Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μετεωρίτης βάρους 18 κιλών στην Ανταρκτική




Η Ανταρκτική είναι ένα από τα πιο άθικτα τοπία. Παντού κυριαρχεί το λευκό των πάγων.
Μια ερευνητική ομάδα βρήκε σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από τον εξερευνητικό σταθμό Princess Elisabeth και σε υψόμετρο 2.900 μέτρων στην ανατολική Ανταρκτική έναν μετεωρίτη βάρους 18 κιλών!
Τόσο μεγάλος μετεωρίτης είχε να βρεθεί στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια, αναφέρουν οι επιστήμονες οι οποίοι έμειναν εκεί για περισσότερο από σαράντα μέρες με σκοπό να εξερευνήσουν την περιοχή και να συλλέξουν μετεωρίτες. Συνολικά κατάφεραν να μαζέψουν 425 από αυτούς συνολικού βάρους 75 κιλών.
Ο γεολόγος Vinciane Debaille από το αναφέρει: "Ήταν ένα αναπάντεχο εύρημα ο μετεωρίτης. Συνήθως δεν βρίσκουμε στην Ανταρκτική τόσο μεγάλους" και προσθέτει "ο μετεωρίτης ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή το πιο συνηθισμένο είδος μετεωριτών που «κυκλοφορεί» στο ηλιακό μας σύστημα".
Ο βράχος ανακαλύφθηκε στις 28 Ιανουαρίου, και υποβάλλεται σε μια ειδική διαδικασία απόψυξης στην Ιαπωνία, ώστε το νερό του να μελετηθεί.
Οι επιστήμονες εξετάζοντας τους, ελπίζουν να αποσπάσουν πληροφορίες για τον ηλιακό μας σύστημα, τις συνθήκες δημιουργίας του, ίσως και το πώς διαφοροποιήθηκε η Γη και έγινε ένας ζωντανός πλανήτης.
Στο πρόγραμμα που φέρει το όνομα SAMBA λαμβάνουν μέρος οκτώ άτομα από πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Ιαπωνίας.
Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που βρέθηκε στην Ανταρκτική ήταν το 1977 και ήταν 407 κιλά.



Search for meteorites in Antarctica with the... από stefanelonikitelo




Πηγή : news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου