Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τουρκία: κάθε κόμμα έχει το δικό του «εθνικό» ποτό

Τουρκία: κάθε κόμμα έχει το δικό του «εθνικό» ποτό

Η αρνητική αντίδραση του του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόταση του τουρκικού συνδέσμου παρασκευαστών παραδοσιακών ποτών να αναληφθεί διεθνής εκστρατεία ώστε να καθιερωθεί η ρακή ως «εθνικό ποτό της Τουρκίας» πυροδότησε έντονο δημόσιο διάλογο, αλλά και αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών των πολιτικών κομμάτων.

Η συζήτηση άναψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook, όπου πολλοί οπαδοί κομμάτων χωρίστηκαν ανάλογα με το ποιά ποτά προτιμούν. Ετσι, για τους περισσότερους ψηφοφόρους του κυβερνητικού ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) εθνικό ποτό ης Τουρκίας είναι το αϊράν, το γνωστό δροσερό ξυνόγαλα. Για τους οπαδούς του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι η ρακή (αράκ στα τουρκικά), για τους εθνικιστές το κούμις ( από γάλα φοράδας) και για τους Κούρδους του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας το τσάι.

Ο σύνδεσμος (GISDER) ζήτησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τη ρακή ως το εθνικό ποτό της Τουρκίας. Ο ισλαμιστής Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με το γεγονός ότι, όπως είπε, «την περίοδο από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, το 1923, μέχρι τη δεκαετία του 1950, πολλοί παρουσίαζαν τη μπύρα, το κρασί και άλλα ελαφρά αλκοολούχα, σαν «υγιεινά ποτά», ακόμα και στα σχολικά εγχειρίδια».

Οι αρνητικές  επιδράσεις από την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα, οικογένειες και την κοινωνία συνολικά, καθώς και η αντιμετώπιση του αλκοολισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο διεθνούς διήμερου Συμποσίου για την Πολιτική σε Θέματα Αλκοόλ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο Ερντογαν χαιρέτισε τις εργασίες του συμποσίου, τονίζοντας στην ομιλία του ότι «από τη στιγμή που το αλκοόλ βλάπτει την κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να επανείται η κατανάλωσή του και να παρουσιάζεται σαν τρόπος ζωής».  





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου