Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ποιος ο είναι ο "big father" του "big brother" των φαρμάκων




«Μήλο της έριδος» έχει γίνει το νέο σύστημα παρακολούθησης φαρμάκων με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο από τη μια μεριά και τον  αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα από την άλλη. Αρχής γενομένης από τον κο Λοβέρδο ο οποίος κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά για μικρότητα και σφετερισμό του δικού του έργου χωρίς να γίνει αναφορά στη δική του συμβολή. Ο κος Λοβέρδος ισχυρίζεται ότι η ηλεκτρονική καταγραφή παρακολούθησης και διακίνησης φαρμάκων και ακύρωσης της ταινίας γνησιότητα στα κυκλοφορούντα φάρμακα είναι απόρροια της δικής του νομοθετικής πρωτοβουλίας και ότι αυτές οι διατάξεις καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Τα πυρά του πρώην υπουργού δεν άφησαν αλώβητο και τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα ο οποίος και επί ημερών του κου Λοβέρδου προήδρευε του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
 Επ’ ακολούθησε η δημόσια τοποθέτηση του κου Τούντα σύμφωνα με τον οποίο το νέο σύστημα το είχε σχεδιάσει ο  ΕΟΦ από το 2010 και δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ επισημαίνει ότι το άρθρο 63στο οποίο αναφέρεται ο κος Λοβέρδος αφορά στον τρόπο χρήσης της ταινίας γνησιότητα και όχι στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και ακύρωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει ο κος Τούντας δε θα παρέλειπε να αναφέρει το συγκεκριμένο νόμο και να εξάρει τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας την τελευταία τριετία στην επίτευξη του στόχου της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Πάντως για να αποδίδουμε τα του καίσαρα στον καίσαρα  αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση έρχεται και υιοθετεί μετά βαΐων και κλάδων έργα της προηγούμενης κυβέρνησης στα οποία είχε σταθεί απέναντι. Και μπορεί να γίνεται μεγάλη φασαρία για την «πατρότητα» του συστήματος παρακολούθησης αλλά όλα αυτά δεν είναι, παρά «περί όνου σκιάς» αφού οι ασφαλισμένοι όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακά τους και μένουν χωρίς αυτά.





Πηγή : healthview.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου