Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Θεράπευσαν την νευρική ανορεξία διεγείροντας εγκεφαλικές περιοχές

Θεράπευσαν την νευρική ανορεξία διεγείροντας εγκεφαλικές περιοχές


Καναδοί επιστήμονες από το Κέντρο νευροεπιστήμης Κρέμπιλ του Τορόντο με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρες Λοζάνο, εμφύτευσαν έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο σε 6 σοβαρά ανορεξικές γυναίκες (ηλικίας 24 μέχρι και 57 ετών) οι οποίες είχαν νευρική ανορεξία από 4 μέχρι και 37 ολόκληρα χρόνια. Οι μισές από αυτές όχι μόνο βελτίωσαν την ψυχική τους διάθεση αλλά κατάφεραν να πάρουν και κιλά και να αυξήσουν το βάρος τους. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό, δεν είχαν την σχετική πρόοδο με άλλες θεραπείες που είχαν δοκιμάσει κατά το παρελθόν.
Οι ίδιοι οι επιστήμονες επισημαίνουν στη σχετική τους δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ότι πρόκειται για πιλοτική μέθοδο που στόχος της είναι αρχικά να διαπιστωθεί η ασφάλεια της και μετά να εφαρμοστεί μαζικά σε όσους έχουν πρόβλημα με την νευρική ανορεξία. Με απλά λόγια η τεχνική της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης (Deep Brain Stimulation), η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, της επιληψίας ή και της κατάθλιψης, έχει ως εξής:
Με μια μικρή νευροχειρουργική επέμβαση εισάγεται στον εγκέφαλο μια μικροσυσκευή που διεγείρει με ηλεκτρόδια συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Από εκεί και μετά οι επιστήμονες αλλάζουν την ένταση του ηλεκτρισμού που διοχετεύουν, βρίσκουν την κατάλληλη που διεγείρει και επιδρά θετικά στην ψυχολογία τους. Στην αρχή του συγκεκριμένου εγχειρήματος και οι 6 ανορεξικές γυναίκες έχασαν βάρος, όμως μετά από τρεις μήνες που συνεχιζόταν η θεραπεία, το βάρος μερικών ασθενών άρχισε να αυξάνεται. Κοντά στον χρόνο, και συγκεκριμένα στους 9 μήνες, 3 από τις γυναίκες άρχισαν να παίρνουν βάρος και ζύγιζαν περισσότερο από ότι στην αρχή της διαδικασίας.
Ο επικεφαλής καθηγητής Λοζάνο τόνισε: “ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς η βαθιά εγκεφαλική διέγερση φαίνεται να επέφερε ένα μονιμότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε μερικές ασθενείς, οι οποίες δεν έχασαν ξανά τα κιλά που είχαν πάρει.”
Όμως η συγκεκριμένη θεραπεία είχε και παρενέργειες. Για παράδειγμα 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της μια από τις ασθενείς εμφάνισε κρίση επιληψίας. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα ενώ και άλλα ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο που πλέον μπαίνει στη φάση Β.
Η σοβαρή νευρική ανορεξία έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που ξεπερνάνε το 15% στους πάσχοντες ενώ θεωρείται σαν ψυχική διαταραχή συχνότερη στα κορίτσια 15 μέχρι 20 ετών.





Πηγή : iatropedia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου