Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Νέο λειτουργικό για το iPhone

Νέος σχεδιασμός, νέα αισθητική  και νέες λειτουργίες... Το ανανεωμένο iOS που παρουσίασε η Apple, το λειτουργικό σύστημα για τις φορητές της συσκευές, καλείται να δώσει πρωτίστως στο iPhone κάτι από τη χαμένη του φρεσκάδα.

Το iOS 7 θα λανσαριστεί το Φθινόπωρο, μαζί με την επόμενη γενιά του iPhone (5S;) και θα είναι δωρεάν διαθέσιμο  για αναβάθμιση στα iPhone (από το 4 και  μετά), τα iPad (από το 2 και μετά), το iPad Mini and και το iPod Touch (της 5ης γενιάς).

Με την επισήμανση ότι  «ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε το iOS 7 είναι να το δείτε στην πράξη», οι μηχανικοί της εταιρείας αποκάλυψαν παρουσία του Τιμ Κουκ και με τη βίντεο-συνδρομή του Sir Jonathan Ive, του αντιπροέδρου και επικεφαλής σχεδιασμού όλων των προϊόντων της εταιρείας την τελευταία δεκαπενταετία, την ανανεωμένη εικόνα και τις νέες λειτουργίες που θα φέρει στις φορητές συσκευές της Apple το φρέσκο λειτουργικό σύστημα.

Οι αλλαγές είναι ορατές ήδη από την κεντρική οθόνη του τηλεφώνου, από όπου πλέον (στη λογική του Android) παρέχεται με μια κίνηση απευθείας πρόσβαση σε βασικές ρυθμίσεις -όπως η φωτεινότητα της οθόνης, το Bluetooth, το WiFi, η μετάβαση σε κατάσταση «πτήσης» και ο έλεγχος της αναπαραγωγής μουσικής.

Τα εικονίδια των βασικών, προεγκατεστημένων εφαρμογών έχουν  επανασχεδιαστεί, όπως και τα μενού  στο περιεχόμενό τους (γραμματοσειρές, χρώματα κλπ). Ιδιαίτερη εντύπωση φαίνεται, δε, να προκαλεί ένα οπτικό εφέ αλληλεπίδρασης των εικονιδίων, καθώς η συσκευή ακολουθεί τις κινήσεις του χεριού του χρήστη.

Επίσης και μεταξύ άλλων:
  • Αναφέρθηκαν βελτιώσεις που αφορούν στην παράλληλη εκτέλεση πολλών εφαρμογών (multitasking) και στη διαχείριση της ενέργειας, καθώς αυτές παραμένουν ενεργές στο παρασκήνιο.
  • Μέσω του AirDrop και όσων εφαρμογών υποστηρίζουν το μοίρασμα περιεχομένου, θα είναι δυνατή η (κρυπτογραφημένη) αποστολή αρχείων σε χρήστες της ίδιας υπηρεσίας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.
  • Το περιβάλλον χρήσης  της κάμερας ανανεώθηκε και  προστέθηκαν φίλτρα επεξεργασίας των φωτογραφιών τύπου Instagram.
  • Η Siri αποκτά νέα φωνή (γυναικεία και ανδρική) και πρόσθετες λειτουργίες θα τεθούν υπό τον φωνητικό έλεγχο του χρήστη.
  • Στο App Store έχουν προστεθεί  νέες κατηγορίες παρουσίασης  των εφαρμογών, βασισμένες και  σε γεωγραφικά κριτήρια, όπως «οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοντά μου». Επίσης, θα είναι πλέον εφικτή η αυτόματη αναβάθμιση των εφαρμογών, χωρίς την παρέμβαση του χρήστη.
  • Στο iOS 7 θα ενσωματωθεί μια νέα υπηρεσία διαδικτυακού ραδιοφώνου (το αποκαλούμενο μέχρι στιγμής iRadio), η οποία όμως αρχικά θα αφορά μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος  της Apple, Τιμ Κουκ, χαρακτήρισε τη νέα έκδοση ως «τη μεγαλύτερη αλλαγή στο iOS από την παρουσίαση του iPhone».




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου