Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Special One εναντίον Upcoming One

Special One εναντίον Upcoming One


Συνυπήρξαν σε μεγάλες ομάδες (Πόρτο, Τσέλσι, Ιντερ) από το 2002 ως το 2009, όταν ο κ. Αντρέ Βίλας Μπόας επέλεξε τον δρόμο της σόλο καριέρας. Ηταν πλέον καιρός, αν και ο νυν τεχνικός της Τότεναμ είχε μόλις κλείσει τα 31 χρόνια του. Δεν μπορούσε ωστόσο να παραμείνει περισσότερο στο πλευρό του μέντορά του κ. Ζοζέ Μουρίνιο. Ασφυκτιούσε... Διαπίστωνε ότι είχε την επάρκεια να δώσει περισσότερα, να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για την τακτική παρουσία της Ιντερ (όπου τους βρήκε ο χωρισμός), ωστόσο ο διάσημος συνεργάτης του δεν του άφηνε χώρο να αναπνεύσει, να εκφραστεί...

«Η στιγμή της ρήξης ήλθε όταν εγώ ένιωσα γεμάτος από διάθεση και φιλοδοξία να τον βοηθήσω περισσότερο. Του ζήτησα να με αφήσει να έχω πιο ενεργή ανάμειξη στη δουλειά και αισθανόμουν περιορισμένος ως και εγκλωβισμένος με το να ασχολούμαι μόνο με το σκάουτινγκ και την προετοιμασία του κάθε επόμενου αγώνα. Ενιωθα ότι μπορούσα να του προσφέρω πολύ περισσότερα σε ιδέες, πάντα με την επιθυμία να συνεχίσω να δουλεύω μαζί του. Εκείνος δεν αισθανόταν ότι είχε την ανάγκη ενός πραγματικού βοηθού και έτσι αποφασίσαμε ότι είχε φτάσει η στιγμή να ακολουθήσουμε διαφορετικούς δρόμους» εξήγησε τέσσερα χρόνια μετά το πορτογαλικό «διαζύγιο» ο κ. Μπόας.

Γιατί τώρα; Διότι το Σάββατο (στις 14.45) θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον άλλοτε (όχι στο επίπεδο που θα επιθυμούσε) στενό συνεργάτη του ως ο καθοδηγητής της εξαιρετικής και πρωτοπόρου στη βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ Τότεναμ στο ντέρμπι του Λονδίνου απέναντι στην Τσέλσι. Το μεσημέρι που ο (αποκαλούμενος και ως) Special One κ. Μουρίνιο θα αντιμετωπίσει τον... Upcoming One (ανερχόμενο σε ελεύθερη μετάφραση) κ. Μπόας, όπως εύστοχα έγραψε ο «Guardian».

Ούτε για «χρόνια πολλά»
Ουδέποτε υπήρξε ένταση ανάμεσά τους, ο κ. Μουρίνιο μάλιστα απέφευγε (τουλάχιστον ως το μεσημέρι της Παρασκευής 27/8) οποιαδήποτε αναφορά επί προσωπικού, προφανώς αισθανόμενος ότι είναι υπέρτερος και ότι δεν θα έπρεπε να πει τίποτε περισσότερο από αυτό που θα του επέτρεπε το (γενικώς διαπιστωμένο) αλαζονικό προφίλ του. Η αλήθεια είναι όμως ότι από εκείνη την ημέρα που επέλεξαν να χαράξουν ξεχωριστές πορείες δεν είχαν την παραμικρή επαφή! Ούτε για χρόνια πολλά.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο τεχνικός της Τσέλσι (ο οποίος ένα καλοκαίρι μετά τη φυγή του κ. Μπόας οδήγησε την Ιντερ στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ) θεωρεί τον πρώην βοηθό του (κατά έναν τρόπο) αχάριστο. Δεν το εκφράζει δημόσια (σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι «χαίρομαι να βλέπω παλαιούς βοηθούς μου να προοδεύουν»), ωστόσο θεωρεί ότι ο νυν προπονητής της Τότεναμ (τον οποίο κάποτε αποκαλούσε «τα μάτια και τα αφτιά μου») έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον δυο-τρία χρόνια ακόμη δίπλα του προτού ανοίξει τα φτερά του.

Κάποιοι πάντως αποδίδουν την αποτυχία του κ. Μουρίνιο στη Μαδρίτη στην απουσία του «ανθρώπου-κομπιούτερ», όπως αποκαλούνταν κατά την κοινή θητεία τους ο κ. Μπόας, ως το πρόσωπο που χειριζόταν κάθε λεπτομέρεια γύρω από την προετοιμασία της ομάδας εν όψει κάθε επόμενου αγώνα και αντιπάλου. 





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου