Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών


Στη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών ανακοινώθηκαν τα βραβεία με τα οποία το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τιμά φορείς και άτομα για το έργο τους.Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του «Περιπολών περί πολλών τυρβάζων». Το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 6.000 ευρώ.

Με το βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη τιμήθηκε η Έλενα Πέγκα για το βιβλίο της «Σφιχτές ζώνες και άλλα διηγήματα». Και αυτό συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ.

Ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δανιήλ Ιακώβ τιμήθηκε με το βραβείο της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας για το δίτομο έργο του «Ευριπίδης Άλκηστη», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.
Αναγνωρίζοντας το σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό της έργο, η Ακαδημία βράβευσε ακόμη τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, ενώ βραβεύτηκε και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» για τη μακρά και πολυσχιδή εθνική και πολιτιστική του δράση, όπως αναφέρει το σκεπτικό της Ακαδημίας.
Τιμήθηκαν ακόμη ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ο αγαπητός σε όλους σκιτσογράφος ΚΥΡ (Γιάννης Κυριακόπουλος) για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου και οι κινηματογραφιστές Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους, δηλαδή τις τηλεοπτικές εκπομπές που συνέβαλαν στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού.
Άλλοι λογοτέχνες που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το βιβλίο του «Τα παιδιά του Κάιν», ο Δημήτρης Αρβανιτάκης για το βιβλίο «Στο δρόμο για τις Πατρίδες», ο ποιητής Μανόλης Πρατικάκης για το σύνολο του έργου, όπως και η Λίτσα Ψαραύτη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας.
Βραβεύτηκαν ακόμη ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης για το σύνολο του έργου του, ο Γιώργος Συμπάρδης για το μυθιστόρημά του «Υπόσχεση γάμου» και για το σύνολο του έργου τους ο δοκιμιογράφος Γιάννης Ευσταθιάδης και η συγγραφέας έργων παιδικής λογοτεχνίας Σοφία Γιαλουράκη.




Πηγή : makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου