Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το Tetris βελτιώνει την όραση στο "τεμπέλικο μάτι"

Το Tetris βελτιώνει την όραση  στο

Έρευνα σε καναδικό πανεπιστήμιο αποκάλυψε ότι, το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια εκπαιδεύει τα μάτια να συνεργάζονται μεταξύ τους



Την όραση σε άτομα που πάσχουν από αμβλυωπία φαίνεται πως βελτιώνει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Tetris, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη. Επιστήμονες από το Μόντρεαλ σε έρευνα που διεξήγαν η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Current Biology", ανέφεραν ότι το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια εκπαιδεύει τα μάτια να συνεργάζονται μεταξύ τους. Η αμβλυωπία, γνωστή και ως "τεμπέλικο μάτι" είναι μία πολύ συχνή πάθηση των παιδιών καθώς εκτιμάται ότι, 1 στα 50 παιδιά πάσχει από αυτή. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία η όραση στο ένα από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην συνεργάζονται και να κοιτούν σε διαφορετική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ εξέτασαν 18 ενήλικες με αμβλυωπία με την χρήση ειδικών βίντεο-γυαλιών, όπου προβαλλόταν το παιχνίδι Tetris σε κάθε μάτι ξεχωριστά και στη μέθοδο του κλεισίματος του δυνατού ματιού για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, με στόχο την κινητοποίηση του "τεμπέλικου ματιού" και συνέκριναν τα αποτελέσματα. Από τη 15μερη δοκιμή, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες έπαιζαν μονόφθαλμα Tetris επί μια ώρα την ημέρα και οι άλλοι μισοί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, φάνηκε ότι, η δεύτερη ομάδα είχε αισθητά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την πρώτη.
"Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μάτια βελτιώνει την όραση του "τεμπέλικου ματιού" πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο διασκεδαστικά από την θεραπεία με το κλείσιμο του ενός ματιού", τόνισε ο Δρ. Ρόμπερτ Χες.
Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν εάν η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και στα παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία ως μέθοδος θεραπείας.





Πηγή : news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου