Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Διαχείριση «κόκκινων» δανείων

Η «bad bank» θα έχει εξειδικευμένα στελέχη για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

Εξειδικευμένες επενδυτικές τράπεζες θα αναλάβουν την αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων της Εθνικής και της Πειραιώς.


Οι δύο τράπεζες ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και πλήττονται λόγω της κρίσης, βοηθώντας τόσο τους ισολογισμούς τους όσο και την ελληνική οικονομία.
Σε αυτές τις τράπεζες διαχείρισης προβληματικών δανείων εξειδικευμένα στελέχη θα διαχωρίζουν τις επιχειρήσεις που έχουν δυνατότητες εξυγίανσης και ανάπτυξης, μέσω νέων επιχειρησιακών σχεδίων, από εκείνες που δεν έχουν προοπτική.
Μιλώντας στο Reuters ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε: Η ΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για μια κοινοπραξία, η οποία θα προβλέπει την ανάληψη από την πλευρά τους μειοψηφικού μεριδίου σε ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η «bad bank»
Ο κ. Χριστοδούλου διευκρινίζει πως η «bad bank» θα στελεχωθεί με εξειδικευμένα στελέχη, με κύριο μέλημα την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου βιώσιμες επιχειρήσεις να ανακάμψουν. Αυτή η bad bank θα συσταθεί τους επόμενους δύο μήνες και η ΕΤΕ είναι στη διαδικασία της πρόσληψης των συμβούλων που θα βοηθήσουν στο έργο. «Βρισκόμαστε σε φάση σχεδιασμού», είπε και σημείωσε πως η Εθνική έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,4% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της.
Στην «bad bank» θα μεταφερθούν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, όμως ακόμα δεν έχει οριστεί ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταφερθούν. Σημείωσε ωστόσο πως έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (δηλαδή distress funds και hedge funds) έχουν εξετάσει τα χαρτοφυλάκια και αναμένεται προσφορά. «Πρόκειται για μια σειρά από funds που προσπαθούν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη, οπότε μπορεί στο τέλος να συμφωνήσουμε, μπορεί και όχι», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.
Αναδιάρθρωση
Στη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων προχωρεί και η Πειραιώς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανθιμο Θωμόπουλο, η τράπεζα εξετάζει τρόπους να διαχωρίσει τα επισφαλή δάνεια από τα υγιή και ευελπιστεί να έχει τον νέο οργανισμό σε ισχύ μέχρι το α' τρίμηνο του 2014.
«Η αγορά απαιτεί σαφήνεια για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε σχετικά.






Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου