Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Στο παρά πέντε απέφυγαν τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ


Την ύστατη στιγμή οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία έφτασαν σε συμφωνία προκειμένου να επαναλειτουργήσει πλήρως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, το κυριότερο, προκειμένου ν’ αποτραπεί μια στάση πληρωμών των ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά την ψήφισή του απο τη Γερουσία, το επίμαχο νομοσχέδιο πέρασε και απο τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία ο επίμαχος νόμος που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον οποιο γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των κλειστών απο την 1η Οκτωβρίου ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.
Η Γερουσία ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, πάνω στο οποίο πλέον θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διαδικαστική ψηφοφορία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη Γερουσία να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση και να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μιλώντας μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία τερματίζεται το δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει και αυτή με τη σειρά της, ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο, το οποίο «λήγει» ένα 16ημερο λουκέτο των κρατικών υπηρεσιών.
«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», είπε Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε και απο τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στο παρά πέντε απέφυγαν τον δημοσιονομικό γκρεμό
Το σχέδιο της Γερουσίας προβλέπει την αύξηση του ανωτάτου ορίου χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα τα δύο κόμματα θα συστήσουν επιτροπή, η οποία θα διαπραγματευτεί πιο μακροπρόθεσμη αύξηση του ανωτάτου ορίου χρέους και την ψήφιση προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. Ωστόσο, η εμφανής δυσλειτουργία του Κογκρέσου τις τελευταίες εβδομάδες, υπενθυμίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναστείλει πολλές λειτουργίες της από την 1η Οκτωβρίου, και η πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων προκαλούσε αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχή έκβαση του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων.
Τις προηγούμενες εβδομάδες οι Ρεπουμπλικανοί, και κυρίως τα υπερσυντηρητικά μέλη του Κόμματος του Τσαγιού, είχαν αρνηθεί να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ν’ αυξήσουν το ανώτατο όριο δανεισμού των ΗΠΑ αν δεν αποσπούσαν τη συγκατάθεση των Δημοκρατικών για αναβολή του ιστορικού νόμου Ομπάμα περί καθολικής ασφάλισης υγείας. «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα δώσει στην οικονομία μας τη σταθερότητα την οποία απεγνωσμένα χρειάζεται», δήλωσε χθες το βράδυ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κ. Χάρι Ριντ. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής κ. Μιτς ΜακΚόνελ, σχολίασε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «πολύ λιγότερα απ’ όσα πολλοί από εμάς ήλπιζαν, ειλικρινά, αλλά είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτήν που ορισμένοι επιζητούσαν», επικρίνοντας, έμμεσα, τη στάση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.
Αίσθηση ανακούφισης για τη συμφωνία που αποτρέπει τη χρεοκοπία των ΗΠΑ ήταν εμφανής μεταξύ των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών που τις προηγούμενες εβδομάδες προσπάθησαν ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. «Είμαστε έτοιμοι ν’ ανοίξουμε την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε σαφές ανά τον κόσμο, ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, κ. Λαμάρ Αλεξάντερ. Μέχρι και ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής, κ. Τεντ Κρουζ, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου Ομπάμα για την καθολική ασφάλιση υγείας δήλωσε ότι δεν θα προβάλει διαδικαστικά εμπόδια ώστε να καθυστερήσει την ψήφιση της συμφωνίας. «Δεν θα κερδίσουμε τίποτε καθυστερώντας την ψηφοφορία κατά μία ή δύο ημέρες», είπε ο κ. Κρουζ στο Reuters. Πάντως, αντιπαράθεση σχετικά με το όριο χρέους οδήγησε χθες τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch να αναθεωρήσει σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου των ΗΠΑ, ενώ ο περιφερειακός πρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Φίσερ, δήλωσε στο Reuters ότι «ριψοκίνδυνη» δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης, τον Οκτώβριο, των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τη Fed.






Πηγή : κathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου