Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Επανήλθε η διάταξη για εξετάσεις AIDS στις ιερόδουλες

Επανήλθε η διάταξη για εξετάσεις AIDS στις ιερόδουλες
Υστερα από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επανήλθε από τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη η υγειονομική διάταξη του προκατόχου του Ανδρέα Λοβέρδου για υγειονομικό έλεγχο σε ιερόδουλες - φορείς του AIDS. Η διάταξη αφορά τον «περιορισμό μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «μπορεί η πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Σκοπούλη να είχε καταργήσει τη διάταξη, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, για να καταργήσεις μία Υγειονομική Διάταξη, πρέπει να την αντικαταστήσεις με μία νέα. Αρα ούτως ή άλλως δεν ευσταθούσε αυτό που έκανε η πρώην υφυπουργός. Υπήρχε κενό».

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εντολή στην γεν. Γραμματέα Δημόσια Υγεία Χριστίνα Παπανικολάου να ετοιμάσει μία νέα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα, «αλλά και όλες τις ανησυχίες που έχουμε λάβει από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, αναμένεται η νέα διάταξη προς αντικατάσταση.

Διευκρινίζεται ότι η επίμαχη Υγειονομική Διάταξη έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια.

«Επίσης, καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Υπό αυτή την έννοια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τη χώρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νέας τροποποιημένης διατάξεως θεωρείται επιβεβλημένη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Η επαναφορά σε ισχύ της προεκλογικής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου η οποία είχε καταργηθεί μόλις πριν ένα μήνα από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνει με το καλημέρα σας το ρόλο που ήρθε να επιτελέσει ο νέος Υπουργός κ. Γεωργιάδης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.






Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου