Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Συναγερμός για την αιθαλομίχλη


Για σοβαρά προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού κάνουν λόγο επιστήμονες εξαιτίας του νέφους που απλώνεται στην πρωτεύουσα και το οποίο οφείλεται στους αυξημένους ρύπους από τις καύσεις ξύλων στα σπίτια.


Είναι ενδεικτικό ότι για το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, το Δελτίο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έδειξε ότι η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στον σταθμό της Λυκόβρυσης ήταν 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στον σταθμό του Αμαρουσίου τα 110 μικρογραμμάρια με όριο τα 50.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κλέα Κατσουγιάννη, η οποία ήταν συντονίστρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Αφαϊα", για κάθε 10 μικρογραμμάρια περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, η θνησιμότητα του πληθυσμού αυξάνεται άμεσα κατά 0,6%. "Αν φέρναμε τα επίπεδα των σωματιδίων κάτω από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο και φροντίζαμε να μην έχουμε ακόμα υπερβάσεις σε 24ωρη βάση, θα κερδίζαμε περίπου 5.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην πόλη μας", είπε χαρακτηριστικά.

Από ταράτσα πολυκατοικίας στα Μελίσσια, μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε ένας ασφυκτικό νέφος από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες το οποίο σκέπασε τελείως την Αθήνα και πολλές περιοχές γύρω από τον Υμηττό.

Οι αυξημένοι ρύποι από τις καύσεις ξύλων έχουν προκαλέσει συναγερμό τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και σε αυτό της Υγείας. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται ευρεία σύσκεψη με στελέχη των δυο υπουργείων και ειδικών επιστημόνων για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα και αν χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. "Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων γίνεται σύσταση στο κοινό για τον περιορισμό της καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπας) εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη. Το ΥΠΕΚΑ καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στην χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ.

Είναι σαφές ότι ο νέος τύπος νέφους αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, για τους αλλεργικούς, τους καρδιοπαθείς, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

"Άτομα με επιβαρυμένη υγεία να εισπνεύσει υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και να έχει μια οξεία επίδραση. Αυτή μπορεί να είναι από θάνατος όπως σας ανέφερα την αύξηση της θνησιμότητας μέχρι εισαγωγή στο νοσοκομείο με ένα επείγον περιστατικό, αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό", σημειώνει η κα Κατσουγιάννη.





Πηγή : megatv.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου