Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τα φεγγάρια του Πλούτωνα έχουν νέα ονόματα



Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) καθορίζει τα επίσημα ονόματα, τα οποία πρέπει να προέρχονται από τη μυθολογία. Τα ονόματα που σχετίζονται με ένα τρικέφαλο σκύλο και ένα ποτάμι  που χωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς, κατατάγηκαν δεύτερο και τρίτο σε μια διεθνή δημόσια ψηφοφορία. Το όνομα Vulcan που είχε έρθει πρώτο δεν έγινε αποδεκτό από την IAU.
Τα δύο φεγγάρια, που ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστά ως P4 και P5, ανακαλύφθηκαν μόλις τον Ιούλιο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αντίστοιχα.
Και τα δύο είχαν εντοπιστεί από μια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλή τον Mark Showalter, του Ινστιτούτου Seti, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble».
Η ομάδα αναζητούσε αρχικά δακτυλίους γύρω από τον μικρό πλανήτη, που στην ουσία έχασε την υπόστασή του ως ολοκληρωμένος πλανήτης το 2006.
Το κυνήγι για πλανήτες και αντικείμενα γύρω από τον Πλούτωνα έγινε εν μέρει από την αποστολή «New Horizons» που άρχισε το 2006 σε μια πορεία προς αυτόν.
Λίγο μετά την ανακάλυψη του πρώτου φεγγαριού, ακολούθησε το επόμενο και η Ένωση αναζητούσε τα κατάλληλα ονόματα. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έδωσαν την ψήφο τους στην ψηφοφορία που ονομάστηκε «Pluto Rocks!»
Το όνομα «Vulcan» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), ήταν εισήγηση του William Shatner και ήταν το όνομα του πλανήτη καταγωγής του Mr Spock από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Star Trek». Αν και κέρδισε σε ψήφους, η IAU προτίμησε να μην το υιοθετήσει με την δικαιολογία ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην αστρονομία και επειδή δεν συνδέεται αρκετά στη μυθολογία με τον Πλούτωνα, τον κυβερνήτη του Κάτω Κόσμου.






Πηγή : sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου