Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πυρετός στα τραπεζικά επιτελεία για τα σχέδια αναδιάρθρωσης

Νυχθημερόν εργάζονται τα επιτελεία των τραπεζών προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), ώστε να καταθέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τα σχέδια αναδιάρθρωσης για την περίοδο 2014-2017.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ, χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων μεταξύ της DG Comp και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιτεύχθηκε ικανοποιητική πρόοδος στις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι τράπεζες απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφορικά με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων stress tests των τραπεζών.
Οπως προέκυψε από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή και προχθές Πέμπτη με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της DG Comp, Γκερτ Κούπμαν, μετά την κατάθεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Κομισιόν, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τελικά σχέδια. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Τα προγράμματα
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην τελική συμφωνία τόσο σε ό,τι αφορά τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ασκούνται ορισμένες πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα για μεγαλύτερης εμβέλειας πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να ενδυναμώσει την κεφαλαιακή της θέση. Ωστόσο, πηγές της Εθνικής υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, η χθεσινή συνάντηση με τον κ. Κούπμαν πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και ήδη έχουν συμφωνηθεί οι βασικές δράσεις του προγράμματος.
Τα προγράμματα που θα έχουν 5ετή διάρκεια, από 30 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017, θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και τη μείωση της εξάρτησής τους σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα.
Σύμφωνα με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να περιορίσουν τη ρευστότητα που αντλούν από το ευρωσύστημα στο 15% του ενεργητικού τους. Σήμερα οι τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα ρευστότητα ύψους 62 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δύο τράπεζες έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι υπόλοιπες.
Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, η επίτευξη του στόχου είναι σχετικά εύκολη, καθώς για να επιτευχθεί θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από το ευρωσύστημα κατά 7 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εγχώριες τράπεζες, μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης, μπορούν να εξοικονομήσουν τα επόμενα χρόνια κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, εκτιμάται ότι περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται ξενοδοχεία όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα), το Hilton Αθηνών (Alpha Bank), ασφαλιστικές εταιρείες (Εθνική Ασφαλιστική) καθώς και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι τράπεζες. Μεγάλα οφέλη θα έχει το τραπεζικό σύστημα την επόμενη 5ετία από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Υπενθυμίζεται ότι 11 συνολικά τράπεζες έχουν «διαγραφεί» από τον τραπεζικό χάρτη και έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Oι τράπεζες σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ από τη μείωση του προσωπικού, του δικτύου καταστημάτων και κυρίως τη μείωση του κόστους του χρήματος, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων, στόχος των τραπεζών είναι η συρρίκνωσή του κατά 800 με 1.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2017. Κατά 20% θα μειωθεί και ο αριθμός εργαζομένων, κάτι που «μεταφράζεται» σε περίπου 9.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Νέες κεφαλαιακές ανάγκες θα φέρουν επιπλοκή
Τα αποτελέσματα των stress test θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα των τραπεζών. Οι διοικήσεις αλλά και η κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της άσκησης, καθώς αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες θα υπάρξουν σημαντικές περιπλοκές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό, σε μια τέτοια περίπτωση, να χρειαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης, αν προκύψει ανάγκη κεφαλαίων σε τράπεζα που είχε συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής τότε αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομείωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο άσκησης των warrants. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξα ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.





Πηγή : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου