Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ν΄ανοίξει τώρα η Λυρική


Μια ακόμη κρίση στην πολύπαθη πρόσφατη ιστορία της γνωρίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή τούτες τις γιορτινές μέρες. Η απεργία του τεχνικού προσωπικού που αντιδρά στην ένταξή του στο ενιαίο μισθολόγιο την κρατά κλειστή εδώ και περισσότερο από μισό μήνα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κοινού και την απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ από τα έσοδα των εισιτηρίων. Μια πρώτη απόπειρα ν΄ανοίξει το θέατρο «Ολύμπια» την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου έπεσε στο κενό αφού παρά τις προσπάθειες που γίνονταν ως την ύστατη στιγμή να πραγματοποιηθεί η παράσταση, αυτό δεν κατέστη, τελικά, δυνατό.
Ωστόσο, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμάζοντας έντονα όσους εμποδίζουν την εκτέλεση του καλλιτεχνικού έργου. Δυστυχώς, το μήνυμα δεν ελήφθη αφού ούτε η γενική δοκιμή για το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της 30ης Δεκεμβρίου επετράπη να γίνει με αποτέλεσμα την ματαίωση της πολυαναμενόμενης εκδήλωσης την πρώτη ημέρα του έτους, για την οποία σημειωτέον, τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί προ πολλού… Το έχουμε ξαναγράψει: σε μια εποχή κρίσης και βίαιης προσαρμογής όπως η σημερινή, η μεταβολή του βιοτικού επιπέδου επί τα χείρω είναι σαφώς μια υπόθεση δύσκολη. Ωστόσο, τον βαρύ αυτό φόρο πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό που αναζητείται δεν είναι ο στείρος μηδενισμός, αλλά μια νέα πρόταση δημιουργίας
Η Εθνική Λυρική Σκηνή το τελευταίο διάστημα κατάφερε ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα αφού από τον κίνδυνο λουκέτου που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια κατόρθωσε να εξελιχθεί – δεν είναι υπερβολή να το πει κανείς- σε πρότυπο πολιτιστικό οργανισμό. Ολη αυτή η προσπάθεια, δεν μπορεί ν΄αφεθεί να πάει χαμένη…Η Οπερα είναι το είδος εκείνο που ενώνει όχι μόνο όλες τις τέχνες αλλά και όλες τις φυλές και σε καιρούς σύγκρουσης των άκρων σαν κι αυτούς που βιώνουμε, οι έχοντες νου και κρίση καταλαβαίνουν την σημασία του ρόλου της. Η επικείμενη μεταστέγαση της ΕΛΣ στο νέο της «σπίτι» στο φαληρικό Δέλτα, ένα έργο υψηλών προδιαγραφών το οποίο γεννά ελπίδες για τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι και την διασφάλιση της εξωστρέφειας και του διαλόγου με τις παγκόσμιες εξελίξεις μέσω του λεγόμενου «μεγάλου θεάματος» - τόσο αγαπητού στο ελληνικό κοινό- δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες. Η πορεία της Λυρικής δεν μπορεί ν΄ανακοπεί τώρα, σε μια περίοδο δημιουργίας και ολοένα μεγαλύτερης σύσφιγξης της σχέσης της με το κοινό που στέκεται δίπλα της με πάθος και φανατισμό, ειδικά τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης, σε πείσμα όσων ανιστόρητων υποστηρίζουν ότι τάχα το λυρικό θέατρο είναι έξω από την παράδοσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, είναι καιρός ο καθένας – και πρώτα απ΄όλους η Πολιτεία- ν΄αναλάβει τις ευθύνες του. Ν΄ανοίξει τώρα η Λυρική!



Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου