Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Προάγγελος» καρδιοπάθειας η φαλάκρα στους άνδρες



Οι άντρες που χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, επιβεβαιώνει μία νέα μεγάλη μελέτη.
Όπως έδειξε, όσοι παρουσιάζουν την κλασική, ανδρικού τύπου αλωπεκία έχουν κατά 52% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο, σε σύγκριση με όσους δεν χάνουν ποτέ τα μαλλιά τους.
Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για εκείνους που παρουσιάζουν υποχώρηση των μαλλιών στο μέτωπο είναι 22%, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο που εκπόνησαν τη μελέτη λένε πως αυτό το επίπεδο δεν είναι στατιστικά σημαντικό.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 40.000, έδειξε ακόμα πως τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας διατρέχουν οι άνδρες οι οποίοι και χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού και τα βλέπουν να υποχωρούν γύρω από το μέτωπο: είναι αυξημένος κατά 69% σε σύγκριση με όσους διατηρούν μεγαλώνοντας ατόφια τα μαλλιά τους.
Τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από την συνδυασμένη ανάλυση έξι προγενέστερων κλινικών μελετών, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJ Open».
Οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμα που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση μεταξύ φαλάκρας και στεφανιαίας νόσου, αλλά αρκετές μελέτες κατά το παρελθόν έχουν δείξει πως οι φαλακροί άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας – και όσοι χάνουν τα μαλλιά τους νωρίς (πριν από τα 40) ακόμα περισσότερο.
Μία θεωρία είναι ότι παίζουν ρόλο τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία αφ’ ενός βλάπτουν τους θυλάκους των τριχών, αφ’ ετέρου σχετίζονται με την καρδιοπάθεια.
Η παρούσα μετανάλυση συμπεριέλαβε τρεις μελέτες στις οποίες παρακολουθήθηκε η υγεία των ανδρών που συμμετείχαν επί τουλάχιστον 11 χρόνια.
Σε αυτές τις τρεις μελέτες, σε όλες τις ηλικίες και με όλα τα είδη τριχόπτωσης, οι άνδρες διέτρεχαν κατά 34% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους δεν έχαναν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες κάτω των 55 ετών, η αύξηση του κινδύνου ήταν 44%.
Η εικόνα ήταν ανάλογη και στις υπόλοιπες τρεις μελέτες, καθώς έδειξαν πως οι φαλακροί άνδρες διέτρεχαν κατά 70% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, με τους νεώτερους να παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 84%.
Σε αυτές τις μελέτες, η μεγάλη φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 48%, η μέτρια φαλάκρα κατά 36% και η μικρή κατά 18%.
Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας με συνδυασμό των έξι μελετών ήταν αυξημένος κατά 69% για όσους είχαν φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού και υποχώρηση της τριχοφυΐας γύρω από το μέτωπο, κατά 52% για όσους είχαν φαλάκρα μόνο στην κορυφή του κεφαλιού και κατά 22% για όσους είχαν μόνο υποχώρηση της τριχοφυΐας στο μέτωπο.
Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου οι μισοί άνδρες παρουσιάζουν σημαντική μείωση των μαλλιών τους, η οποία συνήθως οφείλεται στην έκθεση των θυλάκων των τριχών σε πολύ μεγάλες ποσότητες διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία αποτελεί παράγωγο της τεστοστερόνης. 





Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου