Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Με ποινικές διώξεις κινδυνεύουν οι οφειλέτες του Δημοσίου

Με ποινικές διώξεις κινδυνεύουν οι οφειλέτες του Δημοσίου


Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις κινδυνεύουν να βρεθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχει παρέλθει διάστημα 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να καταβληθούν οι οφειλές.

Με εγκύκλιό του προς τους προϊσταμένους των εφοριών ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, προειδοποιεί με ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων, μετά τη διαπίστωση ότι οι αιτήσεις ποινικής δίωξης, κατατίθενται στα όρια της παραγραφής.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία είναι πενταετής».

Στην εγκύκλιο ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει ακόμα ότι: «προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.), εφιστάται η προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Νωρίτερα, με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, παρείχε διευκρινίσεις για το πώς μπορεί ένας φορολογούμενος να προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών.

Περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αιτήματος τμηματικής διευκόλυνσης αλλά και τα περί παραβόλων (5 τοις χιλίοις επί της συνολικής οφειλής μόνο και μόνο για να γίνει η αίτηση), όπως επίσης και οι διαδικασίες για την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως και 48. 




Πηγή : ert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου