Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Χωρίς καύσιμα, εκτός εάν…


Καθοριστικό ραντεβού Ελένης Μαύρου με τους πρατηριούχους 

Ύστατη προσπάθεια ν’ αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι πρατηριούχοι θα καταβάλει η Υπουργός Εσωτερικών
Ο κύβος ερρίφθη. Από τις έξι σήμερα το πρωί κλείνουν οι κάνουλες των πρατηρίων. Μόνη ελπίδα για να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα είναι η καθοριστική, όπως αποδεικνύεται, συνάντηση της Υπουργού Εσωτερικών, Ελένης Μαύρου, με αντιπροσωπία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Πάντως, μόνο και μόνο στο άκουσμα της σημερινής απεργίας, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν χθες στα πρατήρια για να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη μείνουν από καύσιμα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου εξάντλησε τον τελευταίο χρόνο όλα τα περιθώρια επαφών και διαβουλεύσεων με όλα τα αρμόδια κρατικά όργανα, Βουλή και φορείς, για προώθηση του ζητήματος, χωρίς να βρει θετική αντιμετώπιση και ανταπόκριση. «Ενόψει της πιο πάνω απόφασης, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια από το να προχωρήσουμε στην απόφαση για παγκύπριο κλείσιμο όλων των πρατηρίων από την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 (σήμερα)», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο των πρατηρίων ως έσχατη ενέργεια, μονόδρομο, και απόλυτα δικαιολογημένη και επιβεβλημένη ενέργεια.
Οι απαιτήσεις
Ερωτηθείς ποιες είναι οι απαιτήσεις του Συνδέσμου για άρση των απεργιακών μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε πως ζητούν το πάγωμα των υφιστάμενων αδειών ανέγερσης πρατηρίων, ρύθμιση νέων κανονισμών που να διέπουν την αδειοδότηση και ανέγερση νέων πρατηρίων και να εξεταστούν οι υπάρχουσες άδειες με τα νέα κριτήρια και όσες τα πληρούν να δοθούν. «Αυτό θα ζητήσουμε από την αρμόδια υπουργό και ελπίζουμε σε επίλυση του θέματος γιατί δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Ο αγώνας μας γίνεται καθαρά για την επιβίωση όλων και του καθενός ξεχωριστά», τόνισε, και σημείωσε καταλήγοντας πως δεν έχουν πρόβλημα με την ανέγερση νέων πρατηρίων, φτάνει να πληρούν τα κριτήρια και οι άδειες να εκδίδονται νομότυπα.
Στοχεύει σε επίλυση
Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, η υπουργός Ελένη Μαύρου σε δηλώσεις της στη «Σ» ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων θα καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του θέματος, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές. «Θα έχουμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει με την εφαρμογή των νέων Τοπικών Σχεδίων, αλλά και για άλλα μέτρα που λαμβάνουμε σε σχέση με την αδειοδότηση νέων πρατηρίων, καθώς και για να συζητήσουμε και άλλα θέματα που τους απασχολούν. Θα επιδιώξουμε να ακούσουμε τόσο τις απόψεις τους όσο και τις εισηγήσεις τους σε σχέση με πιθανές παρατυπίες στην αδειοδότηση πρατηρίων, έτσι ώστε να δώσουμε μαζί την πιο δυνατή λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε.
Δεν μπορούν να παγώσουν
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η κ. Μαύρου υπέδειξε πως η αδειοδότηση των πρατηρίων δεν μπορεί να παγώσει. «Αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διαδικασία με την οποία ο πολεοδομικός έλεγχος να επεμβαίνει στην οικοδομική δραστηριότητα. Εκείνο, όμως, που μπορεί να γίνει και έχουμε κάνει, είναι μέσω της διαδικασίας να γίνουν πολύ πιο σαφείς και αυστηρές οι πρόνοιες για τις αιτήσεις ανέγερσης πρατηρίων, βελτιώνοντας ευρύτερα τον συγκεκριμένο τομέα. Έχουμε την καλή θέληση και διάθεση να επιλύσουμε το όλο θέμα και να βρούμε τη χρυσή τομή, ώστε από αύριο να επιστρέψουν στην εργασία τους οι πρατηριούχοι και να αρθεί η ταλαιπωρία του κόσμου.
Αυτήν μας τη διάθεση την εκφράσαμε ξανά, ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας, και ελπίζουμε πως όταν τους εξηγήσουμε τις προσπάθειες που κάναμε τον τελευταίο καιρό, θα επιλυθεί το ζήτημα», κατέληξε η κ. Μαύρου. Νωρίτερα χθες, και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με τους πρατηριούχους καυσίμων, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι ένα θέμα που έχει συγκεκριμένες προεκτάσεις και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία
Από πλευράς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο πρόεδρός της Γιάννος Λαμάρης ξεκαθάρισε πως, από τη στιγμή που μια αίτηση για ανέγερση πρατηρίου πληροί τα κριτήρια δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση του έργου. «Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στον πολίτη να ανεγείρει οποιανδήποτε επιχείρηση θέλει και ούτε έχει αντίκρισμα η απαίτηση των πρατηριούχων για πάγωμα των αδειών», πρόσθεσε. Ερωτηθείς κατά πόσον αντέχει άλλα πρατήρια η Κύπρος, μιας και ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα έπρεπε, ο κ. Λαμάρης επισήμανε πως, «από τη στιγμή που το επάγγελμα είναι ελεύθερο, δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον οποιονδήποτε να ανοίξει πρατήριο. Όμως, πολύ φοβούμαι πως σύντομα θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα με τα περίπτερα όπου συνεχώς ανοίγουν καινούργια, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα των υφιστάμενων και κάποια να κλείνουν. Και επειδή δεν είναι στο χέρι μας να παγώσουμε ή να κλείσουμε ένα επάγγελμα, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να καταλάβουν από μόνοι τους πως δεν σημαίνει, επειδή μια επιχείρηση πάει καλά, ότι θα πάει και η δική τους. Πρέπει, επιτέλους, να αλλάξουμε νοοτροπία από μόνοι μας και να σταματήσουμε να αντιγράφουμε τους γύρω μας», κατέληξε ο κ. Λαμάρης.
Στην κοινοβουλευτική Επ. Εμπορίου
ΤΟ ΔΗΚΟ κάλεσε τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Πρατηρίων ν’ αναστείλει τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει και το Υπουργείο Εμπορίου όπως αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει. Σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Ενέργειας του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως το κόμμα του έχει ζητήσει την εγγραφή και την άμεση συζήτηση του σχετικού θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας πιστεύουμε θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει, με σκοπό την αποφυγή των σοβαρών επιπτώσεων αλλά και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών που αναμένεται να υποστούν», σημειώνει.




Πηγή : sigmalive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου