Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Είναι το Xperia Z το καλύτερο smartphone;


Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις αντοχές του νέου Xperia Z της Sony μπορείς να το κάνεις δοκιμάζοντας μαζί και τις αντοχές τον γύρω σου. Με μια επιτηδευμένα αδέξια κίνηση το βαπτίζεις σε ένα ποτήρι, που συνήθως θα βρεις στο γραφείο του ανυποψίαστου συναδέλφου και εν συνεχεία κάνεις χάζι τις αντιδράσεις.

Αν και οι ανθεκτικές στο νερό και τη σκόνη συσκευές είναι μια σχετικά παλιά ιστορία –αντίστοιχες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κυκλοφορούν χρόνια και σκληρών προδιαγραφών κινητά τηλέφωνα υπάρχουν στο portfolio αρκετών κατασκευαστών, η εικόνα ενός smartphone να λειτουργεί μέσα στο νερό προκαλεί το λογικό σάστισμα. Συνήθως ακολουθείται από επιφωνήματα εντυπωσιασμού, όπως και τη φυσική περιέργεια των λιγότερο μυημένων στα τεχνολογικά πράγματα.

Για την ιστορία, ένα αντίστοιχα ανθεκτικό στο νερό και τη σκόνη smartphone είχε παρουσιάσει πέρσι και η Panasonic. Το Eluga εντυπωσίασε, αλλά τελικά ναυάγησε στα βαθειά νερά του ανταγωνισμού.

Στην περίπτωση του Xperia Z τα πάντα δείχνουν και μάλλον είναι διαφορετικά. Εναν χρόνο μετά την εξαγορά του μισού που κατείχε η Ericsson, η Sony (mobile) ενσωμάτωσε στο κορυφαίο της μοντέλο όλη την τεχνολογία που είχε άμεσα διαθέσιμη, επιχειρώντας να αλλάξει τα δεδομένα στην premium κατηγορία συσκευών.

Το Xperia Z αντέχει τις βουτιές σε μικρό βάθος -στις παρουσιάσεις η Sony προτιμά να το βυθίζει σε κάποιο ενυδρείο με καταφανέστατα ενοχλημένα ψαράκια του γλυκού νερού. Επίσης, η οθόνη του ανταποκρίνεται στην αφή ακόμη και με βρεγμένα χέρια. Το πλαίσιο του έχει κατασκευαστεί από ένα εξωτικό υλικό που λέγεται πολυαμίδιο και έχει ίνες γυαλιού.


Οπως λέει η Sony, είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μετάλλου σε διάφορα εξαρτήματα των αυτοκινήτων. Επίσης, αν κάποιος επιμείνει να διαβάσει το πληροφοριακό υλικό που συνοδεύει τη συσκευή, αφού είναι μάλλον απίθανο να αρχίσει τα crash tests, θα μάθει ότι «το ανθεκτικό, ειδικά σκληρυμένο γυαλί που υπάρχει στην μπροστινή και την πίσω πλευρά, είναι πολύ πιο γερό από το συμβατικό γυαλί. Επιπλέον, χάρη στην ειδική ταινία για προστασία ενάντια στη θραύση που υπάρχει στην μπροστινή και πίσω πλευρά, το Xperia Z είναι εξαιρετικά ανθεκτικό». Πάντως, το γυαλί στην εμπρός και πίσω όψη, που θυμίζει έντονα το προηγούμενο iPhone, δεν έχει την πιστοποίηση της Gorilla.

Πέραν της αντοχής του, το Xperia Z είναι και πολύ γρήγορο –με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού ο τετραπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon S4 Pro εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις και αποτελεσματική χρήση της μπαταρίας. Η κάμερα με αισθητήρα γρήγορης λήψης Exmor RS στα 13 Megapixels κάνει άκρως ικανοποιητικά τη δουλειά της, γράφει βίντεο υψηλής ανάλυσης σε High Dynamic Range και μπορεί να υποκαταστήσει υπό συνθήκες την όποια ψηφιακή φωτογραφική τσέπης.

Η οθόνη των 5 ιντσών, στις οποίες κινείται πλέον η αγορά των κορυφαίων smartphones, με πυκνότητα 443 ppi και ανάλυση 1080p, κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά, αν και τελικά φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα μακριά από το δυνατό φως του ήλιου. Η συμβατότητα με τα νέα 4G LTE δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (όπου αυτά είναι ήδη διαθέσιμα) απογειώνει την εμπειρία χρήσης.

Το Xperia Z (μαζί με το αντίστοιχων προδιαγραφών tablet που πρωτοείδαμε στο MWC της Βαρκελώνης) είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους η Sony βασίζει την ενοποίηση του οικοσυστήματος συσκευών και περιεχομένου. Περάν των εντυπωσιακών του χαρακτηριστικών, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά του παιχνιδιού από το Playstation μέσω cloud και να εμπλουτίσει την τηλεοπτική εμπειρία.

Τα 700 ευρώ που κοστίζει (χωρίς επιδότηση συμβολαίου) είναι αντίστοιχα των χαρακτηριστικών, της κατηγορίας και του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Και στο ερώτημα αν αυτό είναι σήμερα το καλύτερο smartphone της αγοράς, η όποια απάντηση έχει για παρανομαστή τη διαπίστωση πως δεν πρόκειται απλά για άλλη μια φορητή συσκευή επικοινωνίας και κατανάλωσης περιεχομένου, αλλά για ένα (ανθεκτικό) εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά-υποστηρικτικά, δείχνοντας τον δρόμο προς την κατεύθυνση των superphones.




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου