Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

9 δισ. ευρώ μας κόστισε το λάθος του ΔΝΤ

9 δισ. ευρώ μας κόστισε το λάθος του ΔΝΤ
9 δις. ευρώ κόστισε στην ελληνική οικονομία το περιβόητο «λάθος» του ΔΝΤ, η παραδοχή του οποίου έχει προκαλέσει θύελλα αναταραχής εντός και εκτός συνόρων! 

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάζει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής",  το πρώτο μνημόνιο  «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,6%  και στοίχισε περίπου 3 δισ. ευρώ στην παγωμένη ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας άγγιξε τα 9 δισ. ευρώ. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην οικονομική επιθεώρηση «Apliend Economics Letters» υπό τον τίτλο «Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα: Το κόστος ενός αποτυχημένου Προγράμματος Προσαρμογή» και την υπογράφουν οι ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Τηλέμαχος Ευθυμιάδης και Σωτήρης Παπαϊωάννου και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Παναγιώτης Τσίντζος.

Οι τρεις οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αποσύνθεση του πραγματικού  ΑΕΠ της χώρας σε πέντε συστατικά στοιχεία: τις ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, το ποσοστό απασχόλησης, το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργασιακή ηλικία.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -3,84% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 (οπότε και το πρώτο μνημόνιο παραχώρησε τη θέση του στο δεύτερο), ενώ το ποσοστό αυτό θα περιοριζόταν στο -2,21%, αν δεν είχε αποτύχει το πρώτο Πρόγραμμα Προσαρμογής.

«Συνεπώς, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, η τάση εξέλιξης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 1,63% χαμηλότερη σε σύγκριση με την υπόθεση εργασίας στην οποία το αρχικό πρόγραμμα θα ήταν επιτυχημένο».

Το συμπέρασμα είναι ότι η συνταγή της τρόικας  ήταν ούτως ή άλλως λανθασμένη από την αρχή και οδηγούσε νομοτελειακά σε ύφεση. Ακριβώς για αυτό οι στόχοι και οι  προβλέψεις της τρόικας οδήγησαν  σε ακόμα μεγαλύτερη τάση συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που με τη σειρά του οδήγησε σε νέα μέτρα και νέα μνημόνια.   Το αποτέλεσμα είναι «ότι η ελληνική οικονομία σήμερα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που προβλεπόταν στο αρχικό πρόγραμμα», όπως αναφέρει η  μελέτη.




Πηγή : star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου