Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Μουσείο high tech στην Τεγέα

Δουλεύοντας πάνω στην πέτρα συντηρητές του Μουσείου Τεγέας
Δουλεύοντας πάνω στην πέτρα συντηρητές του Μουσείου Τεγέας

Μουσείο στο Facebook και στο Twitter; Πάει, χάλασε ο κόσμος, θα πουν όσοι ήθελαν το μουσείο αυστηρά περιχαρακωμένο σαν μια εγκυκλοπαίδεια ιστορικής τεκμηρίωσης με πλήθος αναφορές στις πηγές και το βλέμμα στραμμένο στους ειδικούς.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας κάνει τη διαφορά, όχι μόνο γιατί μπήκε χωρίς περιστροφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά γιατί καλεί το κοινό να παρακολουθήσει καθημερινά τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτηρίου. Αυτός κι αν είναι «Big Brother», αλλά ευτυχώς του πολιτισμού. Οι φίλοι του μουσείου κι όσοι αρέσκονται να κατασκοπεύουν από την κλειδαρότρυπα μπαίνουν στην ιστοσελίδα του μουσείου (archaiological museum of Tegea) και παρακολουθούν κορίτσια σκυμμένα σε αγάλματα να τα συντηρούν, επιδέξια χέρια να φροντίζουν αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ναών, τεχνικούς να μεταφέρουν προθήκες, αρχαιολόγους να στήνουν μικρά αγγεία μέσα σ' αυτές, κάποιους πάνω στις σκάλες να δοκιμάζουν το φωτισμό. Κάθε μέρα αναρτάται κι ένα νέο επεισόδιο αυτής της δράσης.
Ιστοσελίδα
Ετσι, σε λίγο θα υπάρχει καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό της προετοιμασίας του μουσείου. Ο κόσμος θα γνωρίζει τι δουλειά πρόσφεραν οι κατά τα άλλα «τεμπέληδες», πλην αφοσιωμένοι, δημόσιοι υπάλληλοι που δεν λογαριάζουν ωράρια και δεν χτυπούν κάρτες για να στήσουν ένα νέο μουσείο. Επικεφαλής όλης αυτής της προσπάθειας είναι η Αννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία μας παροτρύνει να δούμε την ιστοσελίδα τους, και πώς στήνεται ένα high tech μουσείο σε μια επαρχιακή πόλη. «Η Εφορεία μας υλοποιεί ένα μουσειακό έργο σύγχρονων προδιαγραφών, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Αρκαδία», τονίζει με υπερηφάνεια. «Το έργο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη αγάπη και ενθουσιασμό από όλους μας».
Το Μουσείο της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο κτήριο, χαρακτηριστικό της εποχής του (κτίστηκε το 1909), ενταγμένο απόλυτα στο περιβάλλον του. Βρίσκεται στο χωριό Αλέα (12 χλμ. από την Τρίπολη), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς της Πελοποννήσου με τα περίφημα αρχιτεκτονικά γλυπτά. Το παλιό μουσείο πριν από έξι χρόνια αναβαθμίστηκε (2006 - 2009) με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ.
«Χρειαζόταν ριζική επανέκθεση των ευρημάτων του, επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του υλικού του και παρουσίαση των φημισμένων γλυπτών της Τεγέας, μέσα από μια νέα κριτική θεώρηση και σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής», υποστήριξε η κ. Καραπαναγιώτου στο Συμβούλιο Μουσείων παρουσιάζοντας τη μουσειολογική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, πρόκειται να εκτεθούν 770 ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή και αρχειακό υλικό από το πολύτιμο αρχείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Η αφήγηση της έκθεσης θα ξεκινάει από την ιστορία του ίδιου αυτού μουσείου και την Τεγέα όπως παρουσιάζεται σε άλλα μουσεία του κόσμου. Σ' αυτή την ενότητα θα εκτεθούν οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των μουσείων της Πελοποννήσου (1889) όπως και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907). Επίσης, φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που «στολίζουν» άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η προϊστορία
Στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιασθεί «Η πόλις της Τεγέας» αρχίζοντας από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το τέλος της εποχής του xαλκού (77 εκθέματα). Θα ακολουθήσουν «Οι δήμοι στη δημιουργία του άστεως» με 233 εκθέματα από τα ιερά της περιοχής γεωμετρικών χρόνων, «Η πόλη της Τεγέας από τα περσικά χρόνια στην Αχαϊκή Συμπολιτεία κατά την ύστερη αρχαιότητα» με 235 ευρήματα, που θα απεικονίζουν τις πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες της πόλης. Και τέλος «Το Ιερό της Αλέας Αθηνάς και ο Σκόπας», με 221 ευρήματα από το Ιερό, το γλυπτό διάκοσμο και την αρχιτεκτονική του ναού.
Την έκθεση θα συμπληρώνουν φωτογραφίες από τα γλυπτά της Τεγέας που εκλάπησαν το 1992, ενώ θα επιχειρηθεί και ανασύσταση των αετωματικών γλυπτών και τμήματος του εσωτερικού του ναού της Αλέας Αθηνάς.
Μακέτα της επανέκθεσης του Μουσείου 

 Εξω θα λειτουργεί και μια υπαίθρια έκθεση επιγραφών και αρχιτεκτονικών μελών, που θα συμπληρώνει τα εκθέματα του μουσείου. Οι πρώτοι επισκέπτες θα περάσουν μέσα στα τέλη του έτους.




Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου