Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Καρόλ Μπουκέ: Πολύ όμορφη για… πάντα

Καρόλ Μπουκέ: Πολύ όμορφη για… πάντα


Στην Αθήνα βρίσκεται από την Παρασκευή το απόγευμα η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, ανάδοχος και ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του εφετινού, 14ου Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 4 Απριλίου. 

Την Παρασκευή η 55χρονη ηθοποιός παρουσίασε την ταινία της «Κακό κορίτσι» στο Auditorium του γαλλικού Ινστιτούτου, όπου εν συνεχεία βραβεύθηκε για την κινηματογραφική προσφορά της από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά ο οποίος επίσης τιμάται εφέτος από το Φεστιβάλ, η σκηνοθέτρια Μπριζίτ Ρουάν και ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Ζαν Λου Κυν Ντελφόρζ.

«Αυτό το βραβείο, όσο και αν δεν το πιστεύετε, είναι πολύ σημαντικό για μένα και με αγγίζει βαθιά, γιατί στη χώρα σας νιώθω σπίτι μου» είπε η γαλλίδα ηθοποιός, η οποία είναι λάτρις της ελληνικής μυθολογίας, όπως έχει επισημάνει και στη βιογραφία της.

Ο Γιώργος Λούκος έκανε ειδική μνεία στο δέσιμο της Καρόλ Μπουκέ με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και πιο συγκεκριμένα με τον μεσογειακό πολιτισμό, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι έχει υποδυθεί ηρωίδες όπως η Φαίδρα και η Βερενίκη. Αγαπημένο βιβλίο της άλλωστε είναι το «Σύμπαν, οι θεοί και οι άνθρωποι» του Πιέρ Βερνάν.

Γνωστή για την κλασική «μεσογειακή» ομορφιά της, η Μπουκέ είχε την τύχη να ερμηνεύσει τον πρώτο ρόλο της στον κινηματογράφο το 1977, παίζοντας στο «Σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» («Cet obscur objet du désir»), κύκνειο άσμα του ισπανού σουρεαλιστή Λουίς Μπουνιουέλ.

Η ταινία έδωσε την ευκαιρία στην Μπουκέ να κατακτήσει μια θέση στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η ερμηνεία της δίπλα στον Τζέιμς Μποντ του Ρότζερ Μουρ στην περιπέτεια  «Για τα μάτια σου μόνο» την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό.

Το 1979 η Μπουκέ έπαιξε στην ταινία «Buffet froid» του Μπερτράν Μπλιέ με συμπρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, με τον οποίο έμελλε να παίξει σε αρκετές ταινίες, ενώ υπήρξε για ένα διάστημα σύντροφός της. Μια από αυτές τις ταινίες είναι το παραγωγής 1984 «Δεξιά όχθη, αριστερή όχθη» του Φιλίπ Λαμπρό, για το οποίο η Μπουκέ υπήρξε υποψήφια για το βραβείο Σεζάρ γυναικείας ερμηνείας.

Σημαντικός τίτλος στη φιλμογραφία της υπήρξε και η ταινία «Πολύ όμορφη για σένα», επίσης του Μπλιέ, και πάλι με τον Ντεπαρντιέ, για την οποία το 1989 η Μπουκέ απέσπασε το Σεζάρ.

Αυτή η ταινία είναι μία από τις τέσσερις της ηθοποιού που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. H Μπουκέ είναι επίσης εκπρόσωπος της ομοσπονδιακού σωματείου Η Φωνή του Παιδιού (La Voix d' Enfant) και ζει ως επί το πλείστον στο νησί Παντελαρία, όπου παράγει το δικό της κρασί με την ονομασία «Sangre DS' oro».  

Οι υπόλοιπες προβολές ταινιών της Καρόλ Μπουκέ στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας

Travaux, on sait quand ça commence… / Δουλειές
Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, 2004 της Μπριζίτ Ρουάν
Η Σαντάλ είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση παράνομων μεταναστών. Προκειμένου να ξεφορτωθεί τον Frankie, έναν ερωμένο που την ερωτεύεται σφοδρά και δε λέει να φύγει, αναλαμβάνει οικοδομικές εργασίες για να τον διώξει από το σπίτι της. Προσλαμβάνει ένα νέο Κολομβιανό αρχιτέκτονα.
Την ΚΥΡΙΑΚΗ στις 22.45 στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ
----------------------------------------------
Mauvaise fille / Κακό κορίτσι
Γαλλία, 2011 του Πατρίκ Μιγ
Η Λουίζ μαθαίνει ταυτόχρονα ότι είναι έγκυος και ότι η μητέρα της είναι σοβαρά άρρωστη. Η ευτυχία και η ενοχή, η ευφορία και η θλίψη, η αγάπη των παιδιών για τους γονείς και η αγάπη έτσι απλά. Θα χρειαστούν εννέα μήνες για να τα διαχειριστεί όλα αυτά.
Το ΣΑΒΒΑΤΟ στις 20.00 στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ
Την ΔΕΥΤΕΡΑ στις 20.00 στην αίθουσα ODEON ΟΠΕΡΑ
-----------------------------------------------
Impardonnables / Ασυγχώρητοι
Γαλλία, Ιταλία, 2011 του Αντρέ Τεσινέ
Ο Φράνσις φτάνει στη Βενετία για να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του και ψάχνει να νοικιάσει ένα χώρο. Συναντά την Τζούντιθ, μια κτηματομεσίτρια, που επιμένει να επισκεφθούν ένα απομονωμένο σπίτι στο Νησί του Sant' Erasmo. Ο Φράνσις προτείνει: «Αν μείνουμε εδώ και οι δυο μας, υπογράφω αμέσως». Γίνονται ζευγάρι. Το επόμενο καλοκαίρι, η κόρη του Aλίς έρχεται να περάσει τις διακοπές της και ξαφνικά, εξαφανίζεται…
Την ΤΡΙΤΗ στις 18.00 στην αίθουσα ODEON OΠEΡA


«Ασυγχώρητοι», 2011 του Αντρέ Τεσινέ

«Ασυγχώρητοι», 2011 του Αντρέ Τεσινέ




Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου