Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η Πανσέληνος διαταράσσει τον καλό βραδινό ύπνο

Ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Πανσέληνος μπορεί να διαταράξει τον βραδινό ύπνο.


Η έρευνα, όπως αναφέρει το Current Biology, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 33 εθελοντών για δύο νύχτες υπό αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και έδειξε πως όταν υπήρχε Πανσέληνος οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν -κατά μέσο όρο χρειάζονταν πέντε λεπτά περισσότερο- και είχαν κακής ποιότητας ύπνο -κοιμόντουσαν 20 λεπτά λιγότερο- παρά το γεγονός ότι ήταν κλεισμένοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου, η εγκεφαλική τους δραστηριότητα, που συνδέεται με το βαθύ ύπνο, μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο ενώ βουτιά σημείωσαν και τα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης εκείνης που συνδέεται με τους φυσικούς ωρολογιακούς κύκλους του οργανισμού.
Όταν υπάρχει σκοτάδι, ο οργανισμός μας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης. Όταν όμως εκτίθεται σε δυνατό φως το απόγευμα ή σε ελάχιστο φως τη ημέρα, μπορεί να διαταραχθεί αυτός ο φυσιολογικός κύκλος μελατονίνης. Εντούτοις, ο καθηγητής Christian Cajochen και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία υποστηρίζουν πως οι επιπτώσεις της Πανσελήνου στον ύπνο μπορεί να μην σχετίζονται με το φως της, κσθώς οι συμμετέχοντες δεν είχαν οπτική επαφή με την Πανσέληνο και δεν γνώριζαν το σκοπό της έρευνας, συνεπώς τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδοθούν σε ψυχαναγκαστικούς παράγοντες.
Αν και το δείγμα ήταν μικρό, τα ευρήματα είναι σημαντικά σύμφωνα με τους ειδικούς και πλέον η επιστήμη θα πρέπει να ερευνήσει περισσότερο τις επιπτώσεις που φαίνεται να έχει η Πανσέληνος στον ύπνο.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου