Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δέκα πελαργούς παρακολουθούν οι επιστήμονες στο Δέλτα του Εβρου

Δέκα πελαργούς παρακολουθούν οι επιστήμονες στο Δέλτα του Εβρου
Πομπούς σε 10 νεοσσούς πελαργών στις Φέρες ‘Έβρου, τοποθέτησαν οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα ‘Έβρου. Η τοποθέτηση των πομπών έγινε στις 2 Ιουλίου σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται πομποί σε πελαργούς και οι ειδικοί περιμένουν να έχουν σύντομα τα πρώτα δεδομένα από την παρακολούθηση τους. Τα δεδομένα θα αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα και τις αιτίες θνησιμότητας.

Διευκρινίζεται ότι οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητας τους –εάν δηλαδή πετούν εάν κοιμούνται ή εάν τρέφονται-.

Όπως επισημαίνουν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, για την αναπαραγωγική περίοδο του 2013 ( είναι οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος) έχουν εντοπιστεί στις Φέρες Έβρου 26 φωλιές πελαργών.

Η τοποθέτηση πομπών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας, το οποίο περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις ( για να παρατηρούνται οι μετακινήσεις των πελαργών στις φωλιές). Από την αναπαραγωγική περίοδο του 2012 άρχισε η δακτυλίωση των πελαργών –συνολικά 23.

Φέτος στις Φέρες, έγινε η δακτυλίωση σε 29 νεοσούς –από αυτούς στους 10 τοποθετήθηκαν πομποί- και στον Πόρο έγινε η δακτυλίωση σε άλλους 29.





Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου