Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αίσωπος και Καραγκιόζης μετά... μουσικής



Κάποια από τα αρχαιότερα παραμύθια, τους Μύθους του Αισώπου, επέλεξε ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου ως βασικό αφηγηματικό καμβά πάνω στον οποίο δομείται η νέα του δουλειά, ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο, κατεξοχήν ορχηστρικό, με τραγουδιστές και αφηγητή, το οποίο παρουσιάζεται το σαββατοκύριακο από την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Στη Στέγη Γραμμάτων
Επιδιώκοντας να αντλήσει από την πηγή της ελληνικής παράδοσης, ο Δ. Παπαδημητρίου εμπιστεύτηκε τον ρόλο του "εμψυχωτή" των ηρώων των μύθων στον Ηλία Καρελλά, που με το θέατρο σκιών του μπολιάζει την αισωπική παράδοση με εκείνη του Καραγκιόζη. Άλλωστε και ο Αίσωπος, σύμφωνα με την παράδοση του Βίου του, ήταν κι αυτός ένας άσχημος, μαυριδερός και καμπούρης. Κι αν υπήρξε πολυταξιδεμένος, όλοι συμφωνούν ότι ήταν ταπεινής καταγωγής και φτωχός.
Η ιδέα για τη "συνάντηση" του Αισώπου με τον Καραγκιόζη προέκυψε κατά την πορεία δημιουργίας του έργου, και ανήκει στον Γιώργο Κορδέλλα, ο οποίος έγραψε τα κείμενα της παράστασης, όπου ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος/Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του.
Όσο για τον ίδιο τον συνθέτη, θεωρεί ότι οι Μύθοι είναι η "αρχέτυπη αγωγή του πολίτη", καθώς διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και, σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια, δεν περιέχουν το μεταφυσικό στοιχείο ούτε εκείνο του φόβου.
Το έργο θα εκτελεστεί από την Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ενώ ερμηνεύουν οι Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο), Δημήτρης Ναλμπάντης (λυρικός τενόρος,) Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Βάσια Ζαχαροπούλου (σοπράνο).





Πηγή : avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου