Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

10.000 αστεροειδείς και κομήτες γυροφέρνουν τη Γη

(NASA/JPL-Caltech )
Το βράδυ της 18ης Ιουνίου οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον αστεροειδή 2013 MZ5 με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου PanSTARRS-1 στη Χαβάη, φτάνοντας πλέον τα 10.000 ουράνια σώματα (αστεροειδείς και κομήτες) που έχουν ανακαλυφθεί να περνούν κοντά από τη Γη.
Σύμφωνα με τον Lindley Johnson, εκπρόσωπο του ειδικού προγράμματος παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων κοντινών στη Γη (Near-Earth Object Program ή ΝΕΟ) της NASA, η ανακάλυψη αποτελεί ιστορικό ορόσημο και πρόσθεσε πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 100.000 αντικείμενα που απομένουν να εντοπιστούν, προτού οι κάτοικοι της Γης εφησυχαστούν ότι έχουν εντοπιστεί όλα τα αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη.
Το νεοανακαλυφθέν αντικείμενο ΝΕΟ, ο αστεροειδής 2013 MZ5, έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και η τροχιά του δεν πλησιάζει πολύ τον πλανήτη μας, οπότε δεν θεωρείται δυνητικά απειλητικός.
Ως αντικείμενα ΝΕΟ θεωρούνται οι αστεροειδείς και οι κομήτες που, κατά την περιφορά τους, πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 45 εκατ. χιλιομέτρων. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα μέτρα έως 41 χιλιόμετρα για τον μεγαλύτερο αστεροειδή, τον 1036 Γανυμήδη.
Σύμφωνα με τη NASA, οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο άνω των 30 μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Γη και παρόλο που τα περισσότερα αντικείμενα αυτού του μεγέθους σημειώνουν προβλέψιμες τροχιές, σε μεγάλη απόσταση από τη Γη ώστε να θεωρούνται ακίνδυνα, εντούτοις λιγότερο από το 1% των ΝΕΟ μεγέθους 30 μέτρων και κάτω έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Το πρώτο αντικείμενο ΝΕΟ ανακαλύφθηκε το 1898 και μέσα στον επόμενο αιώνα ανακαλύφθηκαν άλλα 500. Όμως, μετά το 1998, τα πράγματα άλλαξαν κατά πολύ καθώς η NASA έθεσε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα ΝΕΟ και ο αριθμός των ανακαλύψεων αυξήθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας πλέον σήμερα τις 10.000.
Όπως προσθέτει ο επί χρόνια επικεφαλής του προγράμματος NEO, Don Yeomans, με την έλευση νέων, πιο προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης οι αστρονόμοι μαθαίνουν ακόμα περισσότερα για τις τρέχουσες και μελλοντικές θέσεις των αντικειμένων NEO στο ηλιακό μας σύστημα.
Από τα 10.000 γνωστά αντικείμενα ΝΕΟ, σχεδόν το 90% είναι μικρότερα του ενός χιλιομέτρου και δεν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή στη Γη. Εντούτοις, το εναπομένον 10% μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες παγκόσμιες καταστροφές σε περίπτωση σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. Ευτυχώς, σύμφωνα με τη NASA, κανένα από αυτά τα μεγάλα σώματα δεν φαίνεται προς το παρόν να αποτελεί άμεση απειλή, αν και εκτιμάται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμα που δεν έχουν ανακαλυφθεί.



Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου