Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Στο τραπέζι και μείωση στον φόρο πετρελαίου

Στο τραπέζι και μείωση στον φόρο πετρελαίου
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο καθώς και τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, βάζουν στο τραπέζι κυβερνητικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης από την καύση ξύλων.
Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έγινε ενημέρωση για τις συνέπειες από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και όλοι φαίνεται να συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και φυσικά στο περιβάλλον. Τη λύση της μείωσης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου οι πολίτες να επιστρέψουν σε υψηλού επιπέδου ενέργεια, «έδειξε» με δηλώσεις της η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Η κ. Σκοπούλη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε το παν».
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα λάβει «συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου». Η υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη επιδοτήσεων για εναλλακτική μορφή ενέργειας και για να ληφθούν μέτρα για οικολογική θέρμανση. Διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα, σήμερα, τέτοια ενέργεια είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Μεγάλο το πρόβλημα
Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι το θέμα της αιθαλομίχλης είναι υπαρκτό και μεγάλο, παραθέτοντας μάλιστα τα στοιχεία των μετρήσεων για τον Δεκέμβριο όπου καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των τιμών αιωρούμενων σωματιδίων. Υπογράμμισαν ωστόσο, ότι το θέμα δεν είναι επείγον σε επίπεδο δημόσιας υγείας και αποφάσισαν τον συντονισμό των υπηρεσιών για τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των ρύπων.
Αποφασίστηκε επίσης να γίνεται συστηματικός έλεγχος της ποιότητας των πέλετ που διατίθεται στην αγορά καθώς ο προϊστάμενος των Ράμπο του Περιβάλλοντος Μέρκος ανέφερε υπόθεση πώλησης πέλετ από ανακυκλωμένα υλικά στη Λάρισα. Τα συναρμόδια υπουργείο πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση οδηγιών σχετικά με τα καυσόξυλα και τα πέλετ.
Χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε ότι «η μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος από την αιθαλομίχλη δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Ο ΠΙΣ επικαλούμενος ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, από την αιθαλομίχλη που έχει δημιουργηθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Βοιωτία, Θεσ/νικη κ.λπ.), από την καύση προϊόντων ξύλου, ως πηγή θέρμανσης επισημαίνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εν γένει νοσηρότητα του πληθυσμού.





Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου