Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Και Έλληνας αστροφυσικός συμμετέχει στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία

Krimizis


Ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής, επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μεταξύ των ερευνητών που συμμετέχουν στο πείραμα Particle Environment Package του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την αποστολή Jupiter ICy moons Explorer (JUICE), που θα εκτοξευθεί το 2022, με σκοπό την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και ειδικότερα των παγωμένων δορυφόρων του.
To Particle Environment Package είναι ανάμεσα στα 11 πειράματα που επιλέχθηκαν μετά από σκληρό ανταγωνισμό. Πρόκειται για ένα ανιχνευτή φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων που υλοποιεί τεχνολογίες αιχμής της διαστημικής έρευνας, όπως η απεικόνιση ΕΝΑ και οι τελευταίας γενιάς μετρητές πλάσματος.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οργάνου ΡΕΡ συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής (Swedish Institute of Space Physics-IRF) με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις Η.Π.Α.
Ο Σταμάτιος Κριμιζής είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins (Τζον Χόπκινς) των ΗΠΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Μέρος επίσης λαμβάνει ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ο επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του ESA θα συνεχισθεί και στην επόμενη γενιά.





Πηγή: ana-mpa

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου