηχανοστάσιο, γαία/αγρός, άλλο είδος). Ειδικά και μόνο για το οικονομικό έτος 2013 η κατηγοριοποίηση θα γίνεται κατ'αντιστοιχία με τις κατηγορίες ακινήτων του περιουσιολογίου.
β) Στη στήλη 18 του εντύπου αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων.
7. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1):
α. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 019−020, απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ εργοδοτών και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από τρεις (3) εργοδότες, πρέπει να επιλεγεί ο εργοδότης με το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.
β. Όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
γ. Επίσης, όταν συμπληρώνεται ο κωδικός 507 απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ φορέα/εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό.
δ. Επιπλέον για τους κωδικούς 657−658, 659−660 και 781−782, εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα ανάλογα με την προέλευσή τους.
Άρθρο 3
Στις περιπτώσεις που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος και τα οποία καθορίζονται με την ΠΟΛ.1121/15.5.2012 (εκτός από την παράγραφο 4 του άρθρου 3) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο, ενώ στην περίπτωση υποβολής τους με φυσικό τρόπο συνυποβάλλονται με αυτές.
Εφόσον κάποια από τα πιο πάνω δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΟΥ και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτά, δεν απαιτείται να συνυποβληθούν και πάλι. Αρκεί να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία θα αναγράφεται στη δήλωση ποιου οικον. έτους έχει συνυποβληθεί το κάθε συγκεκριμένο δικαιολογητικό, ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτό και με την προϋπόθεση ότι, αν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό είναι ορισμένης χρονικής ισχύος, καλύπτει και το οικον. έτος 2013.
Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλουν, εμπρόθεσμα (πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους), σε φυσική μορφή, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, μέσω του αντικλήτου τους, στην καθ' ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος αλλοδαπής.
Άρθρο 4
1. Για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η επιστροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.
2. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μια φορά, ενώ ποσά επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.
Άρθρο 5
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ





Πηγή : imerisia.gr

Πρόταση για μεταγραφή 5.000 καθηγητών στα δημοτικά σχολεία


Στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τη
μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το «Εθνος», αφορά συνολικά 8.500 καθηγητές που αναμένεται να κριθούν πλεονάζοντες, εκ των οποίων οι 5.000 θα μετακινηθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ειδικότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών, πληροφορικής, ακόμη και γυμναστές και θα αναλάβουν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης (θεατρικό παιχνίδι, εκμάθηση αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών κ.ά.) για παιδιά που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (μέχρι και την τρίτη Δημοτικού) προκειμένου να τελειώνουν το πρόγραμμά τους στις 2 το μεσημέρι και όχι στις 12:30, όπως ισχύει στο σχολικό πρόγραμμα.

Υστερα από συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμήθηκε ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού που αφορούσε την μετακίνηση 900 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με στόχο να θεσμοθετηθούν ώρες συμπληρωματικής εκπαίδευσης των παιδιών και παράλληλα να επιμηκυνθεί ο χρόνος διδασκαλίας με ώρες θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης που δεν θα επιβαρύνουν τους μαθητές με επιπλέον μαθήματα και διάβασμα.


Όσο και για τις απολύσεις και ανανέωσαν το ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αύριο Τετάρτη.




Πηγή : protothema.gr

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Δείτε τι λένε τα ζώδια για την Δευτέρα 1 Ιουλίου!

Φωτογραφία για Δείτε τι λένε τα ζώδια για την Δευτέρα 1 Ιουλίου!
Τα Ζώδια Σήμερα 1 Ιουλίου 2013

ΚΡΙΟΣ

Είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε μπροστά και να εκτελέσετε κάποια σχέδια που έχετε ήδη στο μυαλό σας. Οι συζητήσεις που θα έχουν υπόβαθρο συναισθηματικό μπορεί να σας επηρεάσουν και ξαφνικά να φανεί ή ότι ματαιοπονείτε ή ότι επηρεάζεστε άμεσα από ενοχές και συναισθηματικούς εγκλωβισμούς. Η οικογένειά σας θα παίξει αυτόν το ρόλο, γιατί θα επανέρθει ένα πρόβλημα που είναι προς επίλυση. Ίσως να αφορά ένα ακίνητο ή ένα συγγενικό σας πρόσωπο. Η σχέση με Καρκίνο πιθανόν να περάσει κρίση. Προσέξτε τον τρόπο που θα χειριστείτε τα οικονομικά σας.

ΤΑΥΡΟΣ

Προσπαθείτε για το ακατόρθωτο. Το νιώθετε ότι σας έχει βγει δύναμη και διάθεση ξεκαθαρίσματος ,γι' αυτό πιθανόν να μην ανεχτείτε κάτι που γίνεται κατ' επανάληψη και σας ενοχλεί. Η σχέση με έναν Ζυγό θα αποκτήσει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Κυρίως αν υπάρχει μέσα στον εργασιακό σας χώρο, μπορεί να σας ενώσουν κοινές εργασίες και να έρθετε πιο κοντά. Οι γεννημένοι το πρώτο δεκαήμερο ίσως πιέζεστε από πολλά εσωτερικά θέματα του σπιτιού σας και προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους.


ΔΙΔΥΜΟΙ

Έχετε ευκαιρίες να αποδείξετε περισσότερο τον εαυτό σας και τις δυνατότητες σας. Γι' αυτό σταματήστε να χάνετε τον χρόνο σας σκεφτόμενοι πως θα γίνει το ένα ή το άλλο. Εκμεταλλευτείτε την ενέργεια του Άρη που είναι στο ζώδιό σας για να δυναμώσετε και να δράσετε κατάλληλα. Τώρα ανοίγεται ο δρόμος για κάτι καλό, που μπορεί να μην το έχετε δει ακόμα, επειδή περιμένετε κάτι διαφορετικό και πιο κοντά στα μέτρα σας. Η σχέση με έναν Σκορπιό θα μπει σε καλύτερη φάση γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερο πάθος μεταξύ σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Έχετε γυρίσει πίσω και νοσταλγείτε πράγματα είτε από την οικογένειά σας είτε από μνήμες με ένα πρόσωπο. Κρατήστε όλα αυτά μέσα στην καρδιά σας και μην αφήνετε να σας χαλάνε το τώρα. Η ευαισθησία σας μερικές φορές δεν βοηθάει στο να κτίσετε κάτι καινούργιο. Επειδή σχεδόν πάντα λειτουργείτε με «φλασιές» και ισχυρή διαίσθηση, καλό είναι να μένετε και λίγο με τον εαυτό σας για να τον προστατεύσετε, αλλά μην το παρακάνετε. Έχετε ανάγκη και την επαφή με τους άλλους ανθρώπους.

ΛΕΩΝ

Μπαίνετε σιγά-σιγά σε καλύτερη φάση, αφού θα έχετε τύχη από τις κινήσεις που θα δημιουργήσετε εσείς με προσωπικές πρωτοβουλίες. Οι γεννημένοι τις πρώτες ημέρες μπορεί να νιώθετε μια πίεση για να είναι όλα στην εντέλεια. Ίσως ένα κομμάτι από το παρελθόν σας που σχετίζεται και με οικονομικά συμφέροντα να σας επηρεάζει τόσο πολύ ώστε να σας χαλάει την διάθεση. Μην κολλάτε όμως εκεί και μην διαλέξετε το άσχημο για να θυμάστε. Εστιαστείτε σε αυτό που θέλετε να κάνετε και όχι σε αυτό που δεν έχετε κάνει.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Είστε σε ιδιαίτερη φάση και ίσως να τα πείτε έξω από τα δόντια σε κάποια άτομα που μερικές φορές παρεκτρέπονται. Ο Καρκίνος και οι υποθέσεις του μπορεί να σας ενοχλούν, αλλά πρέπει να βοηθήσετε απαραιτήτως, κυρίως αν είναι μέλη της οικογενείας σας. Μια κρυφή σχέση που είχε μπει στον πάγο τόσο καιρό, τώρα ξαφνικά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και το ενδιαφέρον από την πλευρά του άλλου προσώπου να σας συγκινήσει ιδιαιτέρως. Ένα μεγαλύτερο πρόσωπο ίσως έχει αναλάβει το ρόλο του μέντορά σας, κάτι που μερικοί από εσάς χρειάζεστε ιδιαίτερα.


ΖΥΓΟΣ

Έχετε αποφασίσει να τραβήξετε κόκκινες γραμμές στο παρελθόν και καλά θα κάνετε. Μια οικονομική απαίτηση μπορεί να μην σας αφήνει να χαρείτε την κοινωνική σας εύνοια ή γενικά την ζωή σας. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε πολύ περισσότερο κάποιες σχέσεις ή κάποιες αξίες στη ζωή σας ,για να μπορείτε να επιβιώσετε αυτές τις εποχές. Το εξωτερικό θα συνεχίσει για ένα διάστημα να είναι πόλος έλξης για εσάς. Σκεφτείτε το, ιδιαίτερα αν έχετε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα. Κυρίως αν ασχολείστε με εμπόριο ή σκέφτεστε την εξέλιξη των σπουδών σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Έχετε αναλάβει τον ρόλο του ατόμου που συντονίζει και γενικά κάνει κινήσεις για το καλό της οικογένειάς του. Αυτό σας πηγαίνει αλλά συγχρόνως μπορεί να σας φρενάρει στο να ζήσετε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Οι φίλοι είναι σημαντικοί για σας, φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα δίπλα σας καλά άτομα. Δεν χρειάζεται να είναι πολλοί. Λίγοι και καλοί θα σας βοηθήσουν να εκφράσετε ελεύθερα τις κρυμμένες συναισθηματικές σας πτυχές. Αλλά, αν έχετε θέματα εμπιστοσύνης, καλύτερα να αφιερώσετε την καρδιά σας μόνο στις συμπαντικές δυνάμεις και μετά δεν θα υπάρχει θέμα προδοσίας.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Είναι αναγκαίο να έχετε δύναμη για να πετάξετε το τόξο σας ψηλά. Επειδή τώρα σιγά-σιγά βγαίνετε από το τέλμα των τελευταίων ετών, είναι σημαντικό με τις δυνάμεις που σας έχουν απομείνει να δομήσετε μια καλύτερη πραγματικότητα και να πατήσετε πιο γερά στα πόδια σας. Το στέρεο έδαφος είναι απαραίτητο στην παρούσα στιγμή. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να είναι σκληρές και επίπονες και εσείς να κουράζεστε πάρα πολύ, αλλά συγχρόνως, επειδή νιώθετε ότι κάνετε κάτι πολύ καλό, θα σας αποδώσει καρπούς.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Είστε στα μέσα και στα έξω. Επειδή έχετε κάνει πολλές κινήσεις τον τελευταίο καιρό και πολλά πράγματα έχουν έρθει τούμπα, τώρα μπορείτε να ηρεμήσετε για λίγο γιατί θα σας παρουσιαστούν οι ευκαιρίες, χωρίς όμως να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψετε, απλά τα πράγματα θα είναι πιο μεθοδευμένα. Αποφύγετε τις συγκρούσεις για θέματα οικονομικά αλλά και για απόψεις που μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Μερικές φορές, βγάζετε δικά σας συμπεράσματα τα οποία είναι πολύ υποκειμενικά και ίσως γίνουν λάθη.


ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ασχολείστε περισσότερο με το πώς θα βάλετε τα πράγματα σε μια δυναμική που αφορά μόνο δικά σας κομμάτια. Αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο, γιατί εσείς είστε πάντα άτομα της ομάδας και σπάνια αυτονομείστε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περνάτε την ατομικότητά σας με τον δικό σας ιδιαίτερο τρόπο. Μπορεί να απαιτήσετε κάποια οικονομικά οφέλη που ίσως ντρεπόσασταν να διεκδικήσετε. Η σχέση με ένα Λιοντάρι κυρίως του πρώτου δεκαημέρου μπορεί να μείνει μέχρι και σήμερα λίγο παγωμένη, γιατί υπάρχουν κάποια θέματα αξιών που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν άμεσα και από τις δυο πλευρές.

ΙΧΘYΕΣ

Αγωνίζεστε για να αλλάξετε κάποια κακώς κείμενα στα οικονομικά σας. Ίσως ξαφνικά ξυπνήσετε και δείτε ρεαλιστικά τι πρέπει να κάνετε. Η διάθεσή σας πάντως είναι θετική για να τα αλλάξετε όλα. Οι γεννημένοι όμως τις πρώτες ημέρες δεν έχετε την ευχέρεια να τα δείτε έτσι εύκολα, γιατί από την μια υπάρχει η υπεραισιοδοξία και από την άλλη ένα πέπλο που σας θολώνει και τα βλέπετε όλα κάπως θολά. Σίγουρα, είναι δύσκολο να δείτε καθαρά, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όπου ακούτε πράγματα που είναι εξωπραγματικά ή σας υπόσχονται «κέρδη τρελά», να ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια.




Πηγή : newsnow.gr