Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Στο 27,5% το κούρεμα όσων είχαν εξαιρεθεί

Στο 27,5% το κούρεμα όσων είχαν εξαιρεθεί

Η Τρόϊκα αποδέχθηκε χθες βράδυ τις εξαιρέσεις από το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, όπως είχαν κατατεθεί από την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνονται σε διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Διασφαλίζονται πλήρως οι καταθέσεις της κυβέρνησης, των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες, όπως η Τζέι-Σι-Σι, καθώς και οι συμφωνίες επαναγοράς χρηματο-οικονομικών μέσων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, οι οποίες είχαν αρχικά εξαιρεθεί, θα υποστούν κούρεμα της τάξης του 27,5%.
Τέτοιες είναι, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι κοινοπραξίες των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών επικουρικών ταμείων, οι εγχώριοι επικουρικοί χρηματο-οικονομικοί οργανισμοί και οι φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Έφορο Εταιρειών.

Επίσης, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών και τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, όπως μεταδόθηκε χθες από το ΡΙΚ, κλείδωσαν επτά θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και συνεχίζεται η προσπάθεια για ολοκλήρωση της σύνθεσης.

Την συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα για περιορισμό των εξαιρέσεων επιβεβαίωσε χθες με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Τέλη Ιουνίου ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Κύπρου
Η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ, ότι σκοπός των διαφοροποιήσεων ήταν να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ανασφάλιστοι καταθέτες, το 37,5% των καταθέσεων των οποίων μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το 22,5%, έχει παγοποιηθεί.

Η κυρία Στυλιανού ανέφερε ότι το θέμα με το ποσοστό των καταθέσεων που έχουν παγοποιηθεί, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από το τέλος Ιουνίου. Θα πρέπει, είπε, να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση του ισολογισμού της νέας Τράπεζας Κύπρου και ακολούθως θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Ποιοι κουρεύονται, ποιοι εξαιρούνται
Σύμφωνα με δημοσίευμα του stockwatch.com.cy, με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Το πλήρες κούρεμα γλιτώνουν επίσης τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές θα αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλιν το 72,5% των ταμείων.

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

Θα κουρευτεί επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται δημόσια σχολεία που θεωρούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία της γενικής κυβέρνησης, που εξαιρείται πλήρως από το κούρεμα.

Πέραν της γενικής κυβέρνησης, εξαιρούνται επίσης από το κούρεμα το «100% των υποχρεώσεων προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες».

Αρχικά, είχε εξαιρεθεί τα πιστωτικά ιδρύματα και μόνο η JCC.

Εξαιρούνται επίσης πλήρως οι υποχρεώσεις από repo transactions.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια κουρέματα οι πρώτες €100 χιλ.





Πηγή : ikypros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου