Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Έρχεται η «λυπητερή» για οφειλέτες του Δημοσίου

Έρχεται η «λυπητερή» για οφειλέτες του Δημοσίου


Σαφάρι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας. Το υπουργείο έδωσε εντολή να σταλθούν άμεσα ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες, τα χρέη των οποίων συνολικά αγγίζουν τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν στην εφορία κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας.



Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται περισσότεροι από 1.500 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας και συνολικά 35 δισεκατομμύρια ευρώ.



Το ραβασάκι που θα φτάνει στα χέρια των οφειλετών είναι υπογεγραμμένο από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και τους ζητείται με... ευγενικό ύφος να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προκειμένου να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Στο ειδοποιητήριο δεν ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία , ούτε γίνεται αναφορά σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών.



Οι οφειλέτες που δεν ανταποκριθούν, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στη δεύτερη ειδοποίηση θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.


Από τα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που λαμβάνουν τα ραβασάκια, περίπου 2,3 εκατομμύρια είναι μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Στα ειδοποιητήρια ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. »





Πηγή : sofokleousin.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου