Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κίνα: αντιδράσεις για τηλεοπτική μετάδοση περιφοράς μελλοθανάτων

Κίνα: αντιδράσεις για τηλεοπτική μετάδοση περιφοράς μελλοθανάτων


Πεκίνο, Κίνα
Τη μεταφορά στο σημείο της εκτέλεσης τεσσάρων ανδρών που είχαν καταδικαστεί από δικαστήριο για τη δολοφονία δεκατριών κινέζων ψαράδων μετέδωσε ζωντανά η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι άνδρες εκτελέστηκαν με θανατηφόρα ένεση στο Κουνμίμγκ της επαρχίας Γιουνάν αλλά η μετάδοση σταμάτησε προτού εκτελεστούν.

Επρόκειτο για τέσσερις ξένους οι οποίοι είχαν σκοτώσει τους ψαράδες στο δέλτα του Μεκόνγκ, στο Βιετνάμ, το 2011. Συνελήφθησαν στο Λάος και εκδόθηκαν στην Κίνα για να δικαστούν.

Ενας από αυτούς, ο Νάου Χαμ, «βαρόνος» του οργανωμένου εγκλήματος από τη Μιανμάρ, είχε εμφανιστεί την Πέμπτη στη δημόσια τηλεόραση λέγοντας ότι του λείπουν τα παιδιά και η μητέρα του.

Οπως σημειώνει το BBC, οι Αρχές μάλλον ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικής καταστολής του εγκλήματος.
Κατά το επίσημο πρακτορείο Xinhua, πριν από την εκτέλεση τα δικαιώματα των ανδρών έγιναν πλήρως σεβαστά.

Η εκπομπή προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς χρήστες να μιλούν για έλλειψη ευαισθησίας εκ μέρους των Αρχών και επιστροφή στις πρακτικές δημόσιων εκτελέσεων του παρελθόντος. Δεν έλειψαν πάντως και εκείνοι που επιδοκίμασαν την ενέργεια.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που μεταδίδεται παρόμοια εικόνα από τη δημόσια τηλεόραση, πράγμα που υπονοεί ότι έγινε μετά από έγκριση (αν όχι διαταγή) των Αρχών.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί πρόσφατα σε περιφερειακό μέσο, με μια παρουσιάστρια να παίρνει συνέντευξη από μελλοθάνατους. Το 2008, σε άλλο περιστατικό, ένας μητροκτόνος μεταφέρθηκε στον τόπο της εκτέλεσης μέσα σε φορτηγό έχοντας στον λαιμό μια πινακίδα που περιέγραφε το έγκλημά του.





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου