Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ομπάμα: Επιβεβαιωμένη χρήση χημικών από Συρία θα «άλλαζε το παιχνίδι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα
«Νομίζω ότι όλοι μας [...] αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και να επιτρέπουμε τη συστηματική χρήση όπλων όπως τα χημικά όπλα εναντίον άμαχων πληθυσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας
Τυχόν χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Συρίας θα αποτελούσε μία εξέλιξη που θα «άλλαζε το παιχνίδι» όσον αφορά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στη συριακή κρίση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει «με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας» πως το καθεστώς Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών.

Παρά ταύτα, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των ΗΠΑ δεν είναι αρκετές, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον και τα Ηνωμένα Έθνη θα ερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση.

«Αυτό θα αλλάξει το παιγνίδι. Πρέπει να δράσουμε συνετά. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις προσεκτικά. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας [...] αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι και να επιτρέπουμε τη συστηματική χρήση όπλων όπως τα χημικά όπλα εναντίον άμαχων πληθυσμών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

«Είναι ήδη φρικτό το ότι όλμοι πλήττουν άμαχους και σκοτώνονται άνθρωποι αδιακρίτως, κι η πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον αμάχων ξεπερνά άλλο ένα όριο σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες στην εκτίμησή τους περί πιθανότητας χρήσης χημικών από τη Δαμασκό. Επίσης την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως διαθέτει περιορισμένες αλλά «πειστικές» πληροφορίες που καταδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένου του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν. Για «αυξανόμενες ενδείξεις» για χρήση χημικών όπλων έκανε λόγο νωρίτερα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Παρά ταύτα, αντίθετη άποψη έχει εκφράσει η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας, Αλέξάντερ Λουκατσέβιτς, να δηλώνει πως η όλη υπόθεση είναι «σαν το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε [..] στο Ιράκ».

Χρήση χημικών όπλων από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ να πήγαινε την συριακή κρίση «σε ένα άλλο επίπεδο», δήλωσε από την πλευρά της Άγκυρας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λέβεντ Γκουμρουκτσού.
.



Πηγή : skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου