Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Κυπριακή Οικονομία Προοπτικές άρσης απεργίας πρατηρίων


Προοπτικές για άρση της επ’ αόριστου απεργίας στα πρατήρια καυσίμων διαφαίνονται μετά την παρέμβαση της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου και τη συνάντηση που έχει από το πρωί με το ΔΣ του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων. 


Η συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων καυσίμων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 09:00 σήμερα το πρωί προκειμένου να συμφωνηθούν άμεσες ενέργειες προς τερματισμό της επ’ αόριστον παγκύπριας απεργίας των πρατηριούχων, που άρχισε από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής.

Οι πρατηριούχοι καυσίμων, με την απεργία των, ζητούν την παγοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών για δημιουργία νέων πρατηρίων και την αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών που συμφωνήθηκαν για τους όρους ανέγερσης νέων πρατηρίων.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου με δηλώσεις του σήμερα το πρωί εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη συνάντηση και με το διάλογο που θα αναπτυχθεί με την Υπουργό Εσωτερικών θα εξευρεθούν τρόποι για άρση της διαφοράς και αναστολής των απεργιακών μέτρων σε ένα ευαίσθητο κλάδο της οικονομίας, όπως επεσήμανε.

«Έχουμε πληροφορίες ότι έγινε αναθεώρηση των κανονισμών και κριτηρίων στα τοπικά σχέδια που εμπίπτουν και στις δικές μας εισηγήσεις» παρατήρησε ο κ. Στεφάνου.

Αφορμή της δυναμικής αντίδρασης των πρατηριούχων αποτέλεσε η παράτυπη, όπως λένε, παραχώρηση άδειας οικοδομής πρατηρίου πετρελαιοειδών στο Παραλίμνι. Την ίδια ώρα οι πρατηριούχοι φωνάζουν ότι ο κλάδος τους έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι καθώς οι αρμόδιες αρχές εκδίδουν ανεξέλεγκτα άδειες για τη δημιουργία νέων πρατηρίων καυσίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου πρατηριούχων, ο αριθμός των πρατηρίων έχει τα τελευταία χρόνια αυξηθεί απότομα - ενώ το 2010 ήταν μόλις 280 σήμερα λειτουργούν αυτή τη στιγμή 325.

Χθες η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου επιβεβαιώνοντας τα περί της σημερινής συνάντησης με τους πρατηριούχους, είπε ότι υπάρχει προσδοκία για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς, όπως τόνισε, έχουν αναθεωρηθεί τα κριτήρια και οι κανονισμοί των τοπικών σχεδίων σε σχέση με την ανέγερση πρατηρίων πετρελαιοειδών, ειδικότερα σε οικιστικές περιοχές.

«Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι η αναθεώρηση των κανονισμών των τοπικών σχεδίων σε ότι αφορά την παραχώρηση αδειών για ανέγερση πρατηρίων καυσίμων από την πολεοδομία, γίνονται πιο αυστηροί και θα ικανοποιήσουν τους πρατηριούχους», σημείωσε η κ. Μαύρου.

Η είδηση χθες της απεργίας θορύβησε τους καταναλωτές που δημιούργησαν το αδιαχώρητο στα πρατήρια σε όλες τις πόλεις για να εφοδιαστούν καύσιμα για τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, διευκρίνισε ότι από την απεργία εξαιρούνται οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και αυτοκίνητα της αστυνομίας.




Πηγή : stockwatch.com.cy

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου