Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία από βλαστοκύτταρα θα μειώσουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα



Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα άνοιξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν λειτουργικά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με τη χρήση βλαστοκυττάρων!
Η σημαντική αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητά αγγεία που μπορούν να επιζήσουν στον οργανισμό ακόμη και για διάστημα εννέα μηνών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ώστε να αναπτυχθούν πρόδρομα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετατρέπονται σε αγγεία.
Τα αγγεία καλλιεργήθηκαν στην επιφάνεια του εγκεφάλου ποντικιών, ενώ δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή τους λειτουργούσαν κανονικά. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνέχισαν να λειτουργούν για διάστημα 280 ημερών.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η δυνατότητα αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων ή η ανάπτυξη νέων φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και για τον διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναπτύξουν τεχνητά αγγεία με εμφύτευση βλαστοκυττάρων και κάτω από το δέρμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κι αυτό γιατί ενώ τα αγγεία αναπτύχθηκαν, είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής και απαιτούσαν πενταπλάσια ποσότητα πρόδρομων κυττάρων.
«Η ομάδα μας δημιούργησε μια αποτελεσματική μέθοδο για την παραγωγή πρόδρομων κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποίησε για να αναπτύξει δίκτυα αιμοφόρων αγγείων σε ζωντανά ποντίκια», αναφέρει στην έκθεση ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Rakesh Jain, από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.
Συμπλήρωσε δε ότι η τεχνολογία που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα έχει αλλάξει σημαντικά τις δυνατότητες στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής που βασίζεται στα κύτταρα, τόνισε ωστόσο ότι «η πρόκληση της άντλησης λειτουργικών κυττάρων από αυτά τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εξακολουθεί να υπάρχει».






Πηγή : naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου