Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αμερικάνικος κοριός και στη Μέρκελ

Αμερικάνικος κοριός και στη Μέρκελ
Τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και sms είχαν παγιδευτεί και στη Γερμανία. Υπό παρακολούθηση βρισκόταν και η Μέρκελ.
Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσονται οι παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλεια (NSA) των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η NSA είχε τοποθετήσει κοριούς στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ είχε διεισδύσει στο υπολογιστικό δίκτυο των γραφείων.
Οι αποκαλύψεις αυτές προκαλούν θερμοκρασίες... Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ και Βερολίνου, καθώς το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης ότι η NSA παρακολουθούσε κάθε μήνα τουλάχιστον 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και SMS στη Γερμανία, ενδεχομένως ακόμα και την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον.
Στόχος της κατασκοπείας ήταν όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.
Στόχος της κατασκοπείας ήταν όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ. 

Επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Ετσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα Εθνη.
Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση και όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, επικοινώνησε αμέσως με την Ουάσιγκτον και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες αυτές. «Μας είπαν ότι θα επαληθεύσουν την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών που δημοσιεύθηκαν και ότι θα μας απαντήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως «πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, αν αληθεύουν οι πληροφορίες του ''Spiegel''», ενώ εξηγήσεις έχει ζητήσει και η Γαλλία, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς.
Το εξώφυλλο του περιοδικού «Spiegel» που έκανε τις αποκαλύψεις - φωτιά
Το εξώφυλλο του περιοδικού «Spiegel» που έκανε τις αποκαλύψεις - φωτιά

«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί», υποστήριξε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.
Το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο με τις παρακολουθήσεις, τόσο που να μιλάει για «ψυχροπολεμικές συμπεριφορές», καθώς τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθούσε κάθε μήνα στη Γερμανία η NSA. Από το υλικό αποθήκευε τα μεταδεδομένα (ποιος συνομίλησε με ποιον και πότε) αλλά όχι το περιεχόμενο.
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας

Στόχος αυτής της κατασκοπείας, που «γινόταν με την έγκριση του Λευκού Οίκου», ήταν όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Συνεργάτης τρίτης τάξης»
Η έκταση των παρακολουθήσεων στη Γερμανία ήταν τέτοια, που τις «κανονικές» ημέρες, γράφει το περιοδικό, παρακολουθούνταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις και 10 εκατομμύρια συνδέσεις στο Διαδίκτυο, αριθμοί που αυξάνονταν σημαντικά σε μέρες αιχμής. Σύμφωνα με το άρθρο, τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν τη Γερμανία ως «συνεργάτη τρίτης τάξης», ο οποίος παρακολουθείται σε έκταση παρόμοια με τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα ή το Ιράκ. Οι νέες αυτές αποκαλύψεις δημιουργούν ψυχρό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας και όπως επισήμανε η υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ, «ξεπερνά κάθε όριο το ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους Ευρωπαίους σαν εχθρούς».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΡΩΣΙΑ
Βουλευτές κατά της απέλασης Σνόουντεν
Υπέρ του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, τάχθηκαν Ρώσοι βουλευτές.
«Η απέλασή του, όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, θα ήταν λάθος», δήλωσε ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή. «Δεν είναι θέμα χρησιμότητας (του Σνόουντεν για τη Ρωσία), είναι θέμα αρχής. Το να παραδίδει κανείς έναν πολιτικό πρόσφυγα είναι ηθικά απαράδεκτο», τόνισε.
Αλλά και ο γερουσιαστής Βαλερί Σνιάκιν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ρωσική Ανω Βουλή), δήλωσε πως «οι Ρώσοι βουλευτές πρέπει να κινητοποιηθούν για την τύχη του». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ύστερα από αυτές του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, που είπε ότι για να εξετάσει η χώρα του το αίτημα χορήγησης ασύλου, «ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού».
Στην ουσία πέταξε το μπαλάκι στη Μόσχα, αφού για να μετακινηθεί ο Σνόουντεν στην πρεσβεία του Ισημερινού, που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, χρειάζεται ρωσική βίζα.




Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου