Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των δανείων

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ρυθμίσεις των δανείων που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο έως το τέλος Μαρτίου να κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Μετά την χθεσινοβραδινή συμφωνία της ηγεσία τους υπουργείου με τους εκπρόσωπους των Τραπεζών σχετικά με το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, μένει τώρα το νομοσχέδιο να πάρει το πράσινο φως , με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές από την Τρόικα. Για το λόγο αυτό το θέμα των ρυθμίσεων των δανείων αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις επαφές που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Τρόικας,που φτάνουν την Κυριακή στην Αθήνα, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αυτό που δείχνει να προβληματίζει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι εάν η Τρόικα θα πειστεί ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν θα ζητηθούν επιπλέον κεφάλαια.

Ηδη οι εκπρόσωποι των τραπεζών, αν και χθες συμφώνησαν με την ηγεσία του υπουργείου στην φιλοσοφία των ρυθμίσεων, έχουν τοποθετηθεί και επίσημα μέσω της έκθεσης τη Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το «Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα», η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, ότι η εφαρμογή των προωθούμενων ρυθμίσεων έτσι όπως αυτές έχουν παρουσιαστεί , θα έχουν ως άμεση συνέπεια την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων ύψους τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες ενώ θα φέρουν και επιπτώσεις στην ρευστότητα και τα έσοδα τους.

Η ηγεσία του υπουργείου στην προσπάθεια της να κάμψει τις οποίες αντιρρήσεις της τρόικας επιχειρεί να δημιουργήσει μια κοινή γραμμή επιχειρημάτων με τις τράπεζες ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές όσων αφορά τις ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων που φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι.
Πάντως είναι αποδεκτό και από τις δυο πλευρές (τράπεζες και υπουργείο) ότι μια νομοθετική παρέμβαση είναι αναγκαία εξαιτίας και των σημαντικών μειώσεων των εισοδημάτων των νοικοκυριών που αναγκάζουν μεγάλο μέρος των δανειοληπτών να μην είναι πλέον σε θέση να καλύψουν τα ποσά των δόσεων που άλλοτε πλήρωναν κυρίως για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης χθες μετά την συνάντηση επεσήμανε ότι μετά τις ρυθμίσεις το ισοζύγιο για τις τράπεζες θα ισοσκελιστεί αφού θα φέρει έσοδα από δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστερήσει ή κινδυνεύουν να μπουν σε αυτή την κατηγορία. Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν έχουν γίνει αλλαγές σε σχέση με αυτά που είχε ανακοινώσει η ηγεσία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου όσον αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου