Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Αποκλεισμένη από την αστυνομία η πλατεία Ταξίμ

Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει το πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μετά την ανακατάληψη τους από τους διαδηλωτές στη διάρκεια της νύχτας και ενώ ο πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdogan προγραμματίζει μια μαζική συγκέντρωση των οπαδών του στην πόλη, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι συμπλοκές της αστυνομίας με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα όλο το βράδυ και μέχρι νωρίς το πρωί, με την αστυνομία να κάνει και πάλι χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να απομακρύνει τους διαδηλωτές.

Εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι επιστρατεύτηκαν σήμερα για να αποσυναρμολογήσουν και να απομακρύνουν τις σκηνές και τα πανό από το πάρκο Γκεζί, το σημείο που ξεκίνησε το κύμα της αναταραχής που συγκλονίζει την Τουρκία από τις 31 Μαΐου.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν χθες το βράδυ στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις για την υποστήριξη των διαδηλωτών της Ταξίμ.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Erdogan ο οποίος -μετά από παραπάνω από 10 χρόνια στην εξουσία – κατηγορείται για αυταρχισμό. Την ίδια στιγμή, οι εικόνες της αστυνομίας να αντιμετωπίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με δακρυγόνα και αντλίες νερού έχουν οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες το χρηματιστήριο και τα τουρκικά ομόλογα, ενώ προκάλεσαν την καταδίκη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Bloomberg.

Λίγες ώρες πριν την αστυνομική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει "για τελευταία φορά" τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή

Σε ομιλία του στην Άγκυρα μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του, ο  Erdogan κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσβάλουν την αστυνομία, ότι καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε τζαμιά αλλά και ότι προσβάλουν γυναίκες που φορούν την παραδοσιακή μαντίλα.

Δήλωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από ένα "δίκτυο προδοσίας" μέσα και έξω από τη χώρα.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Huseyin Avni Mutlu δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι στα χθεσινοβραδυνά επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Από τους 40 διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις της αστυνομίας όλοι εκτός από έναν πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπως δήλωσε.




Πηγή : capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου