Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Επιδοτούμενη κατάρτιση και εργασία σε πλοία

Επιδοτούμενη κατάρτιση και εργασία σε πλοία


Πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης πάνω σε πλοία για νέους άνεργους ναυτικούς προωθεί για πρώτη φορά το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε χθες ύστερα από συνάντηση των Κ. Μουσουρούλη και Γ. Βρούτση, το συνολικό ύψους του θα είναι της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ, ενώ θα αφορά περίπου 1.000 ναυτικούς, όλων των ειδικοτήτων, ηλικίας 18 - 30 ετών.
Δικαιούχος του προγράμματος, το οποίο είναι πιλοτικό, θα είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν εκατό ώρες θεωρητική κατάρτιση, η οποία θα παρέχεται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και ΙΕΚ, ενώ για πέντε μήνες θα κάνουν πρακτική άσκηση πάνω σε πλοία.
Αμοιβές
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό ακόμα το ποσό της επιδότησης που θα λαμβάνουν οι ναυτικοί, οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι για το μεν σκέλος της θεωρητικής κατάρτισης θα αμείβονται με 5 ευρώ την ώρα.
Όσον αφορά την πρακτική άσκηση στα πλοία, αυτή θα αμείβεται με περίπου 800 ευρώ τον μήνα. Οι ναυτικοί στο διάστημα αυτό θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως συμβαίνει και με άλλα αντίστοιχα προγράμματα σε επιχειρήσεις της στεριάς. Από τους περίπου 1.000 άνεργους ναυτικούς οι 200 θα είναι αξιωματικοί και οι 800 κατώτερα πληρώματα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στον Μάρτιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, θα παρέχει κίνητρα για την απόκτηση δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας πάνω στα πλοία, ενώ οι ναυτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μελλοντικούς εργοδότες τους.
Ακαδημίες Ναυτικού
Εν τω μεταξύ, χθες, παρουσιάστηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας για την κατάσταση στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή σπουδαστών κατά τη διάρκεια των σπουδών, η οποία υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Συγκεκριμένα, δύο στους δέκα σπουδαστές των ΑΕΝ σκέφτονται να μην ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Οσοι αποχωρούν συνήθως επικαλούνται οικονομικούς λόγους, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα μαθήματα. Στην ίδια έρευνα, το 84,5% των σπουδαστών στις ΑΕΝ πλοιάρχων εξέφρασε ολική ικανοποίηση για τις σπουδές του, ενώ στους μηχανικούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 83,1%.
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση αφορά το πρόγραμμα σπουδών, ενώ οι σπουδαστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τις υποδομές των σπουδών και τη διδασκαλία, εμφανίζοντας ποσοστά ικανοποίησης 15,5% και 27,8% αντίστοιχα.





Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου