Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Mozilla, Samsung, Sony και Huawei εντείνουν την «κόντρα» στις φορητές συσκευές




Ανεβαίνει στα ύψη το «θερμόμετρο» στο χώρο των φορητών συσκευών, καθώς η Mozilla ανακοίνωσε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία του λειτουργικού της. Επίσης η Huawei, και η Samsung παρουσίασαν νέες συσκευές, με τη Sony να ανακοινώνει την παγκόσμια κυκλοφορία του Sony Xperia Tablet Z.
Σε συνέντευξη Τύπου της, η Mozilla- η μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία βρίσκεται πίσω από το διάσημο browser, Firefox- ανακοίνωσε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες μαζί της (América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN, VimpelCom, ενώ έχει αντιδράσει θετικά και η Telstra) για χρήση του «εναλλακτικού» ανοικτού λειτουργικού το οποίο προτίθεται να «κοντράρει» επί ίσοις όροις το Android, το iOS και τα Windows 8.


Το πρώτο «κύμα» των συσκευών με Firefox OS θα κυκλοφορήσει σε Βραζιλία, Κολομβία, Ουγγαρία, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σερβία, Ισπανία και Βενεζουέλα, δείχνοντας την πρόθεση της Mozilla να επικεντρωθεί πρώτα κυρίως σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της ανατολικής Ευρώπης, αποτελώντας μία οικονομική εναλλακτική πρόταση. Όσον αφορά τις συσκευές οι οποίες θα το υποστηρίζουν, κατά τον Τζέι Σάλιβαν, αντιπρόεδρο του τμήματος προϊόντων της Mozilla, η LG, η Huawei και η TCL προτίθενται να κατασκευάσουν συσκευές με Firefox, και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες. Το Firefox OS βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML 5, που η Mozilla ελπίζει πως θα του δώσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ειδικά στον τομέα των αναζητήσεων.

Σε άλλα «μέτωπα», η Samsung ανακοίνωσε ένα νέο tablet και η Huawei ένα νέο Android smartphone, στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, όπου συμμετέχουν 1.500 εταιρείες. Το Samsung Galaxy Note 8.0 είναι μία συσκευή με οθόνη 8 ιντσών και ανάλυση 189 ppi, κάτι που το καθιστά μεγαλύτερο και με καλύτερη εικόνα από το iPad mini. Όσον αφορά το Ascend P2 της Huawei, έχει οθόνη 4,7 ιντσών και κάμερα των 13 megapixel, καθώς και τη δυνατότητα Magic Touch, που επιτρέπει τη χρήση της οθόνης αφής με γάντια.


Το Galaxy Note 8.0 προωθείται ως μία συσκευή με αυξημένες δυνατότητες multitasking, όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» ταυτόχρονα δύο εφαρμογές σε split screen, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως «μπλοκάκι», χάρη στον ειδικό στυλό S Pen. Κατά την εταιρεία είναι αρκετά ελαφρύ για να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι, ενώ ο χρήστης μπορεί να το χρησιμοποιήσει και για τηλεφωνικές κλήσεις. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται ο τετραπύρηνος επεξεργαστής Exynos 4412 (1,6 GHz), 2GB RAM, αποθηκευτικό χώρο 16 ή 32GB, κάμερα 5 megapixel και συνδεσιμότητα με δίκτυα Wi-Fi, 3G και 4G LTE. Το λειτουργικό είναι το Android 4.1.2 Jelly Bean.

Από πλευράς της, η Huawei περιγράφει το Ascend P2 ως το ταχύτερο smartphone στον κόσμο, χάρη στο τσιπ LTE Cat 4, που θεωρητικά επιτρέπει ταχύτητες download σε 4G ύψους 150 megabits/ δευτερόλεπτο. Επίσης, διαθέτει τσιπ NFC (Near Field Communication) για ασύρματες πληρωμές. Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, «τρέχει» το Android 4.1.2 Jelly Bean, διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή στα ,5 GHz, 1GB RAM, δεύτερη κάμερα 1,3 megapixel και αποθηκευτικό χώρο 16GB. Η τιμή του θα κυμαίνεται στα 399 ευρώ.
Η Sony, με τη σειρά της, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του Mobile World Congress για να ταράξει έντονα και αυτή τα νερά στο χώρο των tablets, ανακοινώνοντας την κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο του Xperia Tablet Z, το οποίο είχε κυκλοφορήσει πριν από ένα μήνα στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μία πολύ λεπτή συσκευή εξαιρετικά μικρού βάρους με δυνατά χαρακτηριστικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται οθόνη των 10,1 (Full HD 1920x1200, Mobile Bravia Engine) ιντσών, που είναι επίσης αδιάβροχη και ανθεκτική για καθημερινή χρήση και τα ατυχήματα που κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.
Πέρα από τις «κλασικές» tablet χρήσεις του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τηλεκοντρόλ. Διαθέτει τετραπύρηνο επεκεργαστή Snapdragon S4, 2GB RAM, δύο κάμερες (8 megapixels πίσω και 2 μπροστά) και μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας, καθώς και τεχνολογία NFC (και φυσικά Wi-Fi, Bluetooth 4.0, LTE, MHL, DLNA). Η τιμή του βρίσκεται στα 499 ευρώ για το μοντέλο των 32 GB και στα 599 για των 64. Το λειτουργικό του σύστημα είναι το Android 4.1.2 Jelly Bean.




Πηγή : naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου