Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Δεύτερο σοκ στην κωπηλασία

Ο Στρατής με μετάλλιο στο στήθος Δεύτερο σοκ στην κωπηλασία

Οι παλιοί του συναθλητές απαντούν στις υπόνοιες για απαγορευμένες ουσίες
Ο θάνατος και η οξεία λευχαιμία παραμονεύουν στα ελληνικά κουπιά. Είκοσι επτά ημέρες μετά την απώλεια του πρωταθλητή του κανόε καγιάκ, Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, σε νοσοκομείο της Πολωνίας, η κωπηλασία θρηνεί τον θάνατο ενός δικού της παιδιού: του 26χρονου Στρατή Αλεξίδη, που άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο σε νοσοκομείο της Νορβηγίας -χώρα καταγωγής της μητέρας του, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα- έπειτα από ολιγοήμερη «μάχη» με τη λευχαιμία.
Βέβαια, ο Μυτιληνιός Στρατής από το 2009 δεν αποτελούσε ενεργό μέλος της κωπηλασίας, αφού κρέμασε το κουπί του για χάρη των σπουδών του, όμως ο θάνατός του έχει βυθίσει σε πένθος τους πρώην συναθλητές του. Η δεύτερη απώλεια από την ίδια ασθένεια όπως και ο αδόκητος χαμός της 23χρονης πρωταθλήτριας του επί κοντώ, Μαριάννας Ζαχαριάδου, στα τέλη Απριλίου από λέμφωμα Χότσκινς, συγκλονίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και εγείρουν πολλές υποψίες. Τις οποίες όμως απορρίπτουν πρώην συναθλητές του Αλεξίδη, ο προπονητής του και διοικούντες την Ομοσπονδία.
Τερατώδεις σκέψεις
«Είναι μεγάλο λάθος να συνδυάσει κανείς αυτά τα γεγονότα και να κάνει τερατώδεις σκέψεις. Είμαι πολλά χρόνια στον αθλητισμό, στην πρώτη γραμμή και ποτέ δεν δέχθηκα ενοχλήσεις για λήψη απαγορευμένων ουσιών», υποστηρίζει ο δις Ολυμπιονίκης (τρίτος το 2004 στην Αθήνα, ασημένιος το 2008 στο Πεκίνο) Βασίλης Πολύμερος. «Οι έλεγχοι είναι πολύ συχνοί. Δεν τολμάει να κάνει κανείς τίποτα. Ειδικά για τον Στρατή το... υπογράφω», λέει ο παλιός του προπονητής, Πρόδρομος Πολυκαρπίδης. Το ίδιο διαβεβαιώνει και το μέλος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Μουτσάτσος. Ενώ ο παρτενέρ του στο διπλό σκιφ, Βασίλης Τζανίνης, που ανέβασε πρώτος το θλιβερό συμβάν στο Facebook, συντετριμμένος από τον χαμό του φίλου του διαρρηγνύει τα ιμάτιά του:
«Τι λέτε τώρα; Μην κάνετε τέτοιες υποθέσεις. Η Ομοσπονδία μάς υποβάλλει σε εξετάσεις κάθε λίγο και λιγάκι». Ενώ περιγράφει τον Στρατή ως έναν άνθρωπο γεμάτο ζωή και όνειρα: «Πριν από 10 μέρες μού είπε πως έχει δέκατα και ότι θα πάει στον γιατρό. Περίμενε και την κοπέλα του και μου είπε πως θα με ξανακαλέσει εκείνος. Γι' αυτό δεν του τηλεφώνησα όλες αυτές τις ημέρες. Ο Στρατής ήταν στη φάση που άνοιγε τα... φτερά του. Πριν από ενάμιση μήνα πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Ηλεκτρονικών στο ΤΕΙ Πειραιά. Η αφοσίωση στις σπουδές του ήταν και ο λόγος που το 2009,όταν κατακτήσαμε το χάλκινο στους Πανελλήνιους Αγώνες Κ23, άφησε την κωπηλασία.
Οι γονείς του τον στήριζαν πολύ (ο πατέρας του είναι καπετάνιος), αλλά ήθελε να στηριχθεί στις δυνάμεις του. Στην Ελλάδα εργάστηκε σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. Ομως στη Νορβηγία πριν από έναν μήνα βρήκε δουλειά στο αντικείμενό του, ενώ σκόπευε να γραφτεί στο κωπηλατοδρόμιο του Ολυμπιονίκη Ολαφ Τούφτε. Ηταν πολύ χαρούμενος».
Ο Στρατής έκανε σχέδια, όμως η ζωή είχε κάνει ήδη γι' αυτόν. Το μόνο που είχε προλάβει να ζητήσει ήταν να σκορπίσουν τη τέφρα του στη θάλασσα της Μυτιλήνης...
Η καριέρα του
Ασημένιο μετάλλιο στους Βαλκανικούς
Γέννημα θρέμμα Μυτιλήνης ο Στρατής Αλεξίδης ξεκίνησε την κωπηλασία στον ΝΑΣ Αίολος Παμφίλων, ενώ στα 18 του, όταν και εισήχθη στο τμήμα Ηλεκτρονικών ΤΕΙ Πειραιά, μεταγράφηκε στον Ομιλο Ερετών. Το 2009 εγκατέλειψε τον αθλητισμό, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του, παρότι υπήρξε αθλητής με πολλές δυνατότητες και αποτελούσε ελπίδα για το μέλλον της ελληνικής κωπηλασίας. Μέχρι τότε στο ενεργητικό του μετρούσε αρκετές διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας κατακτήσει μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά κι ένα ασημένιο στους Βαλκανικούς Αγώνες του 2003, αγωνισθείς με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας.






Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου