Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η ηλεκτρική σκούπα επιδεινώνει τις αλλεργίες

Η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας για την καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες δημιουργώντας ένα λεπτό «νέφος» σκόνης, βακτηρίων και μούχλας, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η ηλεκτρική σκούπα ρουφάει τα σωματίδια από τα σκονισμένα χαλιά και έπιπλα και τα ψεκάζει στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτά να αιωρούνται στα δωμάτια και να εισπνέονται.
Σύμφωνα με μία ομάδα Αυστραλών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον βιολόγο Δρ. Luke Knibbs, τα βακτήρια και η μούχλα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργίες, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απελευθερώνονται στον αέρα και θανατηφόρα βακτήρια εξαιτίας της ηλεκτρικής σκούπας.
Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Applied and Environmental Microbiology”, πραγματοποίησαν πειράματα σε Αυστραλία και Καναδά και εντόπισαν σε σκόνη που μάζεψαν από 21 ηλεκτρικές σκούπες ίχνη DNA σε ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια, καθώς και DNA από βακτήρια βρεφικής αλλαντίασης, (βοτυλικό κλοστρίδιο). Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε μία «καθαρή» αεροσήραγγα, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη πηγή βακτηρίων και μούχλας, όπως κατοικίδια ή άλλα ζώα.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η σκόνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των σπιτιών μπορεί να αποτελέσει φορέα βρεφικής αλλαντίασης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη νόσο με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Η αλλαντίαση είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, που προκαλείται από μία νευροτοξίνη. Η βρεφική αλλαντίαση εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών και η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια μέχρι αιφνίδιο θάνατο.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Knibbs, η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αξιολογούνται πάσχοντες από αλλεργίες, άσθμα ή λοιμώδη νοσήματα.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως το ανθρώπινο δέρμα και οι τρίχες ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό σκόνης στο εσωτερικό των σπιτιών, ενώ θεωρούνται σημαντικές πηγές βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά λοιμώξεων.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου